Dodaj do ulubionych

Problem z suszonymi pomidorami

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.13, 01:53
Bardzo smakują mi suszone pomidory z pizzy Marrakesz w Pizza Hut - takie dość słone, miękkie, nie tłuste.
Chciałam sobie kupić coś podobnego do wykorzystania w domu.
Kupiłam dzisiaj takie pomidory: alma24.pl/produkt/38367405/pomidory-il-fior-d-oliva-suszone-na-sloncu
Niestety, to nie jest to czego szukałam - są tłuste i bardzo przesiąknięte smakiem oleju z octem.
Czy da się z nimi jeszcze coś zrobić? Macie na to jakiś sposób?
Oraz czy ktoś z Was wie, jakie pomidory wybrać, żeby nie były tłuste, a po prostu smaczne i z tym słonym posmakiem?

Z góry dziękuję za odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • iwonamarta83 Re: Problem z suszonymi pomidorami 02.02.13, 08:56
      może bez zalewy? suszone w torebce można kupić
    • linn_linn Re: Problem z suszonymi pomidorami 02.02.13, 11:10
      Tu jest przepis na te pizze, ale nie zdradza tajemnicy pomidorow:
      poezja-smaqu.blogspot.it/2011/02/pizza-marakesz.html
      Moze chodzi o pomidory confit / z piekarnika /?
      ricette.giallozafferano.it/Pomodori-confit.html

• matylda1001 Re: Problem z suszonymi pomidorami 05.02.13, 10:14
        Linn, jak sie przechowuje te pomidory z piekarnika? Pewnie tam napisali, ale ja nie poliglotka ;)
        • linn_linn Re: Problem z suszonymi pomidorami 05.02.13, 12:46
          Nie ma tam takiej inofrmacji / najczesciej robione sa bezposrednio przed uzyciem /, ale poszukalam gdzie indziej.
          Trzeba je wystudzic poza piekarnikiem: stana sie jeszcze bardziej suche. Mozna uzyc od razu / do makaronu, salat, salatek lub pizzy / albo przechowywac w sloju dosc szerokim. Na dno wlac troche oliwy, ulozyc warstwe pomidorow, znowu oliwa, znowu pomidory itd. Zamknac sloik i wstawic do lodowki / zuzyc w ciagu 2 tygodni /.
          • matylda1001 Re: Problem z suszonymi pomidorami 05.02.13, 13:12
            Dziękuję, no, ale znowu ta oliwa... a może jest jakiś sposób, żeby bez niej przechować taki większy, zimowy zapas? Nie wiem, czy nie udałoby się potraktować ich podobnie jak grzyby (potem namoczyć w wodzie). Tylko, że grzyby suszy się na "wiór" a pomidorów chyba tak nie można. A może zamrozić? żeby tylko tej oliwy nie było... :)
            • linn_linn Re: Problem z suszonymi pomidorami 05.02.13, 16:24
              A co Ci zawinila oliwa? :) Mozesz je najwyzej odsaczyc na papierze kuchennym: ja tak robie.
              Pomidory suszone mozna przechowywac w postaci "sucharkow" / musza byc wysuszone na tzw. pieprz, zeby nie splesnialy /: takie wlasnie mozna kupic na wage.
              Tu pisalam o tym, co sie z nimi dalej robi:
              forum.gazeta.pl/forum/w,77,45746093,45757815,Re_co_zrobic_z_suszonymi_pomidorami.html
              forum.gazeta.pl/forum/w,77,74181573,74190153,Re_na_szybkie_zuzycie.html
              • matylda1001 Re: Problem z suszonymi pomidorami 05.02.13, 22:36
                linn_linn napisała:

> A co Ci zawinila oliwa?<

Nic, po prostu nie lubię jak mi się coś w ustach maże, brzydzi mnie tłuszcz na zimno. Z kolei smażę wszystko na oleju, nawet nie wiem ile smalec kosztuje. No, tak już mam :) Oliwę czy olej nawet do sałatek dodaję tylko wtedy, jak już zupełnie nie da się tego uniknąć. Jak napisałam poniżej nie tylko odsączam pomidory na papierowym ręczniku ale odciskam ile sie da. Coż z tego, skoro one sa tym olejem przesiąknięte. Te, za którymi tęsknię były w torbie, bez zalewy, zamkniete próżniowo. Były mięciutkie, mięsiste, trochę słone i pachniały słońcem :) Nigdy nie spotkalam się z tymi "sucharkami" Czy jak się je namoczy w wodzie, to nabierają trochę "ciała"? Przepraszam, że tak Cię męczę, ale Ty chyba wiesz najwięcej na temat suszonych pomidorów.
                • linn_linn Re: Problem z suszonymi pomidorami 06.02.13, 09:03
                  Tak, staja sie grubsze.
                  • matylda1001 Re: Problem z suszonymi pomidorami 06.02.13, 11:41
                    Dziękuję :)
                • Gość: szadoka Re: Problem z suszonymi pomidorami IP: 212.160.172.* 08.02.13, 14:49
                  Nie chce sie mądrzyc ale wiesz oczywiscie , ze niektore witaminy rozuszaczaja sie w tluszczach i nie nalezy sie tak pochopnie tych tluszczow wyrzekac?
                  Co do pomidorow, widzialam takie dosc miesiste ( nie w formie czipsow) niezalewane oliwa.
    • matylda1001 Re: Problem z suszonymi pomidorami 05.02.13, 10:10
      Mam ten sam problem. Bardzo lubię suszone pomidory, jadłabym nawet codziennie. Zrobiłam sama spory, zimowy zapas, ale coż z tego! Dla mnie są spaskudzone tym wstrętnym olejem. Jak je robiłam, to nie mogłam znaleźć metody na przechowanie bez oleju, więc teraz najpierw odsączam na sitku, a potem odciskam w papierowym ręczniku. Trochę pomaga ale ten, dla mnie zbyteczny posmak oleju, pozostaje. Ktoś tu wspomniał o pomidorach bez oleju, w torebkach. Gdzie to można kupić? Raz kiedys takie kupiłam w jakimś markecie, i to było właśnie to, co mi smakuje, ale niestety, więcej ich ne spotkałam.
      • Gość: en Re: Problem z suszonymi pomidorami IP: *.static.chello.pl 05.02.13, 13:25
        Suszone pomidory bez oliwy są do dostania bez większego problemu - ostatnio kupowałam na Kleparzu (w Krakowie) na stoisku z przyprawami. Widzialam tez w zwykłym spożywczym. Tyle że są twarde, trzeba je namoczyć w wodzie z octem winnym az zmiekna. Jezeli nie lubisz octu, w samej wodzie. Wszystkie sloiczkowe beda w oliwie badz w oleju, taka ich natura.
      • anel_ma Re: Problem z suszonymi pomidorami 05.02.13, 14:56
        la rossa sa najlepsze z dostępnych mi w W-wie, a wielu próbowałam, polecam :)
      • vivyan Re: Problem z suszonymi pomidorami 05.02.13, 17:59
        Kupiłam kiedyś suszone pomidory bez zalewy w... Rossmannie, na stoisku eko.
    • Gość: Avie Re: Problem z suszonymi pomidorami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.02.13, 22:58
      Dzięki wielkie za pomoc :)
    • Gość: marbor1 Re: Problem z suszonymi pomidorami IP: *.dynamic.chello.pl 06.02.13, 17:17
      Jeśli ktoś jest z Warszawy, to polecam UNIWERSAM Grochów. SA tan prawie w ciągłej sprzedaży pomidory BIO suszone na słońcu, sprowadzane z Włoch. Cena w zależności od wagi od 8 do 12 PLN. Ja zawsze tam kupuje, są na prawdę b.dobre.
    • linn_linn Re: Problem z suszonymi pomidorami 06.02.13, 19:16
      Nic tylko wybierac...
      www.twenga.pl/dir-Zywnosc-i-napoje,,Warzywa,Suszone-pomidory#c=79807&st=0&cm=1&tpl=0&q=&page=1
      Moze chodzi o pomidory kandyzowane? To sa te typu confit, o kotrych pisalam wczesniej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka