Dodaj do ulubionych

Masa marcepanowa

08.11.12, 19:40
Mam wielką ochotę zastosować ją pierwszy raz do przekładania piernika.
Powoli rozglądam się po rynku- jest zazwyczaj oblewana czekoladą.
Jakiej najlepiej poszukać i na co zwrócić uwagę- na zawartość migdałów- jeżeli tak to jaka jest optymalna?
Obserwuj wątek
    • bene_gesserit Re: Masa marcepanowa 08.11.12, 20:11
      Moim zdaniem, im więcej migdałów, tym lepiej - ale obawiam sie, ze nie dostaniesz nic powyżej 30%. Jeśli nie masz dostępu do czegoś lepszego jakościowego (50, a najlepiej 70%), zrób w domu. Taniej i będziesz wiedziała, co jesz.
      • wieczna_zuza Re: Masa marcepanowa 08.11.12, 20:19
        Też nad tym myślałam, ale w czym zmielić migdały wystarczająco drobno?
        Mam maszynkę do mielenia, ale ostrza chyba są zbyt grube...
        • bene_gesserit Re: Masa marcepanowa 08.11.12, 20:39
          No, taki domowy, ze zmielonych w blenderze, nei będzie taki gładki jak sklepowy - ale nie o to przecież chodzi. Zawsze możesz powiedzieć sobie, ze to marcepan rustykalny ;), inny do takiego fabrycznego.
    • Gość: agniesia Re: Masa marcepanowa IP: *.adsl.hansenet.de 08.11.12, 21:12
      chlebki marcepanowe (to ten marcepan w czekoladzie) maja najczesciej ok.20%migdalow. ale moze mozna w pl kupic sama mase marcepanowa - taka zwykla do pieczenia - takie masy maja powyzej 50% migdalow
      • hazo Re: Masa marcepanowa 08.11.12, 23:07
        Ja kupuję taką masę. Ma 54% migdałów.
        Zazwyczaj zamawiam w malutkim sklepiku ze słodyczami i Pan przywozi na drugi dzień z hurtowni.
    • matylda1001 Re: Masa marcepanowa 08.11.12, 23:45
      Marcepan z IKEA ma 50% migdałów.
      Przy okazji... mam w domu 2 paczuszki po 20dkg ale z datą ważności do września. Leży w lodówce. Jakoś nie mam sumienia wyrzucić a trochę boję się zjeść. Jak myślicie, zaryzykować?
      • bene_gesserit Re: Masa marcepanowa 09.11.12, 21:05
        No pewnie.
        Marcepan moze wyschnąć albo zjełczeć. Jesli jest porządnie opakowany i lezy w lodówce, nic złego po dwóch miesiącach mu sie nie stało.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka