IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.09.11, 10:59
bardzo prosze o przepis na pyszny rosół, przede wszystkim na jakim mięsie robic, robilam do tej pory na kurczaku ale jest nijaki
Obserwuj wątek
    • very.martini Re: rosól 02.09.11, 11:21
      Jak zrobisz na jednym gatunku miesa, to ma duże szanse być nijaki. Dobry rosół to kilka rodzajów miesa plus długie gotowanie na małym ogniu. Było mnóstwo wątków na ten temat, poszukaj.

16%VOL
      22%VAT
    • kosmopolitesiorbut Re: rosól 02.09.11, 12:01
      Nie prościej najpierw skorzystać z wyszukiwarki?
      szukaj.gazeta.pl/forumSearch.do?&s.sm.query=ros%C3%B3%C5%82&s.sm.forumXx=77&sf=tresc&s.sm.author=&s.sm.title=Wystarczy?
    • lashqueen Re: rosól 02.09.11, 12:09
      Polecam z perliczki, jest nieziemsko pyszny ;)
    • hispana Re: rosól 02.09.11, 13:29
      moje najlepsze jak dotad polaczenie to szponder wolowy, udko kaczki i skrzydlo gesi
      plusdo zestawu standarwowych dodatkow: tymianek i lubczyk
      • megasceptyk Re: rosól 03.09.11, 21:02
        i to jest istota gadająca z sensem. Tylko doprecyzuję, tymianem ma być z ogródka a nie jakieś bezwartościowe trociny. Jeśli wyobrażacie sobie milion to wyobraźcie sobie, że taka jest róznica między sklepowymi suszynami a ogródkowym tymiankiem.
        • kosmopolitesiorbut My to wiemy Kocie...ntxt 03.09.11, 21:04
    • mmagi Re: rosól 02.09.11, 13:52
      taka jedna czesc woła ale nie pamietam jak sie nazywa lub szponder,raczej chudy,korpus z kurczaka lub szyja indycza,opiekana cebulka dla koloru,2 marchwie,kawała selera,duzy por,pietrucha,sól,ziarenka pieprzu....................po prostu tradycja od 100 lat,przepis mojej babki:),zamiast kadłubka kurzecego moze byc kaczkowy.Listka laurowego nie dodaje bo dominuje smak wszystkiego.

Do tego cienki makaronik,ciutek magi no i boski koper.

zioła do rosołu to jakoas nowa nowość
      • 0yotte Re: rosól 02.09.11, 13:55
        u mnie listek i ziele angielskie być musi koniecznie
        zamiast maggi lepiej dać lubczyk :)
        • 0yotte Re: rosól 02.09.11, 13:57
          aaa, i nie daję pora, albo dajępod koniec gotowania tylko mały kawałek, to właśnie por zawsze zbyt dominuje mi smak rosołu

widać, ze co dom, to inna receptura, jak z bigosem ;)

• qubraq Daj sie namówić... :-) 02.09.11, 16:07
            Sam rosół nic nie daje; nawet najsmaczniejszy, jest tylko napojem; wywal z rosołu mieso i wygotowaną włoszczyznę i na tym bulionie ugotuj ale krotko pyszna zupę wielowarzywną to chociaz bedzie z pożytkiem dla Ciebie i reszty biesiadników; duzo warzyw plus przyprawy - nie dawaj zasmazki tylko juz na talerz daj po łyżce śmietany i jakies zielsko koperek z natką pietruszki albo kolendry (razem jakos nie pasuja do siebie zapachami); warzywa to błonnik tak bardzo nam potrzebny... :-)
            • Gość: ADi Re: Daj sie namówić... :-) IP: 178.73.48.* 02.09.11, 22:51
              Propaganda wegasow

Kurczak - tylko caly - zadne porcje rosolowe
              Perliczka tez i przepiorki

Kosci wolowe - szpikowe i mieso - szponder, generalnie mieso powinno byc poprzerastane tluszczem

Gicz cieleca - rozlupana

Wg mnie tylko wieprzowina sie nie nadaje
              • kosmopolitesiorbut Re:Q. nie jest wegasem ciołku. 03.09.11, 06:43
                Nie znasz forumowiczów to ich nie szufladkuj bo robisz z siebie durnia.
              • qubraq Re: Daj sie namówić... :-) 03.09.11, 10:56
                Gość portalu: ADi napisał(a):

> Propaganda wegasow

Nie! ależ skądże... :-/

• Gość: ojp Re: Daj sie namówić... :-) IP: *.unknown.vectranet.pl 03.09.11, 20:19
                pokaż mi wegetarianina, który propagował gotowanie zup na wywarze z mięsa...
              • megasceptyk dobrze gadasz 03.09.11, 21:07
                różne części mięsa nadają rózne aromaty, podroby bardzo wskazane, podroby cechują się najlepszym znanym na planecie smakiem, co do tłuszczu-bingo, to jest kluczowe. Idąc dalej tym tropem, zwierzę musi jeść dobre rzeczy bo ich smak będzie właśnie w tłuszczu najbardziej widoczny. Musimy mieć własną hodowlę, jak królowa angielska, tego to jej zazdroszczę.
          • megasceptyk Re: rosól 03.09.11, 21:04
            Dobrze gadasz z tym porem. Pora należy wyciągnąć bo on cały czas oddaje smak i zdominuje nam rosół. Por jest smaczny ale wywalamy po ugotowaniu (albo zjadamy, ma go nie być w garnku).
    • mhr2 z niego jest wspanialy, 02.09.11, 16:21
      Gość portalu: joana napisał(a):

, robilam do tej pory na kurczaku ale jest nijaki

podaja napewno,dodaj warzywa potem i co,
      jezeli je gotujesz od razu, to jest tajemnica

• kosmopolitesiorbut Jak ktoś coś z tego zrozumiał niech się wpisuje... 02.09.11, 17:29
        • eurytka Re: :) znowu o rosole? 02.09.11, 18:08
          Niedawno tu było:)
          Ja bym tego kurczaka wpierw odwarzyła nie odważyła,
          w słonym wrzątku a potem znów na wrzątek właściwy:)
          i poczytać ten niedawny watek:
          forum.gazeta.pl/forum/w,77,124382538,124411012,Re_Jakie_przyprawy_do_rosolu_.html
        • megasceptyk prawda nr 1, kurczaki są do dupy 03.09.11, 21:11
          i nie ma takiej siły, żeby zrobić z fabrycznego kurczaka cokolwiek.
          Mam wtyki na wioskach :), wyobraźcie sobie milion :). Taka jest róznica między kurczakiem a produktem rafineryjnym oferowanym w polskich sklepach.
    • eurytka Re: rosól 03.09.11, 06:38
      Weganie maja swój rosół, wywar warzywny to jest z dodatkiem oliwy czy oleju.
      Ja bardzo lubię. Wegetarianie mogą dodawać masła sklarowanego.
      Smaczny i aromatyczny jest.
    • vandikia Re: rosól 03.09.11, 22:54
      osobiście nie lubię rosołu na samym kurczaku i na kaczce
      przepisy pewnie Ci już podano, zresztą na tym forum w wyszukiwarce znajdziesz ich dziesiątki, więc napisze tylko z czego ostatnio robię rosół i jest bajeczny

antrykot wołowy, golonka indycza (lub skrzydło lub szyja) , ćwiartka kurczaka, marchew, pietruszka, seler, por, cebula, suszony grzyb, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, kurkuma, sól, pieprz

niesamowity jest też rosół z kury ale to musi być prawdziwa wiejska kura, a nie hodowlana
    • forencka Re: rosól 08.09.11, 13:24
      Dobra woda, dobre mięsko i 4 godziny pyrkania.
      • qubraq Re: rosól 08.09.11, 16:31
        forencka napisała:

> Dobra woda, dobre mięsko i 4 godziny pyrkania.

Po 4ch godzinach pyrkania warzywa i mięsa są do wywalenia i pozostaje sam bulion ;-)
    • mhr2 rosol na kurczaku jest najlepszy, 08.09.11, 13:46
      Gość portalu: joana napisał(a):

> bardzo prosze o przepis na pyszny rosół, przede wszystkim na jakim mięsie robic
      > , robilam do tej pory na kurczaku ale jest nijaki

podsmaz w garnku cebule,dodaj marchewke,por,seler i podsmaz razem
      na masle,potem dodaj kurczaka pokrojonego i podsmaz dalej
      posol,dodaj pieprz ziarnkowy czarny,angielski listki laurowe u mnie 5,
      bo tak kiedys poznalam w kuchni afrykanskiej,dodaj wode ile potrzebujesz
      i gotuj po wolniutku(40min),wyjdzie wspanialy,czysty rosol
      nie bedzie nijaki, ma warzywa i przyprawy,nie
      z wolowiny to jest cos innego,a rozne miesa mieszac to nie znam
      wolowine gotuje glugo, dlaczego mam ja laczyc z kurczakiem?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka