Dodaj do ulubionych

Jaka surówka..

06.10.11, 13:48
Bo nic mi nie pasuje.. - mam dziś na obiad proklot - gulasz węgierski i kluseczki. No i jeszcze MUSI byc do tego surówka, tylko jaka....
Obserwuj wątek
    • axis-mundi A np. taka 06.10.11, 13:57
      Cykoria, sałata, ogórek świeży, oliwki, zielony groszek (może być z puszki), starte małe jabłko, mielony biały pieprz, koperek, można lekko posypać mielonymi orzechami, dodać oliwki i troszkę soku z cytryny oraz jak ktoś lubi troszkę sosu sojowego - i cokolwiek jeszcze masz i chcesz dodać. Taka surówka zawsze się uda.
      Smacznego :)
      • triismegistos Re: A np. taka 06.10.11, 20:15
        Omatko, naprawdę jesz takie rzeczy?
    • squirk Re: Jaka surówka.. 06.10.11, 14:00
      Może coś na bazie kapusty, jakiś coleslaw z niewielką ilością sosu?
    • roseanne Re: Jaka surówka.. 06.10.11, 14:02
      marchewka z jablkiem

kiszony ogorek z jablkiem i natka
      • niesterty Re: Jaka surówka.. 06.10.11, 14:25
        Właśnie ten kiszony ogórek w surówce to moia pierwsza myśl do gulaszu węgierskiego
        Czyli : kiszone ogórki , oliwka i teraz dowolnie cebuli trochę dla zaostrzenia lub por
        ewentualnie starta marchewka niekoniecznie i koperek
        proste i szybkie
    • kosmopolitesiorbut Re: Jaka surówka.. 06.10.11, 14:07
      Taka:
      www.przepisykulinarne.org/buraki_marynowane_po_grecku_11151.html
      jest kompatybilna ze wszystkim.
      • aqua48 Re: Jaka surówka.. 06.10.11, 15:36
        Do gulaszu dla mnie najbardziej pasuje coś kwaśnego - surówka z kapusty kiszonej z jabłkiem i ostrą papryką, albo ze świeżej, włoskiej utartej w malakserze z jabłkiem, do tego rodzynki, sól, pieprz, oliwa i dużo soku z cytryny. albo bez sloi na slodko z odrobiną cukru, lub miodu. Albo ogorki kiszone z cieniutko pokrojoną cebulą.
        • kosmopolitesiorbut Re: Jaka surówka.. 06.10.11, 15:40
          A wpadło Ci do głowy, że ocet balsamiczny jest kwaśny a łączenie smaków to sedno gotowania?
          • aqua48 Re: Jaka surówka.. 06.10.11, 17:06
            kosmopolitesiorbut napisał:

> A wpadło Ci do głowy, że ocet balsamiczny jest kwaśny a łączenie smaków to sedn
            > o gotowania?

Kosmo, jeśli to było do mnie to spieszę donieść, że octu unikam, nawet balsamiczny mnie drażni, wolę cytrynę. A zdania o łączeniu smaków w tym kontekście nie łapię. Dla mnie buraczki za cięzkie do gulaszu, ale de gustibus...

• dzioucha_z_lasu Re: Jaka surówka.. 06.10.11, 15:42
      Dzięki :) Ogórek kiszony wygrał, do takiego gulaszu faktycznie pasuje kwaśne.
      • Gość: x o tym wiedzieli już kucharze kolonijni IP: *.unitymediagroup.de 06.10.11, 16:12
        w PRL oraz wczasowi FWP ;)
        Nawet w Wars-ie podawano gulasz z ogórkiem.
        • niesterty Re: o tym wiedzieli już kucharze kolonijni 06.10.11, 19:41
          stare ale jare sprawdzają się
          połączenia
          tak samo jak do ryby smażonej surówa a kiszonej ma być obowiązkowo w gastronomii
          masz full wypas zestawów surówek a i tak Kowlski wybiera kiszoną kapustę
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka