Dodaj do ulubionych

Sylwestrowe przekąski ilość

18.12.11, 18:32
Witajcie!
W tym roku organizujemy składkowego sylwestra i mnie przypadło ogarnięcie kuchni. :) Mam już dużo różnych pomysłów, ale mam problem z ilością, jedni mówią, że liczę za dużo inni, że za mało. ;) Chciałabym poprosić Was o radę, oraz o spojrzenie krytycznym okiem na menu, za dużo, za mało różnorodne, czy może w sam raz?

Mają być same przekąski, ponieważ w miejscu gdzie odbędzie się impreza nie ma dostępu do kuchni. Menu policzone na 15 osób, większość par, mamy w towarzystwie wegetarian, mięsożerców i rybożerców. ;) Impreza jest taneczna. :) Nie będę wszystkich potraw wykonywać sama, więc jeszcze nie wszystko wiem.

1. Mini kanapeczki(crostini) - 160 sztuk
- Wątróbka z kurczaka z konfiturą z pigwy - 20
- Ser kozi z suszonymi pomidorami - 20
- Indyjska pasta z ciecierzycy - 20
- Ricotta z gruszką i z orzechami - 20
- Pomidory z bazylią i czosnkiem - 20
- Cytrusowy kurczak z parmezanem
- Prosciutto z figą, podlane Porto

2. Parówki w cieście francuskim(zamówione przez gości Halloweenowych ;)) - 45 sztuk

3. Gravlax na placuszkach ziemniaczanych - 30

4. Jajka faszerowane - 32
- Wasabi - 16
- Musztardowe na ostro - 16

5. Schab z boczkiem
Do tego chciałabym zrobić taki wiejski, męski kącik. ;) Z jakimiś ogóreczkami do zagryzki itd.

6. Kulki serowe w trzech smakach
I tutaj mam problem, czy zrobić 3, czy może 6?

7. Muffinki z cheddarem, chorizo i pomidorkami - 30

8. Mini calzone - 30
Wege - 15
Mięsne - 15
Nie moja potrawa więc nie wiem dokładnie z czym będą poszczególne wersje.

9 Koreczki, tutaj też nie wiem ile będzie, koleżanka powiedziała mi, że jak zrobią to zobaczą ile wyszło. :)

10. Sałatka gyros

11. Sałatka

12. Chciałabym jeszcze zrobić nadziewane liście cykorii, podoba mi się ten przepis - klik, ale raczej mięsa nie znajdę, a nie wiem czym można by zastąpić. ;)

Do tego słodkości:

1. Pierniczki
2. Tort(mój urodzinowy czekoladowy)
3. Sernik z mascarpone, ten co zrobiłam na Mikołaja, chciałam zrobić w dwóch wersjach, białej i czekoladowej, ale ostatnio znalazłam super przepis na ciasto makowe z pomarańczami(właśnie robię do niego konfiturę pomarańczową :D) i nie wiem co wybrać.
4. Ciasto.

Co myślicie?
Najbardziej nie wiem, czy nie jest za mało kanapeczek, bo to schodzi dość szybko.
Obserwuj wątek
    • Gość: km Re: Sylwestrowe przekąski ilość IP: *.net-serwis.pl 18.12.11, 20:00
      Moim zdaniem trudno wypowiadać się na temat liczby kanapek czy jajek :)
      Moim zdaniem należy się zastanowić nad łączną ilością całego jedzenia. Jeżeli impreza jest na 15 osób i trwa całą noc (do rana) to myślę, że wystarczy łącznie 15 kg + owoce
      Pozdrawiam
      km
      • zia86 Re: Sylwestrowe przekąski ilość 18.12.11, 20:03
        Dzięki. :) Ale ciężko mi będzie wszystko policzyć na kg. ;) Poza tym jak się zmieni ilość gości, bo może być więcej, to wolałabym mniej więcej więcej wiedzieć ile na jedną osobę potrzeba, żeby zwiększyć ilość. A owoców nie przewidujemy, jakoś tak nie do końca owocowe towarzystwo.
    • czeremcha4 Re: Sylwestrowe przekąski ilość 18.12.11, 22:45
      > 12. Chciałabym jeszcze zrobić nadziewane liście cykorii, podoba mi się ten przepis - klik, ale
      > raczej mięsa nie znajdę, a nie wiem czym można by zastąpić. ;)

Surimi? Krewetkami?

Ania
      • zia86 Re: Sylwestrowe przekąski ilość 18.12.11, 22:48
        Surimi jest niezłym pomysłem, dzięki. :) Krewetki trzymam do jeszcze jednego smaku kanapeczek, jeśli budżet pozwoli więc nie chciałam ich dodawać tutaj.
    • nobullshit Re: Sylwestrowe przekąski ilość 19.12.11, 02:04
      Imho jest tego trochę za dużo. Gdybym zjadła trzy parówki w cieście, dwa muffiny, dwa minicalzone, 10 crostini i poprawiła to sałatkami oraz innymi przekąskami, chyba bym pękła.
      Mufinów wystarczy po jednym na osobę i jeden na pokaz (chyba że będą to mini muffiny), parówek po dwie na pysk.
      Liczba crostini chyba dobra, ale za duża różnorodność - umrzesz, jak będziesz to robić. Zamiast ośmiu rodzajów zrób pięć, po więcej sztuk.
      Wyrzuciłabym łososia na placuszkach ziemniaczanych, bo zimne placki ziemniaczane są niezbyt smaczne.
      Poza tym bardzo mi się podoba. Gdzie ta impreza? :))

PS. Kule serowe są spore i podaje się do nich dodatki, krakersy, chipsy, plastry ogórka, więc chyba trzy wystarczą. Na imprezie tego typu goście mogą nie chcieć się za bardzo babrać ze smarowaniem, będą raczej woleli złapać coś w rękę.
      • zia86 Re: Sylwestrowe przekąski ilość 19.12.11, 13:28
        No własnie dlatego pytam. :) Na parówki mam zamówienie od gości z Halloween, ze ma być dużo, bo szybko zejdą. Rzeczywiście na Halloween zrobiliśmy tych parówek dwa razy więcej jak było gości i zeszły w ciągu dwóch godzin. Wiec tak pomyślałam, że trzy na osobę to jest ok.
        Crostini będę robiła z mężem i z mamą, podzielimy się obowiazkami, większość past itd. mam zamiar zrobić dzień wcześniej.
        Gravlax jest popisowym daniem mojego męża, ale może rzeczywiście wyrzucić? A może dać na czymś innym? Tylko na czym, nie chciałam właśnie tradycyjnie na grzance, bo będzie już tyle tych grzankowych mini kanapeczek.
        Ok, to kule 3. :)

Aha, jeszcze wczoraj znalazłam przepis na pasztet własnej roboty, w książce kucharskiej i chyba go dodam do mięsnego kącika. :) W ogóle tam jeszcze było więcej fajnych rzeczy ale już nie wyrobię. ;)
        • nobullshit Re: Sylwestrowe przekąski ilość 19.12.11, 13:54
          zia86 napisała:
          > Gravlax jest popisowym daniem mojego męża, ale może rzeczywiście wyrzucić? A mo
          > że dać na czymś innym? Tylko na czym, nie chciałam właśnie tradycyjnie na grzance, bo >będzie już tyle tych grzankowych mini kanapeczek.
          Daj go np. na pumperniklu. Można też kupić gotowe "kółeczka" z ciemnego, właśnie jakby purperniklowego pieczywa. Wtedy nie trzeba samemu ciąć chleba. Rozejrzyj się po regale z pieczywem w Bomi albo Piotrze i Pawle.
          • zia86 Re: Sylwestrowe przekąski ilość 19.12.11, 14:13
            Dzięki. :) A co myślisz o tostach?
            • chixi Re: Sylwestrowe przekąski ilość 19.12.11, 15:20
              ja nie nobullshit ale imho między grzankami z bagietki a tostami wielkiej różnicy nie ma, lepiej pumperniklowe krążki.
              Menu bardzo fajne, mam takie same skłonności do brania sobie na głowę wielu rzeczy ;) ilość dla mnie i moich znajomych byłaby odpowiednia. Trzeba wziąć pod uwagę że jest to kilka ładnych godzin imprezy, zakrapianej i tanecznej. Myślę, że wiele wam nie zostanie :)
              • zia86 Re: Sylwestrowe przekąski ilość 19.12.11, 15:29
                No wiem, ale mój maż mocno protestuje na ciemne pieczywo. ;) Zobaczymy )
                Mówisz, że w sam raz, to fajnie. :) Też mi się wydaje, że jednak będzie taniec, będzie alkohol a to są czynniki wzmagające konsumpcje. :)
    • ember1985 Re: Sylwestrowe przekąski ilość 26.12.11, 14:28
      Z ilością trudno trafić, ja niekiedy zrobię za dużo i moi goście dostają "paczki" do domu, a niekiedy jedzenie znika momentalnie. Zazwyczaj robię to samo- sałatkę grecką, grzanki z masłem czosnkowym, kanapeczki. Są również suche zakąski- chipsy, paluszki, krakersy, ciasteczka.
    • feniks_z_popiolu Re: Sylwestrowe przekąski ilość 26.12.11, 16:11
      Szczerze to w sumie dużo a przy tym nic do jedzenia:(
      • feniks_z_popiolu Re: Sylwestrowe przekąski ilość 26.12.11, 16:26
        Menu dobre na karnawał a nie sylwestrowe tańce. A gdzie danie na ciepło? Rozumiem, że brak kuchni je wykluczył ale może jakiś stary czajnik elektryczny czy garnek i odgrzać choćby rosół zabrany w słoikach. Albo na wstępie podać podgrzane w domu danie. Moim zdaniem na sylwestrze bez kuchni im prościej tym lepiej. Kanapki i sałatki ok. Z jajek , placków bym zrezygnowała,
        • zia86 Re: Sylwestrowe przekąski ilość 26.12.11, 20:20
          Dlaczego nic do jedzenia? Jest dużo różnych przekąsek, myślę, że każdy coś dla siebie znajdzie. :) Jest całkiem prosto, wszystkie rzeczy będą robione w domu i przywiezione na miejsce.
          Na ciepłe danie nie ma co liczyć jeśli nie ma kuchni, ponieważ ludzie przychodzą na różną godzinę, a poza tym wszystkie dania są gotowane w domu i trzeba je przewieść na miejsce, my robimy większość jedzenia i będziemy je transportować 70km. ;)
          • Gość: Gebra Re: Sylwestrowe przekąski ilość IP: *.dynamic.chello.pl 28.12.11, 20:36
            Wiec musicie się zaopatrzyć w odpowiednie naczynia do przewożenia potraw, które dobrze się będą prezentowały na stole, uwaga na kanapki, aby nie namokły, lepiej zrobić na miejscu, krakersy u chipsy można wsypać do misek, a paluszki w paru kubkach postawić w różnych częściach stołu. Miłej zabawy
        • Gość: qawa Re: Sylwestrowe przekąski ilość IP: 212.160.148.* 27.12.11, 11:34
          na cieplo?
          moze bigos miedzy dansami

nie no serio

mnie sie bufet podoba

a poza tym co na cieplo ugotujesz w czajniku? jaka?
    • lonely.stoner Re: Sylwestrowe przekąski ilość 26.12.11, 18:50
      mi sie wydaje ze tego jedzenia jest dosc sporo jak na 15 osob- nawet bym powiedziala ze za duzo, skoro nie ma to byc taka impreza gdzie sie podaje obiad, tylko tanczy :)

Chociaz z drugiej strony nie wiem co to za towarzystwo? jak trafi sie kilka par albo osob co bez schabowego i porcji ziemniakow nie potrafia sie najesc to pewnie 'zezra' o wiele wiecej niz przewiduje plan, a i tak wyjda nie zadowoleni.
    • Gość: ola Re: Sylwestrowe przekąski ilość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.11, 21:16
      Świetne menu. Ale brakuje mi tu, mimo wszystko, ciepłego dania lub choćby barszczu czystego na gorąco do popicia, a ilość jedzenia pomnożyłabym jednak razy dwa. Noc jest długa, a w dodatku goście zjeżdżają z daleka , a więc już na wejściu są głodni.
      • feniks_z_popiolu Re: Sylwestrowe przekąski ilość 26.12.11, 21:36
        Otóż to! Będą na wstępie głodni i po wyjściu też:(. Bo dużo w menu jest na pewno skądinąd smacznych i eleganckich przekąsek. Tyle, że raczej na standardową 4-5 godzinną posiadówę np. w karnawale ale na sylwestrowe tańce do białego rana już niekoniecznie.
        Ale w sumie autorka nie pisze jaki to charakter sylwestrowego spotkania więc jak krótko i bez strat energetycznych w tańcu a także bez większego picia (a wtedy wiadomo, że podkład tłuszczowy być powinien) to może być i tak: elegancka skromna ilość jedzonka.
        • zia86 Re: Sylwestrowe przekąski ilość 26.12.11, 22:05
          Czyli co zrobić? Tak jak pisałam danie ciepłe jest niemożliwe, w żadnej postaci. Myślę, że większość zje obiad w domu, większość ludzie będzie w mieście gdzie będzie się odbywała się impreza, bądź przyjeżdża z niedaleka(ok. godzina jazdy). Impreza tak jak napisałam na początku, taneczna i z alkoholem.
          • poszukiwaczsmaku Re: Sylwestrowe przekąski ilość 26.12.11, 23:22
            Menu jest więcej niż interesujące, ale faktycznie na sylwestrową noc coś gorącego jest niezbędne. Czy w miejscu, gdzie będzie impreza, naprawdę nie ma nawet pół kilowata prądu? Pewnie jest, skoro będzie muzyka, no chyba, ze magneciaki grają na bateriach :P Jeśli jest prąd, wystarczy wziąć ze sobą najprosztszą maszynkę elektryczną - pożyczyć, kupić za 70 zł, cokolwiek, i ustawić na niej garnek z jakimś prostym daniem jednogarnkowym, które będzie na pewno mile widziane w ferworze nocnych pląsów :)

Poza tym menu przekąskowe jest niezwykle bogate i godne pałacowego balu :) Gratuluję inwencji i samozaparcia (no może poza pozycją "sałatka" i "sałatka grecka", bo pewnie te dwa indywudua okazą się wariacjami na temat wiatropędnej i nicniewnoszącej kapusty pekińskiej) :PP - ale to, jak tuszę, ktoś chce przynieść :)

Mimo wszystko szacunek - za szacunek dla Gosia, nawet tego, który jest mężczyzną i przy przepijaniu wódeczką pewnie będzie miał w nosie, czy zje pasztet własnej roboty czy paszczetową z biedronki, bo i tak wybierze czipsa :PPP
            • zia86 Re: Sylwestrowe przekąski ilość 26.12.11, 23:44
              Prąd oczywiście jest. :) Ja nawet chciałam wynająć taki podgrzewacz i zrobić jakaś fajną jednogarnkową potrawę ale dostałam odgórny prikaz, że potrawy ciepłe są niepotrzebne i mam sobie nimi głowy nie zawracać. :) Tak zostało ustalone z głównymi organizatorami, więc nie będę mieszać. :)
              Dziękuje. :) Starałam się właśnie dobrać coś dla każdego, choć pewnie 30 będę się za to przeklinać jak spędzę cały dzień w kuchni, choć może nie, bo w sumie sprawia mi to dużą frajdę. ;) Sałatka jest gyros i jest bardzo dobra, to popisowa sałatka mojej koleżanki. :) A druga sałatka nie wiem jeszcze jaka będzie.

Podejrzewam, że wszystkim nam po kilku godzinach będzie wszystko jedno ale okazja do eksperymentów w kuchni i spróbowania czegoś innego jest warta przygotowania takiego menu. :)
    • zia86 Re: uważałem, że jesteś lekko zwariowaną 27.12.11, 14:16
      Zwłaszcza, że kuchnią zajmuję się od 2 miesięcy. ;P W końcu żoną jestem to trzeba trochę kuchni liznąć. ;)
    • trypel też sylwester i też zrzutkowy 27.12.11, 16:24
      6 osób + dzieciarnia (nie licze)

własnie ustalilismy z chłopakami menu na podstawie przeglądu lodówek i starych zapasów :D
      1. Sało ukraińskie - 50 dkg
      2. Kindziuk z Litwy - 50 dkg
      3. Wędzony twaróg z Litwy - 1 kg
      4. suszona polędwica wieprzowa - ok 70 dkg
      5. ostatnie opakowanie Dziugasa - 50 dkg
      6. ogórki i pomidory w ilosciach dużych
      7. 2 połówki bimbru z Podlasia
      8. 2 połowki domowej żubrówki na wymienionym wyżej bimbrze
      9. woda z ogórków na rano.

Pracy mało a zabawy duzo :) czego wszystkim życzę
    • Gość: pasqda Re: Sylwestrowe przekąski ilość IP: *.adsl.inetia.pl 27.12.11, 17:23
      Menu fajne, wywaliłabym tylko "sałatkę gyros" i dodała jednak jakiegoś jednogarnkowca na gorąco. Panowie na pewno nie pogardzą czymś treściwszym. Jak nie na imprezie, to na rano będzie jak znalazł - zwłaszcza dla tych, którzy będą musieli ruszać w drogę powrotną.

Byłam kiedyś na takiej wyjazdowej składkowej imprezie, jedzenia było dość, nikt głodny nie był, a mimo to na drugi dzień panowie od rana wzięli się za gotowanie rosołu!(a może tylko odgrzewanie? Bo swoją drogą do dziś nie wiem skąd mieli do niego składniki...:) ) I w krótkim czasie wokół gara jak i piekarnika z odgrzewanymi pasztecikami ustawiło cię całe stadko oblizujących się imprezowiczów :)
      • zia86 Re: Sylwestrowe przekąski ilość 27.12.11, 17:30
        Tak jak napisałam impreza jest w knajpce, spać będziemy w swoich domach(lub w domach znajomych, jak w naszym przypadku ;)). Tak jak pisałam nie ma szans zrobienia niczego ciepłego. :)
        • Gość: pasqda Re: Sylwestrowe przekąski ilość IP: *.adsl.inetia.pl 27.12.11, 17:42
          W knajpce nie ma możliwości odgrzania niczego? Nie mówię o piekarniku czy całej kuchni, ale nie ma możliwości podłączenia wspominanej już wyżej kuchenki elektrycznej? Nie wierzę :)
          Mniejsza z tym, skoro ustaliliście, że będą tylko zimne przekąski to przecież też ok, osobiście nie mam nic przeciwko. Mówię tylko z doświadczenia i różnych składkowych imprez, nie tylko sylwestrowych, że panowie (choć nie tylko oni) na ciepłe danie zawsze reagowali z dużym entuzjazmem :)
          • zia86 Re: Sylwestrowe przekąski ilość 27.12.11, 17:46
            Nie ma, w kuchni jest remont, knajpka jest jeszcze nie otwarta i zrobiona jest główna sala, ale w kuchni nie ma możliwości. Nie wiem jak to wygląda bo tam nie byłam, takie info dostałam od głównych organizatorów, w tym od kolegi, który nam użycza tego miejsca. :)
            Też byłam za czymś ciepłym, ale jest ustalone jak jest. :)
            • niektorymodbija Re: Sylwestrowe przekąski ilość 27.12.11, 21:19
              A nie ma miejsca na zewnatrz na ognisko? I wtedy potrawe typu "kociolek"? Tak strzelam, bo jesli impreza w srodku miasta to faktycznie odpada.
              Albo podlaczenie jakiejs maszynki do fondue czy indukcji w sali?
              • zia86 Re: Sylwestrowe przekąski ilość 27.12.11, 21:24
                Nie ma, impreza w centrum miasta. :) Z tego co wiem to nikt zestawu do founde nie posiada. ;) Spoko, rozmawiałam z organizatorami i naprawdę zimna płyta jest ok. Trzeba tylko zadbać żeby była fajna i żeby była jej odpowiednia ilość stąd ten temat.
            • Gość: senin kup sobie palnik turystyczny gazowy IP: *.dyn.iinet.net.au 30.12.11, 12:58
              to kosztuje grosze, ja gotowalam na takim w rejsie przez 2 tygodnie, lekkie to, latwe w obsludze a i na letnie pikiniki jak znalazl - gotowac mozna (i podgrzewac) duze ilosci jak na normalnej kuchenc gazowej

jedem "naboj" wystarczy ci na dwa dni : , wazy z pol kilo, zapakowana w zgrabna walizeczke, ktora pewnie mozesz zapakowac do torebki, ;)))

koszt ? pewnie z 50 zl
    • zia86 Re: O... 27.12.11, 18:30
      Nie ma w naszym gronie wegan, za to jest dużo miesożerców, więc taki takie menu nie wchodzi w grę. Mamy wegetarian, dlatego też i wegetariańskie przekąski są. :) Przy takiej organizacji trzeba wiedzieć co lubią goście, żeby dla każdego było coś dobrego. :)
    • zia86 Re: Sylwestrowe przekąski ilość 29.12.11, 00:13
      Dziękuje bardzo. :) Kwestia koreczków jest jeszcze nieuzgodniona, w sumie dobrze, że napisałaś, bo się muszę zapytać jak to z nimi jest. :) Coś podobnego do bagitiek mam, mamy przecież miliard tych crostini i gravlaxa(od jutra będzie się marynował :)), sałatka gyros to sprawdzony przepis mojej koleżanki ja się nią nie zajmuję.
      A jeszcze ponieważ nam zostało dość dużo ze składki, to koleżanka jedna dorobi oprócz muffinków i calzone, kokosową zupę(bo smakuje dobrze też na zimno) i chlebek rozmarynowy. Myślę, że nie zgłodniejemy przez całą noc. :)
    • zia86 Zwiększona ilość osób 29.12.11, 01:57
      I moje piękne obliczenia muszę wyrzucić, bo się okazało, że osób będzie 20. ;) Macie pomysł które liczby podnieść, czego zrobić więcej i o ile?
      • chixi Re: Zwiększona ilość osób 29.12.11, 15:19
        ja bym dorobiła crostini ( ciągle trzymając się tego żeby było mniej więcej 10 na osobę) muffinek ( bo łatwo zrobić większą ilość) i calzone ( bo strasznie lubię; 10 sztuk więcej ).

Nie wiem jak Ty znosisz taką ilość jadu sączoną przez milion żmij na tym forum ;)
    • zia86 Re: z innego wątku 29.12.11, 10:57
      Knajpka jest jeszcze zamknięta, główna sala jest gotowa, ale kuchnia jeszcze nie. :)
    • zia86 Re: Sylwestrowe przekąski ilość 29.12.11, 11:01
      Dziękuje, ale już raczej niż nie wcisnę, zwłaszcza, że jeszcze powiększyliśmy menu. ;) No i mało tam przekąskowych dań.
    • mhr2 daj jej wolnosc prezentacji, 29.12.11, 11:30
      zlosliwosc_zlosliwa napisała:

> Wyjątkowo mnie drażni i wkurza, wszystko co ta osoba prezentuje.

albo podaj swoja(jak masz)?
      • zlosliwosc_zlosliwa Re: daj jej wolnosc prezentacji, 29.12.11, 11:59
        Sanwitch'e z różnościami, jeśli na zimno i na mieście,
        do tego nalewka malinowa na spirytusie na rozgrzewkę:)
        Można z różnego pieczywa, ptysiowego też.
        Praktyczne, zawierać może wszystko od mięs, jajek serów past i warzyw pociachanych i przyprawionych....
        a nie jakieś cuda niewidy ściągnięte nie wiadomo skąd.
        Jak to co przedstawiła, transportować i gdzie ma układać
        i jeszcze nic ciepłego nie może być:)
      • Gość: karola Re: daj jej wolnosc prezentacji, IP: *.home.aster.pl 29.12.11, 21:02
        schab z boczkiem, bardzo ciekawe:) nie wpadłabym ,ze można coś takiego stworzyć:)
        • zia86 Re: daj jej wolnosc prezentacji, 29.12.11, 23:37
          Mięso z mięsem, to dla chłopaków. :)
    • Gość: Rita Re: Sylwestrowe przekąski ilość IP: *.dynamic.chello.pl 29.12.11, 13:59
      Świetne przepisy, na pewno wypróbuję na swojej imprezie. Szczęśliwego Nowego Roku
    • kajaanna Re: Sylwestrowe przekąski ilość 29.12.11, 21:07
      > W tym roku organizujemy składkowego sylwestra i mnie przypadło ogarnięcie kuchni

A reszta to co? Przyniosą same baloniki i petardy?
      • zia86 Re: Sylwestrowe przekąski ilość 29.12.11, 23:37
        Nie. :) Ja tak jak pisałam nie robię wszystkich potraw z menu, jestem jakby głównodowodzącym zespołem kuchennym, składającym się z 4 dziewczyn, mamy jeszcze zespół dekoracyjny, siłę męską(trzeba salę przygotować) i głównych organizatorów, którzy zajmują się wszystkim. :)
    • zia86 I dzień za nami :) 29.12.11, 23:48
      I dzień gotowania za nami. :) Byłam dzisiaj na zakupach, wszystko dostałam w Almie. :) Jak przyjechałam upiekłam schab, wyszedł super(pachnie pięknie), zamarynowałam łososia, ale najpierw musiałam przeprowadzić na nim operacje bo nie cały był odfiletowany. Zamarynowałam 2 kg bo pani się pomyliło i źle nam przywiozła, ale był taki ładny kawałek że szkoda było nie wziąć, poza tym zwiększyła nam się lista osób i będzie jak znalazł. :)
      I zrobiłam kulki serowe. To jest super sprawa! Są pyszne. :) Żałuje, że nie kupiłam składników na dwa razy takie. Musiałam dokonać małych zmian, bo okazało się, że w domu nie ma tabasco, a sos Worcestershire widziałam tylko w Kuchniach Świata, które najbliższe mam w Krakowie obecnie. ;) Ale dodałam łyżeczkę pieprzu cayenne i ziołową sól morską, wyszło super. Jako bazę użyłam serków Philadelphia, bo mój mąż nie lubi nic twarożkopodobnego. Chutney wzięłam pomarańczowo-imbirowy, był na stoisku z konfiturami, ale jeśli ktoś woli inny, to było chyba z 4-5 rodzajów do wyboru. :) Smaki kulek określiłabym jako słodka, wytrawna i warzywna.
      Nie dostałam tylko cukinii, ale na szczęście mąż kupił w BB. Myślicie, że dotego przepisu można by było dać mus z avocado(jest już dość miękkie i obawiam się, że może mi przekwitnąć do soboty)?
      • Gość: dorotkah Re: I dzień za nami :) IP: *.hsd1.il.comcast.net 30.12.11, 09:01
        Wiem,ze to za pozno i chyba w Polsce nie tak popularne jak tu u mnie,ale w takich sytuacjach super sie sprawdza slowcooker czyli crockpot czyli po polsku chyba wolnowar.Wklada sie wtyczke do kontaktu i ma sie gorace jedzenie.Nie potrzeba zadnej kuchni.
        • zia86 Re: I dzień za nami :) 30.12.11, 12:05
          Wygooglowałam sobie, bardzo fajna rzecz. :) Ale pierwszy raz to widzę, więc na pewno nikt takiej zabawki nie będzie miał. Może na przyszłe imprezy sobie zakupię. :)
          • mhr2 po prostu zakup wszystko, po co kuchnia i co, 30.12.11, 12:10
            zia86 napisała:

> Wygooglowałam sobie, bardzo fajna rzecz. :) Ale pierwszy raz to widzę, więc na
            > pewno nikt takiej zabawki nie będzie miał. Może na przyszłe imprezy sobie zakup
            > ię. :)
            • zia86 Re: po prostu zakup wszystko, po co kuchnia i co, 30.12.11, 12:15
              Nie no, wiadomo, że dzisiaj już nic nie kupię bo po co, ale dużo przyjęć robię w domu, więc fajnie kompletować różne sprzęty, mogą się przydać na przyszłość.
    • purchawkapuknieta Re: Sylwestrowe przekąski ilość 30.12.11, 13:10
      Starczy tego nawet na 30 osób, bo od 23.00 beda wyć za chociażby "gorącym kubkiem".
    • zia86 II dzień 31.12.11, 00:46
      Dzisiaj był maraton ale o dziwo udało nam się spokojnie skończyć przed 12, co jest dużym osiągnięciem, zważywszy na to, że ostatnim razem jak gotowaliśmy dla tylu osób to skończyliśmy o 5 rano. :P
      Super wyszedł ten kurczak, ale w końcu zrobiliśmy to jako danie jednogarnkowe bo tyle tego kurczaka było, że nie zmieściłby się na kanapki. Mogę też bardzo polecić ten mus z wątróbek, jest genialny i wcale nie czuć wątróbkami, ciekawa jestem jak będzie smakować z pigwą. Fajne jest też ta ricotta z gruszkami i orzechami(u nas w wersji mocno słodkiej i bardziej gruszkowej), ta pasta z ciecierzycy, taka dziwna, nie do końca mój smak ale mojemu ojcu smakowała. Jajka lepsze z wasabi dla mnie i mamy a ojcu i mężowi lepiej smakowała ta z musztardą. Dla mnie obie dobre, bez fajerwerków, ale dobre, z jajkami i dodatkami będzie myślę bardzo ok. :) Świetnie też wyszedł pasztet, choć ąż bardzo nie mógł się przekonać do tego masła na wierzchu, polaliśmy niedużo tylko na tyle żeby zatopić w niej rozmaryn i śliwkę, bardzo ładnie to wygląda.
      Potem zrobiliśmy ponad 200 crostini i zawinęłam 45 parówek w ciasto francuskie. :P
      A i jeszcze mi sernik pyszny wyszedł, a przynajmniej masa do niego, w przepisie jest za mało alkoholu, ostatnim razem nie było nic czuć a teraz dałam dwa razy więcej i zyskał na smaku. Poza tym z czarnej czekolady jest lepszy. :)
      Jutro zostało nam tylko wykulkować kulki serowe, upiec parówki, zrobić mus z avocado, upiec krewetki, ugotować figi. :)
      Tylko ja nie wiem do czego my to zabierzemy, teraz to jedzenie zajmuje 3 lodówki i piwnicę. :P
    • zia86 Re: osobiście lubię jeżeli mus z wątróbek 31.12.11, 08:54
      Wasabi dostalam w Almie. :) Co do musu to czuc watrobka ale nie jest to taki smak watrobki jakby sie ja sama jadlo. Jest delikatniejszy. To robiliamy taki gulasz z winem, ziolami, cebulka czosnkiem itd. Przed zmiksowaniem pachnialo tak dobrze ze zastanawialismy sie czy to miksowac czy moze olac i sobie samemu na kolacje zjesc. ;) Potem w lodowce to tezeje i robi sie taka konsystencja jakby pasztetu, zobaczymy jak sie bedzie smarowac. :)
    • zia86 Re: Sylwestrowe przekąski ilość 02.01.12, 20:45
      No i okazało się, że jedzenia wyszło za dużo. :P Ale lepiej tak niż jakby miało być za mało. ;)
      Z past mogę polecić bardzo wątróbkę z pigwą(przepyszne połączenie!), szynkę parmeńską z figami(figi gotowane w Porto wyszły super!), ciecierzyca nie mój smak ale bardzo dobrze schodziła, więc podejrzewam, że była dobra. :) No i klasyczna pomidorki z bazylią i czosnkiem, polaliśmy jeszcze sosem sojowym. Natomiast kurczak cytrusowy w końcu zrobiliśmy jako danie i daliśmy danie obok, też był bardzo dobry. Średnia była ta ricotta z gruszką, dobra ale chyba nam trochę za słodka wyszła, bardziej jako masa do deseru się moim zdaniem nadaje niż na kanapki, albo jako pasta na kanapki dla dzieci, to myślę, że by miała wzięcie.
      Parówki oczywiście zeszły, ale to był pewnik. :) Gravlax to zniknął prawie od razu, ale zrobiliśmy na małych talarkach więc było bardzo poręczne to.
      Jajka wyszły fajnie, na te musztardowe daliśmy kawałki papryki(ładnie wyglądało), a na te wasabi kiełki(nie z grochu ale takie normalne, żółte, pasowały).
      Schab wyszedł super, mocno ziołowy, ale dajcie więcej boczku niż jest w przepisie, nie do końca było go czuć.
      Kule serowe, bardzo dobre, najlepsza z chedarem, ta z serem pleśniowym jest najbardziej płynna i najtrudniej z niej zrobić kulę, myślę, że trzeba do niej dodać najmniej masy.
      Muffinki były przepyszne. :)
      Cykoria, dałam w końcu krewetki i mus z avocado, trochę dałam za duże kawałki grejfruta i dominował smakiem, mnie smakowało ale ludzie podzielili się na takich, którym albo smakowało albo nie smakowało w ogóle.
      Jeszcze koleżanka zrobiła zupę kokosową, przepyszna była, choć mocno ostra.
      Kolega zrobił torcik galaretkowy, super wyszedł i też był pyszny. :) Świetnie się go jadło. Mój sernik też od razu zszedł, wersja czekoladowa jest jeszcze lepsza niż biała.
      Sałatka gyrosowa tradycyjnie bardzo dobra. :)
      • zia86 Re: Sylwestrowe przekąski ilość 03.01.12, 00:05
        Aha, jeszcze poncz! Robiłam na podstawie tego przepisu - klik
        Tylko że dałam tak:
        2l soku pomarańczowego(bez kawałków owoców)
        2l soku truskawkowego
        mrożone truskawki
        0.7 wódki(dałam Orkiszową, bo to była jedyna, którą posiadali moi rodzice w domu ;))
        To zmieszać, przykryć i zostawić tak na 2-3 godziny w lodówce, lub jak w naszym wypadku na balkonie.
        Przed podaniem wlać do jednego naczynia(lub do dwóch mniejszych) i dopełnić 2 szampanami i 1l sorbetu owocowego, ja miałam cytrynowe, ale mogą być też pomarańczowe lub truskawkowe(wtedy będzie bardziej słodkie niż orzeźwiające).
        Jeśli macie w dwóch misach to wiadomo, jeden szampan do jednej misy, drugi do drugiej i lody po pół litra do każdej.
        Smakuje super, ale uwaga nie pić duszkiem bo jest zdradziecki. ;)
        • kapyl Kuchnie Świata w Warszawie 03.01.12, 21:52
          www.kuchnieswiata.com.pl/sklepy.html
          Google Twoim przyjacielem jest.
          Chyba że już wyprowadziłaś się z Warszawy?
          • zia86 Re: Kuchnie Świata w Warszawie 03.01.12, 23:23
            Ale przepraszam co mają Kuchnie Świata do mojego podsumowującego opisu? Zwłaszcza w Warszawie, skoro pisałam, że najbliższe mam w Krakowie(bo robiłam wszystko na Śląsku ;)).
            • Gość: bina Re: Kuchnie Świata w Warszawie IP: *.222-78-194.adsl-static.isp.belgacom.be 04.01.12, 16:07
              Hej Zia dzieki za pomysly na impreze karnawalowa,juz sobie zrobilam liste.Mam pytanie odnosnie tych parowek w ciescie francuskim, pewnie ciasto jest czyms w srodku smarowane zanim trafi mu sie parowka tak?
              • zia86 Re: Kuchnie Świata w Warszawie 04.01.12, 16:26
                Nie, niczym nie smaruje z żadnej ze stron. Po prostu ciasto tnę na długie plastry(nie za szerokie) i dwoma owijam jedną parówkę. Ja zawsze używam krótkich i grubszych parówek.
                • Gość: sylwia Re: Kuchnie Świata w Warszawie IP: *.agh.edu.pl 04.01.12, 18:37
                  ja osobiście polecam zamiast parówek kabanosy lub inne wyraziste w smaku kiełbaski.
                  a po zawinięciu smaruję ciasto jajkiem i posypuję serem żółtym.schodzą jak woda :)
            • kapyl Re: Kuchnie Świata w Warszawie 04.01.12, 18:57
              A to w takim razie nie doczytałam, sorki :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka