Dodaj do ulubionych

Co z tym zrobić?

IP: *.adsl.inetia.pl 24.10.12, 07:21
Mam w lodówce ugotowany kalafior i zastanawiam się co z nim można zrobić? Może jakąś zapiekankę? Będę wdzięczna za pomysły.
Obserwuj wątek
    • Gość: kuchara Re: Co z tym zrobić? IP: *.izp.cm-uj.krakow.pl 24.10.12, 08:14
      Miałam to wczoraj :)
      Kalafior podzielony na kawałki został ułozony w sporej formie do zapiekania (trochę oliwy na dno), na nim pokrojone jajko na twardo i plastry pomidora, posypane ziołami, solą i pieprzem, to wszystko polane sosem beszamelowym (z niecałego 1/2 l mleka) wymieszanym z utartym twardym serem. Zapiekałam ok. 40 min. w temp. 200 st.
    • zoe1978 Re: Co z tym zrobić? 24.10.12, 08:31
      salatke- dodaj koper, natke pietruszki, czosnek i odrobine majonezu
      kalafior zapiekany z sezamem- ugotowany kalafior polej maslem, posyp sezamem,chwile zapiecz
      kotlety- rozdrabniamy kalafior, dodajemy jajko, duzo pietruszki, cebule, odrobine kaszy manny i smazymy jak kotlety mielone
      zupe krem, z podprazonymi platkami migdalow
      zapiekany z ryzem lub makaronem lub sam, z odrobina smietany i ostrym serem...

duzo tego, pod warunkiem ze nie jest juz na amen ugotowany;)
    • mhr2 Re: Co z tym zrobić? 24.10.12, 08:35
      zanuzyc w ciescie nalenikowym i do glebokiego oleju,
      • e-ness Re: Co z tym zrobić? 24.10.12, 09:37
        Zapiekanka- warstwami układam: pokrojone w plastry podgotowane ziemniaki, wedline podsmażoną z cebula, jajka na twardo w plastrach, kalafior/brokuł rozdrobniony, na wierzch ziemniaki w plastrach. Wszystko zalewam smietana wymieszaną z jajkiemi przyprawami( czosnek, papryka, rozmaryn, sól, pieprz). Zapiekam ok 20 min, bardzo szybkie i sycące danie na poźny obiad/ wczesną kolację, choć jak zostanie naśniadanko to zajadam sie jak mi się uszy trzesą:)
        Sałata- kalafior, pomidor, jajko, fasolka, cebulka pokrojone w kostkę, do tego sos jogurtowo-czornkowy, lub na bazie oliwy pycha
        • aqua48 Re: Co z tym zrobić? 24.10.12, 18:13
          Posiekać drobno szynkę i wymieszać z cząstkami ugotowanego kalafiora. Można dodać trochę majonezu, pieprz, albo paprykę wędzoną. Z ogórkiem kiszonym pokrojonym w kosteczkę też nie będzie złe.
        • trzywjednym Re: Co z tym zrobić? 24.10.12, 22:47
          fajny pomysł :) ja robię podobnie, tylko zamiast ziemniaków daję makaron, bez którego nie ma dania w moim domu, i szynka + jakiś ser (mozzarella np). zalać beszamelem - i po upieczeniu posypać dużą ilością szczypiorku. doskonałe bez dwóch zdań :)
    • Gość: Tawananna* Re: Co z tym zrobić? IP: *.adsl.inetia.pl 24.10.12, 19:14
      Sałatkę "tort kalafiorowy". Ugotowany kalafior ułożyć w formie jakby góry na półmisku, wygładzić powierzchnię i posmarować trochę majonezem. Na wierzchu (część powierzchni kalafiora) poukładać we wzory: ćwiartki gotowanych jajek, ćwiartki obranych pomidorów i drobno pokrojone w kosteczkę ogórki kiszone. Schłodzić w lodówce - łatwiej będzie wtedy pokroić.

Może brzmi banalnie (zwłaszcza z tym majonezem), ale jest zaskakująco dobre, zwłaszcza przy dobrych ogórkach kiszonych.
    • kaskahh Re: Co z tym zrobić? 24.10.12, 19:28
      kotlety przyszly mi na mysl, ale nie robilam nigdy
      • mirabelka200377 Re: Co z tym zrobić? 24.10.12, 21:05
        a ja robię kotlety i są pyszne. Dodaję do kalafiora jajka ugotowane, jajka surowe, trochę tartej bułki, sporo koperku, sól, pieprz i jak mam to podgotowanego brokuła. Formuję kotlety, panieruję w bułce tartej i smażę na oleju. Moja 7 letnia córka je uwielbia.
    • Gość: wuwu Re: Co z tym zrobić? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.10.12, 21:15
      zapiec w beszamelu
    • selica Re: Co z tym zrobić? 24.10.12, 21:54
      Moja ulubiona letnia sałatka: różyczki gotowanego kalafiora, pomidory pokrojone w kostkę, ogórki i cebula pokrojone w półplasterki, gruby szczypior i koperek posiekane i majonez oraz jogurt. Najlepiej, jak wszystkie te warzywa są świeże i młode, ale teraz myslę, że też nie będzie źle. Do tego najlepsza jest swieża bagietka, kawałki camemberta i białe wino.
      Do sałatki najfajniejszy byłby kalafior świeżo ugotowany, takiego ugotowanego wcześniej myślę, że będzie lepiej użyć do jakiejś zapiekanki.
    • mhr2 Re: Co z tym zrobić? 25.10.12, 10:52
      zapomnialam sie zapytac jak go ugotowalas, bo jak calego to mozna jego wspaniale
      pokroic w plastry i panierowac,
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka