Dodaj do ulubionych

Szybki obiad

07.10.12, 17:37
Hej znacie jakieś przepisy na szybki i smaczny obiadek.. bo mi sie juz pomysly wyczerpały
Obserwuj wątek
    • Gość: Iris Re: Szybki obiad IP: *.gdynia.mm.pl 08.10.12, 02:59
      wbrew ogólnej opinii, ze szybkie obiady to makarony/ryze/kasze z sosami, to zwyczajne ziemniaki z kotletem tez nie sa jakos wielce absorbujace.
      obrac ziemniaki-5 min
      ugotowac-25min
      w tym czasie pokroic na porcje kotletowe piers, schab-minuta,
      posypac przyprawami, zapanireowac smazyc-lacznie 10minut (w czasie gotowania ziemniakow). jest jeszce czas na zrobienie salaty z oliwa, smietana, mizerii, abo zwyczajne wrzucic warzywa( np brokula) na pare.
      gora lacznie jakies 40 minut. zamiasst ziemniakow mozna zrobic frytki. bedzie szybciej.

      jeszcze szybsza propozycja - swieza ryba w folii do piekarika. do tego bagietka z masslem czosnkowwym i ziolami. plus salata. nie dosc ze szybko, to jesczcze malo zmywania:)

      Tez jako studentka wydawalo mi sie, ze obiad mamiby/babciny to pol dnia przy garach, wiec glowie zywilam sie makaronami,ryzami, kaszami z sosami itp. Na szczescie szybko zmienilam zdanie. bo wszystko, nawet pyszne, ale w nadmiarze wkoncu wychodzi bokiem..a gotowe sosy te zmoga wyjsc, pozniej bokami, albo przez watrobe i zoladek...

      • trypel czyli ogólna opinia sie nie myli 08.10.12, 08:22
        bo skoro tu wychodzi 40 minut a makaron można w 10 min to jakoś 4x szybciej :)

        gotowanie wody w czajniku elektrycznym - 2 l max 2 min
        gotowanie makaronu 8 min (+ - 1)
        w tym czasie sos (albo pesto albo jeszcze szybciej alio olio)
        po 10 minutach na talerzu
        • Gość: dvoicka Re: Szybki obiad IP: *.ppp.provector.pl 08.10.12, 11:22
          ogólnie zgadzam się z tym, że przygotowanie obiadu typu ziemniaki + mięso + surówka nie jest szczególnie czasochłonne, ale obranie ziemniaków dla czterech osób zajmie więcej niż minutę a nawet więcej niż 5 minut. tak samo przygotowanie większej ilości surówki lub kilku kotletów.
          choć z drugiej strony autor wątku nie napisał dla ilu osób gotuje.
    • trzywjednym Re: Szybki obiad 08.10.12, 15:43
      znajomy, który dobrze gotuje (niestety, nie Pan Makłowicz :)) ostatnio przekonał mnie do podrobów. może więc wątróbka? szybka, zdrowa, i dla mnie - odkryta na nowo po iluś tam latach - pyszna! tu masz przykładowy przepis www.tesco.pl/kulinarni-lowcy-smakow/ciepla-salatka-z-marynowanymi-kurzymi-watrobkami/#
    • beverly1985 Re: Szybki obiad 08.10.12, 16:08
      Dla mnie
      -> najszybszy to parówki z wody+ chleb- jakieś 5 minut
      -> dalej makaron z sosem pomidorowym (bez mięsa)- ok. 13 minut
      -> gotowe pierogi mrożone- też ok 13 minut
      -> boczniaki smażone+ chleb +surówka- ok. 15 minut (trzeba umyć, obtoczyć w mące itd.).

      Obranie i ugotowanie ziemniaków to min. 25 minut, wcale nie szybko.
    • marbor1 Re: Szybki obiad 08.10.12, 16:16
      Dla mnie przygotowanie obiadu dla 2-ch osób to maksimum 30 min. Obojętnie czy to będą ziemniaki, ryż, makaron do tego jakaś jarzynka czy surówka plus mięso ew. ryba.
      Mięso lub rybę można przygotować do smażenia rano. Zajmuje to nie więcej niż 5-7 min.
      • sznupkowie Re: Szybki obiad 08.10.12, 16:30
        chińska zupka z paczki - 2 minuty i obiad na stole...:) nic tego nie przebije..:)

        a tak poważnie to jak już wspomniane wyżej makarony jednak wychodzą najszybciej. Można szybko ugotowac makaron, na woka wrzucić pokrojoną pierś z kurczaka, czerwoną cebule , fasolke szparagową, posypac sezamem, dodać czosnku i miodu zalac sosem sojowymi po 10 minutach chińszczyzna na stole...:)

        • dvoicka Re: Szybki obiad 08.10.12, 18:23
          jak ma być szybko, to ja bym do tego woka oprócz kurczaka wrzuciła mrożonkę warzywną typu orientalnego.
          mrożonki to w ogóle jest jeden z pomysłów na szybki obiad - warzywa na patelnię z jajkiem sadzonym albo jakimś "kotlecikiem". albo zupa z mrożonki typu barszcz - odpada duża część pracy jaką jest przygotowywanie i krojenie warzyw.
    • lonely.stoner Re: Szybki obiad 19.10.12, 17:31
      szybkie danie to zupa-krem- gotujesz jakies warzywa - np. papryka, pomidor, por, cebula, do miekkosci, do blendera, potem dodajesz smietane i masz gotowe danie. Calosc zajmuje pewnie z 15 minut. a zeby bylo dluzej ale za to mniej garow do mycia to risotto- mozna ze wszystkim wlasciwie zrobic, do wyboru do koloru.
      • avvg Re: Szybki obiad 21.10.12, 18:05
        w innym wątku, o ile mnie pamięć nie myli, napisałaś, że jesteś bezrobotną singlówą mieszkającą z mamusią. To chyba mamusia gotuje, bo to, co zaproponowałaś, to bebelucha z gotowanych warzyw ze śmietaną, a nie zupa-krem.
    • Gość: kobalt duże sałatki IP: *.play-internet.pl 27.04.13, 12:36
      Pierwsza część 10 min. Umyć kilka liści salaty. Wytrzepać z wody, odstawić do osuszenia, posolić. Pokroić pomidory, posolić, popieprzyć, posypać drobno posiekaną cebulą i odstawić na 10 czy więcej minut. Wlać do szklanego naczynka po połowie octu balsamico i oliwy(lub olej z pestek winogron). Dodać odrobinę musztardy, soli, pieprzu. Zamieszać i odstawić.
      Potem druga częśc, maksimum 15 minut. : Wrzucamy na gorąca patelnie kawałki piersi kurczaka i co jakiś czas przewracamy. W miarę osuszoną sałatę poszarpać na mniejsze kawałki. Na to wrzucamy do talerza pomidory i co się da znaleźć w lodówce. Moja wersja to : świeża papryka, pestki dyni, kukurydza z puszki, ser mozzarella i oliwki. Leje na to dressing i na całość wrzucam smażone kawałki mięsa. Gotowe.
      Inna wersja to: sałata, jajko gotowane na twardo, szynka, kukurydza, papryka, ogórek zielony z kupionym dressingiem jogurtowym lub 1000 wysp. Da się zrobić w błyskawicznym tempie.
      Dorzucić do sałatki można całą masę pyszności. Np. sezam, pestki słonecznika, orzechy włoskie, kiełki, ogórek konserwowy, winogrona, suszone pomidory, sery różnego rodzaju itd.
    • Gość: J. Re: Szybki obiad IP: *.play-internet.pl 23.05.13, 14:23
      Mój sposób na szybki obiad? Gołąbki oszukane po mojemu.
      Kupuję mięso mielone, ok. pół kilograma, do tego gotuję dwie paczki ryżu. Mięso mieszam z tartą na małych oczkach marchewką, posiekaną drobno cebulą, ryżem, ząbkiem czosnku, natką pietruszki i przyprawami: pieprz, sól, kolendra, można dodac własne, najbardziej ulubione, nie żałujemy:) Z miesa formujemy dość spore kotlety, które obtaczamy w bułce tartej. Smażymy je chwilkę na patelni, tylko tyle by mięso ładnie zbrązowiało. Przekładamy nasze "gołąbki" do wysmarowanego margaryną lub oliwą naczynia żaroodpornego. Następnie rozrabiamy dwa sosy pomidorowe, kiedy się zagotują zalewamy nimi nasze gołąbki, na wierzch można dać plasterki sera. Wstawiamy do piekarnika na 40 min i gotowe:) Ja podaję je z ziemniakami i mizerią;)
      Smacznego:)
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka