Dodaj do ulubionych

suszone pomidory

02.10.12, 00:40
kupne, mialy sluzyc za przegryzke- okazaly sie tak slone, ze niemal niezdatne do jedzenia. Macie jakis pomysl na ich uratownie? paczka pol kilogramowa, wiec szkoda wyrzucic. Myslalam o dodaniu czosnku, pieprzeu i zalaniu goraca oliwa/olejem....wyciagnie sol?
Obserwuj wątek
    • squirk Re: suszone pomidory 02.10.12, 00:50
      Na wszelki wypadek pomidory, których nie suszę sama, czyli nie znam pochodzenia/metody suszenia i ew. przyprawiania zalewam najpierw na kilka minut wodą z niedużym chlustem octu, przeczytałam gdzieś, że to zmiękcza i jednocześnie dezynfekuje, nie mam pewności, czy rzeczywiście właśnie tak to działa, ale faktem jest, że żadne z robionych tak pomidorów mi się, odpukać, nie zepsuły i wszystkie były miękkie tak, jak chciałam. Potem zalewam oliwą (nie podgrzewaną) z czosnkiem i świeżymi ziołami, właśnie kończą mi się zrobione tak pomidory przygotowane w zeszłym roku, jadę rano na targ po świeże i będę suszyła.
      :-)
      • knok-knok Re: suszone pomidory 02.10.12, 01:35
        Czyli lepiej nie kupować suszonych pomidorów? A jak je suszysz?
        • squirk Re: suszone pomidory 02.10.12, 10:24
          knok-knok napisał(a):

> Czyli lepiej nie kupować suszonych pomidorów?

Niczego takiego nie pisałam, po prostu kupując gotowe niewiele o nich wiem i staram się zrobić wszystko, żeby jak najlepiej je wykorzystać i nie pozwolić się zmarnować, jak ze wszystkim innym.

A jak je suszysz?

Piekarnik, 75-80 stopni, uchylone drzwiczki, w zależności od ilości/wielkości/mięsistości pomidorów ok. 7-8 h, potem do oliwy.
          • Gość: kaka bubu Re: suszone pomidory IP: *.dynamic.chello.pl 02.10.12, 12:53
            suszy się około 3 godzin w temperaturze 110 stopni.
            • squirk Re: suszone pomidory 02.10.12, 12:56
              U mnie nie, ale co komu pasuje, oczywiście.
      • zoe1978 Re: suszone pomidory 02.10.12, 06:24
        bardzo dziekuje, bede dzisiaj probowac:) a na drugi raz ususze sama, wydaje sie to byc prosta sprawa.
    • linn_linn Re: suszone pomidory instrukcja 02.10.12, 08:27
      forum.gazeta.pl/forum/w,77,45746093,45757815,Re_co_zrobic_z_suszonymi_pomidorami.html
      forum.gazeta.pl/forum/w,77,74181573,74190153,Re_na_szybkie_zuzycie.html
      • zoe1978 Re: suszone pomidory instrukcja 02.10.12, 21:56
        dzieki squirk i linn_linn;)
        pomoczylam pomidory w wodzie z octem winnym, dalej byly okropnie slone. Wyplukalam dosc porzadnie w wodzie, na niecala godzine zanurzylam w occie winnym. osuszylam, pokroilam na bardzo waskie paseczki, wymieszalam z pokrojonymi listkami bazyli, dodalam chili w platkach (malo), odrobine pieprzu, oregano i tymianek (swiezy, nieduzo). Wymieszalam z oliwa, ubilam dosc mocno w sloiczkach, na wierzch wrzucilam po 2 zabki czosnku (przeciete tylko na pol) i zalalam oliwa. Czekam az sie przegryzie i licze na to ze bedzie zjadliwe;)
    • keepsmiling3 Re: suszone pomidory 03.10.12, 15:15
      podsmaż cebulkę, dodaj drobno pokrojony boczek i wrzuć pomidory suszone. przypraw czym tylko lubisz i podawaj z makaronem. polej oliwą z oliwek.

to na prawdę pyszne jedzonko, które przygotujesz w kilkanaście minut i wydaje mi się, że z przyprawami i makaronem nie powinny być już takie słone ;)
      • zoe1978 Re: suszone pomidory 03.10.12, 22:16
        dzieki, sprobuje;) na razie wymyslilam, ze te pokrojone juz poidory wymieszam z bialym serem i dodam ewentualnie jeszcze bazylii...i bede miala swietna paste na kanapki;)
        • keepsmiling3 Re: suszone pomidory 04.10.12, 09:03
          a jak zamierzasz ją zrobić? podzielisz się przepisem, bo brzmi smacznie ;) chętnie wypróbuję suszone pomidory w nowej odłonie
          • zoe1978 Re: suszone pomidory 04.10.12, 18:50
            co zrobilam z pomidorami opisalam juz wyzej;) probowalam ich dzisiaj, sa jeszcze slone, ale juz zjadliwe, wydaje mi sie jednak ze jeszcze 1-2 dni potrzebuja. A w planie mam wmieszac lekko odcisniete pomidory z pokruszonym bialym serem, ewentualnie doprawic to wszystko jeszcze bazylia swieza i posmarowac ta papka podpieczone kromki chleba.;)
            • keepsmiling3 Re: suszone pomidory 04.10.12, 19:15
              wypróbuje, zoe1978 zainspirowałaś mnie ;)
    • hiacynt_house Re: suszone pomidory 04.10.12, 09:52
      Pomysł z zalaniem pomidorów olejem z przyprawami wydaje mi bardzo dobry. Na początek wypróbuj z niewielką partią pomidorów.
    • Gość: Tawananna* Re: suszone pomidory IP: *.adsl.inetia.pl 19.08.13, 13:22
      > nie spotkał
      > am się jeszcze z trafnym słoiczkiem, a jem ich bardzo dużo :))

No, jak ani jeden trafny słoiczek się nie trafił, to mało ten zakup trafiony.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka