Dodaj do ulubionych

surowe żółtka

04.12.12, 09:46
Mam w lodówce surowe żółtka, sztuk 10. Leżą od piątku wieczorem. Nadają się jeszcze do użycia? Nie mam pomysłu na nie, oprócz pochłonięcia ich jako deser ubite na parze z cukrem. Ale też nie wiem, czy po takim czasie mogę je zjeść bez uszczerbku na zdrowiu tudzież samopoczuciu..
Obserwuj wątek
    • Gość: gosc Re: surowe żółtka IP: *.bredband.comhem.se 04.12.12, 10:43
      Bez obawy ale pospiesz sie nie czekaj do swiat.
      Mozesz tez wlozyc je do torebki i zamrozic. Przed swietami zrob z nich ciasto.
      • bene_gesserit Re: surowe żółtka 04.12.12, 20:00
        Żółtka się kiepsko mrożą. Zamrozone 'tak po prostu' gęscieją i są potem nie do użytku - surowe o konsytencji gotowanych. Przed zamrozeniem można żółka ubić z cukrem i szczyptą soli, ale też trochę potem gęstnieją, poza tym nikt nie pamięta ile do nich poszło cukru i nikt nie ma pomysłu, co właściwie z nich zrobić.
    • wielkafuria Re: surowe żółtka 04.12.12, 19:16
      mozesz upiec biszkopt ;)
    • bene_gesserit Re: surowe żółtka 04.12.12, 20:02
      Takie stare, przeleżane na krem ubijany na parze? Nie sądzę, aby zaczęły się psuć, ale jednak jesli zaczęło się w nich coś namnażać, to na parze możesz nie wybić tego co do nogi. Raczej placuszki (np z serem) albo pasta jajeczna (żółtkową masę możesz ugotowac na twardo w kokilkach, na parze) ew. zapiekane sniadanie typu szpinak, szynka i kilka żółtek zapieczone w foremkach mufinowych albo kokilkach.
    • marynarkawpaski Re: surowe żółtka 04.12.12, 20:26
      Od razu mogłaś zrobić domowy likier jajeczny. A teraz to nie wiem za bardzo, może creme brulee?
    • marghe_72 Re: surowe żółtka 05.12.12, 00:47
      chyba nie odważyłabym się jeść ich na surowo
      • reniam_123 Re: surowe żółtka 05.12.12, 09:29
        A może jakieś drożdżówki, chałkę albo bułkę drożdżową.
    • mhr2 Re: surowe żółtka 05.12.12, 10:34
      dodaj np.szczypiorek, wlej do torebki i wloz do goracej wody, beda wspaniale do krojenia
      jako dodatek do zupy albo na kanapke,
      • squirk Re: surowe żółtka 05.12.12, 10:43
        Ćwierczakiewiczowa opisuje to jako "kluseczki "royal" do rosołu", dodaje mleko i trochę parmezanu. Widzę, że w necie też są przepisy, może ktoś skorzysta.
        :-)
        • agus7 Re: surowe żółtka 05.12.12, 15:51
          zrob bretonskie ciasteczka maslane
          fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,37015537,37015537.html
    • wielkafuria Re: surowe żółtka 05.12.12, 16:09
      jesli autorka jeszcze ich nie wykorzystala to maja one 5 dni i pewnie juz smierdzą :P
      • reniam_123 Re: surowe żółtka 06.12.12, 11:26
        Jest okres przedświąteczny i za chwilę ktoś następny będzie miał taki sam problem, więc wpisujmy, co się komu jeszcze przypomni, bo to temat zawsze aktualny :-)))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka