Gość: A. IP: *.rudnickiego.warszawa.supermedia.pl 12.06.12, 11:44 W piątek rozmroziłam ciasto francuskie, od tego czasu trzymam je w lodówce, czy mogę dzisiaj jeszcze z niego coś zrobić czy wyrzucić już? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kosmopolitesiorbut Re: Ciasto francuskie 12.06.12, 12:25 Gość portalu: A. napisał(a): > W piątek rozmroziłam ciasto francuskie, od tego czasu trzymam je w lodówce, czy > mogę dzisiaj jeszcze z niego coś zrobić czy wyrzucić już? Bosze!!!!!! A masło albo mąkę byś wyrzuciła? No trochę logiki please... Odpowiedz Link Zgłoś
krysia2000 Siem scholastyk znalazł 12.06.12, 17:43 A co ma logika, czyli umiejętność poprawnego wnioskowania, wspólnego z niewiedzą? Skąd ma kobita, co kupiła ciasto francuskie w paczce wiedzieć, że mniej więcej składa się ono z mąki, wody i masła, i że okres trwałości połączonych składników da się z właściwości tychże logicznie wyprowadzić? No, da się? No trochę logiki, please... Do autorki: ciasto spokojnie w lodówce jakiś tydzień wytrzyma. Jeśli w międzyczasie zacznie szarzeć, to proszę się nie przejmować, podczas wypieku odbarwienie zniknie. Uważać przy tym, aby w lodówce nie obeschło, ani nie zawilgło: nie tyle się zepsuje, co swoją strukturę może skompromitować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FRANKA Re: Ciasto francuskie IP: *.w109-212.abo.wanadoo.fr 12.06.12, 13:57 A -nagrzej piekarnik t 8 tzn 240° ,,,,wyloz to ciasto na plaska okragla blaszke (jak masz taka ,najlepiej na blache do pizzy )podziurkuj widelcem ,posyp lekko bulka tarta ,,,,,pokroj drobno i dobrze odsacz owoce z puszki , na sitku , troche poslodz zozbrzechtane 2 jajka z 3 lyzkami gestej smietany ,owoce wyloz na ciasto ,i wylej na to sos z jaj i smietany ,wsadz do goracego piekarnika na 30 minut ,sprawdz od czasu do czasu spod ,podnoszac widelcem czy juz jest upieczony ,wierzch bedzie kolorowy i musi byc mieciutki ( mozesz po 20 minutach zmniejszyc temperature do t 6 tzn 180° przestudz pol godziny i mozecie jesc cieplawe lub zimne ,ten przepis jest baza na tarty z roznymi owocami , lub na slono z ugotowanych jarzyn np z zupy ,smacznego i na przyszlosc nie zapominaj ,nikt ci sie nie otruje a beda lizac paluszki i mlaskac czekajac na nastepny raz Odpowiedz Link Zgłoś