Dodaj do ulubionych

kiszone cytryny

06.11.11, 20:02
jaki mają smak i do czego dodajecie?
w jednym z wątków doczytałam, że do zupy, ale jakoś mi to tak zgrzyta...
Obserwuj wątek
    • squirk Re: kiszone cytryny 06.11.11, 21:22
      Nie używam, ale planuję zrobić i używawać do czegoś w rodzaju tajine (w rodzaju, bo nie mam oryginalnego naczynia).
      • kk345 Re: kiszone cytryny 06.11.11, 21:34
        smakują kwaśno-słono, pachną cytryną, pasuja do tadżinu i dań marokanskich i okolicznych;)
    • tannat Re: kiszone cytryny 06.11.11, 22:12
      Zrobiłem i użyłem kilka razy do dań z kręgu "Śródziemnomorskiego". I powiem szczerze nie potrafię opisać słowami. Owszem czuć sól i kwas. Przebija też gorzki, cierpki (ale w pozytywnym sensie) aromat. Wzbogaca smak. Przede wszystkim dobrze smakuje w daniach rybnych i bezmięsnych. Trzeba zrobić samemu i się przekonać - to łatwe
    • kosmopolitesiorbut Re: kiszone cytryny 07.11.11, 06:44
      Nie zgrzyta. Warto dodać do rosołu i wywarów na kościach. Kwas optymalizuje przechodzenie wapnia do wywaru. Zwykle dodawałem cząstkę cytryny lub jej sok. Kiszona cytryna jest lepsza.
      Przepis:
      www.przepisykulinarne.org/kiszone_cytryny_9970.html
      • azjaodkuchni Re: kiszone cytryny 08.11.11, 17:07
        Robiłam raz jak w przepisie powyżej mi smakowały mężowi nie więc nie robię...
        • kosmopolitesiorbut Re: kiszone cytryny 08.11.11, 17:16
          To, że mężowi nie smakuje to furda nie argument za nie robieniem. Mojej żonie też nie smakują więc nie wie do czego je dodaję. I tyle.
          • azjaodkuchni Re: kiszone cytryny 09.11.11, 16:35
            Ale on delikatny i z wrażliwym podniebieniem i wszystko wyczuje.
    • Gość: miu Re: kiszone cytryny IP: *.centertel.pl 08.11.11, 19:33
      Chodzi o cytryny w soli? Smak dosc specyficzny kwasno-slono silnie aromatyczny. Mnie nie smakuja.

Jesli chcesz je zrobic sama, to koniecznie trzeba zdobyc cytryny bio (ekologiczne), ktore nie sa poddawane zadnym zabiegom przedluzajacym ich trwalosc (czyli zero chemii). Niestety, u nas bardzo trudno takie kupic.
      • doral2 Re: kiszone cytryny 08.11.11, 22:22
        dzięki.
        zatem ukiszę kilka cytryn i zrobię tadżine, czy jak to się tam pisze :)
        • Gość: miu Re: kiszone cytryny IP: *.centertel.pl 09.11.11, 12:27
          One NIE sa kiszone. Sa zasypywane taka iloscia soli, ze sie konserwuja, nie ma szans zeby skisly.
      • mhr2 to zalezy od przepisu, 09.11.11, 14:51
        Gość portalu: miu napisał(a):

> Chodzi o cytryny w soli? Smak dosc specyficzny kwasno-slono silnie aromatyczny.
        > Mnie nie smakuja.
        np.zalewanie ich woda,
        ja je nacinam conajmniej 4ry razy prawie do srodka i wkladam tam sol morska
        ukladam w sloiku i zalewam sokiem z cytryn, nie wstawiam do lodowki,
        wspaniala do sosow, wody itd.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka