Gość: gosc IP: *.home.aster.pl 16.04.12, 08:14 dzien dobry, mam wędzonego łososia, avocado, rukolę i roszponkę, zrobić sałatę to nie problem, ale czy może mi ktoś polecić sos do powyższego? dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pamplemousserose Re: salata avocado + łosoś 16.04.12, 09:03 Spróbuj standardowo: odrobina musztardy + ocet balsamiczny + oliwa, dobrze wymieszać, dodać do sałatki i na koniec oprószyć pieprzem:) Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: salata avocado + łosoś 16.04.12, 12:16 glosuje ZA powyzszym. zwlaszcza ocet zrobi dobrze avocado. Ja dodaje ciupke miodu do tego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jagoda Re: salata avocado + łosoś IP: *.dynamic.chello.pl 16.04.12, 12:27 Robię podobnie, ale nie dodaję musztardy, wystarczy ocet. Sałatka wychodzi super. Odpowiedz Link Zgłoś
wanda-maria Re: salata avocado + łosoś 16.04.12, 13:09 Klasyczny sos winegret na bazie oliwy z oliwek + ocet do wyboru, np. z bialego wina, cydru, jablek lub sok z cytryny. Do tego ziola, np. koperek lub siekana czerwona cebula, szalotka, ew. mloda cebulka ze szczypiorkiem. Do tej salatki dodalabym jeszcze polowki jajek ugotowanych na poltwardo. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: salata avocado + łosoś 16.04.12, 13:38 odrobina czosnku w ww winegrecie nie zawadzi :) Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: salata avocado + łosoś 16.04.12, 13:41 Ja robię sos z soku z cytryny i oliwy spod suszonych pomidorów, jest pyszny. Albo z musztardy francuskiej i soku cytrynowego, wtedy chrupią w nim te kulki gorczycowe. Odpowiedz Link Zgłoś
83kimi Re: salata avocado + łosoś 16.04.12, 14:15 Wystarczy trochę oliwy, octu, najlepiej balsamicznego i soku z cytryny, do tego pieprz, sól. Łososia polecam podsmażyć na patelni bez tłuszczu, jest pyszny. Odpowiedz Link Zgłoś
lonely.stoner Re: salata avocado + łosoś 16.04.12, 14:47 jesli to jest wedzony losos to wydaje mi sie gotowy juz do spozycia i nie trzeba go smazyc. a propozycje zeby do tego dodac jajko na twardo i szczypiorek- ble...... i moze jeszcze zalac przyprawa Vegeta zeby juz nic nie zostalo z pierwotnych aromatow? Odpowiedz Link Zgłoś
squirk Re: salata avocado + łosoś 16.04.12, 15:01 Połączenie rukoli, awokado i jajek ugotowanych na półtwardo jest genialne, właśnie zjadłam taką sałatkę na obiad, dodałam rzodkiewki i połówki pomidorków koktailowych, rewelacja. Odpowiedz Link Zgłoś
83kimi Re: salata avocado + łosoś 17.04.12, 15:25 lonely.stoner napisała: > jesli to jest wedzony losos to wydaje mi sie gotowy juz do spozycia i nie trzeb > a go smazyc. > Nie trzeba, ale można. Podsmażony jest wg mnie przepyszny, smakuje mi dużo bardziej niż surowy. A w połączeniu z avocado jest boski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: salata avocado + łosoś IP: *.home.aster.pl 16.04.12, 20:57 dziekuje bardzo zrobilam klasyczy oliwa , cytryna i ocet, zapominalam dodac musztarde. aha i rozgorzala sie dyskusja jajkowa, nie jadam jajek, ale w przyszlosci dla gosci mam danie jak znalazl. dzieki. Odpowiedz Link Zgłoś
anula36 Re: salata avocado + łosoś 17.04.12, 00:39 ja to uwielbiam do takiej salatki pare przepiorczych jajek wrzucic, troche upierdliwe obieranie,ale fajnie wyglada, no i takie pol jajeczka, albo nawet cale na jeden kes;) Odpowiedz Link Zgłoś
filippa.pippa salatka z avocado 17.04.12, 11:34 Tylko bez łososia ;) Do tych składników (bez łososia) dodać odrobinę dobrej oliwy, soku z cytryny, mielonego pieprzu i trochę sosu sojowego. Porządnie wymieszać. Smacznego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: salatka z avocado IP: *.dynamic.chello.pl 17.04.12, 14:54 Czytanie ze zrozumieniem nie boli, pytanie było o łososia. Odpowiedz Link Zgłoś
mhr2 Re: salata avocado + łosoś 17.04.12, 11:47 lubie to na bazie creme fraiche, smietana, pieprz, sol, cytryna, koper Odpowiedz Link Zgłoś
a74-7 Re: salata avocado + łosoś 17.04.12, 19:38 W IKEI maja sas senap & dill, mozesz go troche rozprowadzic zeby nie byl zbyt gesty - pasuje do lososia i avocado. Albo poszukaj w internecie sosu z koperkiem , oczywiecie takiego do salatki nie do jaj :-) Odpowiedz Link Zgłoś
a74-7 Re: salata avocado + łosoś 17.04.12, 19:42 M&S rowniez robil b.dobry sos koperkowy do lososia ( dill sauce) Odpowiedz Link Zgłoś
a74-7 Re: salata avocado + łosoś 17.04.12, 19:48 polknelam musztarde :-D mialo byc mustard & dill sauce . Sorki Odpowiedz Link Zgłoś
white_moon Re: salata avocado + łosoś 19.04.12, 16:42 Ja jeszcze do takiego zestawu dodaję różnego rodzaju małe pomidorki, a co do sosu to francuski lub vinegrette Odpowiedz Link Zgłoś