Dodaj do ulubionych

Forum pierogum

29.06.04, 20:06
A może podzielimy się
A) Pomysłami na bardziej niezwykłe nadzienia do pierogów;
B) Przepisami na "pierogi" z innych kuchni świata: rosyjskiej, chńskiej,
włoskiej, hinduskiej, meksykańskiej i jakiej tam jeszcze.
Co wy na to?...
Obserwuj wątek
    • Gość: Ulka Re: Forum pierogum IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.04, 20:38
      Kopiuję,co prawda do pyz,ale ja stosuję też do pierogów.Smacznego. .

Nadzienie z kapusty:
      3 szklanki kwaszonej kapusty, 10 dag słoniny lub boczku. Kapustę odcisnąć z
      nadmiaru soku. W rondlu stopić pokrojoną słoninę lub boczek, dodać kapustę i
      udusić. Tak nadziewane pyzy podawać z usmażonym boczkiem lub skwareczkami ze
      świeżej słoniny.

Nadzienie z boczku:
      25 dag wędzonego boczku pokrajać (posiekać niezbyt grubo), posypać pieprzem i
      nadziewać pyzy podawać polane skwareczkami ze świeżej słoniny.

Nadzienie z jabłek:
      3 duże jabłka, cukier, cynamon. Jabłka obrać, zetrzeć na grubej tarce
      jarzynowej, posypać cynamonem i niewielką ilością cukru. Tak nadziewane pyzy
      należy robić znacznie mniejsze i formować je w kształcie kulek. Podawać polane
      kwaśną śmietaną i posypane cukrem lub słodką podgrzaną śmietanką.

Nadzienie z marchwi:
      40 dag marchwi, 10 dag cukru, płaska łyżeczka mielonego cynamonu, 2 łyżeczki
      masła, małe jajo, łyżka maku. Marchew ugotować, zetrzeć na drobnej tarce, dodać
      masło, cukier, cynamon, mak i wbić jajo. Wszystko dokładnie wymieszać,
      nadziewać pyzy, formując je w niewielkie kule. Podawać polane śmietaną.

Nadzienie z maku:
      2 szklanki maku, 5 dag cukru, jajo. Mak sparzyć wrzątkiem i zostawić na sicie,
      żeby dokładnie odciekł. Następnie przepuścić przez maszynkę, dodać cukier, jajo
      i dobrze wymieszać. Tak nadziewane pyzy formuje się w niewielkie kulki i podaje
      zalane gorącym mlekiem ( lub mlekiem z maku).

Nadzienie z grzybów:
      2 szklanki kiszonych grzybów, 15 dag boczku, cebula, jajo, 3 łyżki tartej
      bułki, pieprz, mleko. Grzyby ugotować w mleku, dodać pokrajany boczek i
      przepuścić razem przez maszynkę. Dodać jajo, namoczoną w mleku i odciśniętą
      bułkę, zrumienioną na tłuszczu cebulę, osolić do smaku. Dokładnie wymieszać.
      Pyzy gotowane z tym nadzieniem podaje się z sosem grzybowym.
      Nadzienie z polędwicy wołowej:
      50 dag polędwicy wołowej (może być tatar), łyżka łoju wołowego lub świeżego
      smalcu, pieprz, sól, ząbek czosnku, otarty majeranek. Polędwicę i łój wołowy
      posiekać tasakiem (zemleć w maszynce). Dodać pieprz, zmiażdżony z solą ząbek
      czosnku i majeranek, mięso dobrze wyrobić i nadziewać nim pyzy. Jeżeli zamiast
      łoju ma być użyty smalec, należy go stopić i wlać gorący do mięsa. Podawać z
      topionym masłem wymieszanym ze śmietaną.

Nadzienie z wędzonej szynki:
      50 dag domowej szynki, cebula, mielony pieprz, sól, jajo. Szynkę wędzoną
      namoczyć i ugotować, wkładając do gorącej wody. Następnie drobniutko posiekać,
      dodając posiekaną cebulę i pieprz, wbić jajo. Wymieszać. Do pyz nadziewanych w
      ten sposób podaje się następujący sos tzw. maczankę: 30 dag wędzonego boczku
      przesmażyć z posiekaną niewielką cebulą, wsypać mąki, zrumienić, mieszając
      rozcieńczyć ok. 1 szklanką mleka, lekko osolić i zagotować.

Nadzienie z twarogu:
      40 dag twarogu, jajo, łyżeczka masła, sól, listki zielonego estragonu lub
      świeżej mięty. Twaróg przetrzeć przez sito (zemleć). Wbić jajo, dodać masło,
      drobniutko posiekany estragon lub miętę, sól i dokładnie wymieszać. Nadziać
      pyzy. Podawać polane stopionym masłem ze śmietaną
      • lunatica nadzienie rybne 29.06.04, 20:41
        czy ktoś zna przepis? w zeszłym roku w krakowie w pierogarni serwowali pierogi
        z farszem rybnym, ale nie chcieli zdradzić przepisu... niestety w tym roku już
        ich nie sprzedają, podobno nie sprawdziły się, a smakowały fantastycznie! może
        ktoś ma jakiś pomysł...
        • ampolion Re: nadzienie rybne 29.06.04, 21:27
          A to może coś jak do kulebiaka?...
          • lunatica Re: nadzienie rybne 29.06.04, 21:39
            nie mam pojęcia... z kulebiakiem chyba nigdy nie miałam do czynienia :-(
    • Gość: Ulka Re: nadzienie rybne IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.04, 20:56
      Nadzienie ze śledzia:
      duży śledź, jajo, tarta bułka, cebula, pieprz. Śledź wymoczyć, usunąć
      kręgosłup, ości, skórę. Przepuścić przez maszynkę, dodać namoczoną w mleku i
      odciśniętą bułkę, wbić jajo, dodać mielony pieprz i posiekaną cebulę.
      Wymieszać. Podawać polane stopionym masłem wymieszanym z kwaśną śmietaną.
      Myślę,że śledzia można zastąpić każdą rybą.
      • lunatica Re: nadzienie rybne 29.06.04, 21:07
        ciekawe, ciekawe... z tego co nam się udało od nich (w pierogarni) wyciągnąć,
        to u nich był mintaj...
        pychotka :-*
    • borgia1 Re: Forum pierogum 29.06.04, 21:35
      www.gotowanie.wkl.pl/przepis2740.html
      www.gotowanie.wkl.pl/przepis2735.html
      I znowu problem będzie z logowaniem, ale dużo roboty - jak to przy pierogach,
      więc łatwiej mi podać sznureczek... Kto będzie miał ochotę - ten zerknie. Jutro
      może jak będę miała czas to wklepię jeszcze przepis na inne ravioli i na
      pierożki z dynią. Temat u mnie na czasie, bo właśnie skończyłam porcję
      pierożków z mięsem. Życzę smacznego i polecam. Zwłaszcza grzybowe. Troszkę
      zmieniony przepis z Kuchni włoskiej, o której wspomniał Giezik przy zupie z
      cukini i czosnku. To znaczy ciasto jest tylko inne i moja wersja pysznego sosu.
      Ale jak zdążyłam zauważyć jesteś z NYC, więc może być, że masz świeży rozmaryn
      w zasięgu ręki...
      • ampolion Re: Forum pierogum 29.06.04, 21:46
        A mego rozmarynu zawsze pod dostatkiem... Nawet w supermarkecie za rogiem.
        • borgia1 Re: Forum pierogum 29.06.04, 21:48
          No widzisz... I tego właśnie mi żal, że mamy do d... supermarkety. Co najwyżej
          zdechła bazylia, oregano i szczypiorek.
    • Gość: senin somosas, curry puffs IP: *.193.220.203.acc01-lord-gla.comindico.com.au 29.06.04, 22:29
      podam ci moj przepis na nadzienie do "somosas" czy tez curry puffs - o nazwe
      spierac sie nie bede.

Najpierw gotuje ziemniaki w mundurkach (w mikroweki najszybciej) obieram kroje
      w kostke.
      na patelni podsmazam jedna duza posiekana cebule, mozna troche swiezego imbiru
      i czosnku, podsypuje curry powder - lyzke stolowa lub dwie(gotowy, najlepiej
      oryginalny indyjski, nie zolty chinski czy wietnamski) pdsmazam az wydobedzie
      sie wspanialy aromat, wrzucam groszek i marchewke pokrojona dosc drobno. smaze
      az beda miekkie i dodaje ziemniaki, sole. Mozna dodac sok z cytryny i swieza
      koledre. Idealnie byloby dodac swieze liscie z dzrewka curry.) - caly proces
      nie duzej niz 15-20 minut.

podobnie z nadzieniem miesnym - proces taki sam z tym ze po podsmazeniu cebylki
      i curry dodaje mielone mieso (ok. 400 gram) i, jak juz zmieni kolor dodaje
      posiekanego pomidora (nalatwiej z puszki), po jakims czasie (gdy mieso gotowe)
      ziemniaki, koledre, sok z cytryny.

nakladam na platy francuskiego ciasta, zaklejam i pieke w piekarniku 180
      stopni przez ok 25 minut

Dim sims - z mielonej wieprzowiny, zielonej
      szalotki/dymki, pieczarek, selera naciowego - dodac soli, pieprzu, sosu
      sojowego i oleju sezamowego, jajko i troszke bulki tartej wpakowac to w
      placuszki ciasta i
      na pare na 20 minut...

mozna tez mielone mieso z kurczaka, cebulka (dymka/szalotka/szczypiorek,
      grzybek suszony, namoczony i posiekany, mozna swieze, posiekane krewetki,
      troche bulko tartej (nie wiecej niz 1/10 pozostalych skladnikow, jajko, sos
      sojowy, pieprz, sol, olej sezamowy, odrobina cukru
      • Gość: Hela Rybne pierogi IP: *.bb.online.no 29.06.04, 22:50
        Pierogi z nadzieniem rybnym moga byc ok z suszonym dorszem (sztokfiszem).
        Mozna tez polaczyc sardynki z puszki z serem bialym i dobrze doprawic i nadziac
        tym pieroki.
      • ampolion Re: somosas, curry puffs 29.06.04, 22:52
        Jeszcze kilka przepisów na wegetariańską samosa:
        puszkkka.spinacz.pl/lista.php3?sort=0&l=S&str=2
        • ampolion Re: somosas, curry puffs 29.06.04, 23:19
          Dodaję też przepis na chińskie pierożki won ton.

www.kuchniachinska.pl/main/przepisy/maka/wonton.htm
          • ampolion Chinese dumplings (Eng.) 29.06.04, 23:42
            Krok po kroku ilustrowany przepis na chińskie "pierogi". Kliknięcie na zdjęcie
            powiększa je.
            • ampolion Re: Chinese dumplings (Eng.) link tutaj 29.06.04, 23:42
              www.gps.caltech.edu/~yuie/dumplings.html
              • Gość: Hela Tunezyjski brik IP: *.bb.online.no 30.06.04, 00:03
                tu jest link:

recipes2.alastra.com/african/lamb-turnovers.html
      • Gość: jamro Re: somosas, curry puffs IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.04, 06:11
        wygląda na to ,że porządnie zglodniałaś ja też mam czsem taką jazdę na nocne
        wcinanie.
      • qubraq Re: somosas, curry puffs 03.07.04, 18:36
        Gość portalu: senin napisała:

> ... dodac swieze liscie z drzewka curry.)
        Do tej pory zdawało mi się, że curry to nazwa określonej mieszanki przypraw
        wschodnich. Co to jest drzewko curry? czy to coś z ciekawostek Queenslandu?
        Czasem na kocankę włoską mówi się "curry" bo tak rzeczywiście pachnie ale o
        drzewku pierwszy raz słyszę> Czy mogłabyś to jakoś skomentować?
        Andrzej
        • Gość: Pichciarz Curry tree - odpowiedź IP: *.proxy.aol.com 03.07.04, 22:37
          www.bhatia-nurseries.com/curry.htm
        • Gość: senin Re: somosas, curry puffs IP: *.192.220.203.acc01-lord-gla.comindico.com.au 04.07.04, 02:21
          linki pichciarza wyjasnia Ci sporo.
          Ja tylko dodam, ze jest to rzeczywiscie sredniej wielkosci drzewko/krzew a jego
          liscie maja bardzo intensywny zapach podobny do mieszanki curry, ale bardzo
          specyficzny. Ja dodaje tych lisci, jesli tylko mam do wiekszosci potraw
          indyjskich. Ostatnio dostalam sadzonke od znajomej (bo poprzednie drzewko
          zostalo w poprzednim ogrodzie) i pielegnuje je w duzej doniczce.
          Jest to zdaje sie roslina dosc "tropikalna" wiem, ze mozna ja spotkac w
          poludniowych indiach, a tu w Australii widzialam nie tylko w Queensland, ale
          rowniez w zachodniej Australii i w Terytorium Polnocnym - glownie w ogrodach
          Azjatow - pewnie to oni je tutaj sprowadzili (bo nie wyglada to na "native to
          Australia")

Ma dosc ciekawe biale kwiaty, ktore wygladaja jak kwiaty czarnego bzu, a po
          przekwitnieciu zielone jagody o bardzo intensywnym zapachu curry. Nigdy nie
          slyszalam o uzywaniu tych jagod do gotowania, byc moze dlatego, ze pachna lekko
          slodkawo, a to wg mnie troche sie kluci z charakterem curry. (nie mam na mysli
          oczywiscie tzw curry z rodzynkami i innym badziewiem, bo to juz insza inszosc)
    • Gość: Pichciarz Francuskie wyobrażenie o pierogach... IP: *.proxy.aol.com 30.06.04, 16:05
      membres.lycos.fr/joasia/pierogi.html
      • jottka ale 30.06.04, 17:09
        to nie jest 'francuskie wyobrażenie o pierogach', tylko strona naszej rodaczki
        zamieszkałej na obczyźnie, która stara sie popularyzować rodzimą kuchnię :)

pierogi czy kluski zupełnie normalne
    • Gość: Fellicitty Re: Forum pierogum IP: *.chello.pl 30.06.04, 17:14
      Pierogi z nadzieniem z ugotowanej kaszy gryczanej wymieszanej z surowym
      jajkiem, przysmarzona cebulka i skwareczkami. Pyszne!!

Ugotowane ziemniaki wymieszane z jajkami na twardo i z przysmazona cebulka.
      Mozna dodac troche tymianku albo rozmarynu.
      Najsmaczniejsze sa odsmazane;)
      • Gość: m Re: Forum pierogum IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 04.07.04, 11:39
        U mnie w domu robi się takie pierogi, ale jeszcze z dodatkiem białego sera.
        Uwielbiam.
    • Gość: Grazynap Przepis na farsz rybny IP: *.nsm.pl 30.06.04, 21:42
      1,5kg zmielonego norweskiego łososia(surowego),2 duże pęczki kopru sok z
      mniejszej cytryny,sól,pieprz.Wymieszać i wstawić do lodówki.
      Zrobić ciasto pierogowe.
      Ubić na sztywno szklankę 30% śmietany i delikatnie połączyć z rybnym farszem.
      Dostałam ten przepis od osoby,która robi te pierogi od kilku lat.Ja jeszcze nie
      robiłam,ale przymierzam się .Jeżeli ktoś zrobi je wg tego przepisu to bardzo
      proszę o opinię.
      • Gość: kreolka Re: Przepis na farsz rybny IP: *.osk.pl / *.osk.pl 02.07.04, 20:58
        Farsz powinien być zrobiony z ryby wędzonej.
        Przepis na farsz, ale do naleśników, podawał R. Makłowicz w telewizorze.
        Niestety nie zanotowałam. Może ktoś ma taki przepis?
        • Gość: Cynamoon Re: Farsz jaglano- fetowy. IP: *.it / 62.233.189.* 04.07.04, 13:40
          Wczoraj moja mama robila pierogi i zostalo jej troche ciasta.
          A mnie nagle cos strzelilo do glowy i rezulatatem tego jest odkrycie:

Farsz jaglano-fetowy :-) podobny do "ruskiego".
          Wiec ugotowana kasze jaglana wymieszac nalezy z feta (fety 1/3 w stosunku do
          kaszy). Iduuuzo grubo zmielonego czarnego pieprzu.
          ja na tym poprzestalam, ale mysle, ze np. cebulka przysmazona tez by sie nadala.
          Przypuszczam, ze fety mozna uzyc zamiast bialego sera w ruskich. Moze byc
          niezle! Albo chociaz bialy ser zmieszac z feta.

I mam jeszcze inny wariant curry puffs:
          Warzywa (marchew, seler, cebule,daikon, ew. kalafior i inne) drobno pokroic. Na
          oleju podsmazyc swiezy starty imbir, dodac przyprawy, ew. gotowa mieszanke typu
          curry, albo paste curry. Farszem tym nadziewac ciasto pierogowe (maka i gorarca
          woda, sol) grunt, zeby bylo cienkie, a nastepnie smazyc je na zloto w mocno
          rozgrzanym glebokim oleju (po obydwu stronach, tak jak paczki). Potem
          koniecznie odsaczyc na serwetce.
          • Gość: Pichciarz Re: Farsz jaglano- fetowy. IP: *.proxy.aol.com 04.07.04, 15:21
            Przypominasz mi Cynamoon, że warto wspomnieć iż pierogi, tak bardzo ogólnie,
            przyrządza sie na trzy sposoby: gotowane, pieczone i smażone w głębokim oleju.
            Niekoniecznie po polsku, ale w świecie.
            • Gość: senin ...i gotowane na parze - zapomniales dodac n/t IP: *.192.220.203.acc01-lord-gla.comindico.com.au 04.07.04, 22:57
              • qubraq Re: ...i gotowane na parze - zapomniales dodac n/ 05.07.04, 16:49
                Senin mapisała:
                > ...i gotowane na parze - zapomniales dodac n/
                Nie, nie. Ta babuszka miała tylko tzw. żariennyje tzn. smażone w oleju.
                Pamietam tamten dzień bo z głośników o godz. 15:00 poszły kuranty kremlowskie i
                nabożny głos zawiadomił grażdan, że Nowyj God wkroczył właśnie na teren
                Sowietskowo Sojuza! A zimno było jak to w Rosji, "wsio narmalna!" i te gorące
                pierożki no i popitka to było właśnie to!
                Andrzej
                • Gość: Pichciarz Re: ...i gotowane na parze - zapomniales dodac n/ IP: *.proxy.aol.com 05.07.04, 17:38
                  Senin miała pewnie na myśli chińskie pierożki gotowane na parze w babusowym
                  parowniku, coś takiego...
                  www.bareingredients.com/recipes/2000-02/gowgee.jsp
              • qubraq Re: ...i gotowane na parze - zapomniales dodac n/ 05.07.04, 16:56
                Droga Senin, Wymyśliłem sobie, że Cie odnajdę w sieci!
                Czy mi się udało?
                Andrzej
          • Gość: Cynamoon Re: Zapomnialam IP: *.it / 62.233.189.* 04.07.04, 15:32
            dopisac, ze warzywa trzeba podsmazyc z tym imbirem i przyprawami a potem
            troszke podlac woda i poddusic.
    • qubraq Re: Forum pierogorum! 04.07.04, 17:43
      Qurczę, od kiedy wszcząłeś ten wątek to chodzi za mną jak moje psy hasło:
      "forum-pierogorum". Przepraszam - nie mogłem sie powstrzymać od ogłoszenia tego
      światu! Kocham pierogi, pierożki, czeburaki, warienniki i pielmienie, manty i
      sakiewki, tortelini i ravioli, kołduny i uszka (byle nie z mielonymi śledziami).
      Kiedyś na "Jarosławskiej" w Moskwie jakaś babuszka dała mi pojeść do syta
      kilkanaście rodzajów pierożków gotowanych-smażonych w oleju i jedzonych z
      gazety.
      Andrzej
      • Gość: Fellicitty Re: Forum pierogorum! IP: *.chello.pl 04.07.04, 18:11
        Mniam... Trzeba bylo ta babuline adoptowac, hihihihi...
        Ja bym sie moze skusila chociaz moja babcia tez niczego sobie pierozki robi:)
    • krasnowo Re: Forum pierogum 04.07.04, 23:08
      To ja wrzucę soczewiaczki, może same w sobie do pierogów się nie zaliczają, ale
      farsz z soczewicy w "normalnych" pierogach też jest pyszny.

ciasto

ziemniaki - 6/7 szt.
      mąka - 2 szkl + 2 łyżki kukurydzianej
      jajko - 2 szt.
      drożdże - 3 dkg
      jogurt

Ziemniaki ugotować w całości, po ugotowaniu obrać i podusić.
      Drożdże rozczynić z jogurtem (1/4 szkl.), 2 łyżeczkami mąki i odrobiną cukru.
      Do ziemniaków dodać resztę mąki, jajka
      i drożdże, gdy zaczną "chodzić".
      Zagnieść ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
      Gdy ciasto podrośnie, podzielić na cztery, pięć części, i każdą z nich - po
      kolei
      - rozwałkować, podzielić na kwadraty (6 na 6 cm), nakładać farsz i zlepiać w
      trójkątne pierożki.
      Z braku czasu można stosować technikę "pyzową", nadając jednak soczewiakom
      kształt dużych pierożków.
      Pierożki odkładać na posypaną mąką ściereczkę i przykryć drugą ściereczką.
      Kiedy trochę "spuchną", smażyć na gorącym oleju
      - mają być mocno rumiane.

farsz z soczewicy

soczewica - 1 1/2 szkl.
      cebula - 4 szt. (średnie)
      marchew - 1 szt. (średnia)
      przyprawy - sól, pieprz, pieprz ziołowy, ew.wegeta, ew. zioła

Soczewicę wypłukać i namoczyć na noc. Soczewicę zmielić lub rozdrobnić
      melakserem.
      Przygotować warzywa, cebulę pokroić w drobną kostkę,
      marchew zetrzeć na grubej tarce. Cebulę zrumienić na oleju, dodać marchew,
      jeszcze chwilę smażyć, dodać soczewicę, podrumienić, posypać przyprawami,
      podlać 1/2 wody, przykryć.
      Można dodać ulubione zioło (tymianek, cząber, majeranek).
      Dusić na małym ogniu, aż soczewica zmięknie - w miarę wyparowywania uzupełniać
      wodę,
      ale uwaga, farsz trzeba na koniec doprowadzić do
      konsystencji "farszowej" :o)) .
      Farsz przestudzić i nadziewać nim pierożki-soczewiaki.

Soczewiaki są tradycyjną potrawą regionalną
      m.in. na suwalszczyźnie, przepis ten można jednak
      wykorzystać do stworzenia wielu innych przepysznych potraw.
      Poczynając od zmiany farszu na szpinakowy, mięsny,
      serowy, ruski itp., a kończąc na babach, pasztetach,
      wytrawnych pączkach, krokiecikach, parowańcach i plackach
      smażonych na patelni.
      Moje ciasto do soczewiaczków jest rzadziej spotykane - bo z drożdżami,
      ale wg mnie jest smaczniejsze bo fajnie "puchnie" podczas smażenia.
      • Gość: Cynamoon Re: Forum pierogum IP: *.it / 62.233.189.* 05.07.04, 16:03
        O! Przypomnialas mi!
        Ja znam soczewiaki w ciescie krucho-drozdzowym, bez ziemniakow i pieczone w
        piekarniku.
        Farsz w zasadzie taki jak Twoj.

I jeszcze mi sie przypomnailo, ze moja babcia sw pamieci robila pierogi tez z
        drzodzowego kruchego ciasta, pieczone wpiekarniki nadziewane kiszona kapusta z
        prawdziwiymi grzybami. To byl rarytas i nikt nie potrafil osiagnac takiego
        smaku, jak babcia. Byly ogromne, owalne w ksztacie, z bardzo cieniutka
        warstewka ciasta i ogromna iloscia nadzienia.
        Krolestwo za takiego pieroga!!!
        • Gość: Hela Nadzienie rybne c.d IP: *.bb.online.no 05.07.04, 20:56
          Znalazlam szwedzki przepis z 1896 na farsz rybny do pierogow/pasztecikow,
          szczupakowy.

300 ml miesa ze szczupaka miesza sie z 100 gr loju nerkowego lub zimnego masla.
          Nastepnie ubija sie mase w mozdziezu z 4 ugotowanymi ziemniakami, do ktorych
          dodana jest lyzka masla, po jednym wbija sie 3 jaja, dodaje pieprz,sol, cukier,
          sok z cytryny i 300 ml slodkiej smietanki.
          Mase nalezy dobrze wyrobic i mozna nia nadziewac pierogo, paszteciki i co badz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka