Dodaj do ulubionych

Dieta bez białej mąki, cukru i nabiału - pomysły?

11.11.11, 23:11
Musze wprowadzić dietę dla 2 letniego syna polegającą na wyeliminowaniu na okres minimum 3 m-cy nabiału (masło dozwolone), cukru we wszystkich postaciach i białej mąki, ryżu.Oprócz tego rezygnujemy ze słodkich owoców: winogron, pomarańczy, mandarynek, brzoskwiń, moreli, sliwek, gruszek, owoców suszonych.
Zabronione produkty sojowe i wieprzowina.
Dieta restrykcyjna i wywracająca moje gotowanie do góry nogami ale albo dieta albo silne leki źle wpływające na wątrobę. Potrzebuję pomocy, konkretnych pomysłów i inspiracji bo nie wiem jak mam to ugryźć.
Zamiast cukru użyję ksylitolu ale co z mlekiem i mąką? Nie umiem bez tego gotować

Po tych 3 m-cach pomalutku będziemy rozszerzać dietę (niepokoi mnie właśnie nabiał czyli wapń, ale może damy jakoś radę.)

Dla mężą tez mam oddzielną dietę bo choruję na dnę moczanową więc wybieramy produkty z niską zawartością szczawianów - jeśli ktoś ma propozycję chętnie poczytam.

Odechciewa mi sie gotować bo każdemu trzeb co innego podawać a z dostępnością wielu produktów zastępczych na prowincji jest trudno.
Obserwuj wątek
    • Gość: t.ramer Re: Dieta bez białej mąki, cukru i nabiału - pomy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.11, 23:51
      W dnie moczanowej dieta powinna byc ubogopurynowa a nie ubogoszczawianowa. Mylisz dwa różne schorzenia.
      • kozak_k Re: Dieta bez białej mąki, cukru i nabiału - pomy 13.11.11, 13:35
        racja, pomyliłam - prawie zasypiałam
        oczywiście ubogopurynowa
    • pani.cogito Re: Dieta bez białej mąki, cukru i nabiału - pomy 12.11.11, 01:18
      Różne rodzaje kasz, różne rodzaje strączkowych, całe mnóstwo różnych warzyw, razowe pieczywo.
    • roseanne Re: Dieta bez białej mąki, cukru i nabiału - pomy 12.11.11, 04:08
      witaj
      jestem na bardzo restrykcyjnej diecie od jakiegos czasu, najpierw nadcisenienie, potem dna moczanowa sie dolaczyla, na koncu alergie przerozne, wiec jeszcze wiecej zabronionych produktow niz w przypadku twojego dziecka

podstawa sniadan dla mnie to albo brazowy ryz z mlekiem ryzowym, badz tez placki z maki gryczanej z dodatkiem maczki z ciecierzycy - jak chesz to podam proporcje

do owych plackow pasta fasolowa, pieczony kurczak, indyk,
      czasami ryba duszona lub gotowana , ogorek, awokado, salata, rzodkiewki

pije duzo herbat ziolowych i zielona, duzo sokow 100%, wody - ulatwia wyplukiwanie toksyn

na obiady zupy jarzynowe, na bazie oliwy, jesli dziecie moze maslo to dodawaj, bardziej podniesie smak jarzynek

pilawy ryzowo jarzynowe,

jarzyny krojone w paski, jak frytki i pieczone - marchewka, slodki ziemniak, seler (bulwa), rzepa, pasternak
      dobra jest tez pieczona dynia, krojona w czastki, posmarowana oliwa,

jesli nie ma ograniczen to straczkowe sa ok - soczewica, groch, cieciorka, fasola, bob - wszystko to mozna zastosowac od zup, poprzez przeciery- zastepstwo sosow, do krokietow i past

jako slodycze jadam pieczone jablka - renety sie najlepiej do tego nadaja - pieczenie bardzo podnosi slodkosc

mleko jak pisalam wyzej pije ryzowe tylko bo sojowe zabronione, a migdalowe mi dostepne jest slodzone

ziemniakow tez nie moge , ale jesli u was nie zabronone to polecam, zwlaszcza pieczone

wapn znajdziesz w ciemnozielonych jarzynach, zwlaszcza w brokulach, jesli mozecie orzechy i pestki - doskonale zrodlo

jakby to pisz, nawet na priwa, chetnie podziele sie przepisami
    • hester83 Re: Dieta bez białej mąki, cukru i nabiału - pomy 12.11.11, 07:47
      Jeśli chodzi o cukier to można się bez niego obejść, moja córka ma 2 lata i niczego jej nigdy nie dosładzałam.
      Mąkę pszenną można zastąpić mąką gryczaną lub kukurydzianą bo jak rozumiem ryżowa również jest zakazana.
      O warzywach nic nie piszesz więc jak rozumiem można do woli, więc jednak nie jest tak źle.Jak już ktoś pisał różne rodzaje kasz i można je spokojnie traktować jak makaron czyli podawać z podobnymi sosami. Jest makaron gryczany, który można podawać z mięsem i sosami warzywnymi.
      Jeśli sklepy w okolicy nie mają w swojej ofercie produktów zastępczych, których poszukujesz to przecież są jeszcze sklepy internetowe gdzie pewnie znajdziesz szerszy wybór tego co Cię interesuje. Przy takiej diecie lekarz powinien zaproponować jakąś suplementację wapnia, chyba że on również wpływa ujemnie na stan zdrowia syna.
    • renia444 Re: Dieta bez białej mąki, cukru i nabiału - pomy 12.11.11, 09:10
      Ale jak to się ma do problemu autorki posta? Nawet nie przeczytałeś co napisała.
      Każdy wątek jest dobry żeby zareklamować beznadziejnego bloga.
      • mhr2 niestety to nie strona na taka diete, 12.11.11, 14:31
        renia444 napisała:

> Ale jak to się ma do problemu autorki posta? Nawet nie przeczytałeś co napisała
        > .
        > Każdy wątek jest dobry żeby zareklamować beznadziejnego bloga.
    • krzysztofsf Otręby owsiane 12.11.11, 09:31
      Poczytaj na forum Proteinki o ich zastosowaniu - powinny sie nadawac.
    • 0yotte Re: Dieta bez białej mąki, cukru i nabiału - pomy 12.11.11, 11:32
      fonik6 napisał:

> Najlepsza dieta to nie dojadać , nie pić gazowanych napojów , nie slodzić, ostr
      > ożnie z solą, nie jeść po 18-tej i GIMNASTYKA !

normalnie aż ciśnie się na usta niecenzuralny komentarz... :/

• nottymoni Re: Dieta bez białej mąki, cukru i nabiału - pomy 12.11.11, 13:13
      wyglada to na diete zblizona do paleo, poszukaj w internecie jakiegos forum tematycznego, czesto uczestnicy takich forow robia zdjecia potraw, ktore jedza. bez maki i mleka mozna sie znakomicie objesc, ja sama unikam od wielu lat z korzyscia dla zdrowia i figury.
      na sniadania mozesz robic dziecku omlety z warzywami, zupy jarzynowe, ja czesto pije po prostu smoothie z grejpfruta z mlekiem kokosowym. na obiady wszelkie kombinacje protein, warzyw, ziemniaki. naprawde trudno podac tu cos co cie zainspiruje, polecalabym jak mowilam wszelkie fora niskoweglowodanowe, ich uczestnicy z zalozenia nie jedza wszystkiego tego co twoj syn ma unikac.
    • Gość: baba Re: Dieta bez białej mąki, cukru i nabiału - pomy IP: *.acn.waw.pl 12.11.11, 17:24
      Zamiast mąki pszennej możesz stosować kukurydzianą do zagęszczania zup i sosów. Jak uda ci się dostać skrobię kukurydzianą to możesz zrobić dziecku i sobie kisiel z soku jabłkowego i tartego jabłka.Czy jeżeli piszesz nabiał to i jajka są zakazane? Jeżeli nie to np. kluski śląskie lane kluski z maki kuku zamiast pszennej. Czy dziecko może jeść białko z jaj? Z mąki kuku możesz ugotować polentę, i potem ją odsmażyć jak kopytka.A czy dziecko może jeść ziemniaki i mąkę ziemniaczaną?Podaj więcej szczegółów.
      • kozak_k Re: Dieta bez białej mąki, cukru i nabiału - pomy 13.11.11, 13:33
        jaja dozwolone, ziemniaki zabronione więc mąka ziemniaczana zapewne też.
        czy skrobia kukurydziana to to samo co mąka kukurydziana?
        • 0yotte Re: Dieta bez białej mąki, cukru i nabiału - pomy 13.11.11, 15:25
          > czy skrobia kukurydziana to to samo co mąka kukurydziana?

nie, to nie to samo, skrobia to sama skrobia, jest biała tak jak ziemniaczana, świetna do zagęszczania kisieli itp.,
          a mąka jest z całych ziaren kukurydzy, ma złocisty kolor i nadaje się do różnych wypieków

a co do polenty, to chyba się ją robi nie z mąki, a z kaszy kukurydzianej, ale mogę się mylić, bo nie przepadam za tą mamałygą, więc jej nie robię ;)

• 83kimi Re: Dieta bez białej mąki, cukru i nabiału - pomy 12.11.11, 21:37
      Ja bym postawiła na różne kasze, m.in. na quinoa, która zawiera sporo wapnia. Do kasz sosy warzywne lub warzywno-mięsne, mięso z patelni, ryby, smażone warzywa, surówki. Możesz zrobić leczo (tylko dla dziecka w wersji łagodnej), różne zupy (zup wcale nie trzeba zabielać śmietaną, nie muszą też być z makaronem). I tak jak niektórzy pisali, poszukaj innych odmian mąki (choćby w internecie), jeśli synek może jeść jajka, to będziesz mogła powymyślać jakieś naleśniki czy kluski.
      Z mąki kukurydzianej i wody możesz zrobić tortille. W tortille pakujesz różne warzywa i podsmażone paseczki kurczaka, i dobre jedzenie gotowe.
      A cukru bym nie dawała zdrowym dzieciom też.
      • 83kimi Re: Dieta bez białej mąki, cukru i nabiału - pomy 12.11.11, 21:38
        Aj zapomniałam. Spróbuj też gotować na parze.
        • kozak_k Re: Dieta bez białej mąki, cukru i nabiału - pomy 13.11.11, 13:05
          Gotuję oczywiście na parze i odgrzewam mięsa, ziemniaki i co tam się da - rewelacyjny sposób zamiast odsmażania, mikrofali i piekarnika.
      • kozak_k Re: Dieta bez białej mąki, cukru i nabiału - pomy 13.11.11, 13:10
        No i osiągnełam to co chciałam, o quinoa dotąd nie wiedziałam:)
        Mąkę znalazłam kukurydzianą więc pozwoli mi na placki, naleśniki, sosy - więc problem już jest mniejszy.
        Z cukrem to jest tak że nawet ja się samemu go nie dodaje to on niestety jest obecny w wielu produktach.
        • 0yotte Re: Dieta bez białej mąki, cukru i nabiału - pomy 13.11.11, 15:27
          kozak_k napisała:

> No i osiągnełam to co chciałam, o quinoa dotąd nie wiedziałam:)

też nie tak dawno to odkryłam, bardzo dobra rzecz :)

• kozak_k Re: Dieta bez białej mąki, cukru i nabiału - pomy 13.11.11, 13:51
      Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.
      Dodam jeszcze że znalazłam makaron kukurydziany (sam mills) więc już będzie łatwiej o szybki obiad.
      Problemem jest brak mleka, ryżowe i sojowe też niewskazane, kokosowe pełne konserwantów.
      Tak sobie myślę że nie będzie aż tak źle, po prostu planowanie posiłków i zakupów będzie teraz wymagało więcej czasu i wysiłku ale damy radę. Na szczęście syn nie jest wybredny i zwykle zjada to co przed nim postawię.
      • 83kimi Re: Dieta bez białej mąki, cukru i nabiału - pomy 13.11.11, 13:58
        Będzie dobrze, dacie radę. Życzę powodzenia :-)
        I jeszcze dla lepszego nastroju - koleżanka mojej siostry była na bardzo ścisłej diecie, nie mogła jeść mnóstwa rzeczy i po jakimś czasie wszystko przeszło, i teraz może odżywiać się normalnie :-)
      • Gość: baba Re: Dieta bez białej mąki, cukru i nabiału - pomy IP: *.acn.waw.pl 13.11.11, 21:33
        Mleko kokosowe możesz zrobić ze świezego kokosa,trochę z tym zachodu ale się da.A makarony ?spróbuj z fasoli chińskiej,są jeszcze przecież lane kluski,dynia makaronowa. A placki z kabaczka,zupa z przecieranej dyni z odrobiną wanilii i mlekiem kokosowym. A do panierowania mięsa zamiast mąki pszennej możesz użyć kukurydzianej. Powodzenia,taka dieta wyjdzie wam wszystkim na zdrowie.
    • wiedzma30 Re: Dieta bez białej mąki, cukru i nabiału - pomy 13.11.11, 14:19
      Mialam taka sama diete i dalam rade. Mialam jeszcze jedno utrudnienie, bo nie jem miesa.

Napewno nie mozna ryzu? Ja nie moglam bialego, ale naturalny, nieszlifowany juz tak. Dlatego moglam jesc chleb ryzowy.
    • roseanne mleko migdalowe, przepis 13.11.11, 15:04
      www.instructables.com/id/How-to-Milk-an-Almond-fresh-homemade-almond-milk/
      • kozak_k roseanne 13.11.11, 19:28
        posłałam Ci wiadomość na gazetowego
        • roseanne Re: roseanne 13.11.11, 23:19
          odpisalam]
    • Gość: kaja Re: Dieta bez białej mąki, cukru i nabiału - pomy IP: *.aster.pl 13.11.11, 20:22
      kasze!!!
      gryczana, jeczmienna, jaglana
      warzywa, miesa i sosy warzywno-miesne.
      a jak z owocami jesiennymi? jablka, sliwki? b. dobre sa pieczone, lub nawet ugotowane w mikrofali
    • toya666 Re: Dieta bez białej mąki, cukru i nabiału - pomy 14.11.11, 12:00
      Witaj,
      ja bardzo lubię sos pomidorowo-soczewicowy. Myślę, że nadaje się dla 2-latka, podane wymagania dietetyczne spełnia. Nie wiem jak z Twoim mężem, bo nie znam się na tego rodzaju diecie. Sama ocenisz. My z mężem bardzo lubimy ten sos. Pasuje on zarówno do chleba, jak i do mięska i ziemniaków.

Sos pomidorowo-soczewicowy
      Na patelni podsmażyć delikatnie cebulkę, dodać rozgnieciony czosnek. Zalać zmiksowanymi pomidorami lub dodać koncentrat pomidorowy z wodą, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Zagotować. Dodać duuużo soczewicy. Ona po rozgotowaniu się sprawi, że sos będzie gęsty. Oczywiście doprawić według gustu. Ja dodaję sól, pieprz i ostrą paprykę oraz majeranek.
      ---> Soczewicę można zastąpić ciecierzycą. Ja daję z puszki, więc prawie nie musi się gotować.

Wybacz, że nie podaję tu proporcji, ale ja daję "na oko" - według gustu. Mam nadzieję, że posmakuje Wam tak bardzo jak nam :)
      Życzę zdrowia!!!
      • toya666 Re: Dieta bez białej mąki, cukru i nabiału - pomy 14.11.11, 12:19
        toya666 napisała:
        > Pasuje on zarówno do chleba

Napisałam, że sos pasuje do chleba. Wiem, że Twój Maluch nie może chleba (ale chyba tylko z białej mąki?), ale dla Ciebie i męża jak najbardziej. A dziecku możesz podać z ziemniaczkami, albo co tam sobie wymyślisz :)
    • 83kimi Re: Dieta bez białej mąki, cukru i nabiału - pomy 14.11.11, 12:24
      Właśnie jem pyszną zupę, która wpisuje się w dietę Twojego synka. Pieczarki i pora drobno posiekałam, podsmażyłam na maśle i wrzuciłam do bulionu (u mnie warzywny, ale możesz zrobić to rosole). Gotowałam jakieś 20 minut, doprawiłam solą, pieprzem i lubczykiem, zmiksowałam. Miksowanie nie jest konieczne.
    • janfranco1 Re: Dieta bez białej mąki, cukru i nabiału - pomy 23.01.12, 14:01
      Nie wiem czy to już padło, ale przy 2 letnim dziecku to nie ryzykowałbym układaniem samemu diety. (no właściwie to JA bym ryzykował bo dietetyka to mój zawód, ale dla kogoś kto nie ma wiedzy fachowej na ten temat to bardzo trudne i zdradzieckie zadanie)
      Idź do specjalisty. Wydasz parę złotych ale będziesz mieć pewność, że będzie dobrze i bezpiecznie
      • thiessa Re: Dieta bez białej mąki, cukru i nabiału - pomy 23.01.12, 17:43
        Sorry Janfranco, ale widzialam jadlospisy ulozone przez dietetyka. Kilka produktow na krzyz, monotonne, nudne. Sama potrafie ulozyc lepsze.

Wszystkiego o czym piszesz nie dawalam 2 latniemu dziecku, pomimo, ze jest zdrowe. W wieku 2 lat nie wiedzialo co to cukier. Mleka krowiego do 3-ciego roku zycia tez nie powinno sie dzieciom dawac a pieczywa nie jadlo innego niz ciemne, bo tylko takie w domu bylo. Miesa wieprzowego nie kupowalam i nie kupuje.
        Odzywianie dziecka bez wszystkiego o czym napisalas jest wiec jak najbardziej wykonalne i na pewno dasz sobie rade. Wiele rzeczy juz zostalo napisane na ten temat. Rowniez uwazam, ze biala make mozna zastapic kaszami: gryczana, jaglana, kukurydziana, platkami owsianymi, jesli dziecko moze je jesc, quinoa Pod względem zawartości składników odżywczych zboża nie są dla niej żadną konkurencją - quinoa bije je o głowę. Polecam rowniez amarantus i mąkę z ziarna milki abisynskiej (teff), mozna ja kupic w sklepach internetowych i przyrzadzac swietne placki nalesnikowe-injera, ktore sa glownym pozywieniem Etiopczykow. Z maki z ciecierzycy (besan, gram flour) mozna tez zrobic wiele zdrowych i pysznych rzeczy.
        Wprowadz do menu dziecka rozne straczkowe: soczewice, ciecierzyce, groch, roznokolorowe fasole. Mozesz robic z nich pasty na chleb, ktore wcale nie musza byc podane z chlebem. Dziecku mozna dac taka paste do miuseczki, zeby nabieralo je sobie np. pokrojona w slupki marchewka. Jesli potrzebujesz do czegos koniecznie dodac mleko to mozesz je zrobic sama, tylko to uchroni Cie przed konserwantami dodatkami. Jest z tym troche pracy, ale warto dla zdrowie rodziny i swojego. Moze to byc mleko: kokosowe, orzechowe, z kaszy jaglanej, migdalowe, z kukurydzy. W razie czego pisz na moja poczte gazetowa.
        Jak juz radzil ktos wyzej powinnas poszukac jakiegos forum dla ludzi na diecie niskoweglowodanowej i South Beach. Tam znajdziesz wiele przepisow na potrawy, ktore Cie interesuja, bo w gruncie rzeczy to czego nie moze jesc Twoje dziecko w wiekszosci pokrywa sie z tym, czego oni nie jedza. Pozostanie pewnie nabial, ktory jak juz wiesz mozna zastapic.
        Wprowdzajac zatem zastepniki na sniadanie mozesz podac bezpieczna zupe mleczna, placki, czy nalesniki usmazone z bezpiecznych zboz, pasty ze straczkowych, warzywa, zupy warzywne. Zupy obiadowe wcale nie musza byc zabielane i podawne z makaronem, albo mozna do nich dodawac dozwolone zboza. Drogie dania tez moga sie obejsc bez ziemniakow. Wystarcza kasze lub mieso, badz ryba z sama surowka. Wyjdzie to na zdrowie nie tylko dziecku ale i Wam.
        I czytaj etykiety a najlepie w ogole omijaj szerokim lukiem gotowce i zywnosc wysokoprzetworzona.
    • arka_zone Re: Dieta bez białej mąki, cukru i nabiału - pomy 03.02.12, 12:47
      polecam kaszę jaglaną, jeden z niewielu produktów spożywczych zawierających krzemionkę, która dobrze wpływa między innymi na stawy.
      Ostatnio robiłam kotleciki z kaszy jaglanej oraz ... ryby. Kasze należało ugotować, na patelni podsmażyć cebulę, dodać do niej rybę, doprawić według uznania, później zrobić z tego pulpę i przygotowywać tak jak pulpety, ja obtaczałam je w jajku, mące i bułce, ale tobie proponuję może obtoczenie w otrębach (?)
    • Gość: Anna Re: Dieta bez białej mąki, cukru i nabiału - pomy IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 03.07.18, 10:41
      Ja mojemu dziecku zmieniłam wszystko krowie na kozie sery jogurty mleko i mąki ciemne lub ryżowe,słonecznikowe i można kupić makaron kukurydziany. Maka jaglana świetnie zastępuje białą. Powodzenia nie będzie tak strasznie.😉
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka