Dodaj do ulubionych

prośba niedoświadczonego

17.11.12, 22:47
Nie chcę zaśmiecać forum, ale rzeczywiście tutaj na forum Kuchnia zagląda więcej osób, niż na forum Przepisy. Wklejam mój post jeszcze raz:

Za tydzień obchodzę 20 urodziny. Studiuję i mieszkam sam. Na przyjęcie urodzinowe zaprosiłem moje wujostwo i chciałbym zabłysnąć przed moimi gośćmi talentem kulinarnym. Zależy mi na tym bardzo, gdyż nie przyjąłem zaproszenia cioci, abym na czas studiów zamieszkał w Jej domu. Ciocie mam fajne, ciągle zapraszają mnie na obiady w obawie, żebym się nie zagłodził. Gdyby przyjęcie się udało, to pewnie dałyby mi trochę spokoju, wiedząc, że jako tako sobie radzę.
Przeglądam forum, ale nie mogę się na nic zdecydować. Do pomocy będę miał mojego kumpla, który w kuchni jest zielony tak jak i ja. Bardzo liczę na pomoc doświadczonych Forumowiczów. Z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • squirk Re: prośba niedoświadczonego 18.11.12, 01:05
      Może takie coś atinabc.blox.pl/2008/07/Kurczak-po-grecku-z-pieczonymi-ziemniakami.html plus prosta sałatka z rukoli/sałaty rzymskiej albo lodowej skropionej oliwą z sokiem cytryny, solą i pieprzem albo pomidorów z bazylią? Bardzo proste, na pewno się uda a wygląda dobrze. Powodzenia, poradzicie sobie,
      :-)
      • simon_r Re: prośba niedoświadczonego 19.11.12, 11:58
        Przepis prosty i niezły ale tyle ma wspólnego z kurczakiem po grecku co znana w PL ryba po grecku.
        Kotopoulo elleniko czyli kurczak po grecku to cały kurczak upieczony na rożnie a następnie przekrojony na pół i posypany żółtym serem... i już. To cały przepis na kurczaka po grecku.
        • squirk Re: prośba niedoświadczonego 19.11.12, 18:59
          Zgłoś pretensje właścicielce bloga albo - gdybyś jednak zapragnął na coś się przydać - podaj własną propozycję prostego dania.
          :-)
          • Gość: beata_ Re: prośba niedoświadczonego IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.11.12, 22:27
            Podał :-)
            Może bez szczegółów tyczących wstępnego przygotowania, ale jednak... Dla bardziej oswojonych z kuchnią, jak znalazł :-)

ps
            inna rzecz, że wpis nieco jak pretensje do garbatego, że ma proste dzieci ;-)
    • bene_gesserit Re: prośba niedoświadczonego 18.11.12, 03:07

Na deser - crumble. Proporcje tu, tylko wczesniejsze duszenie jabłek jest komplenie niepotrzebne (a nawet, powiedziałabym, niewskazane). Obierz posiekaj, poprzesypuj ew. cynamonem czy kardamonem i walnij na to kruszonkę. Podawaj na ciepło z lodami waniliowymi albo specjalnym sosem waniliowym (deser 'Smakija' waniliowy, dwa-trzy kubeczki, ale nie musisz się przyznawać, ze to ze sklepu ;). Musisz tylko mieć płaskie naczynie ceramiczne albo szklane do pieczenia, bo w metalowym to nie wyjdzie. Kiedy będzisz kupował jabłka w warzywniaku wytłumacz, ze mają być szarlotkowe (idealnie Szara Reneta).

Tak w ogóle radziłabym ci przejrzeć GP, jest tam sporo przepisów na dość łatwe dania, w dodatku zaaranzowanych już:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,138571508,138571508,0,2.html?v=2
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,134446681.html

itd itd - poszukaj, sam wiesz, na co cię stać w sensie mierzenia sił na zamiary :)
    • skarolina Re: prośba niedoświadczonego 18.11.12, 08:16
      Napisz jeszcze, jakimi sprzętami kuchennymi dysponujesz - będzie łatwiej doradzić.

Kuchenka, piekarnik i co jeszcze? Mikser? Blachy, foremki do pieczenia?
      • kumite Re: prośba niedoświadczonego 18.11.12, 13:00
        O tak sprzęty bardzo ułatwią nam doradzanie:)
        Jeżeli masz blender to może jakaś zupa krem (dyniowa, brokułowa) pomidorowy (nie trzeba blendera) passatę pomidorową doprawić solą, pieprzem, czosnkiem, bazylią, podać z kleksem śmietany i np. grzankami z mozzarellą.
        Danie główne - kawałki kurczaka w rękawie z piekarnika, ryba z piekarnika. Jeżeli nie masz piekarnika to może jakieś roladki z kurczaka z papryką i serem lub fetą i szpinakiem (wersja bardziej skomplikowana).
        Na deser - wspominana crumble albo pieczone jabłka?
    • piotr092 Re: prośba niedoświadczonego 18.11.12, 14:41
      Dziękuję za propozycje. Co do wyposażenia kuchni, to właściciele mieszkania zostawili kompletne wyposażenie kuchni.
      Finansowo też na dziś dzień stoję nie najgorzej. Na tę imprezę odłożyłem trochę grosza ;)
      Na przystawkę myślałem o jakiś rulonikach, paluszkach z ciasta francuskiego, ale musiałby to być sprawdzony przepis.
      Koleżanka zachęciła mnie do skorzystania z przepisów Pascala i tego drugiego (przepisy ze strony Lidla), ale nie wiem jak te dania wychodzą w praktyce.
      Gotowaliście z ich przepisów?
      • bene_gesserit Re: prośba niedoświadczonego 18.11.12, 15:05
        Pascala odradzam: to naprawdę nie musi się udac, poza tym ta jego kuchnia jest mocno średnia i jakaś taka niedokochana. Czytalam też w dwóch miejscach w necie, ze realizacje przepisów z akcji promocyjnej Lidla wyszły tak sobie. Poza tym lepszy jest Okrasa, tak czy siak.
        Idz na GP, tam jest bez ściemy, w popularnych wątkach są wpisy innych osób, które robiły to samo, z radami i pomysłami.

Ruloniki z francuskiego? Jak niby? Prędzej rożki, choćby szpinakowe:
        paczka francuza, rozmrozona w lodówce (przełożona z zamrazarki do lodówki 24h wczesniej), nadzienie: 400g szpinaku rozmrozonego i odcedzonego (garść po garsci wyciśnięta z soku, ściętego na patelni z podsmażonym czosnkiem (1-2 ząbki), do tego pudełko serka Bieluch, dwie szczypty świeżo startej gałki muszkatałowej, sól i pieprz.
        Nadzienie musi być kompletnie zimne zanim zaczniesz nadziewać ciasto (inaczej ciasto porwie się i popruje). Piec przed włożeniem rożków musi być nagrzany powyżej 200C (zalezy od pieca, a raczej termostatu - w niektórych 200 w innych trzeba nastawić na 220C).
        Ciasto - jesli jest trochę grubsze - rozwałkowujesz na podsypanej mąką stolnicy, kroisz w regularne kwadraty, nadziewasz, lekko dociskając sklejasz. Układasz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (mniej mycia), smarujesz rozkłóconym jajkiem, posypujesz sezamem, pieczesz nie pamiętam ile, ale będzie widać, kiedy są gotowe. Dobre na zimno i ciepło, ale muszą być świeże i nie z lodówki. Na przekąskę dwa plus jakaś mała porcja sałaty (mieszane liście z paczki z rukolą, filetowana pomarańcza, winegret musztardowy).
      • kumite Re: prośba niedoświadczonego 18.11.12, 15:06
        Ja nie gotowałam ale kilka zabrałam. Znajdziesz i łatwiejsze i trudniejsze rzeczy, nie wiem jak wychodzi to cenowo.
        Jeżeli chodzi o ciasto francuskie - pasuje chyba do niego każdy farsz. Ja lubię z kozim serem.
        A jeżeli masz piekarnik to myślę, że masz dużo możliwości:)
        • aqua48 Re: prośba niedoświadczonego 18.11.12, 15:41
          Do ciasta nadziewania francuskiego pasują warzywa (papryka, cukinia, bakłażan, suszone pomidory) przesmażone delikatnie na boczku i ostudzone. Faszerować najlepiej kwadraty, lub prostokąty - ciasto francuskie trochę źle się skleja i dla niedoświadczonego lepsze są proste formy na początek..
          Ja dzisiaj zrobiłam pieczoną w piekarniku doradę - świetne, delikatne mięso, właściwie wystarczy rybki (po 1 na osobę) natrzeć solą i pieprzem a do środka włożyć grudkę masła z odrobiną czosnku i kawałkiem cytryny. Robota żadna - danie bardzo dobre. Do tego frytki lub ziemniaki pieczone z ziołami.
          Surówki mogę polecić z przepisów Jaimiego Oliwiera. Robiłam kilka, i na żadnej się nie zawiodłam.
          • billy.the.kid Re: prośba niedoświadczonego 18.11.12, 23:01
            żeby nie dać plamy zaproś jakąś miłą koleżankę/znającą się na kuchni/.
            i kłopot z głowy.
    • 83kimi Re: prośba niedoświadczonego 19.11.12, 16:21
      Na pierwsze proponuję jakąś zupę np. poro-ziemniaczaną, bardzo łatwo się ją robi. A na drugie może kurczak? Np. z pieczarkami i makaronem. Albo wołowina w sosie grzybowym i do tego kasza gryczana, ziemniaki albo jakieś kluski, tylko pamiętaj, że wołowina potrzebuje dośc dużo czasu, by była miękka.
    • Gość: kwaśna śmietana Re: prośba niedoświadczonego IP: *.dynamic.chello.pl 19.11.12, 18:50
      Oto moje propozycje, maksymalnie proste:
      -przystawka- "zupa bagienna" Nigelli Lawson, czyli ugotowany zielony groszek + kulka mozarelli, tu jest przepis www.easytoswallow.co.uk/mozpea.html
      - danie główne- pieczony łosoś z pesto (filet z łososia oprószasz solą i pieprzem, smarujesz sosem pesto ze słoika i pieczesz w temp. 180 stopni przez ok. 30 min) + gotowane ziemniaki + sałatka (mix sałat ze sklepu + kilka pomidorków koktajlowych + najprostszy vinegret z oliwy, soku z cytryny, soli, pieprzu)
      - deser- rożki francuskie. Gotowe ciasto francuskie kroisz w kwadraty, na środku każdego kładziesz kostkę czekolady (gorzkiej lub mlecznej), składasz ciasto i formujesz trójkąty, "rożki". W szklance rozkłóć 1 jajko, posmaruj nim każdy rożek, posyp cukrem, wstaw do piekarnika (180 stopni) na ok. 15 minut, aż rożki będą apetycznie złociste.
      Powodzenia!
    • piotr092 Re: prośba niedoświadczonego 22.11.12, 21:22
      Dziękuję bardzo za propozycje. Na pewno zrobię któreś z poleconych przez Was dań. Najważniejsze że sprawdzone. Mam nadzieję, że się uda:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka