Gość: anka IP: *.warszawa.vectranet.pl 21.01.12, 20:07 co z tym zrobić? Lepić już nie chcę. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Ewa Re: za dużo farszu do ruskich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.12, 20:09 Moja kolezanka robi sam farsz, formuje z nich nieduze kotleciki i smazy na masle, moze w ten sposób zuzyjesz ten farsz:) Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: za dużo farszu do ruskich 21.01.12, 20:23 Nadziac nalesniki. Albo dodac jajo i mąkę i smazyc/piec placuszki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: za dużo farszu do ruskich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.12, 20:40 O to, to - naleśniki. Kocham naleśniki z farszem z ruskich :) I bardzo polecam. Nigdy nie mrożę, bo ziemniaki są dla mnie niesmaczne po przemrożeniu, więc kiedy odechciewa mi się lepienia, smażę kilka naleśników i zajadam się. Odpowiedz Link Zgłoś
shachar Re: za dużo farszu do ruskich 21.01.12, 21:27 to nie lep!:-) zrób pocięte belejak kwadraty, połóż kulkę farszu(kulka do lodów wyjmowania, żeby było łatwiej), zalep następnym kwadratem. Kto powiedział ,że to musi mieć kształt pieroga? Wiem, że mistrzynie potrafią upie...ć w 5 min. 130 pierogów. Nie będziemy się z nimi ścigać, ale też nie bądżmy lujmi. Weź potnij ciasto na duże kwadraty, moim zdaniem wyjdzie przepyszne danie!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: za dużo farszu do ruskich 22.01.12, 09:46 shachar napisała: > Weź potnij ciasto na duże kwadraty, moim zdaniem wyjdzie przepyszne danie!!!! cos takiego jak knysze i potem do pieca; ostatni raz jadłem knysze we Wrocławiu na Dworcu Głownym 9 lat temu :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: za dużo farszu do ruskich IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.12, 11:05 Dobrze rozumiem, że ciasto ma być takie jak na pierogi? A co później z tym zrobić - piec czy gotować, a może smażyć na tłuszczu? Bo sprawdziłam knysze i wyszło mi, że one są z ciasta drożdżowego lub ziemniaczanego, a nie pierogowego. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr2 moga byc "leniwe pierogi" czy nie? 22.01.12, 11:30 Gość portalu: anka napisał(a): > co z tym zrobić? Lepić już nie chcę. Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq ... knysze 22.01.12, 15:19 Mistrzynią knyszy jest Miszam, mam w archiwum Jej przepis na knysze bo juz nie pamietam jak to szło... jak znajde to Ci napiszę :-) Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: ... knysze 22.01.12, 15:30 Znalazłem przepis Miszama: +++++++++++++++++++++++++++++++ "Mam rzeczywiście bardzo dobry przepis na knysze - ja robię z tego ciasta głównie bułeczki nadziewane soczewicą, albo kapustą. Jeszcze się nie zdarzyło, żeby mi nie wyszły. Oto przepis: 500 g mąki 20 g drożdży 250 ml mleka 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 1 jajko + 1 żółtko 50g stopionego i ostudzonego masła Drożdże rozpuścić w letnim mleku z cukrem, zaczekać, aż zaczna się "burzyć", dodać resztę składników (za wyjątkiem masła). Zagnieść ciasto, odstawić na 1/2h. Dodać masło, zagnieść, zostawić do wyrośnięcia. Ciasto przebić, formować niewielkie bułeczki lub wykrawać koła i sklejać z dowolnym nadzieniem jak pierogi. Zostawić do wyrośnięcia. Piec 30 min. w temp. 200 C. Smacznego :) " ++++++++++++++++++++++++++ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: ... knysze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.12, 17:08 Dziękuję za przepis, zrobiłam już i właśnie zajadam się gorącymi knyszami prosto z piekarnika ;) Rzeczywiście - coś boskiego. Najsmaczniejsze są maleństwa, ale nie miałam cierpliwości w lepieniu i później zrobiłam większe, które wyrosły do rozmiarów małej bułeczki. Od dzisiaj knysze wchodzą do stałego repertuaru dań na farsz do ruskich. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kika79 Re: ... knysze IP: *.cust.dsl.vodafone.it 25.01.12, 11:39 Tez zrobilam wczoraj knysze i mniamusne byly,dziekuje za przepis. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: za dużo farszu do ruskich 22.01.12, 15:37 Pamietalam, ze ktos robil: bajkorada.blogspot.com/2011/03/lazania-z-ruskim-nadzieniem.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuchareczka Re: za dużo farszu do ruskich IP: *.dip.t-dialin.net 22.01.12, 15:38 uzyc jakko nadzienia do lasagne Odpowiedz Link Zgłoś
mhr2 mozliwe ze latwiej, 24.01.12, 11:18 Gość portalu: kuchareczka napisał(a): > uzyc jakko nadzienia do lasagne co do smaku, prawie to samo? gdzie cos nowego zrob kluski, podgotuj i dodaj do sosu z cebuli i innych dodatkow, Odpowiedz Link Zgłoś
jhbsk Re: za dużo farszu do ruskich 22.01.12, 17:14 Naleśniki! Z takim nadzieniem są rewelacyjne. Odpowiedz Link Zgłoś
fettinia Re: za dużo farszu do ruskich 23.01.12, 20:27 nalesniki,lasagne albo zawinac w ciasto francuskie i upiec po prostu-do barszczu idealne Odpowiedz Link Zgłoś
zabulin Re: za dużo farszu do ruskich 24.01.12, 09:11 Moja ciocia, w takiej sytuacji, samży kilka naelśnikow. Naklada do nich farsz "ruski", zawija jak krokiety, panieruje i smaży. BDB Odpowiedz Link Zgłoś