Dodaj do ulubionych

Co do kaczki??

20.11.11, 20:02
Witam i licze na pomoc. Za 2 tygodnie bede miala gosci i chcialam zrobic dla nich kaczke z jablkami. Wiadomo, do kaczki modra kapusta i pyzy/knedle. Ale czy moge podac do tego jeszcze inne rzeczy?? Tak zeby sprobowali polskiej kuchni?? Jak tak to jakie? Co moglabym jeszcze zrobic? Dodam, ze to goscie, u ktorych zazwyczaj stol jest zastawiony jak na wigilie prawie 12 potraw albo i wiecej stoi :) Ale jakos mi kurcze do tej kaczki nic nie pasuje :(
Obserwuj wątek
    • sokhna Re: P.S. 20.11.11, 20:06
      Aha, jak juz stwierdzicie, ze jednak faktycznie do tej kaczki nic nie pasuje to jaki zestaw dan moglabym podac? Sprawa troche utrudniona, bo wieprzowina i wszelkie pochodne (galarty itp) nie wchodza absolutnie w gre)
    • hester83 Re: Co do kaczki?? 20.11.11, 20:23
      A może pociągnąć temat kaczki i zacząć od rosołu z kaczki, mięso z rosołu wykorzystać do zrobienia pierogów, do samej pieczonej kaczki podać kilka różnych sosów( można np. wykorzystać mrożone śliwki do zrobienia sosu), można podać do kaczki pieczone owoce ( jabłka, gruszki)
      • hester83 Re: Co do kaczki?? 20.11.11, 20:30
        Do kaczki pasuje również żurawina, sos porzeczkowy jeśli masz dostęp do mrożonych porzeczek. Możesz również zrobić jakieś sałatki z gotowanych lub pieczonych buraków.
      • kosmopolitesiorbut Re: Co do kaczki?? 20.11.11, 21:03
        Trochę monotonnie...
    • Gość: x Re: Co do kaczki?? IP: *.adsl.alicedsl.de 20.11.11, 20:28
      buraczki zasmazane,brukselka najpierw ugotowana a pozniej tylko wytytlana w masle,kapusta wloska duszona na masle z niewielka iloscia smietany
    • bene_gesserit Re: Co do kaczki?? 20.11.11, 20:59
      Piszesz, ze chcesz, aby sprobowali polskiej kuchni. To sa cudzoziemcy? To istotna informacja.

Ja bym kaczke nadziala nadzieniem bulczano-watrobowym, z rodzynkami, majerankiem, czosnkiem i natką, a jablka i ziemniaki upieklabym obok, w kaczym tluszczu i sosie. Do tego - jesli nie chcesz istotnie nieco ogranej czerwonej kapusty - miks salat z jakims zdecydowanym winegretem, np musztardowym, i z dużą iloscia rukoli.

Na pierwsze danie zdecydowanie cos mniej sycącego, jakas lekka zupa krem, np idealny o tej porze krem z selera i jablek z grzankami.
      • 83kimi Re: Co do kaczki?? 20.11.11, 23:25
        Możesz podać przepis na krem z selera i jabłek? Nie jestem fanką selera, ale brzmi naprawdę smakowicie.
    • 83kimi Re: Co do kaczki?? 20.11.11, 23:06
      Może na pierwsze jakaś polska zupa? Grzybowa albo barszczyk czerwony z uszkami albo pasztecikami? Albo jakaś lekka zupa krem z grzankami?
    • Gość: kaska Re: Co do kaczki?? IP: *.w109-212.abo.wanadoo.fr 20.11.11, 23:41
      Moj przysmak ktory lubia wszyscy to jablka obrane,pokrojone,duszone z troche maselka,podlane woda by sie nie przypalily,sol,pieprz i 2 zabki czosnku starte do tego tez podduszone.Masz jeszcze czas wiec wyprobuj,podawac w malutkich salaterkach obok,polane na kazda lyzeczka sosu z pieczonej kaczusi.Do tego zapiekanka z ziemniakow(gratin dauphinois) i z pewnoscia sie nie powstydzisz.Jezeli masz ochote podam przepis na gratin
      • Gość: x Re: Co do kaczki?? IP: *.adsl.alicedsl.de 21.11.11, 00:20
        te gratin do kaczki nijak nie pasuje,do sosu trzeba cos "chlonnego",ziemniory lub kluchy:)
        • Gość: kaska do x Re: Co do kaczki?? IP: *.w109-212.abo.wanadoo.fr 21.11.11, 13:05
          Calkowicie sie zgadzam z Toba,tym bardziej ze autorka postu chce potrawe polska,a ja wjechalam z gratin dauphinois.Bardziej pasuje purée ziemniaczane,choc warto tez sprobowac gratin,tez przeciez sa 'ziemniory'A swoja droga kaczka mimo ze lubi plywac nie musi byc podawana koniecznie w sosie,kazdy moze polac kawalek mieska sosem podanym w sosjerce.Kluchy to juz za 'ciezkie'i oklepane,choc smakuja prawie wszystkim.
          • mhr2 "Kluchy to juz za 'ciezkie'i oklepane" 21.11.11, 13:23
            masz racje, ale z nimi smakuje najlepiej i z czerwona kapusta,u nas bez sosu
            tak,tak przy takich potrawach mozna sobie na wszystko pozwolic
            w koncu tak czesto ja sie nie robi,
    • roseanne Re: Co do kaczki?? 21.11.11, 00:38
      jadlam z czyms co sie nazywalo jeruzam kuskus0 ziarenka byle ze 3 razy wieksze od ryzu
      do tego zapieczona cykoria w polowkach, straczki groszku, (snow peas) z pary
      • roseanne Re: Co do kaczki?? 21.11.11, 00:39
        jeruzalem kuskus
    • Gość: sokhna Re: nie zapomnij, że dwie osoby = jedna kaczka IP: *.unitymediagroup.de 21.11.11, 16:43
      Dzieki za wszystkie odpowiedzi!
      Chetnie zrobilabym zupe, ale kurde w tym temacie to slaba jestem i sie boje, ze nie wyjdzie. Poprosze Was jeszcze o jakis fajny i nieskomplikowany przepis na zupe-krem (pasujacy do kaczuchy), to poprobuje wczesniej :)
      A wlasnie z ta iloscia... to sie zastanawiam, bo my z mezem jak jestesmy sami to mamy kaczke na 2 dni. Raz udalo mi sie kupic taka co miala prawie 4 kg wiec prawie tydzien mozna ja bylo jesc :) Moze taka by wystarczyla? A jak nie dostane to wtedy 2 male.
      • felinecaline Re: nie zapomnij, że dwie osoby = jedna kaczka 21.11.11, 19:06
        Swietna bylaby zupa - krem grzybowa, ale do "kremu" dla przyjemnosci zucia dorzucilabym kilka wiekszych kawalkow grzybkow.
        • Gość: sokhna Re: nie zapomnij, że dwie osoby = jedna kaczka IP: *.unitymediagroup.de 22.11.11, 17:42
          Tez sie zastanawialam nad grzybowa. Juz ja nawet kilka razy robilam wiec nie ma obawy, ze spartole :)

Jeszcze zastanawiam sie nad druga opcja warzywna, bo kapusta to jednak nie taka typowa (mysle o podniebieniach gosci, ktorzy przybeda), wiec jakby nie zasmakowala... moze fasolka??
          • 83kimi Re: nie zapomnij, że dwie osoby = jedna kaczka 22.11.11, 17:52
            Tak, grzybowa to super pomysł. A opcja warzywna - może po prostu jakaś surówka? Wszystko na ciepło, brakuje czegoś surowego.
    • Gość: bilbo Re: Co do kaczki?? IP: *.pools.arcor-ip.net 22.11.11, 20:47
      do kaczki tylko pyzy drozdzowe i buraczki. No i czernina.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka