Dodaj do ulubionych

salata avocado + łosoś

IP: *.home.aster.pl 16.04.12, 08:14
dzien dobry,
mam wędzonego łososia, avocado, rukolę i roszponkę, zrobić sałatę to nie problem, ale czy może mi ktoś polecić sos do powyższego?
dziękuję.
Obserwuj wątek
    • pamplemousserose Re: salata avocado + łosoś 16.04.12, 09:03
      Spróbuj standardowo: odrobina musztardy + ocet balsamiczny + oliwa, dobrze wymieszać, dodać do sałatki i na koniec oprószyć pieprzem:)
      • princesswhitewolf Re: salata avocado + łosoś 16.04.12, 12:16
        glosuje ZA powyzszym. zwlaszcza ocet zrobi dobrze avocado. Ja dodaje ciupke miodu do tego
      • Gość: jagoda Re: salata avocado + łosoś IP: *.dynamic.chello.pl 16.04.12, 12:27
        Robię podobnie, ale nie dodaję musztardy, wystarczy ocet. Sałatka wychodzi super.
        • wanda-maria Re: salata avocado + łosoś 16.04.12, 13:09
          Klasyczny sos winegret na bazie oliwy z oliwek + ocet do wyboru, np. z bialego wina, cydru, jablek lub sok z cytryny.
          Do tego ziola, np. koperek lub siekana czerwona cebula, szalotka, ew. mloda cebulka ze szczypiorkiem.

Do tej salatki dodalabym jeszcze polowki jajek ugotowanych na poltwardo.
    • marghe_72 Re: salata avocado + łosoś 16.04.12, 13:38
      odrobina czosnku w ww winegrecie nie zawadzi :)
      • aqua48 Re: salata avocado + łosoś 16.04.12, 13:41
        Ja robię sos z soku z cytryny i oliwy spod suszonych pomidorów, jest pyszny. Albo z musztardy francuskiej i soku cytrynowego, wtedy chrupią w nim te kulki gorczycowe.
    • 83kimi Re: salata avocado + łosoś 16.04.12, 14:15
      Wystarczy trochę oliwy, octu, najlepiej balsamicznego i soku z cytryny, do tego pieprz, sól. Łososia polecam podsmażyć na patelni bez tłuszczu, jest pyszny.
      • lonely.stoner Re: salata avocado + łosoś 16.04.12, 14:47
        jesli to jest wedzony losos to wydaje mi sie gotowy juz do spozycia i nie trzeba go smazyc.

a propozycje zeby do tego dodac jajko na twardo i szczypiorek- ble...... i moze jeszcze zalac przyprawa Vegeta zeby juz nic nie zostalo z pierwotnych aromatow?
        • squirk Re: salata avocado + łosoś 16.04.12, 15:01
          Połączenie rukoli, awokado i jajek ugotowanych na półtwardo jest genialne, właśnie zjadłam taką sałatkę na obiad, dodałam rzodkiewki i połówki pomidorków koktailowych, rewelacja.
        • 83kimi Re: salata avocado + łosoś 17.04.12, 15:25
          lonely.stoner napisała:

> jesli to jest wedzony losos to wydaje mi sie gotowy juz do spozycia i nie trzeb
          > a go smazyc.
          >
          Nie trzeba, ale można. Podsmażony jest wg mnie przepyszny, smakuje mi dużo bardziej niż surowy. A w połączeniu z avocado jest boski.
    • Gość: gosc Re: salata avocado + łosoś IP: *.home.aster.pl 16.04.12, 20:57
      dziekuje bardzo
      zrobilam klasyczy oliwa , cytryna i ocet, zapominalam dodac musztarde.
      aha i rozgorzala sie dyskusja jajkowa, nie jadam jajek, ale w przyszlosci dla gosci mam danie jak znalazl.
      dzieki.
      • anula36 Re: salata avocado + łosoś 17.04.12, 00:39
        ja to uwielbiam do takiej salatki pare przepiorczych jajek wrzucic, troche upierdliwe obieranie,ale fajnie wyglada, no i takie pol jajeczka, albo nawet cale na jeden kes;)
    • filippa.pippa salatka z avocado 17.04.12, 11:34
      Tylko bez łososia ;)
      Do tych składników (bez łososia) dodać odrobinę dobrej oliwy, soku z cytryny, mielonego pieprzu i trochę sosu sojowego. Porządnie wymieszać. Smacznego.
      • Gość: gość Re: salatka z avocado IP: *.dynamic.chello.pl 17.04.12, 14:54
        Czytanie ze zrozumieniem nie boli, pytanie było o łososia.
    • mhr2 Re: salata avocado + łosoś 17.04.12, 11:47
      lubie to na bazie creme fraiche, smietana, pieprz, sol, cytryna, koper
    • a74-7 Re: salata avocado + łosoś 17.04.12, 19:38
      W IKEI maja sas senap & dill, mozesz go troche rozprowadzic zeby nie byl zbyt gesty - pasuje do lososia i avocado.
      Albo poszukaj w internecie sosu z koperkiem , oczywiecie takiego do salatki nie do jaj :-)
      • a74-7 Re: salata avocado + łosoś 17.04.12, 19:42
        M&S rowniez robil b.dobry sos koperkowy do lososia ( dill sauce)
        • a74-7 Re: salata avocado + łosoś 17.04.12, 19:48
          polknelam musztarde :-D
          mialo byc mustard & dill sauce . Sorki
    • white_moon Re: salata avocado + łosoś 19.04.12, 16:42
      Ja jeszcze do takiego zestawu dodaję różnego rodzaju małe pomidorki, a co do sosu to francuski lub vinegrette
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka