Dodaj do ulubionych

sałatka szwedzka

IP: 10.10.65.* 07.07.04, 14:18
Czy ktoś zna przepis na rzeczoną sałatkę? Chodzi o przetwory zimowe. Nie mogę
znaleźć takowego, jedyny dostępny w mniam mniamie za opłatą oczywiście. Z góry
dziękuję.
Obserwuj wątek
    • Gość: owieczka hesia Re: sałatka szwedzka IP: 10.10.65.* 07.07.04, 15:38
      nikt nie wie? szkoda...
      • kitty Re: sałatka szwedzka 07.07.04, 16:20
        Najpierw marynata: 1 szklanka octu, 3 szklanki wody, ok. 1/2 szkl. cukru, sól
        pieprz, te rzeczy do zalewy (listek, ziele). Właściwie marynatę doprawiamy do
        smaku indywidualnie. Zagotować w garnku (można oczywiście proporcjonalnie
        zwiększać ilość marynaty), wrzucić poszatkowane ogórki, zagotować. Rozlewać
        gorące do słoików. Tyle.
        Tak robimy od lat i jest ok. Ale większą produkcję uskuteczniamy we wrześniu, w
        szczycie sezonu ogórasów.
        Smacznego!
    • Gość: owieczka hesia Re: sałatka szwedzka IP: 10.10.65.* 08.07.04, 12:52
      dzięki wielkie Kitty :)
      • Gość: iw0nA Re: sałatka szwedzka IP: *.hospital.com.pl / *.hospital.com.pl 26.07.04, 10:08
    • Gość: gryka1 Re: sałatka szwedzka IP: 5.2.* / *.chello.pl 26.07.04, 20:05
      A ja kiedyś robiłam konfiturę, która też nazywała się szwedzka.Było to kilo
      jabłek, kilo gruszek, kilo wegierek i kilogram cukru. Jabłka i gruszki obierało
      się ze skórki, kroiło w kawałki,że śliwek wyjmowało się pestki i całość
      zasypywało się cukrem. Po jednym dniu jak owoce puściły sok , smażyło się tak
      jak konfiturę i mieszało. smażenie kilkakrotne od wystudzenia do wystudzenia.
      Jakie to było pyszne z biały serkiem na bułeczce. W sam raz na jesienne owoce.
      • Gość: krasnowo Re: sałatka szwedzka IP: *.sejny.sdi.tpnet.pl 17.08.04, 18:50
        Wg. moich źródeł ta konfitura nazywa się KRÓLEWSKA :o)))

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka