Dodaj do ulubionych

Garnek rzymski

05.09.11, 09:25
Nabyłam i teraz szaleję :D Macie może jakieś fajne przepisy na potrawy bezmięsne pieczone w tym garnku? W necie pełno jest przepisów na mięsa - i rzeczywiście wychodzą pyszne, ale ile można :) Dla odmiany chciałabym wykorzystać jarzyny, póki są jeszcze takie świeże, ale przepisów praktycznie nie ma. Ponoć można w tym garnku robić potrawy z ryżem i kaszą, ale też nie znalazłam. Może coś podrzucicie? :)
Obserwuj wątek
    • mhr2 narazie mysle, jak to zorganizuje podam zdjecie 05.09.11, 11:17
      dzioucha_z_lasu napisała:

:) Dla odmiany chciałabym wykorzystać jarzyny,
      > póki są jeszcze takie świeże, ale przepisów praktycznie nie ma.
    • ania_m66 Re: Garnek rzymski 05.09.11, 11:29
      jak sie jeszcze w garnek rzymski bawilam, robilam w nim ziemniaki.
      do namoczonego gara lecialy cale (duze przekrojone na pol) obrane. na to przyprawy dowolne. wytytlac. na to kilka wiorkow masla, badz chlust oliwy.
      do zimnego pieca. temp na maxa. po jakis 15-20 zjezdzamy na 180°. po dalszych ok 50 min byly gotowe.
      jesli znasz niemiecki znajdziesz duzo przepisow. wystarczy wpisac "römertopf vegetarische rezepte". w sumie to google translator tez pomoze.
    • kosmopolitesiorbut Re: Garnek rzymski 05.09.11, 12:05
      Wykorzystałbym przepisy na zwyczajne potrawy wegetariańskie przygotowywane w piekarniku.
      W końcu garnek rzymski to prymitywna (w sensie materiału) gęsiarka czy inna brytfanka d zapiekania/pieczenia.
      Przepis na chleb:
      Składniki (na duży garnek) :
      - 1kg mąki pszennej,
      - 10 dkg drożdży świeżych,
      - 1 łyżka cukru,
      - 2 szkl. wody,
      - ok 1- 2 łyżeczek soli.
      dodatki: boczek, cebula, czosnek, ziarenka słonecznika.

Drożdże mieszamy z cukrem, 0,5 szkl. wody i łyżką mąki, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę mieszamy z solą, dodajemy zaczyn i resztę składników, wyrabiamy ciasto do momentu aż będzie samo odchodziło od ręki i ścianek miski. Miskę z ciastem nakrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto musi podwoić swoją objętość (ok. 1 godz.). Wyrośnięte ciasto rozciągamy i wykładamy na nie pokrojoną drobno cebulkę, boczek, ziarenka słonecznika, przeciśnięty przez praskę czosnek (ilość wg uznania). Wszystko razem zagniatamy, do momentu gdy dodatki równo rozprowadzimy w cieście. Garnek rzymski moczymy w wodzie.
      Do naczynia wkładamy ciasto, na wierzch możemy dać tarty ser żółty, przykrywamy garnek pokrywką, wkładamy do piekarnika, temp. pieczenia 250°C na około 1,5 godz.
    • Gość: kkk Re: Garnek rzymski IP: *.dclient.hispeed.ch 05.09.11, 13:49
      ja tam wrzucam wszystko co mam pod reka, ziemniaki, papryke, marchewke, cebule, baklazana, co sie trafi :) czasem dokladam jakiegos kurczaka, czasem nie. z ryzem i kasza jeszcze nie robilam
      • Gość: gość portalu Re: Garnek rzymski IP: *.dip.t-dialin.net 05.09.11, 14:02
        Gość portalu: kkk

tylko tak wastarczy,
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka