Dodaj do ulubionych

pytanie o KIEŁKI

31.03.12, 15:15
Witam,
mam pytanie: wyhodowałam sobie piękne kiełki, tylko jak ich użyć?;) Tzn. co robię z nimi po wyjęciu z kiełkownicy? Muszę je opłukać? Coś poodcinać? Coś odrzucić? Co z łupinkami? O ile z kiełki soczewicę łatwo oczyścić z łupin, o tyle przy lucernie jest to już dość trudne chyba.
Jak ktoś hoduje, to niech pomoże!
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • princesswhitewolf Re: pytanie o KIEŁKI 31.03.12, 16:04
      nic nie odcinac wszystko zjesc. Do salaty, smoothies ( geste koktaile) na kanapki, terrine, dodatki do czegokolwiek na zimno czy szybkich smazen z mieszaniem. Chodzi o to by nie gotowac ich bo zwyczajnie traca swoja cenna witaminowo mineralna zawartosc.
      • kk345 Re: pytanie o KIEŁKI 31.03.12, 16:31
        Ja odcinam korzonki jeśli są niewygledne- np przy słoneczniku (szczególnie jesli kielkuje nasiona z łupinami)
    • dol.fina Re: pytanie o KIEŁKI 31.03.12, 17:54
      w całości, w kazdym razie tak jem rzodkiewkowe i brokułowe, za innymi nie przepadam
    • voxave Re: pytanie o KIEŁKI 09.05.12, 04:51
      Przepadam za słonecznikowymi---chlebek z masełkiem i na to kiełki-----mniam,nic wiecej nie potrzeba :)
      • 8macek Re: pytanie o KIEŁKI 12.05.12, 01:02
        a my se chodujemy i jemy fszyskie kiełki oprócz rzeżuchy bo to jest niestety tego typu roślina, która się nie sprawdza w mieszkaniu z uwagi na kontrowersyjny "aromat".
        polecam kiełki buraków (ze względu na smak) i kiełki fasoli mung (ze względu na prostotę uprawy).
        mam zamiar zrobić eksperyment i spróbować skiełkowania nasion ogórka, cukinii i dyni :-)

mamy 3 takie kiełkownice:
        forum.gazeta.pl/forum/w,49577,135209891,135209891,bedzie_sie_dzialo_bedzie_kielkowalo_OJ_DANA_D.html
    • 8macek Re: pytanie o KIEŁKI 12.05.12, 01:25
      przed umieszczeniem w kiełkownicy wskazane jest wypłukanie nasion w sitku pod bieżącą wodą a niektóre wymagają kilkugodzinnego namoczenia (zawsze jest to opisanie na paczce z nasionami), dlatego później już nie ma potrzeby ich płukania. trzeba tylko pamiętać, że panel kiełkownicy musi być każdorazowo przed nowym "zasiewem" umyty (ale bez detergentów) gorącą wodą aby zapobiec rozwojowi pleśni i bakterii. wymagane jest miejsce zacienione, absolutny zakaz wystawiania na słońce!!! w temp. powyżej 26`C kiełki mogą najzwyczajniej zgnić w ciągu kilkunastu godzin dlatego dobrze jest zadbać aby kiełkownica stała w przewiewnym/chłodnym (nie zimniej niż 17`C) miejscu a ostatecznie w czasie upałów trzeba rozważyć nastawienie wentylatora.
      wiem co piszę bo znam to z autopsji niestety :->
      i w zasadzie to fszysko na ten temat :-) smacznego!
    • mhr2 mialas instukcje? 12.05.12, 12:43
      evi_saska napisała:

> Witam,
      > mam pytanie: wyhodowałam sobie piękne kiełki, tylko jak ich użyć?;)

bo sa wszedzie podawane,
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka