Dodaj do ulubionych

Afrykańskie i indyjskie - 1mzeta , prosba

24.04.12, 14:28
czy mozesz podrzucic przepisy, lub chocby linki do sprawdzonych dan afrykanskich?

lubie ten typ potraw, ale branie na chybil trafil przepisu z internetu, ktory nikt nie sprawdzil to loteria

w szczegolnosci lubie kuchnie etiopska - z restauracji..
Obserwuj wątek
    • roseanne Re: Afrykańskie i indyjskie - 1mzeta , prosba 25.04.12, 13:37
      prosilam konkretna osobe o sprawdzone przepisy
      na chybil trafil to nie problem, a jednak cos innego
      • mel.la Re: Afrykańskie i indyjskie - 1mzeta , prosba 25.04.12, 15:11
        To moze napisz do konkretnej osoby na pw bo tu jest forum i wszyscy maja prawo sie wypowiadac :-P
        • roseanne Re: Afrykańskie i indyjskie - 1mzeta , prosba 25.04.12, 15:37
          nie mam zaufania do linkow podanych przez pojawiajacego sie pierwszy raz anonima

masz cos ciekawego do podzielenia sie - prosze bardzo

pw? jesli osoba nie ma zaktywowanego profilu to lomotanie warzachwia w parapet nic nie da
          • miss_coco Re: Afrykańskie i indyjskie - 1mzeta , prosba 25.04.12, 15:58
            Moja kolezanka z Senegalu nauczyla mnie robic mafe, ktore bardzo polubilismy i yassa.

• roseanne Re: Afrykańskie i indyjskie - 1mzeta , prosba 25.04.12, 23:57
              prosze wiec o przepis

na razie poszukuje maki teff na nalesniki, w montrealu

wiem gdzie kupic w warszawie, wiec przy nastepnej wizycie kupie sobie zapas
              • miss_coco przepis na mafe 26.04.12, 16:07
                Podrzucilam ci linki, ale prosze (lubimy szczegolnie mafe) :

dla czterech albo i więcej osób:
                1 kg mięsa (Może to być wołowina, jagnięcina albo kurczak. Możemy również pominąć zupełnie mięso i przygotować wersję warzywną mafe.)
                2 cebule
                czosnek
                4-5 marchewek
                połówka młodej kapusty
                2 bataty (albo dynia)
                4-5 rzepek
                słoiczek koncentratu pomidorowego
                kostka bulionowa (Jak podaje Mamadou z Afryka.org, kostka Maggi i koncentrat pomidorowy są w Senegalu składnikami praktycznie nie do ominięcia.)
                200 g pasty arachidowej (Powinna to być Dakatine (Peanut butter), ale pewnie u nas nie do zdobycia, więc myślę, że masło orzechowe będzie ok, chociaż jest na pewno słodsze niż oryginalna pasta arachidowa)
                przyprawy
                olej arachidowy
                1 ostra papryczka chili

Mięso kroimy w kostkę, solimy, podsmażamy na rozgrzanym oleju partiami i przekładamy do rondla, w którym będziemy potem gotować mafe. Do ostatniej partii mięsa dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek. Chwilę podsmażamy i przekładamy do mięsa. Warzywa obieramy i kroimy na większe kawałki. Wszystko wkładamy do garnka razem z chili, zalewamy wodą , tak żeby przykryć wszystkie składniki i zagotowujemy. Dodajemy koncentrat, kostkę bulionową , pieprz i solimy. Zostawiamy na 30 minut. Pastę arachidową rozprowadzamy z kilkoma łyżkami gorącej wody, tak żeby ją trochę rozpuścić. Wlewamy do mafe i mieszamy. Jak pojawią się oczka tłuszczu z pasty na powierzchni, potrawa gotowa. Podajemy na przyklad z ryżem.
                • roseanne Re: przepis na mafe 26.04.12, 16:27
                  piekne dzieki
                  • Gość: dorotkah Re: przepis na mafe IP: *.hsd1.il.comcast.net 26.04.12, 20:04
                    Fajny przepis,zamiast zwyklego masla orzechowego mozna uzyc takie naturalne maslo z samych fistaszkow bez innych dodatkow zeby slodkie nie bylo.Co dodac jak nie ma mlodej kapusty?Zwykla?A papryczke to wrzucic w calosci,czy ja pokroic?
                    • roseanne Re: przepis na mafe 26.04.12, 21:38
                      akurat fistaszkowego nie bede stosowac, bo mi nie wolno, ale migdalowego mam pod dostatkiem :)
                      mysle ze kapusta to kapusta - mloda, czy bok choy, czy savoy - podobny efekt smakowy
                      • Gość: dorotkah Re: przepis na mafe IP: *.hsd1.il.comcast.net 26.04.12, 22:26
                        Widze w necie,ze w ogole niekoniecznie z kapusta to mafe sie robi.Ciekawe,ze nigdy mnie jakos nie zainteresowala kuchnia Afryki(no i to pewnie roznie wyglada w poszczegolnych regionach).Nawet mnie restauracje jakos nie pociagaja zeby sprobowac,ale mafe zrobie.Afryka niestety rowniez kojarzy mi sie bardziej z glodem a nie z gotowaniem.
          • sueellen Re: Afrykańskie i indyjskie - 1mzeta , prosba 26.04.12, 23:52
            > nie mam zaufania do linkow podanych przez pojawiajacego sie pierwszy raz anonim
            > a

To jest forum PUBLICZNE. No nic, mam kilka przepisów z pierwszej ręki od tubylców, ale skoro nie masz zaufania to co mi tam...
            • roseanne Re: Afrykańskie i indyjskie - 1mzeta , prosba 27.04.12, 01:20
              ....................
              tia
            • amaroola Re: Afrykańskie i indyjskie - 1mzeta , prosba 27.04.12, 13:13
              sueellen napisała:

> > nie mam zaufania do linkow podanych przez pojawiajacego sie pierwszy raz
              > anonim
              > > a
              >
              > To jest forum PUBLICZNE. No nic, mam kilka przepisów z pierwszej ręki od tubylc
              > ów, ale skoro nie masz zaufania to co mi tam...

no coz, roseanne bywa tu od lat przynajmniej dziesieciu, wiec wie kto sie zna na kuchniach egzotycznych a kto nie ;PPP
              • sueellen Re: Afrykańskie i indyjskie - 1mzeta , prosba 27.04.12, 13:36
                :):) Jakby się pojawił tu przypadkiem Gordon Ramsay, koniecznie mu przekaż, że znajomosć kuchni egzotycznych zalezy od ilosci lat spędzonych na forum Kuchnia :P:P:P:P
                • amaroola Re: Afrykańskie i indyjskie - 1mzeta , prosba 27.04.12, 13:47
                  sueellen napisała:

> :):) Jakby się pojawił tu przypadkiem Gordon Ramsay, koniecznie mu przekaż, że
                  > znajomosć kuchni egzotycznych zalezy od ilosci lat spędzonych na forum Kuchnia
                  > :P:P:P:

nie zupelnie sie orientuje, czy niejaki wspomniany Gordon zna sie na egzotycznych, czy nie. niemniej jednak nie omieszkne zapodac tego wszystkim, ktorrzy tych lat na forum kuchnia nie spedzili...taki np szopen jest tu od lat 2? 3?

albo asia kusy... no ta to juz wogole...
                  niemowiac o syswii

za gordona sie nie dam pociac, ani za jamiego

za to anthony Bourdin... no wie o czym mowi...milo posluchac
                  • mel.la Re: Afrykańskie i indyjskie - 1mzeta , prosba 27.04.12, 23:08
                    amaroola napisała:
                    niemniej jednak nie omieszkne zapodac tego wszystkim, ktorrzy tych
                    > lat na forum kuchnia nie spedzili...taki np szopen jest tu od lat 2? 3?
                    >

No i co z tego wynika ?
              • Gość: 1mzeta Re: Afrykańskie i indyjskie - 1mzeta , prosba IP: *.2-4.cable.virginmedia.com 08.05.12, 17:28
                A ja sobie tu wskoczyłam przypadkiem w poszukiwaniu nowych inspiracji. No ale pewnie z faktu, że ja tu nie bywam, a mój mąż to Afrykanin, znajomi Hindusi to o kuchni egzotycznej nic nie wiem :)
    • amused.to.death Re: Afrykańskie i indyjskie - 1mzeta , prosba 27.04.12, 20:14
      a ja rzucę przepis trochę na chybił trafił - bo danie jest dosyć proste a przepisy różnią się szczegółami - jadłam w różnych wariacjach (oryginały:D) - to była moja ulubiona potrawa w Ghanie:

www.ghanaweb.com/GhanaHomePage/food/redred.html
    • Gość: 1mzeta Sorki, że tak późno IP: *.2-4.cable.virginmedia.com 08.05.12, 17:25
      Teraz już z takowych nie korzystam bo dopracowałam technikę gotowania tych dań co uwielbiam ale poszukam tych stronek co na nich bazowałam i wkleję linki do nich. Napiszę szczerze- przepisy z tych stron dopracowałam w taki sposób, że nam smakuje- mam porównanie do kilku dań gotowanych oryginalnie przez "tubylców". Jak gotowałam dokładnie wg. przepisów to zawsze mi czegoś w smaku brakowało- wtedy podpytałam gotujących co można dodać i ile i jakoś wtedy poszło lepiej. Oprócz tego you tube bo jednak łatwiej jak ktoś coś pokaże na żywo niż z samym przepisem w ręce- ale wtedy musisz wiedzieć co dokładnie chcesz ugotować.

www.tipy.pl/artykul_1496,jak-gotowac-ryz.html
      Nie wiem co lubisz- ja smaki różne- jak w Pl gotuję coś nie po polsku to się zawsze zastanawiają czy będą jedli czy pościli w danym dniu.

Indyjskie to w ogóle koleżanka mi pokazała co i jak....
      • roseanne Re: Sorki, że tak późno 08.05.12, 20:24
        z indyjskimi nie mam w zasadzie klopotu- znajomych z tatmych okolic geograficznych mam sporo i buwaly wspolne schadzki w kuchnii :)

nie jem wolowiny z powodow zdrowotnych ,ale spokojnie w wieksozsci przepisow zastepuje jagniecina

najchetniej bym widziala przepisy na dania na bazie ryzu, kasawy, jarzynowe
        • Gość: 1mzeta Re: Sorki, że tak późno IP: *.2-4.cable.virginmedia.com 09.05.12, 15:24
          To na bazie ryżu moje ulubione- jollof rice-mniaaammmm, potem drugie waakye.

www.ghanaweb.com/GhanaHomePage/food/rice.html
          tylko,że na tym zdjęciu jest waakye nie jollof- coś im się pokićkało ze zdjęciami.

www.africawithin.com/recipes/jollof_rice.htm
          www.whats4eats.com/poultry/jollof-rice-recipe
          Do jednego i drugiego podaje się kasawę- wygląda jak bułka tarta. Ja podsmażam na patelni na oleju -red palm oil- a mój mąż lubi taką "suchą" solidnie zmoczoną wodą ciepłą.

www.ghanaweb.com/GhanaHomePage/food/gari.html
          No i obowiązkowo u mnie do jednego i drugiego plantan smażony w głębokim tłuszczu- taki już dobrze dojrzały bo słodziutki wtedy.
          Ja po takiej wyżerce nie mogę się ruszyć z reguły :)

Tak jak pisałam- w zależności od tego jakie ma się smaki w takich proporcjach dodaje się przyprawy- jollof jadłam w tylu wersjach, że głowa boli- ale każdy pyszny. Ja przeważnie robię z wołowiną.
          • roseanne dziekuje 09.05.12, 18:36

• 1mzeta Re: dziekuje 09.05.12, 20:29
              Nie ma za co. Tu masz jeszcze co można zrobić z kasawy
              www.ghanaweb.com/GhanaHomePage/food/fufu.html
              Jest jeszcze Banku- proste do zrobienia ale czasochłonne.
              A i "ryżowe" Waakye- nie wiem gdzie mieszkasz ale zakładając, że w Pl to zdobycie liści do zabarwienia ryżu może być trochę trudne hm....

W każdym razie smacznego życzę.
              • roseanne Re: dziekuje 09.05.12, 20:32
                mieszkam w montrealu, sklapikow etnicznych mam bez liku
                • sznupkowie Re: dziekuje 10.05.12, 12:19
                  Mam sprawdzony i latwy przepis na szpinak curry,bardoz dobra,prosta indyjska potrawa.Moi znajomi ja uwielbiaja,nie znam nikogo ,kto sie tym nie zachwyca
                  Ponizej przepis i zdjecia
                  sznupkowiewpodrozyzycia.blogspot.co.uk/2012/05/szpinak-curryczyli-kulinarna-podroz-do.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka