Dodaj do ulubionych

mak mielony gotowy

14.11.12, 10:11
Ktoś może polecić gotowy mak mielony?
Obserwuj wątek
    • Gość: marbor1 Re: mak mielony gotowy IP: *.dynamic.chello.pl 14.11.12, 10:18
      Kupuję mak mielony w białych torebkach, sprowadzany z Czech. Jestem z niego zadowolona.
      Co prawda innego mielonego nie widziałam w sklepach.
      • momas Re: mak mielony gotowy 14.11.12, 10:21
        W watku o masie makowej , kilka osób narzekało na te mak.
        Nie wiem, moze mam szczęście, może spaczony smak, ale dla mnie ten mak w białych torebkach był w porządku. Namaczam go w mleku, podgotowuje i odsączam. I nie mialam z nim kłopotu, a uzywam go od jakis trzech lat ( po wpadce z gorzkim - zjełczalym- makiem )
        • Gość: marbor1 Re: mak mielony gotowy IP: *.dynamic.chello.pl 14.11.12, 11:59
          Ja ten mak stosuję w kuchni już dość długo. Robię troszkę inaczej: do wrzącego mleka sypię mak
          [na 50 dag. maku. 300 ml wrzącego mleka], odstawiam z ognia, dodaję miód, bakalie wg uznania i czekam aż wystygnie.
          Jeszcze nie zdarzyło mi się aby mak był gorzki. Zjełczały to może być jeśli dość długo leży.
          Dlatego nie można sobie robić zapasów na "zaś".
          • Gość: aniani Re: mak mielony gotowy IP: *.doplaty.gov.pl 19.11.12, 13:30
            No właśnie. Ja kupiłam w zeszłym roku ten suchy mielony i to, czego nie zużyłam, leży nadal w szafce:) jak myslicie - bedzie jeszcze dobry? jak sprawdzić, czy nie zjełczał czy coś takiego...?
            • Gość: marbor1 Re: mak mielony gotowy IP: *.dynamic.chello.pl 19.11.12, 17:16
              Mnie się raz zdarzyło, że właśnie taki przetrzymany przez dłuższy czas, po upieczeniu
              okazał się być zjełczałym. Myślę, że warto zrobić taką próbę: 1 łyżkę suchego maku zalać niewielką ilością gorącej wody, poczekać trochę i spróbować czy jest OK, czy ma smak zjełczałego.
              Teraz sprowadzają ten mak w 1-kilogramowych paczkach, jak dla mnie to trochę za dużo.
              Kiedyś można było kupić go w paczkach 30 dag.
        • maja307@autograf.pl Re: mak mielony gotowy 23.12.14, 01:29
          Ja dzisiaj kupiłam w Tesco czeski mak mielony i niestety dwie torebki do wyrzucenia. Tak wstrętnego, gorzkiego smaku nigdy jeszcze nie miał żaden mak, ani mielony ani do mielenia a piekę już długie lata.
    • linn_linn Re: mak mielony gotowy 14.11.12, 11:21
      Teraz polowa watkow bedzie o maku z puszki i pieniku staropolskim.
    • hazo Re: mak mielony gotowy 14.11.12, 11:54
      Raz skusiłam się na mielony mak (Bakallandu), piasek trzeszczał nam w zębach i nigdy więcej mielonego maku nie kupię. Być moze to jednorazowa wpadka producenta, ale mnie zniechęciła.
    • Gość: Anita Re: mak mielony gotowy IP: *.dynamic.chello.pl 14.11.12, 13:53
      Dobry mak mielony jest z firmy BackMit. Kilka razy go używałam i nie zawiodłam się. Doprawiłam wg uznania.
    • Gość: aniani Re: mak mielony gotowy IP: *.doplaty.gov.pl 14.11.12, 13:53
      Ja w zeszłym roku kupiłam w Kaufladzie gotowy mielony mak i byłam zadowolona:)
      • Gość: en Re: mak mielony gotowy IP: *.dynamic.chello.pl 14.11.12, 18:01
        Też używałam maku firmy BackMit, jest w porządku.
        • Gość: majala Re: mak mielony gotowy IP: *.rzeszow.mm.pl 14.11.12, 18:39
          Też używam czeski mak mielony. Po jednorazowej wpadce z b. gorzkim, nie zniechęciłam się. Wygoda przeważyła, robię go zgodnie z przepisem na opakowaniu, oczywiście bakalie i inne dodatki daję wg swoich preferencji.
    • matylda1001 Re: mak mielony gotowy 14.11.12, 22:38
      Używałam juz mielony mak rożnych firm i zawsze byłam zadowolona.
    • mhr2 Re: mak mielony gotowy 15.11.12, 09:31
      tylko taki, pamietam te meczace czasy mielenia maku,
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka