dzioucha_z_lasu 06.10.11, 13:48 Bo nic mi nie pasuje.. - mam dziś na obiad proklot - gulasz węgierski i kluseczki. No i jeszcze MUSI byc do tego surówka, tylko jaka.... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
axis-mundi A np. taka 06.10.11, 13:57 Cykoria, sałata, ogórek świeży, oliwki, zielony groszek (może być z puszki), starte małe jabłko, mielony biały pieprz, koperek, można lekko posypać mielonymi orzechami, dodać oliwki i troszkę soku z cytryny oraz jak ktoś lubi troszkę sosu sojowego - i cokolwiek jeszcze masz i chcesz dodać. Taka surówka zawsze się uda. Smacznego :) Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: A np. taka 06.10.11, 20:15 Omatko, naprawdę jesz takie rzeczy? Odpowiedz Link Zgłoś
squirk Re: Jaka surówka.. 06.10.11, 14:00 Może coś na bazie kapusty, jakiś coleslaw z niewielką ilością sosu? Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: Jaka surówka.. 06.10.11, 14:02 marchewka z jablkiem kiszony ogorek z jablkiem i natka Odpowiedz Link Zgłoś
niesterty Re: Jaka surówka.. 06.10.11, 14:25 Właśnie ten kiszony ogórek w surówce to moia pierwsza myśl do gulaszu węgierskiego Czyli : kiszone ogórki , oliwka i teraz dowolnie cebuli trochę dla zaostrzenia lub por ewentualnie starta marchewka niekoniecznie i koperek proste i szybkie Odpowiedz Link Zgłoś
kosmopolitesiorbut Re: Jaka surówka.. 06.10.11, 14:07 Taka: www.przepisykulinarne.org/buraki_marynowane_po_grecku_11151.html jest kompatybilna ze wszystkim. Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Jaka surówka.. 06.10.11, 15:36 Do gulaszu dla mnie najbardziej pasuje coś kwaśnego - surówka z kapusty kiszonej z jabłkiem i ostrą papryką, albo ze świeżej, włoskiej utartej w malakserze z jabłkiem, do tego rodzynki, sól, pieprz, oliwa i dużo soku z cytryny. albo bez sloi na slodko z odrobiną cukru, lub miodu. Albo ogorki kiszone z cieniutko pokrojoną cebulą. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmopolitesiorbut Re: Jaka surówka.. 06.10.11, 15:40 A wpadło Ci do głowy, że ocet balsamiczny jest kwaśny a łączenie smaków to sedno gotowania? Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Jaka surówka.. 06.10.11, 17:06 kosmopolitesiorbut napisał: > A wpadło Ci do głowy, że ocet balsamiczny jest kwaśny a łączenie smaków to sedn > o gotowania? Kosmo, jeśli to było do mnie to spieszę donieść, że octu unikam, nawet balsamiczny mnie drażni, wolę cytrynę. A zdania o łączeniu smaków w tym kontekście nie łapię. Dla mnie buraczki za cięzkie do gulaszu, ale de gustibus... Odpowiedz Link Zgłoś
dzioucha_z_lasu Re: Jaka surówka.. 06.10.11, 15:42 Dzięki :) Ogórek kiszony wygrał, do takiego gulaszu faktycznie pasuje kwaśne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x o tym wiedzieli już kucharze kolonijni IP: *.unitymediagroup.de 06.10.11, 16:12 w PRL oraz wczasowi FWP ;) Nawet w Wars-ie podawano gulasz z ogórkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
niesterty Re: o tym wiedzieli już kucharze kolonijni 06.10.11, 19:41 stare ale jare sprawdzają się połączenia tak samo jak do ryby smażonej surówa a kiszonej ma być obowiązkowo w gastronomii masz full wypas zestawów surówek a i tak Kowlski wybiera kiszoną kapustę Odpowiedz Link Zgłoś