1mineta 11.12.12, 10:47 Chciałabym zrobić tort na urodziny córeczki, ale mam problem z biszkoptem, który po upieczeniu opada. Do tego nie mam pomysłu na masę. Jakieś propozycje? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
annjen Re: Tort 11.12.12, 10:55 Najbardziej niezawodny biszkopt : www.mojewypieki.com/przepis/tort-brzoskwiniowy Krem też jest dobry, szczególnie dla dzieci, ale na tym kultowym blogu jest masa innych wartych spróbowania:) Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Tort 11.12.12, 12:32 Ja robię biszkopt z 6 jajek, szklanki maki pszennej i szklanki cukru. Nic więcej. Rozdzielam białka od żółtek, białka ubijam osobno na sztywną pianę, żółtka z cukrem do białości, dodaję po łyżce do żółtek mąkę, potem łopatka delikatnie pianę z białek uważając alby nie zniszczyć jej struktury, wylewam całość do tortownicy wyłożonej papierem, albo wysmarowanej masłem i wysypanej bułką, piekę w 170 stopniach do zrumienienia i suchego środka (wykałaczka) i po wyjęciu rzucam gorącą tortownicą z ciastem na ziemię. Nic nie opada. Po przekrojeniu zimnego ciasta nasączam je ponczem z soku owocowego, bardzo mocnej herbaty z cytryną, albo alkoholem lub mocną kawą dla dorosłych, smaruję cienko kwaskowatym dżemem i kładę krem. A kremy najczęściej robię na bazie budyniu. Do gorącego gęstego budyniu dodaję od razu szklankę cukru i mieszam jeszcze chwilę na ogniu, a po ostygnięciu miksuję z miękką kostką masła i dodatkami smakowymi - sokiem i skórką z cytryny, mielonymi orzechami lub wiórkami kokosowymi, kakao, albo po prostu wykładam na tort, dodaję owoce i zalewam galaretką. Jeśli zamiast budyniu użyjesz kaszy manny to krem będzie miał fajny śmietankowy smak. Odpowiedz Link Zgłoś