Dodaj do ulubionych

śródziemnomorska zupa z cieciorką&boczkiem - HELP

08.01.12, 23:03
Ostatnio jadłam w restauracji przepyszną zupę i chciałabym ugotować taką w domu. Googlam od tygodnia po polsku i po angielsku, przepisu nie znalazłam więc prosze Was o pomoc - moze ktos zna taki przepis.
Nazywała się w menu "Zupa śródziemnomorska z cieciorką i boczkiem".
Oto co udało mi sie rozpoznać w zupie:
-ziemniaki
-fasola czerwona
-fasola biala
-cieciorka
-boczek (podsmazony)
-suszone pomidory
-pomidory z puszki
-zielona soczewica (troszkę)
-czosnek
-rozmaryn
-ziele angielskie (albo całe ziarenka czarnego pieprzu)
-natka pietruszki
Z góry dzięki :).
Obserwuj wątek
    • kosmopolitesiorbut Re: Podziwiam. 08.01.12, 23:35
      Podziwiam indolencję. Masz wszystkie składniki i nie potrafisz z nich skomponować zupy?
      • ladyjm Re: Podziwiam. 10.01.12, 18:09
        nie masz co podziwiac indolencji bo wcale nie jestem pewna, ze rozpoznalam wszystkie skladniki
    • ag.gu Re: śródziemnomorska zupa z cieciorką&boczkiem - 08.01.12, 23:49
      Zupa może być radosną twórczością, a przepis istnieje tylko w głowie szefa kuchni. Skoro zidentyfikowałaś tyle składników dlaczego nie spróbujesz ugotować tej zupy? Ja dodałabym jeszcze czosnku i cebuli i zredukowała asortyment strączkowych. Gotowałam b. podobną zupę wczoraj. Dodałam jeszcze chilli, kumin, tymianek i oregano. Wyszła rewelacyjna.
    • nobullshit Re: śródziemnomorska zupa z cieciorką&boczkiem - 09.01.12, 23:53
      1. W dużym garnku o grubym dnie przesmaż pokrojony w kostkę boczek. Jeśli jest bardzo tłusty, obędzie się bez dodatkowego tłuszczu, jeśli nie, wlej trochę oliwy. Na wytopiony z boczku tłuszcz wrzuć posiekany czosnek i smaż, aż się zeszkli, ale nie zrumieni.
      2. Wlej do garnka bulion. Imho warzywny. (Jeśli nie masz odpowiedniego garnka, punkt 1. załatw na patelni i przerzuć wszystko do garnka.) Dodaj wszystkie przyprawy, oprócz natki. (Rozmaryn świeży, posiekany.) Dodaj zieloną soczewicę i obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj, aż ziemniaki i soczewica będą na wpół miękkie.
      3. Dodaj suszone pomidory, pomidory z puszki (rozdrobnione). Nie wiem, czy z zalewą czy bez. Jeśli zupa była mocno pomidorowa i czerwona, to z zalewą. Gotuj, aż ziemniaki będą prawie miękkie, a pomidory stracą surowy posmak.
      4. Dodaj białą i czerwoną fasolę oraz ciecierzycę, wszystkie z puszek, bez zalewy i opłukane, i gotuj dalej, aż się zagrzeją. Nie dłużej, bo są już miękkie.
      5. Dodaj posiekaną natkę, dopraw zupę do smaku solą i pieprzem, i podawaj.

Uwagi:
      1. Nie jestem pewna, czy soczewica gotuje się tyle samo, co ziemniaki. Może bezpieczniej byłoby ugotować ją osobno i dodać do zupy razem z fasolami.
      2. Zupa byłaby smaczniejsza, gdyby gotowało się w niej wszystko, ale fasola i cieciorka gotują się wieki, więc wygodniej będzie użyć puszkowych.
      3. Jeśli w trakcie gotowania stwierdzisz, że płynu jest za mało, dolej więcej bulionu, wody albo zalewy od pomidorów.
      4. Imho z tego, co napisałam, wyjdzie smaczna zupa, ale nie mogę dać Ci gwarancji, że będzie smakowała jak ta w restauracji.
      • beata_ Re: śródziemnomorska zupa z cieciorką&boczkiem - 10.01.12, 00:52
        1. Soczewica, jeśli występuje w postaci suszonej (nie wiem tego, bo nie używam) gotuje się zapewne dłużej niż ziemniaki, więc lepiej w takim wypadku gotować ją osobno - ale mogę się mylić i ktoś mnie poprawi

1a. Jeśli soczewica z puszki - to na koniec, wiadomo...

2. Ziemniaków nie dogotujesz w kawasie (pomidory, zalewa z pomidorów) - "zdębieją" - będą niby miękkie, ale jakieś takie szkliste. Mnie to przeszkadza - jeśli innym nie, to niech gotują, jak chcą :-)
        • qubraq Re: śródziemnomorska zupa z cieciorką&boczkiem - 10.01.12, 10:35
          :-) Każda moja zupa jest po trosze śródziemnomorska tyle ze bez boczku cieciorki czy soczewicy... ale warzywa kupuje na ul. Kuratowskiego a tylko czasami na Śródziemnomorskiej

• ladyjm nobullshit - DZIEKI :) 10.01.12, 18:10
        spróbuje w weekend
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka