Dodaj do ulubionych

domowy lemon curd

19.01.13, 00:35
No po prostu jest bossski. Robiłam z dwóch przepisów; z książki M. Roux "Jajka" jest obłędny - mega cytrynowy, aksamitny, idealny. Potem zrobiłam (dla porównania) z MW - też ok, bardziej dla ludzi ;-), ale dla mnie za mało wyrazisty. A dziś zamiast cytryn dodałam odparowany sok z pomarańczy (MR podaje, że dobre do naleśników), ale to zupełnie już nie jest to. Jako nadzienie może być, ale nie ma tej kwaskowości, ślinianki nie szaleją. I pomyśleć, że gdy pierwszy raz spróbowałam lemon curd dziwiłam się jak można to jeść??? A lubić? :-)
Obserwuj wątek
    • ziellonka Re: domowy lemon curd 19.01.13, 09:54
      Nie bardzo rozumiem intencji zakładania tego watku, też lubię dużo domowych specjałów, ale żeby zaraz o tym pisać. Mogłabyś chociaż wrzucić przepis na ten najlepszy.
      Co to jest MW, jakaś niekumata jestem.
      • kropkaa Re: domowy lemon curd 19.01.13, 10:29
        Po prostu chciałam się podzielić swoim odkryciem i swoim szczęściem ;-)
        Jak wrzucę przepis, wyląduję zaraz na Oślej.
        Składnikami są sok z cytryny + skórka, masło, cukier, żółtka (i białka). W zależności od przepisu można gotować w garnku lub na parze - w pierwszym przypadku wychodzi ciut budyniowaty, z pary jest bardziej aksamitny.
        MW to mojewypieki.com - b. popularny, słodki blog.
        • bene_gesserit Re: domowy lemon curd 19.01.13, 10:58
          Za przepis ląduje się na oślej?
          • kropkaa Re: domowy lemon curd 20.01.13, 14:07
            Kiedyś podałam przepis na tartę jabłkową M. Roux i wyleciałam na oślą.
            Może za to, że dodatkowo podałam źródło?
            • bene_gesserit Re: domowy lemon curd 20.01.13, 14:27
              NIe sądzę, obstawiam prędzej pomyłkę admina.
              Jesli cytuje się przepis słowo w słowo, łamie się prawa autorskie, ale jesli podaje się listę składników i opisuje własnymi słowami metodę robienia, wszystko jest ok. Podanie źródła na tym forum jak najbardziej wskazane.
        • Gość: LiNa Re: domowy lemon curd IP: *.173.10.42.tesatnet.pl 19.01.13, 13:17
          A w jakich proporcjach te cuda? I co po kolei robić? Też bym chciała sobie takie coś zmajstrować...
          • ziellonka Re: domowy lemon curd 19.01.13, 16:14
            Ja robię z tego przepisu z galerii, wypróbowany.
            A do Kropki - nikt tu jeszcze za podanie przepisu nie wylądował na oślej ławce, no chyba, że cudzy podał jako swój, ale to wtedy wyleciał w ogóle.
            Blog mojewypieki znam bardzo dobrze, a takich skrótów nie używam, bo musiałabym spamiętać ich tysiące. Kiedyś np w telegazecie przeczytałam: Szef GIiT przy WHB zwrócił się do FRJ o anulowanie uchwały FCS jako niezgodnej z BJP (literki dowolne, bo i tak nikt nic nie zrozumiał)
            • hazo Re: domowy lemon curd 19.01.13, 17:20
              Ja już kilka razy robiłam lemon curd z przepisu z cinCin. Za każdym razem jest wspaniały.
          • kropkaa Re: domowy lemon curd 20.01.13, 14:18
            No dobra, piszę.
            200 g masła, 200 g cukru, 4 żółtka, sok + otarta skórka z 3 cytryn.
            Wszystko umieścić w szklanej misie na parze i trzepaczką ubijać 15-20 min. Autor podaje ok. 10, ale to za mało. Masa powinna zgęstnieć i zmienić kolor na mniej przezroczysty, ale nadal będzie rzadka i płynna. Wlać do słoików (wychodzą 2 spore) i do lodówki. Na drugi dzień będzie odpowiednio gęsta.
            Tem lemon curd jest obłędnie cytrynowy (wręcz extremalnie), aksamityny, delikatny - ale miłośnikom cytryn smakuje bardzo. Kilka osób jadło i byli zachwyceni.
            Gdy zastąpimy cytryny pomarańczami trzeba by zredukować ilość cukru, nie zrobiłam tego i jest za słodki.
            Minus - uzaleźniające ;-) Wyjadać można łyżeczkami aż się sięgnie dna... A kalorii chyba nie brakuje.
            • tuya A ile takie cos mozna przechowywać? 22.01.13, 12:25
              Bo własnie sobie przypomniałam ze słoik tego czegoś stoi u mnie w lodówce. Dostałam na imprezie wigilijnej u znajomych, w połowie grudnia. To chyba już do wywalenia tylko?
              • tuya Re: A ile takie cos mozna przechowywać? 22.01.13, 12:27
                Przeczytałam zalinkowany watek. Szkoda ze o nim zapomniałam :(
    • red_special Re: domowy lemon curd 22.01.13, 13:19
      To musi być bardzo smaczne, ale te surowe jajka... Szkoda.
      • kk345 Re: domowy lemon curd 22.01.13, 14:59
        Jajka mozna (trzeba) wyparzyć...
        • red_special Re: domowy lemon curd 22.01.13, 16:58
          Tak, tylko to chyba nie daje gwarancji ochrony przed salmonellą?
      • hazo Re: domowy lemon curd 22.01.13, 19:40
        W przepisie, z którego ja robię składniki (w tym też jajka) podgrzewa się prawie do zawrzenia. Około 10 minut. To w zupełności wystarcza.
        • red_special Re: domowy lemon curd 22.01.13, 21:10
          Wyczytałam, że ponoć bakterie Salmonelli giną w 70st w ciągu 4 minut. Będę pamiętać i może kiedyś się w końcu skuszę.
          • kk345 Re: domowy lemon curd 22.01.13, 23:28
            Zacznij od kupowania jaj ze sprawdzonych źrodeł, to bardzo ogranicza możliwość zakazenia.
          • kropkaa Re: domowy lemon curd 23.01.13, 22:56
            Nie wiem, ile st. ma masa podczas gdy jest na parze, ale misa jest gorąca więc to, co przy misie też jest gorące. Z ciekawości zmierzę temp.
            W dzieciństwie zjadłam nie jeden kogel-mogel, a nie sparzałam jajek, mam nadz. że po tiramisu, musach i curdach też mi nic nie będzie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka