Dodaj do ulubionych

szukam- przepisu na proste ciasto

19.08.11, 22:42
Lubie gotowac i robilam juz mnostwo fajnych rzeczy, ale nigdy w zyciu nic nie upieklam, zadnego ciasta (poza pizza hehe), i szukam jakiegos najprostszego na swiecie przepisu, takiego ktorego raczej nie da sie zepsuc i czego nie trzeba zagniatac. Mam w domu mikser- taki z lopatkami. Mam chyba tez drozdze?? hm, nie wiem jakie ciasto byloby najprostsze? z nazw to znam biszkopt, piernik, kruche i ...dobra, nie mam zielonego pojecia. Help!!!
Obserwuj wątek
    • glas_3 Re: szukam- przepisu na proste ciasto 19.08.11, 23:24
      mojewypieki.blox.pl/2007/06/Ciasto-z-rabarbarem.html
      Możesz zrobić z innymi owocami,np.śliwkami,jabłkami,nektarynkami.Jest proste,pyszne i zawsze się udaje :).I jeszcze jedno:
      mojewypieki.blox.pl/2007/09/Proste-i-szybkie-ciasto-z-owocami.html
      • lonely.stoner Re: szukam- przepisu na proste ciasto 20.08.11, 14:36
        super, dzieki, wyprobuje pewnie dzis wieczorem i napisze jak sie udalo :)
      • Gość: alibabka Re: babeczki czekoladowe IP: 212.160.213.* 19.10.12, 16:23

Składniki

12 babeczek:
        1,5 szklanki mąki pszennej lub razowej lub wymieszanej pół na pół
        2,5 łyżeczki kakao
        3/4 szklanki cukru
        1 opakowanie cukru waniliowego
        1 łyżeczka sody
        1 szklanka mleka sojowego, najlepiej czekoladowego
        1 łyżka soku z cytryny
        0,5 szklanki oleju

Sposób przygotowania

Podobnie jak w poprzednim przepisie, w jednej misce mieszaj suche, a w drugiej mokre składniki. Zmieszaj zawartość obu misek razem. Wlej ciasto do foremek na muffiny. Ciasta starczy na około 12 babeczek. Oczywiście opcjonalnie możemy dodać do ciasta bakalie oraz wetrzeć 4 kostki gorzkiej czekolady, aby wzmocnić czekoladowy smak, a ostudzone babeczki polać lukrem, czekoladą, posypać kandyzowaną skórką pomarańczową czy rozdrobnionymi orzechami.

smacznego (; *;
    • kosmopolitesiorbut Chlebek bananowy - nie może się nie udać. 20.08.11, 14:58
      www.przepisykulinarne.org/chlebek_bananowy_banana_bread_11152.html
    • lonely.stoner Re: szukam- przepisu na proste ciasto 20.08.11, 20:55
      mojewypieki.blox.pl/2007/06/Ciasto-z-rabarbarem.html
      odnosnie tego przepisu- to czy bialko moge ubic mikserem?? czy musze to robic reka??

czytam te przepisy- za trudne sa. Bialko ubic na sztywno??? nawet sie za takie cos nie zabiore.
      • Gość: gosc138 Re: szukam- przepisu na proste ciasto IP: *.rzeszow.mm.pl 20.08.11, 21:01
        Pytanie nie do mnie, ale odpowiem spokojnie mozesz ubic maszyneria.
      • happy_time Re: szukam- przepisu na proste ciasto 20.08.11, 21:01
        Jest napisane, że ubić na sztywną pianę. A czym ubijesz nie ma żadnego znaczenia. Najwygodniej jest mikserem :)
      • glas_3 Re: szukam- przepisu na proste ciasto 20.08.11, 22:02
        Ty tak poważnie,czy jaja se robisz:D?Wszystko mikserem,tylko na końcu mąkę z proszkiem najlepiej łyżką.Ale pewnie i tak jest juz za późno ;).
        • lonely.stoner Re: szukam- przepisu na proste ciasto 21.08.11, 00:44
          na jutro zostawie to pieczenie ciasta. A co do ubijania to wiem ze niektorzy taka reczna ubijaczka to robia, ale jesli mozna mikserem to pewnie dam rade :)
    • bobralus TO CIASTO! 21.08.11, 09:40
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,99802301,99802301.html
      Ono się zawsze udaje, czego bym nie sknociła - za duża/za mała blaszka, badziewny piekarnik, za dużo owoców, za długi/za krótki czas pieczenia, za zimne masło (odstawiłam maso-breję na pół godziny i dopiero potem dokładnie zmiksowałam). Za każdym razem wychodzi trochę inne - raz bardziej kruche, raz bardziej jak ucierane zwykłe, ale zawsze przepyszne. Ja robię je w trochę mniejszej blaszce, więc wyżej rośnie, z związku z tym dodaję kruszonkę dopiero w połowie pieczenia, bo inaczej się w nim topi. Można też zrobić bez kruszonki, posypać potem cukrem pudrem, pominąć płatki migdałów. Dodać do ciasta otartą skórkę z cytryny/pomarańczy, kardamon czy inne korzenne przyprawy. Wychodzi z każdymi owocami - truskawkami, porzeczkami, jagodami, morelami, wiśniami, brzoskwiniami, rabarbarem itd. itp. Jest mocno słodkie, więc możesz chcieć zmniejszyć ilość cukru przy słodszych owocach takich jak nektarynki, brzoskwinie, truskawki... Ciasto cudo!
      • pomarola Re: TO CIASTO! 22.08.11, 11:25
        Potwierdzam - jako kompletny ignorant ciastowy, zaczęłam przygodę z wypiekami od tego przepisu i to mnie zachęciło do dalszych eksperymentów, bo ciasto od razu wyszło świetne. I takie wychodzi za każdym razem. Czasem wprowadzam małą zmianę - dodaję czubatą łyżkę gęstej kwaśnej śmietany - ciasto wtedy jest bardziej puszyste, "mięsiste", wilgotne. Tylko wtedy lepiej dać lżejsze owoce, np. pokrojone w drobną kostkę jabłka (wymieszane z cukrem trzcinowym, cynamonem i - jeśli bardzo soczyste - łyżką tartej bułki).
    • Gość: pies-li-kot Re: szukam- przepisu na proste ciasto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.11, 10:34
      Na przyszłość:

Najłatwiejsze ciasto w świecie - nie znasz? :))) Spełnia wszystkie wymogi;)

Żeby w domu było miło, tak, tak, tak,
      Żeby coś dobrego było, tak, tak, tak,
      By pachniało wakacjami, tak, tak, tak,
      Zrobię ciasto ze śliwkami, tak, tak, tak.

Szklankę mąki, cukru szklankę,
      Zaraz wsypię do miseczki,
      Potem proszku do pieczenia,
      Dodam jeszcze dwie łyżeczki,
      I dwa jajka i na koniec
      Roztopionej margaryny
      I zamieszam tylko tyle,
      By się razem połączyły.

Najłatwiejsze ciasto w świecie, tak, tak, tak,
      Nic, a nic się go nie gniecie, tak, tak, tak,
      Ty potrafisz także upiec, tak, tak, tak,
      Nawet, gdy nie jesteś zuchem, tak, tak, tak.

Teraz śliwki poukładam,
      W natłuszczonej tortownicy
      I do pieca włożę ciasto
      Na około pół godziny,
      A gdy będzie już gotowe,
      Znaczy chrupkie i rumiane,
      To zaproszę koleżanki,
      Babcię, dziadka, tatę, mamę.

Najłatwiejsze ciasto w świecie, tak, tak, tak,
      Nic, a nic się go nie gniecie, tak, tak, tak,
      Ty potrafisz także upiec, tak, tak, tak,
      Nawet, gdy nie jesteś zuchem, tak, tak, tak.

Owoce mogą być dowolne, temperatura 180 stopni.
      Ciasto nie może się nie udać:)
    • mhr2 Re: szukam- przepisu na proste ciasto 22.08.11, 12:13
      onely.stoner

to pierwszy i ostatni raz ze cos polece,dla mnie najlatwiejsze
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,127850020,127850020.html
      • mhr2 Re: szukam- przepisu na proste ciasto 22.08.11, 12:15
        przepraszam o inne ciasto ci chodzilo,
      • Gość: do mhr2 Re: szukam- przepisu na proste ciasto IP: *.toya.net.pl 23.08.11, 09:33
        Myśle że to dobry pomysł.
    • skarolina Re: szukam- przepisu na proste ciasto 22.08.11, 14:48
      Prosta baba

fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,31962584,31962584.html
      Tak prosta, że robi ją całkiem samodzielnie moja 12-letnia córka.
    • whale-of-time Re: szukam- przepisu na proste ciasto 22.08.11, 16:03
      Jeżeli nie jest jeszcze za późno polecam murzynka - kiedyś w totalnym zaaferowaniu pomyliłam zupełnie proporcje i też wyszło. Wniosek: murzynka po prostu nie da się zepusuć ;) powodzenia!
      • Gość: gość porta Re: szukam- przepisu na proste ciasto IP: *.dip.t-dialin.net 22.08.11, 16:20
        whale-of-time

> Jeżeli nie jest jeszcze za późno polecam murzynka - kiedyś w totalnym zaaferowa
        > niu pomyliłam zupełnie proporcje i też wyszło. Wniosek: murzynka po prostu nie
        > da się zepusuć ;) powodzenia!
        • glasscraft Re: szukam- przepisu na proste ciasto 22.08.11, 16:29
          Twoje "popisy" zaczynaja byc wkurzajace...
      • Gość: grubcia Re: szukam- przepisu na proste ciasto IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.11, 21:39
        można spalić lub za bardzo wysuszyć.Można też zapomniec o polowie mąki,a wtedy mazurek wypływa i piecze się,piecze,i ciagle jest niedopieczony:(((
        To już jednak wyższa szkoła jazdy;)
    • lonely.stoner Re: szukam- przepisu na proste ciasto 22.08.11, 23:04
      bardzo dziekuje wam za linki z przepisami i porady, mocno ulatwia zabranie sie do pieczenia :)
      musze przyznac ze nadal nic nie upieklam, zabieram sie za to od tygodnia i jakos nie moge. Najbardziej mi chyba pasuje ten przepis na szybkie ciasto ze sliwkami- wydaje sie najprostszy i najmniej rzeczy mozna zepsuc hehe. (O ten przepis kto mi ktos go podeslal Tekst linka)
      JAk juz cos wreszcie upieke to dam znac:) mistrzem sztuki cukierniczej pewnie nie bede hehe, ale moze chociaz naucze sie piec jakies proste ciasta. Marzy mi sie zeby umiec zrobic taka pachnoca szarlotke, z cynamonem, ktorej zapach sie po calym domu niesie. ehhhh....
      • eeela Re: szukam- przepisu na proste ciasto 23.08.11, 12:01
        Szarlotka jest bardzo prosta. Internet jest pełen przepisów na szarlotkę, które strasznie wszystko komplikują i dokładają roboty - tu ciasto zamrozić, wałkować, trzeć i w ogóle od groma roboty. Ale ja z wrodzonego lenistwa i wygodnictwa doszłam do metody, dzięki której można tę całą zbędną krzątaninę wykluczyć :)

Na ciasto bierzesz (proporcje na oko, bo nigdy nie pamiętam dokładnie):

2,5 szklanki mąki
        1/2 szklanki cukru
        cukier waniliowy
        1 żółtko

Ciasta nie wyrabiam ręcznie, tylko topię masło, przestudzam i wszystko miksuję mikserem. Nie robi się więc z tego oczywiście ładna, błyszcząca kula, którą zalecają przepisy, a po prostu miska pełna kawałków i okruchów pozlepianej innymi składnikami mąki :) Większość tego materiału wrzucam do formy, ugniatam na dnie i wsadzam do zamrażarki na 10 minut - najdrobniejsze okruchy zostawiam na później. W tym czasie trę jabłka, trochę je odciskam z soku, mieszam z paroma łyżkami cukru, doprawiam cynamonem i goździkami. Potem wykładam je na zmrożone ciasto, posypuję resztą okruchów - i do piekarnika, 200 stopni, 45-50 minut, gotowe!

Tak w każdym razie robiłam swoje pierwsze szarlotki - potem, jak już się bardziej oswoiłam z pieczeniem, zaczęłam do nich dodawać też ubitą pianę z białek (wykładaną na jabłka, i dopiero potem posypywaną okruchami ciasta). Dzięki takiej metodzie można sobie oszczędzić wysiłku przy wałkowaniu twardego, schłodzonego ciasta i przy jego tarciu :-)
        • eeela Re: szukam- przepisu na proste ciasto 23.08.11, 12:02

> 2,5 szklanki mąki
          > 1/2 szklanki cukru
          > cukier waniliowy
          > 1 żółtko

i pół kostki masła, oczywiście, przepraszam za pominięcie :-)
    • Gość: Myszka Re: szukam- przepisu na proste ciasto IP: *.man.poznan.pl 23.08.11, 14:14
      Ja piekę najprostsze ciasto świata z przepisu mojej przyjaciółki.
      Składniki :
      1 kostka tłuszczu,
      2 szklanki mąki,
      4 jajka,
      1,5 szkalanki cukru,
      owoce ( śliwki, truskawki...).
      Miękki tłuszcz wyrobić z mąką jak na kruszankę. Oddzielić białka od żółtek, ubić mikserem białka na sztywną pianę, dodać cukier, żeby się rozpuscił, potem miksując dodać żółtka. Wlać tę masę do mączno-tłuszczowej masy i delikatnie połączyć mieszając. Wysmarowaną blachę ( nie pamiętam wymiarów, ale jak będzie większa, to warstwa ciasta będzie po prostu cieńsza ), wysypać bułką, wylać ciasto. Położyć owoce i piec ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
      Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
      Można zrobić też to ciasto z kruszanką ( mąka, tłuszcz, cukier ).
      To ciasto BEZ PROSZKU !
      Ja je lubię bardzo, bo proste jest i dobre.
      • Gość: oli Re: szukam- przepisu na proste ciasto IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 10.09.11, 21:15
        te 1 1/2 szklanki cukru i cała margaryna , aż 4 jaja....Dziewczyny, a jak z waszą wagą i figurą ?
        • forencka Re: szukam- przepisu na proste ciasto 13.09.11, 09:48
          Jak się zjada 1 kawałek do kawy, to się nic nie stanie (nie,nie ważę 80 ;). No, chyba, że się pije więcej niż 1 kawę dziennie:)
    • lonely.stoner Re: szukam- przepisu na proste ciasto 11.09.11, 21:48
      pieke z tego przepisu: www.wielkiezarcie.com/recipe3185.html

polewa smakuje masakrycznie pysznie :) i ciasto pachnie po prostu mega!!! zmodyfikowalam troche przepis i dodalam troche jogurtu do ciasta (przed pieczeniem) i mam zamiar posypac wiorkami kokosowymi....yum yum :)) nie moge sie doczekac :)
    • hd_vision Nie daj sie nabrac na Internet 13.09.11, 11:21
      Nie daj sie nabrac na Internet. Jest pelno niechlujstwa, ignoracji w przepisach.

Rozpoczynajac pieczenie:

1. Nie zaczynak od drozdzowki. Tak jak poczatkujacy plywak nie zaczyna od przeplynieca la Manche.

2. Bardzo uwazaj na kruche. W przepisach nie pisza, ze MUSISZ uzyc cukru pudru na PRAWDZIWE kruche ciastoTU PRZEPIS NA SZARLOTKE inaczej bedziesz miala czarne krotpki. Pierwszego ciasta kruchego raczej nie rozwalkujesz, mozesz zetrzec na tarce.

3. Sproboj od ucieranego, gdzie wystarczy mikser. OD TEGO ZACZNIJ - PRZEPIS Ubij bialka mikserem, w drugiej misce zoltka wymieszaj z cukrem az zmienią kolor na jasnozolty, potem dodaj reszte.

4. Kup gotowe ciasto w proszku, najprostsa babke wymieszaj z jajkami, tluszczem mlekiem.
      Nie bedzie skuchy z maka, proszkiem itp. Od tego rozpoczynalam nauke pieczenia przez moje dzieci.

5. Badz sceptyczna do tego co pisza ludzie w internecie. Nawet jesli jest to fajne forum na ktore sie powoluje, to tam tez sa skuchy, szczegolnie w tortach czy ciastach z marcepanem.

6.Nie traktuj tego mega powaznie. To tak jakbys uzyla wieczorem nowego plynu do kapieli.....

• eurytka Re: Nie daj sie nabrac na Internet 13.09.11, 11:44
        Otóż to, nie daj się nabrać na internetowe przepisy, zdobądź podstawy, jest wiele literatury,
        albo od babci czy mamy...:)
        • forencka Re: Nie daj sie nabrac na Internet 14.09.11, 10:30
          Ale dlaczego ma się nabierać? Mój przepis na przykład jest w internecie, ale przekazała mi go babcia. Uważam, że jedno drugiego nie wyklucza, oraz że nie istnieje prostszy przepis. o.
      • pomarola Re: Nie daj sie nabrac na Internet 13.09.11, 12:57
        hd_vision napisała:

> 1. Nie zaczynak od drozdzowki. Tak jak poczatkujacy plywak nie zaczyna od przep
        > lynieca la Manche.

No właśnie ja też to kiedyś usłyszałam i przez lata miałam drożdżówkofobię :) A potem wreszcie się odważyłam i okazało się, że drożdżowe to bardzo łatwe ciasto, a ponieważ moja rodzina uwielbia, to piekę przynajmniej raz w tygodniu, robi się szybko (pomijając czas wyrastania), z proporcjami nie ma się co specjalnie przejmować - robię "na oko" i jeszcze nigdy nie miałam zakalca, zawsze jest puchate i wyrośnięte. Więc nie ma co demonizować.
    • eurytka Re: najprostsze ciasto bez jaj 13.09.11, 13:28
      Najprostsze ciasto jakie znam, to jest szarlotka sypana.
      I to bez jaj:)
      Wyguglaj sobie:)
    • pomarola Re: Nie daj sie nabrac na Internet 13.09.11, 14:00
      To jakieś dziwne przepisy czytałaś. Ja zaczęłam ciasta drożdżowe od chałki, wg tskiego przepisu ; (jest z GP, ale nie pamiętam czyj, przepraszam):
      500g maki pszennej
      200ml mleka
      100g masła
      50g cukru (jak ktoś woli słodsza to więcej)
      paczuszka suchych drożdży (7g)
      szczypta soli, a nawet dwie (obowiązkowo, bo inaczej ciasto ciężko formować)
      1 jajko

Mleko z masłem podgrzewamy w rondelku. Do maki wsypujemy wszystkie suche składniki, dokładnie mieszamy, dolewamy rozpuszczone w mleku masło (nie może być za gorące!), wbijamy jajko i mikserem łączymy wszystkie składniki, trwa to kilka minut. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w cieple miejsce na około godzinę. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, dzielimy je na 3 lub jak ktoś umie na 4 części, robimy "wałeczki" i pleciemy warkocz, odstawiamy na około pół godziny na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
      Przed włożeniem do pieca smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy sezamem.
      Pieczemy w nagrzanym piekarniku na 180°C przez około 30 minut.

Proste i jasne. Jak "otrzaskałam się" z chałką, to wzięłam się za bardziej "wypasione" drożdżowe, ale w sumie podstawa jest zawsze taka sama. A z tym "wyrabianiem" i "odstawaniem" to takie gadanie. Ja niczego nie wyrabiam ani nie czekam aż odstanie, a ciasto i tak jest OK. Może to trochę tak, jak z tym rozcieraniem kaszy gryczanej z białkiem, żeby była sypka :) Niepotrzebne czary-mary, bo kasza tak czy owak wyjdzie sypka, kiedy da się właściwą proporcję wody do kaszy...
      • lonely.stoner Re: Nie daj sie nabrac na Internet 24.09.11, 17:25
        ok, mam juz za soba to ciasto czekoladowe, szarlotke na kruchym ciescie (wyszlo mi- ale faktycznie starlam je na tarce a nie rozwalkowalam) - wyszly super ciasta, przepisy troche zmodyfikowalam, i przepisy z internetu. Ja uwazam ze przepisy internetowe sa ok - nie wszystkie, ale wystarczy uzyc troche umyslu i wyobrazni zeby sie domyslic czy wyobrazic sobie ze cos tam nie za bardzo gra, wiec o ile ktos jest naprawde tepy to faktycznie moga okazac sie prawdziwa pulapka :) Drozdzowe- nie wiem dlaczego niby to ma byc jakies niewiadomo co?? (moze ktos mi wyjasni) moja babcia za najprostsze ciasto uznawala drozdzowe, a o ile sie nie mysle ciasto do pizzy/focacci tez mozna uznac za forme drodzowego??
        bardziej mi teraz zaprzata mysli sernik :) ale- musze zdobyc jakiejs dobrej jakosci ser, i wiem ze ludzie tu pieka chyba tez z serkow takich jak philadelphia ale ja chce taki prawdziwy (nie mieszkam w PL).
        • reniam_123 Odświeżam, bo temat aktualny 09.10.11, 12:01
          Wczoraj w swoich zapiskach, znalazłam to ciasto Konwaliowej fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,41364327,41782174,0,2.html?v=2 , dziś zrobiłam, szybkie, łatwe i naczyń mało do mycia, w smaku bardzo dobre, użyłam jabłek i mrożonej porzeczki czerwonej.
          Polecam :)
    • Gość: Marek Moje najprostsze to ciemny płaski biszkopt IP: *.unitymediagroup.de 11.11.11, 23:40
      6 jajek, 3 łyżki mąki, 3 lyżki kakao, 3 łyżki cukru

Białka ubić z cukrem, potem dodać po jednym żółtku, a na koniec mąkę zmieszaną z kakao, przesianą przez sito. Mieszać delikatbnie drewnianą łyżką.

Wylać na natłuszczoną blachę (25x36 cm), piec 25 minut w 180°C

Posmarować powidłami śliwkowymi, a na górę dać bitą śmietanę ustabilizowaną żelatyną albo śmietanfixem. Można dla dekoracji posypać startą ciemną czekoladą.
    • egraczyk Re: szukam- przepisu na proste ciasto 09.01.12, 12:53
      Mnie się bardzo podoba ten przepis:wodakokosowa.wordpress.com/2011/12/20/kokosowy-stollen/. Wygląda na całkiem łatwy w przygotowaniu... Może skuszę się w najbliższym czasie na zroboenie takiego :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka