eri22 20.03.12, 07:42 Dostała ww. od rodzinki z Kanady (a jakże :D ) Co z tym zrobić? Jak przerobić, do czego dodać? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
eri22 Re: Syrop i masło klonowe 20.03.12, 08:33 acha mam jeszcze płatki z syropu klonowego... nie lubię wyrzucać, doradźcie jak to skonsumować Odpowiedz Link Zgłoś
szopen_cn Re: Syrop i masło klonowe 20.03.12, 10:10 Syropem polewa sie nalesniki (czy tez raczej pankejki, bo one ciut inne sa). O masle klonowym nie slyszalem. Syrop i platki to swietny dodatek/posypka/polewa do lodow i innych deserow. Odpowiedz Link Zgłoś
pamana Re: Syrop i masło klonowe 20.03.12, 10:20 Z syropem jem kanapki z białym serem i polewam je syropem syrop dodaje do owsianki,sałatek owocowych, polewam kawałki ciasta. p. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bob Re: Syrop i masło klonowe IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.03.12, 10:27 Masła użyłabym jako "frostingu" do jakiegoś ciasta lub babeczek - jakiegoś korzenengo wypieku z kawałkami jabłek? Odpowiedz Link Zgłoś
mumia_ramzesa Re: Syrop i masło klonowe 20.03.12, 14:59 Syropem przekladane sa wafle (to taki holenderski smakolyk). Odpowiedz Link Zgłoś
kosmopolitesiorbut Re: Syrop i masło klonowe 20.03.12, 15:21 Syropem to przekładać się nie da. Nie ta konsystencja , no i pierwsze słyszę, żeby Holandia była producentem syropu klonowego... Odpowiedz Link Zgłoś
mumia_ramzesa Re: Syrop i masło klonowe 20.03.12, 15:47 Chyba nie napisalam, ze syrop wyprodukowano w Holandii? Zalezy od konsystencji, gestym sie da przekladac. Odpowiedz Link Zgłoś
kosmopolitesiorbut Re: Syrop i masło klonowe 20.03.12, 15:54 Użycie składni: "holenderski smakołyk" jest jednoznaczne. Ale nieważne. Mąż mojej ciotki, Holender z dziada pradziada i babki prababki jakoś tego nie zna. Pewnie grysia będzie znać. Odpowiedz Link Zgłoś
mumia_ramzesa Re: Syrop i masło klonowe 20.03.12, 16:01 Holenderski smakolyk tzn. produkowany w Holandii, co nie oznacza, ze wszystkie jego skladniki sa wytwarzane w Holandii. Nazywa sie to stroopwafel. Odpowiedz Link Zgłoś
mel.la Re: Syrop i masło klonowe 20.03.12, 21:34 kosmopolitesiorbut napisał: > Użycie składni: "holenderski smakołyk" jest jednoznaczne. Ale nieważne. Mąż moj > ej ciotki, Holender z dziada pradziada i babki prababki jakoś tego nie zna. Pew > nie grysia będzie znać. Syrop klonowy jest popularny w Holandii tak jak juz mumia_ramzesa napisala polewa sie nim nalesniki, placki i przeklada sie nimi wafle. Zapytaj meza Twojej ciotki, czy wie co to jest stroop a wie na 100 % i wtedy zapytaj, z czego moze byc robiony stroop oprocz tradycyjnego ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sto kobiet Re: Syrop i masło klonowe IP: *.dsl.bell.ca 01.07.12, 02:35 Nie ma czegos takiego jak gesty syrop klonowy, o ile jest to prawdziwe syrop klonowy, a nie syrop kukurydziany udajacy klonowy. Ad rem - syrop klonowy dodaje do klasycznego winegretu (syrop, oliwa, musztarda, ocet), polewam placki, dodaje do muffinow zamiast (czesc cukru), polewam pieczyste (zwlaszcza drob) tuz przed koncem, zeby mialo skorupke, polewam jogurt z owocami i platkami owsianymi i to by bylo na tyle Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: saw Re: Syrop i masło klonowe IP: 212.160.148.* 20.03.12, 15:58 wafle czy syrop to przysmak holenderski? bo ani jedno ani drugie gesty tyrop? serio? to nie byl syrop klonowy ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: Syrop i masło klonowe 20.03.12, 15:53 wszedzie gdzie dodajesz miod mozesz dodac syrop klonowy mozna dodac do salatki owocowej, polac lody, dodac do ciasta, polac nalesniki smarowidlo dobre do tostow, gofrow, na kawalkach jalbka itp Odpowiedz Link Zgłoś
jackk3 Re: Syrop i masło klonowe 20.03.12, 17:04 Do marynat (szczegolnie do marynaty do lososia + musztarda). Odpowiedz Link Zgłoś
gladys_g Re: Syrop i masło klonowe 20.03.12, 19:38 syrop z jogurtem greckim jest bardzo smaczny, można też polac gofry... Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Syrop i masło klonowe 20.03.12, 20:33 Masła klonowego tez mozna uzyc do plackow. A zasadniczo to najlepiej do grzanek ze starego ciasta typu ucierane/piernikc/cos w rodzaju. Ew do gorących słodkich bułeczek. Odpowiedz Link Zgłoś
eri22 Re: Syrop i masło klonowe 21.03.12, 08:09 dzieki; w zasadzie to sens mojego pytania sprowadzał się do tego - jak to zjeść aby nie wyrzucić, skoro mi to nie smakuje.. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
ag.gu Re: Syrop i masło klonowe 21.03.12, 08:47 chętnie odkupię cały Twój zapas :) Mi smakuje Odpowiedz Link Zgłoś
eri22 Re: Syrop i masło klonowe 21.03.12, 11:53 > chętnie odkupię cały Twój zapas :) Mi smakuje nie ma problemu, ceny-symboliczne :) napisz na maila gazetowego, jeśli poważnie chcesz; mieszkam w W-wie Odpowiedz Link Zgłoś
pavvka Re: Syrop i masło klonowe 21.03.12, 09:42 eri22 napisała: > dzieki; w zasadzie to sens mojego pytania sprowadzał się do tego - jak [b]to [/ > b]zjeść aby nie wyrzucić, skoro mi to nie smakuje.. Dodawaj po łyżeczce do każdego posiłku. Takiej ilości w smaku nie poczujesz, a prędzej czy później się zużyje :P A tak na poważnie, jak nie smakuje, to po cholerę się męczyć? Oddaj komuś kto lubi. Odpowiedz Link Zgłoś
sznupkowie Re: Syrop i masło klonowe 01.07.12, 09:11 Oczywiście zawsze temat zawsze zejdzie na przepychanki słowne i okazuje się ,ze sami specjalisci od syropu klonowego, jeden to nawet wciąga do dyskusji wujka Holendra...śmiech na sali. Wracajac do tematu - o maśle to nie mam pojęcia, ale syrop klonowy można wykorzystać na wiele sposobów.Smazone banany ,lody waniliowe i to polane syropem klonowym - ostatnio spróbowałam i efekt rewelacyjny,jeżeli pieczesz to pewnie znajdziesz duzo przepisów.Ciasto /babka nawet kupna smakuje rewelacyjnie ,a co dopiero domowej roboty. kuchniapelnasmakow.blogspot.co.uk/2011/03/babka-z-pekanami-i-syropem-klonowym.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Syrop i masło klonowe IP: *.dynamic.chello.pl 01.07.12, 18:12 Zrob szwedzkie chrupiące ciasteczka owsiane, pyszne. Przepis z bloga Cytryna Malina. Havreflarn składniki na około 4 blachy ciasteczek 175 g masła 200 g mąki pszennej 200 g cukru 200 g płatków owsianych 3 łyżki mleka 3 łyżki syropu klonowego Masło roztopić w rondelku. Mąkę przesiać przez sito i połączyć z cukrem i płatkami owsianymi. Następnie połączyć z masłem. Do masy dolać mleko i syrop klonowy. Wymieszać (ciasto jest dość suche, dlatego można pougniatać drewnianą łyżką, by wszystko dokładnie się połączyło). Piekarnik nagrzać do 200 st. C. Na blachę rozłożyć papier do pieczenia i na nim układać ciasteczka: wilgotnymi dłońmi uformować z masy małą kulkę, położyć ją na papierze i spłaszczyć, by powstało kółko o grubości kilku mm. Między ciasteczkami należy pozostawić 2 cm przerwy, gdyż podczas pieczenia urosną. Piec około 5-6 min w 200 st C. Warto je doglądać, gdyż pod koniec pieczenia łatwo mogą się spalić. W tym czasie przygotować drugi papier z ciasteczkami. Upieczone wyjąć i chwilę odczekać (około 1 min), aż stwardnieją. Włożyć następną turę. Postępować w ten sposób do wykończenia masy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grysia kumatych nie brakuje IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.03.12, 22:06 stroopwafel to praktycznie taki wysuszony gofr. Przekładać można go wszystkim co maziste i słodkie, przekładać albo smarować. Potem zjadać jak się chce , najczęściej do kawy. Syrop klonowy to potoczne pojęcie bardzo szerokie-począwszy od soku pozyskiwanego bezpośrednio z drzewa(i to na pewno miał na myśli ten pan co ma wujka w Holandii od stryjenki po ciotecznej babce- widać innego syropu nie widział) po gęsty produkt o konsystencji miodu.To wszystko zależy od stopnia zagęszczenia soku.Dość powiedzieć,że litr gęstego syropu-bardzo popularnego nie tylko w Holandii,ale i na całym świecie otrzymujemy z 40 litrów soku klonowego.Zagęszcza się go przez normalne wolne gotowanie, czyli ewaporację, ale Indianie kanadyjscy opracowali jeszcze dwie inne metody. Jedna polegała na wrzucaniu do naczynia z sokiem gorących kamieni,druga polegała na wymrażaniu (podczas zimy) i odparowywaniu wody zawartej w soku, czyli sublimację .Gdy syrop uzyskiwał konsystencję gęstego miodu nazywali to masełkiem klonowym. To masełko powstaje również przez utarcie zwykłego masła z gęstym syropem cukrowym.Służy do smarowania np stroopwafli. Można to kupować na całym świecie. Syrop klonowy można zagęszczać aż do postaci cukru klonowego. Odpowiedz Link Zgłoś
ania_m66 Re: kumatych nie brakuje 20.03.12, 23:00 hmmmm, odnosze wrazenie, ze holenderski "stroop" to nie syrop klonowy, a zloty syrop. wlasciwie jestem tego pewna patrzac na jego flache przede mna. znaczy dokladniej "stroop" to po prostu znaczy "syrop", ale tez nie klonowy. a stroopwafels sa przelozone bardziej karmelem niz syropem. Odpowiedz Link Zgłoś
mel.la Re: kumatych nie brakuje 20.03.12, 23:11 ania_m66 napisała: > hmmmm, odnosze wrazenie, ze holenderski "stroop" to nie syrop klonowy, a > zloty syrop. > wlasciwie jestem tego pewna patrzac na jego flache przede mna. > znaczy dokladniej "stroop" to po prostu znaczy "syrop", ale tez nie klonowy. Bo syrop klonowy jest jednym z wielu gatunkow syropu zwanego tu Stroop, klonowy - esdoornsiroop Z wiki nl : . Behalve deze traditionele stropen, is er vandaag de dag een keur aan stropen te verkrijgen: 7-vruchtenstroop, citrusstroop, esdoornsiroop (ahornsiroop), bananenstroop appel/kaneelstroop, bietenstroop, enz. Czyli jest 7 rodzajow syropu > a > stroopwafels sa przelozone bardziej karmelem niz syropem. Een stroopwafel (eigenlijk: siroopwafel) is een in Nederland veelgegeten wafel, die bestaat uit twee ronde deegwafelhelften, met ruitpatroon, waartussen zoete stroop is aangebracht. tez z wiki Odpowiedz Link Zgłoś
margo.1976 Re: kumatych nie brakuje 30.06.12, 17:16 Stroopwafels to z tłumaczenia wafle z syropem, a tak na prawdę w składzie jest miód i cynamon, a nie karmel Są już w Polsce oryginalne stroopwafels, które importuje firm Shake Up. Ostatnio w warszawie trafiłam na degustację w Leclercu, mozna ich też znaleźć na FB wpiszcie Stroopwafels Poland Odpowiedz Link Zgłoś
mel.la Re: kumatych nie brakuje 30.06.12, 19:14 margo.1976 napisał(a): > Stroopwafels to z tłumaczenia wafle z syropem, a tak na prawdę w składzie jest > miód i cynamon, a nie karmel > > Są już w Polsce oryginalne stroopwafels, które importuje firm Shake Up. Ostatni > o w warszawie trafiłam na degustację w Leclercu, mozna ich też znaleźć na FB wp > iszcie Stroopwafels Poland Znajdz mi tu w skladzie miod i cynamon : Ingrediënten Glucose-fructose- suikerstroop 33%, tarwebloem, plantaardige oli?n en vetten (gedeeltelijk gehard), suikers, boterconcentraat, melkbestanddelen, Bourbon vanillesuiker, eieren, sojabloem, rijsmiddel: E500, zout, specerij, emulgatoren: sojalecithine, E471 :-) www.kanjers.nl/productinfo/assortiment/?page=stroopwafels Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: kumatych nie brakuje 30.06.12, 21:37 No to ciekawe, bo na stronie Goudy jest taki przepis: Recept voor stroopwafels Ingredienten voor de wafels: 500 gram bloem 250 gram gesmolten boter 150 gram witte basterdsuiker 50 gram gist een beetje lauwe melk een ei Ingredienten voor de vulling: 500 gram stroop 300 gram donkere basterdsuiker 75 gram boter een theelepel kaneelpoeder Najwyrazniej cynamon moze być w ciastkach, chociaż pewnie nie musi. Odpowiedz Link Zgłoś