Dodaj do ulubionych

pierś z kaczki

23.11.12, 20:24
kopiłam pierś z kaczki. czy możecie podać sprawdzone przepisy na przygotowanie, aby mięso nie było suche.
jaką surówkę przygotować do tego?
ziemniaki?
Obserwuj wątek
    • karo.8 Re: pierś z kaczki 23.11.12, 20:24
      kupiłam
      • sznupkowie Re: pierś z kaczki 23.11.12, 21:02
        Pierś kaczki jest tak pyszna,ze ostatnio ograniczam przyprawy do minimum. Po skosie nacinam skórę na paczce w 3 miejscach , nie naciąć mięsa tylko skóre.Wcieram w kaczkę sól morską, pieprz i chińską przyprawe 5 smaków. Zawijam szczelnie w folie i odkładam do lodówki na jakieś pół godziny. Rozgrzewam patelnie do czerwoności i kładę kaczkę skórą do dołu bez dodania tłuszczu, zmniejszam po 2 minutach na średni gaz i piekę tak przez następne 6 minut co jakiś czas przyciskając kaczkę do patelni. Powinno się wytopić około 2 łyzek tłuszczu a skórka powinna być złota i chrupka. Przewracam na drugą strone i piekę przez nastepne 8 minut. Odkładam na deskę i po 5 minutach kroje wzdłuż nacięć i na talerz. Mięso ma być rózowe w środku.

• wersja_robocza Re: pierś z kaczki 23.11.12, 21:08
          O tak. Minimum przypraw. Smażenie i pieczenie do różowości. Palce lizać.;)
          Ostatnio piekłam kaczkę (nie tylko piersi) z jabłkami i majerankiem. Jak sobie przypomnę...
        • zupazdyni2 Re: pierś z kaczki 24.11.12, 08:50
          dlaczego wszyscy podkreślają ostatnio w przepisach, że użyli soli morskiej?
          • squirk Re: pierś z kaczki 24.11.12, 11:58
            zupazdyni2 napisała:

> dlaczego wszyscy podkreślają ostatnio w przepisach, że użyli soli morskiej?

"Wszyscy"? :-)
          • mhr2 Re: pierś z kaczki 24.11.12, 12:00
            bo to modne,
          • wersja_robocza Re: pierś z kaczki 24.11.12, 14:28
            zupazdyni2 napisała:

> dlaczego wszyscy podkreślają ostatnio w przepisach, że użyli soli morskiej?

Ponoć jest lepsza. Ja używam zwykłej.
    • squirk Re: pierś z kaczki 23.11.12, 21:32
      www.kwestiasmaku.com/kuchnia_orientu/chrupiace_piersi_kaczki/przepis.html - sprawdzony, robiłam wg niego kilka razy. Podaję zwykle z prostą sałatką z rukoli, pomidorków koktailowych itp, skład się zmienia.
      :-)
      • joa66 Re: pierś z kaczki 24.11.12, 12:14
        Zainspirowana kaczką po pekińsku robię jej własną wersję - daleką od oryginału, ale łatwą i szybką:

piersi kaczki marynuję (minimum 12 godzin) w sosie sojowym (5 łyżek) miodzie (2-3 łyżki) przyprawie 5 smaków, odrobinie czosnku i łyżeczce czegos kwasnego (np sok cytrynowy, ocet ryżowy).

Piekę.

Do powideł śliwkowych (warto czytać skład: tylko śliwki i cukier) dodaję 3 łyżki sosu sojowego, chili, imbir - podgrzewam (po zagotowaniu wyłączam gaz)

Placuszki - smażę malutkie placuszki z "wodnistego" ciasta naleśnikowego.

Jak przygotować dymkę i ogórka świeżego tłumaczyć chyba nie muszę :)

A potem..na placuszek sos śliwkowy, kaczka , dymka i/lub ogórek. Pycha.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka