Dodaj do ulubionych

Rosół drobiowy

24.11.11, 23:10
Przepraszam,jeśli już było,ale wyszukiwarka nie działa. Jak gotujecie rosół drobiowy? Ja zawsze dodawałam jakąś przyprawę typu vegeta,ale chciałabym nauczyć się gotować bez tego. Rosół gotuję tak: kawałek mięsa drobiowego(najczęściej udka z kurczaka),marchewka,pietruszka,seler i por. Dodaję trochę soli i zieloną pietruszkę,rosół zawsze jest taki bez smaku,dlatego przyprawiam vegetą.
Obserwuj wątek
    • marghe_72 Re: Rosół drobiowy 24.11.11, 23:29
      Wydaje Ci sie nie mieć smaku bo się uzależniłaś od Vegety
      Poza tym kurze mięso nie ma zbyt wiele smaku.
      Nigdy z niego nie wyjdzie prawdziwy rosół ino lekki mięsny wywar pod zupy.

Tak czy siak dorzuć jeszcze ziele angielskie, listek i pieprz w ziarnach
      • Gość: majala Re: Rosół drobiowy IP: *.rzeszow.mm.pl 24.11.11, 23:51
        Dorzuć jeszcze lubczyk
        • ania_m66 Re: Rosół drobiowy 24.11.11, 23:53
          i liscie selera
          • tysia77 Re: Rosół drobiowy 25.11.11, 00:05
            Dziękuję,jutro spróbuję. A gdzie kupię lubczyk?
            • beata_ Re: Rosół drobiowy 25.11.11, 00:10
              Najpewniej w sklepiach zielarskich - w spożywczych i marketach może nie być, tzn. najczęściej nie ma :-).

A nie myślałaś o dorzuceniu wołowego mięsa? Czy to musi być koniecznie rosół czysto drobiowy?
    • tabeletka Re: Rosół drobiowy 25.11.11, 00:30
      kilka watkow o rosole, najnowszy sprzed tygodnia:

rosol_1
      rosol_2
      rosol_3
      rosol_4
      rosol_5
      rosol_6
      • maaaria62 Re: Rosół drobiowy 25.11.11, 00:58

Ja rosół gotuję pół na pół elementy kurczaka i mięso wołowe około 20 dkg - raczej chude kawałki, które mój mąż zjada jako mięso do drugiego dania. Jarzyny - wiadomo: marchew, pietruszka, seler, może być suszony lubczyk -niedużo oraz przypalona na gazie cebulka. Od ponad roku zamiast chemicznych przypraw typu Kucharek czy Vegeta stosuję tylko MAGGI w płynie, pieprz. Rosół jest smaczny, jak mało słony to każdy sobie na talerzu dosoli. Masze babcie nie znały Veget czy Kucharków a gotowały smaczne rosołki.
        • beata_ Re: Rosół drobiowy 25.11.11, 01:09
          Ja zamiast maggi daję ciut sosu sojowego (jasny) - maggi toleruję wyłącznie do tatara.
          Ale solę też - nie za dużo, bo całkiem bez soli się nie da :-)
        • Gość: Elf Re: Rosół drobiowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.11, 07:17
          A Maggi to się nagle z natury Ci wzięła. Chemia taka sama jak Vegeta kucharek, czy inny proszek do prania. Chemicznych przypraw nie stosują :) śmieszne
    • Gość: wuwu Re: Rosół drobiowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.11, 08:39
      drobiowy, przykładowy :
      5 skrzydełek kurczaka, szyja indyka, mała golonka indyka z kością, marchew, pietruszka, por, seler, cebula opalona, liść laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego, sól, pieprz, trochę kurkumy (niekoniecznie), mięso gotować na wolnym ogniu godzinę, dorzucić włoszczyznę, gotować kolejne 2 godziny

żeby rosół był smaczny, muszą być odpowiednie proporcje wody do wkładu, musi być to gotowane długo, żeby rosół nabrał aromatu
      • Gość: miki202 Re: Rosół drobiowy IP: *.nat0.sta.nsm.pl 25.11.11, 09:30
        Żeby rosół był dobry, to musi być kura rosołowa, niestety. Na tych sztucznych kurczakach wychodzi niby rosół. Nie krytykuję, bo skąd brać prawdziwe kury. Boleję. Ja bym zamiast udka wzięła skrzydełka, szyję bez skóry, korpus bez skóry i tłuszczu, kawałek wołowiny z kością.
    • 83kimi Re: Rosół drobiowy 25.11.11, 10:25
      Dodaj trochę pieprzu, ze 2 listki laurowe i gotuj wszystko długo, ze 3 godziny. Jak ktoś radził, możesz dodać trochę lubczyku, ale pod sam koniec, inaczej może zgorzknieć. Lubczyk można normalnie kupić w markecie na dziale z przyprawami.
    • houhou Re: Rosół drobiowy 25.11.11, 10:52
      Miałam niedawno okazję obserwować gotowanie "rosołu". Dwa udka z marketowego kurczaka, jedna marchewka, jedna pietruszka, kawałek selera wielkości pudełka zapałek, ziele, liść i ok 3 litry wody. Na koniec garść vegety i makaron. Voila!
      Rosół to nie jest ekonomiczne danie. Wymaga czasu, dobrego mięsa i dużej ilości warzyw.

---------------
      "Bo Czesio śpiewa sobie w środku. W Czesiu."
      • tysia77 Re: Rosół drobiowy 25.11.11, 11:04
        Gotuję drobiowy,bo nie lubię wołowiny. Udka dlatego,że mąż z dzieckiekm lubią gotowane. Warzyw daję dużo,dałam dzisiaj przyprawy,których wcześniej nie dawałam.Ciekawa jestem jak będzię smakował,dziękuję za wszystkie rady:-)
        • beata_ Re: Rosół drobiowy 25.11.11, 11:30
          Nie lubisz wołowiny czy rosołu z wołowiną - bo to delikatna różnica :-)
          Tyle tylko, że mięsa nie zużyjesz, jak nie lubisz... też nie za dobrze, bo jednak szkoda, chyba że masz zwierzaki...
        • vandikia Re: Rosół drobiowy 25.11.11, 11:42
          ja też nie cierpiałam rosołu wołowego ale odkąd zjadłam mieszany z dodatkiem pręgi, to mhhmm często go powtarzam
          do drobiu dodaję pręgę wielkości małej dłoni, no taki kawałeczek, rosół jest jeszcze bardziej aromatyczny, a ugotowane mięso wołowe zamrażam i dodaję do pasztetu albo farszu
          • tysia77 Re: Rosół drobiowy 25.11.11, 11:52
            Najbardziej lubię rosół drobiowy,więc jak już sama go gotuję to chciałabym taki jak najbardziej mi smakuje. Właśnie spróbowałam mojego dzisiejszego rosołu,ma smak!!! Nie wiedziałam,że dodaje się przyprawy. Moja mama chyba nie dawała.
            Zwierzaki mam,dwa koty:-)
        • marbor1 Re: Rosół drobiowy 25.11.11, 11:54
          Gorąco polecam dodatek giczy cielęcej, jeśli nie lubisz wołowego. Bardzo zdrowe dla dzieci i dla dorosłych. Mięso z rosołu można przeznaczyć na farsz do pierogów lub krokietów naleśnikowych. Tak jak napisali poprzednicy, rosół gotujemy bardzo długo i na wolnym ogniu, co najmniej 3 godziny. Włoszczyznę dodajemy dopiero po 1,5 godz. gotowaniu mięsa z przyprawami.
          I jeszcze jedna uwaga, nie szumujemy.

• ania_m66 Re: Rosół drobiowy 25.11.11, 12:10
            marbor1 napisała:

> Gorąco polecam dodatek giczy cielęcej, jeśli nie lubisz wołowego. Bardzo zdrowe
            > dla dzieci i dla dorosłych.
            >
            ???? a mozesz wytlumaczyc lopatologicznie co tak zdrowego jest w miesie do wypeku naszpikowanym hormonami?
            no chyba, ze samodzielnie hodujesz cielaczka na balkonie, bo w te "wiejskie" to ja nie bardzo wierze.
            • marbor1 Re: Rosół drobiowy 25.11.11, 17:43
              Aniu, a wierzysz w " wiejskie" kurczaki sprzedawane w w marketach. Ich produkcja trwa zaledwie 6 tygodni od wyklucia się. Czy uważasz, że kurczak w tak krótkim czasie osiąga wagę 1,70 - 2 kg. bez pomocy hormonów?
              • coralin Re: Rosół drobiowy 25.11.11, 19:56
                Poniżej w odpowiedzi do Ani wkleiłam link, w którym wyśmiała jakoby hormony były używane w hodowli zwierząt, a teraz sama o tym pisze.
            • coralin Re: Rosół drobiowy 25.11.11, 19:51
              ania_m66 napisała:

> ???? a mozesz wytlumaczyc lopatologicznie co tak zdrowego jest w miesie do wype
              > ku naszpikowanym hormonami?
              > no chyba, ze samodzielnie hodujesz cielaczka na balkonie, bo w te "wiejskie" to
              > ja nie bardzo wierze.

A możesz w kontekście tej odpowiedzi odnieść się do swojej wypowiedzi z poniższego wątku?

forum.gazeta.pl/forum/w,77,128206821,128302874,Re_Rodzinne_zdrowe_zywienie.html
          • houhou Re: Rosół drobiowy 25.11.11, 12:16
            O, właśnie właśnie. Rosół nie powinien bulgotać. Powolutku, na małym ogniu, żeby tylko "mrugał". Będzie esencjonalny i klarowny.

---------------
            "Bo Czesio śpiewa sobie w środku. W Czesiu."
      • 83kimi Re: Rosół drobiowy 25.11.11, 13:34
        houhou napisała:

> Miałam niedawno okazję obserwować gotowanie "rosołu". Dwa udka z marketowego ku
        > rczaka, jedna marchewka, jedna pietruszka, kawałek selera wielkości pudełka zap
        > ałek, ziele, liść i ok 3 litry wody. Na koniec garść vegety i makaron. Voila!
        > Rosół to nie jest ekonomiczne danie. Wymaga czasu, dobrego mięsa i dużej ilości
        > warzyw.
        >

Prawda. Warzyw musi być dużo. Naprawdę nie trzeba wcale dodawać mnóstwa przypraw, ale musi być dużo warzyw, dobre mięso i rosół musi się długo gotować.
        > "Bo Czesio śpiewa sobie w środku. W Czesiu."
    • Gość: AnkaKw Re: Rosół drobiowy IP: *.ennet.pl 25.11.11, 12:41
      Do rosołu zawsze dodaję upaloną na palniku cebulę z wbitymi w nią kilkoma goździkami.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka