klara_bella 19.10.12, 12:26 obrodziły mi w tym roku ciemne winogrona - sa drobne, słodkie :) czy zna ktos moze sprawdzony sposob jak przerobic je na pyszne konfitury? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aqua48 Re: winogrona na konfitury? 19.10.12, 16:51 klara_bella napisała: > obrodziły mi w tym roku ciemne winogrona - sa drobne, słodkie :) czy zna ktos m > oze sprawdzony sposob jak przerobic je na pyszne konfitury? Część dojrzałych winogron rozgnieść - ja to robię zwykłym ubijakiem do ziemniaków, wrzucić do nich resztę owoców i rozparzyć w rondlu z grubym dnem, gorące przetrzeć przez sitko, żeby pozbyć się pestek (są ostre i przeszkadzają nieco w gotowych konfiturach) dodać cukier i smażyć do uzyskania odpowiedniej gęstości. Bardzo je lubię, bo zimą po otwarciu słoika aromat jest fantastyczny. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: winogrona na konfitury? 20.10.12, 06:48 forum.gazeta.pl/forum/w,77,129389021,,co_z_duzej_ilosci_ciemnych_winogron_.html?v=2 Odpowiedz Link Zgłoś
klara_bella Re: winogrona na konfitury? 20.10.12, 08:19 wielkie dzięki - dziś będę smażyć konfiturki :) Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: winogrona na konfitury? 20.10.12, 10:38 To nie są konfiturki, tylko galaretka. Konfiturki są z całych owoców, a z winogron (pestki i skórki) tego sie zrobić nie da. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: winogrona na konfitury? 20.10.12, 11:08 "Ja mam taki przepis / w wielu regionach Wloch nosi nazwe "mostarda", ale takze inne /: na 1 kg mn. wiecej 250 g cukru. Winogrona nalezy przepolowic, usunac pestki z okolopestkowa galaretka. Winogorna przelozyc do garnka, a pestki z galaretka wrzucic na sito, przetrzec i to, co uzyskamy dodac do winogron. Smazyc dodajac cukier, sprawdzic smak, na goraco przelozyc do sloikow, zamknac i np. odstawic pod tzw. pierzynek. Mozna tez odstawic do "gory nogami"." To na pewno nie jest galaretka: najbardziej przypomina powidla. Odpowiedz Link Zgłoś