Dodaj do ulubionych

mazurek dla alergika

25.03.12, 17:55
bez glutenu, bez kurzych jaja, bez mleka zwyklego - "roslinne " ok, bez kakao

robil ktos?
Obserwuj wątek
    • ajer2 Re: mazurek dla alergika 25.03.12, 21:54
      www.mojealergie.pl/recipe.html i zobacz to pozytywniekreatywnie.blogspot.com/2012/03/sodka-wielkanoc-alergika.html ,mamaalergikagotuje.blogspot.com/2012/03/mazurek-cioci-stasi.html
      • ajer2 Re: mazurek dla alergika 25.03.12, 21:55
        durszlak.pl/akcje-kulinarne/slodka-wielkanoc-alergika
      • roseanne Re: mazurek dla alergika 25.03.12, 22:40
        te wpisy widzialam, maja jednak skladniki, ktorych nie moge jesc
        soja, pszenica, mleko, owies
    • Gość: sto kobiet Re: mazurek dla alergika IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 25.03.12, 23:43
      nie robilam, ale:
      zagniotlabym kruche bez jaj (ktoras z mak, ktora mozesz - amarantusowa moze? z dodatkiem jakiejs skrobii - ziemniaczana, kukurydziana, ryzowa ?, tluszcz i cukier)
      a na to zrobila polewe pomaranczowa - mam taki stary przepis babci, w ktorym cale pomarancze sie gotuje dosc dlugo a mastepnie mieli na mase i to sie wylewa na podklad w ramach mazurka
      jesli chcesz, to moge sprawdzic dokladnie
      • roseanne Re: mazurek dla alergika 26.03.12, 00:24
        tak, prosze o przepis na polewe, z ciastem sobie poradze

i w innym watku pisalas cos o deserze z maki z ciecierzycy = halva,
        jakbys tez mogla wklepac lub dac linka bylabym bardzo wdzieczna
        • Gość: sto kobiet Re: mazurek dla alergika IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 27.03.12, 02:31
          mazurek pomaranczowy I

2 pomarancze, marcepan, kruchy spod
          pomarancze ugotowac, obrac i podzielic na czastki. Ulozyc na spodze, nakryc masa marcepanowa i wstawic do pieca na 10 min. Po wystudzeniu polukrowac lukrem pomadkowym

mazurek pomaranczowy II

3 pomarancze, 15-20 dkg cukru
          Pomarancze ze skorka utrzec na tarce odrzucajac pestki. Mase zlozyc do rondla, dodac cukier i gotowac az masa stezeje. Wtedy wylac na kruchy spod , wyrownac nozem i zostawic az zastygnie. Brzegi mazurka ubrac marcepanem

mazurek pomaranczowy III

2 pomarancze, 1 cytryna, 1 jablko, 25 dkg cukru
          tak samo jak wyzej. Pod koniec gotowania dodac zelatyne rozpuszczona w zimnej wodzie i mase wylozyc na kruchy spod. (niestety przepis nie podaje ile tej zelatyny ma byc)

masa pomaranczowa

6 pomaranczy, 2 cytryny i 5 szklanek cukru
          Pomarancze i cytryny zalac goraca woda i gotowac przez 10 minut. Powtorzyc to gotowanie do 3 razy, za kazdymm razem zmieniajac wode. Miekkie pom i cyt wyjac na sito i pozostawic zeby ociekly, potym wyjac pestki i przetrzec przez sito. Do masy przetartej dodaj cukier i gotowac az masa zgestnieje. Mase te uzywa sie do ciastek i mazurkow.

Przepisy pochodza z podrecznika Piekarnia i cukiernia chyliczkowska z 1947 roku.

Besan burfi

1 szklanka besan (maki z ciecierzycy), 1 szklanka tluszczu (w wersji podstawowej ghee), 1 szklanka cukru, szczypta kardamonu, orzechy lub sreberko do ozdoby

Besan i tlusz rozgrzac w rondlu ciagle mieszajac az besan zacznie intensywnie orzechowo pachniec i zaczyna zmieniac kolor na zloto-brazoowy. Wsypac cukier i ciagle mieszajac rozpuscic. Wylozyc do wysmarowanej tluszczem foremki wysokiej na 2 cm. Wygladzic, posywac orzechami lub sreberkiem. Po ostygnieciu pokroic w romby o 4 cm bokach.

• roseanne Re: mazurek dla alergika 27.03.12, 02:48
            wielkie dzieki
            za besan biore sie jutro

co do mazurka to sprobuje wersji 2, bo tutaj dostepny marcepan jest niestety tylko glutenowy
            • Gość: sto kobiet Re: mazurek dla alergika IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 27.03.12, 02:50
              tak? a marcepan to przeciez migdaly z cukrem... to migdaly maja gluten czy ten marcepan tu podrabiany?
        • Gość: sto kobiet Re: mazurek dla alergika IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 27.03.12, 02:47
          W ramach wyjasnienia: mnie sie zawsze barfi i halva myla. Halva wg mojej tesciowej jest z mlekiem i w formie bardziej budyniu niz krojonych kawalkow ;)

Przyszlo mi do glowy kilka innych pomyslow:

1. Mozesz mak? U mnie w domu na Boze Narodzenie byl makownik: masa makowa na kruchym spodzie. Mysle, ze jesli rozlozysz tego maku cienko, a bedzie on sklejony miodem to nie trzeba juz zoltka...
          2. U mnie popularny jest jeszcze mazurek figowy: na kruche ciasto wylewam mase czekoladowa, a na to rozgotowane w czerwonym winie z miodem i laska cynamonowa figi suszone. Kakao nie mozesz, ale moze zamiast tej masy np cos w rodzaju karmelu, zeby sie te figi przykleily do kruchego? Albo same figi, ale z wieksza iloscia miodu?
          3. Zmodyfikowany przepis na carrot burfi (lol) - marchew zetrzec na tarce i ja udusic na tluszczu z dodatkiem cukru i przypraw: kardamonu, cynamonu, gozdzikow. Jak juz bedzie geste wylozyc na kruchy spod (w oryginalnym przepisie gotuje sie tak dlugo az ostygniete mozna pokroic w kwardraty).
          • roseanne Re: mazurek dla alergika 27.03.12, 13:23
            marcepan pewnie podrabiany, a ze to nie artykul pierwszej potrzeby to i wybor niewielki

makowiec na kruchym znam, poza mna nikt go w domu nie lubi
            figi - do rozpatrzenia,

dzieki
    • Gość: ю Re: mazurek dla alergika IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 27.03.12, 20:16
      Masa z suszonych śliwek (wysmażyć jak powidła) z migdałami, z orzechów (o ile możesz) z miodem, albo pestki słonecznika z miodem i/lub suszonymi owocami (figi, daktyle). W mazurku masa ma być słodka, więc smażyć do gęstości i słodkości.
      Cytrusy można mieszać, zamiast samych pomarańczy może być np. pomarańcza z grapefruitem.
      Marcepan możesz sama zrobić ze zmielonych migdałów utartych z cukrem.
      • roseanne Re: mazurek dla alergika 27.03.12, 21:23
        grapefruit jest jedynym mnie uczulajacym cytrusem, wiec pomine

marcepan dzis znalazlam odpowiedni, w "butiku europejskim"

mazurek z suszonymi sliwkami jadlam zawsze z kaimakiem, ale jakos nie mam odwagi robic go z "mleka" ryzowego czy migdalowego
        • Gość: ю Re: mazurek dla alergika IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 27.03.12, 22:30
          Wysmaż suszone zmiksowane śliwki, wylej na kruche upieczone ciasto i udekoruj dużą ilością migdałów. Nic więcej. Proste a smaczne.
          Mam w domu kandyzowane kumkwaty. Połączę je na gorąco z jakimiś orzechami i też będzie nadzienie mazurkowe. Świeże kumkwaty można pokroić w kółeczka i same te kółeczka kandyzować, a potem ułożyć z nich wzorek. Z soku z cukrem zrobi się masa, która to sklei. Jak za mało, to dodać sok z cytryny.
          W przepisach tam, gdzie są pomarańcze, możesz je zamienić też na mandarynki - będzie wszystko słodsze, a mniej dodawania cukru. Z cytrusami w celach uzyskania wzorku bym jeszcze połączyła karambolę, bo jest bardzo dekoracyjna.
          Jak masz marcepan, to może warstwa marcepanu, a w nią wciśnięte ułożone w ładny wzorek wiśnie z alkoholu (nie za mocne, tylko tak dla aromatu) albo czereśnie z kompotu (świeże to marzenie ściętej głowy). Sok z wiśni był odparowała z cukrem do gęstości, żeby wykorzystać do narysowania wzorków, które na zimno zastygną.
          Podrabianie kajmaku bym sobie darowała, bo mleczka zbożowe to jednak zupełnie co innego, niż mleko. Chyba że spróbujesz zrobić kajmak z mleka koziego. Tylko ze względu na zupełnie inny aromat, trzeba by je jakoś aromatyzować np. mleczkiem migdałowym albo makowym. Nie próbowała, ale bym spróbowała, gdybym miała potrzebę i ochotę.
          Jeszcze mi chodzą po głowie banany smażone w cukrze poukładane na podpieczonym spodzie. Zalane masą ze zmielonych orzechów z cukrem i ubitym białkiem przepiórczym jako elementem łączącym. Albo nawet samym białkiem ubitym z cukrem. Wszystko jeszcze na chwilę do piekarnika tylko by się zapiekło.
          • roseanne Re: mazurek dla alergika 27.03.12, 22:41
            super propozycje, dzieki

czeresnie mam wlasnorecznie mrozone, ostatni woreczek :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka