Dodaj do ulubionych

który jogurt zamrażać ??

IP: *.markom.krakow.pl / *.markom.krakow.pl 28.05.04, 12:50
Przeczytałam w jakimś wątku, że można zamrozić jogurt i powstaja zdrowe i
stosunkowo dietetyczne "lody" :) Zamroziłam więc na miły początek onkena
orzechowego, ma w opisie 3,9% tłuszczu, nie wiem- może za mało? Bo zamarzł na
lodową bryłę nieco... skrystalizowaną :\
Obserwuj wątek
    • marghot Re: który jogurt zamrażać ?? 28.05.04, 13:13
      wiesz, ja donaturalnego jogurtu dodaje owoce (obecnie mrozonki np. jagody,
      truskawki, maliny), wsypuje troszke cukru i miksuje.
      przelewam do salaterek lub pucharkow i wstawiam do zamrazarki.
      na ok. 5-7 min przed spozyciem wyjmuje z lodowki i mam deser a'la sorbet
      • Gość: CynamonowaMay Re: który jogurt zamrażać ?? IP: *.lubin.dialog.net.pl 28.05.04, 17:38
        Ja też próbowałam i miałam ten sam problem co Triss. Mroziłam jogurt kremowy
        Bakomy, który ma sporą zawartość tłuszczu.
        Niedawno wiele osób na forum zachwycało się tymi mrożonymi jogurtami, może się
        ktoś odezwie, please.

Może należy, tak jak przy robieniu domowych lodów, co jakiś czas mieszać?

A i jeszcze jedno (pewnie głupie pytanie:) jak myślicie, czy po zamrożeniu
        jogurt traci swoje dobroczynne właściwości, chodzi mi na przykład o kultury
        bakterii, czy mają one, także wtedy, dobroczynny wpływ na nasz organizm?

CynamonowaMay!
        • seniwell Re: który jogurt zamrażać ?? 28.05.04, 20:42
          Gość portalu: CynamonowaMay napisał(a):

> Niedawno wiele osób na forum zachwycało się tymi mrożonymi jogurtami, może
          się
          > ktoś odezwie, please.

nie wiem czy widzialas jak sie przygotowuje lody jogurtowe, jest to jogurt
          zamrozony na kamien, do ktorego dodaje sie zamrozone owoce i miksuje, trzeba
          miec bardzo silny mikser, termomix podobno sobie z tym radzi

> Może należy, tak jak przy robieniu domowych lodów, co jakiś czas mieszać?

na to juz odpowiedziala roseanne w poscie ponizej wiec nie powtarzam

> A i jeszcze jedno (pewnie głupie pytanie:) jak myślicie, czy po zamrożeniu
          > jogurt traci swoje dobroczynne właściwości, chodzi mi na przykład o kultury
          > bakterii, czy mają one, także wtedy, dobroczynny wpływ na nasz organizm?
          >
          w gwaltownym procesie zamrazania wodna zawartosc kazdej komorki (w tym
          bakteryjnej) powieksza swoja objetosc co powoduje zniszczenie blony komorkowej
          (i sciany jesli nie mowimy o kom. zwierzecych)
          bakterie mrozi sie, owszem ale w specjalnych mediach i warunkach, jesli
          zamrozisz jogurt zniszczysz bakterie (nie beda sie rozmnazac po rozmrozeniu),
          ale pH sie nie zmieni (bedzie kwasowe, czyli korzystne dla ukladu trawiennego)
    • roseanne Re: który jogurt zamrażać ?? 28.05.04, 19:39
      z lodami, jogurtami mrozonymi , sorbetami ( bez tluszczu przeciez to ostatnie)
      problem polega troszke na czyms innym

by masa byla w miare puszysta i miekka
      trzeba w czasie procesu zamrazania calos porzednie ubic - rozbic w mikserze/
      malakserze, jak to nazywacie

pierwsze ubijanie robi sie , gdy calosc przypomina konsystencja lodowa kaszke
      potem jeszcze z dwa razy w odstepach 2-3 godzinnych.

jogurty mrozone, nieubijane sa tez dobre - moja corka sobie takie robi - wtyka
      tylko patyczek w srodek, odstawia do zamrazalnika na pol dnia i gotowe :)

syn zamraza soki :) w takich plastikowych pojemniczkach..... (patrz watek o
      zbednikach :)
      • linn_linn Re: który jogurt zamrażać ?? 29.05.04, 14:14
        Najlepsze lody to te, ktore sa ucierane w maszynkach do lodow. Ucieranie jest
        bardzo powolne i stad wspaniala konsystencja. Lody z mikser nigdy takie nie
        beda. Lodziarze maja jeszcze jakis specjalny rodzaj cukru / choc nie jestem
        pewna w jakiej postaci /, ktory uzywany jest jako "podklad" do innych dodatkow.
        Chyba nie jest latwo go kupic.
        • roseanne Re: który jogurt zamrażać ?? 29.05.04, 15:29
          nie wiem jak lodziaze :)

smaczniejsze sorbety sa te, ktore sa slodzone syropem cukrowym
          innych mrozonych deserow nie robilam
          • linn_linn Re: English Frozen Yogurt 18.06.04, 15:30
            Czyzby chodzilo o cos takiego?
            www.recipezaar.com/recipe/getrecipe.zsp?id=91402
    • Gość: piri Re: który jogurt zamrażać ?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.06.04, 15:53
      Pewnego ranka, niedawno temu lodówka zaczeła czynić cuda i przestawiła sie na
      mrożenie. Jak sie później okazało dostała ataku awarii. Właśnie wtedy
      dowiedziałam się, że najlepsze lody wychodzą z jogurtu jogobella z ziarnami o
      smaku każdym, za to mrożona wędlina nie smakuje najlepiej.
      • Gość: mepe Re: który jogurt zamrażać ?? IP: *.crowley.pl 19.06.04, 23:54
        Ja natomiast zamrażam jogurty kremowe campiny (takie małe kubeczki 125g
        niebieskie): wsadzam patyczek do lodów (taki jak kiedyś dodawali do danonków
        dla dzieci czy jakos tak)przez naciete wieczko, odczekuje az sie zamrozi i
        potem przy wyjmowaniu polewam odwrócony kubeczek strumieniem ciepłej wody z
        kranu coby się łatwiej wyjęło. Ot i cała fillozofia, a lody smaczniutkie są ;)
        • Gość: mepe Re: który jogurt zamrażać ?? IP: *.crowley.pl 20.06.04, 17:23
          mmm... właśnie zajadam sie takim lodem :))) Pychotka!!! ;P
          • Gość: CynamonowaMay Re: który jogurt zamrażać ?? IP: *.lubin.dialog.net.pl 20.06.04, 17:27
            Czy piszesz o tych jogurtach FRUTTIS (czy jakoś tak)? Z chęcią spróbuję.
            • Gość: mepe Re: który jogurt zamrażać ?? IP: *.crowley.pl 20.06.04, 17:53
              Fruttis -w czteropakach. Chodzi o to żeby były te małe kubeczki :))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka