27.10.12, 03:16
zamierzam zrobic pierwszy w zyciu cydr, w ogole pierwszy w zyciu napoj alkoholowy:) chcialabym zeby byl musujacy, koncowa objetosc ok 10l, mam jablka z pieknych swojskich jablonek, rozne rodzaje, czesc kwaskowatych, czesc winnych slodkich...poprosze o sprawdzony przepis i proporcje, baaaaardzo lopatologicznie:)
Obserwuj wątek
    • kocia_noga Re: cydr 27.10.12, 09:45
      Robiliśmy z wczesnych jabłek w lipcu - do soku (strasznie dużo wyciskania w sokowirówce) dodaliśmy drożdże tokaj, i fermentowaliśmy do końca - 3 tygodnie w cieple, o ile jabłka są słodkie.Odciagnęliśmy z osadu i dodaliśmy miód - na 5 litrów - 0, 5 kg, odstawiliśmy do chłodnej piwniczki, żeby nie szło jak burza i po jakichś 2 tygodniach mieliśmy CUDO - musujący, aromatyczny, boski napój. Trzeba jednak pić dość szybko, nie tak jak my po lampce dziennie, bo szybko się wytrawia.
      • squirk Re: cydr 27.10.12, 15:23
        kocia_noga napisała:

Trze
        > ba jednak pić dość szybko, nie tak jak my po lampce dziennie, bo szybko się wyt
        > rawia.

Właśnie zaskoczył mnie nasz, bo nie wytrawia się tak szybko, jak poprzedni, jest przez cały czas bardzo słodki, zostawiłam 5 litrów licząc na to, że trochę słodyczy straci, ale jedyne, co się zmienia, to wzrost ilości procentów, smakuje teraz jak dość mocny drink na bazie calvadosu. Pojęcia nie mam, jak go "uwytrawnić", najwyżej wypijemy taki, jaki jest, i zrobię kolejną porcję na zimę.
        Do autorki wątku - polecam mój przepis, nie wiem, czy jest dostatecznie "łopatologiczny" ale chętnie pomogę, podpowiem itp.
        forum.gazeta.pl/forum/w,77,138192035,138199366,oczy_wiscie_ze_cydr_cydr_cydr.html
        :-)
    • szopen_cn Re: cydr 29.10.12, 02:06
      Lopatologicznie:)

1. Przygotowujesz pojemnik do fermentacji.
      Najprostszy to plastikowa banka na wode okolo 25-30 litrow. Jesli ma kurek na dole to super (kurek zwykle trzeba osobno zakupic).
      Cos takiego:
      www.supercheapauto.com.au/online-store/products/Willow-Water-Carry-Can-25L.aspx?pid=271517#Description
      Pojemnik (nawet nowy) nalezy umyc dokladnie uzywajac bezzapachowych srodkow do mycia (najlepiej na bazie nadweglanu sodu).
      Umyty pojemnik (i kurek) powinno sie dezynfekowac. Nie wiem jakie srodki do dezynfekcji masz dostepne.

2. Wyciskasz sok z jablek.
      3. Wlewasz sok do banki, zakrecasz gore i przez kilka minut mocno tym pojemnikiem potrzasasz (aby w soku rozpuscic jak najwiecej tlenu).
      4. Odkrecasz gore, dodajesz drozdze (drozdze do cydru lub bialego wina, jak najswiezsze) po prostu wsypujac je na sok. Drozdze dodajemy w proporcji 11g (tak sa zwykle pakowane) na 20 litrow.
      5. Gore pojemnika zakrywasz folia spozywcza i umocowujesz ta folie gumka (uszczelka z pokrywki swietnie sie do tego nadaje).
      6. Odstawiasz w ciemne miejsce w temperaturze pomiedzy +12C i +18C.
      7. Fermentacja powinna ruszyc w ciagu 12-24 godzin.
      8. Czekasz az fermentacja skonczy sie zupelnie (BARDZO WAZNE), wszelakie osady i drozdze opadna na dno i cydr sie wyklaruje (pi razy oko 2 tygodnie)..
      9. Przygotowujesz butelki i zakretki (mozna uzyc plastikowych butelek po napojach), dokladnie je myjesz i dezynfekujesz.
      10. Cydr wlewasz do butelek dodajesz cukier (w proporcji 1 kostka na 0.5-0.6 litra), zakrecasz i odstawiasz na 2-3 tygodnie. Cydr sie nagazuje, bedzie gotowy do konsumpcji i powinien wytrzymac w butelkach bardzo dlugo.

Gotowe.

Uwagi.
      Cydr wyjdzie wytrawny i w okolicach 4-5% zawartosci alkoholu.

Jesli chcemy by cydr byl slodszy do soku nalezy dodac cukru, ktorego drozdze nie sfermentuja, najlatwiej dostepna jest laktoza, dodajemy 50g na litr (wiecej lub mniej wg smaku). Najlatwiej dodac na poczatku, przed fermentacja.

Jesli chcemy uzyskac wyzsza zawartosc alkoholu dodajemy cukru, ktory drozdze sfermentuja. Najbardziej neutralna jest glukoza (sprzedawana jako dekstroza), mozna dodac miodu, syropu, extraktu slodu, w ostatecznosci zwyklego cukru. Pi razy oko kilogram cukru na 20 litrow soku podniesie zawartosc alkoholu o 2%.

NAJWAZNIEJSZE.
      Przed butelkowaniem cydr musi skonczyc fermentacje. To mozna sprawdzic hydrometrem (gestosc nie zmienia sie przez 3 dni z rzedu) lub po prostu odczekac az sie fermentacja skonczy i jeszcze troche.
      Butelkowanie cydru (i innych fermentujacych napoi) przed zakonczeniem fermentacj skonczy sie wybuchajacymi butelkami. Wybuchajaca szklana butelka dziala jak granat siejac szklo dookola.
      Wyobrazic sobie mozna co sie stanie kiedy taka butelka wybuchnie na stole przy posilku.
      Plastkiowe butelki sa tylko troszke bezpieczniejsze ale i tak mozna sobie i innym zrobic krzywde.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka