20.02.13, 11:45
Do czego używacie? Jadłam raz i dawno, a bardzo chciałbym sobie przypomnieć smak. Tak więc z czym jecie i gdzie kupujecie:)
Obserwuj wątek
    • 0811podrozniczka Re: Açai 20.02.13, 12:54
      Kiedyś jadłam w formie deseru, ale sama nie robiłam. Smak jest idealny też bym chętnie spróbowała sama coś zrobić:) Ktoś coś podpowie?
      • Gość: gość portalu Re: Açai IP: *.dynamic.chello.pl 20.02.13, 14:51
        pogadaj sama ze sobą dłużej,to nawet zabawne
        • Gość: Endy Re: Açai IP: *.gdynia.mm.pl 22.02.13, 19:22
          zalatuje propagandą "cudownego soczku", tym bardziej że w równoległym którymś wątku pojawiają się także owoce acai, dziwny zbieg okoliczności?
    • red_special Re: Açai 22.02.13, 19:37
      Z ciekawości - jak się to czyta?
      • lonely.stoner Re: Açai 22.02.13, 19:42
        akai? ja kiedys je spozywalam- a wlasciwie to suplement diety z wyciagiem z acai. Samych nigdy nie jadlam.
        • Gość: ogonek! Re: Açai IP: *.ghnet.pl 22.02.13, 22:03
          asai
      • sclavus asai :) 23.02.13, 00:06

• red_special Re: asai :) 23.02.13, 09:32
          Asai, ok. Dziękuję za odpowiedzi :)
    • komanchu Re: Açai 23.02.13, 19:41
      Nie używamy. Nie mieszkamy w strefie międzyzwrotnikowej i nie mamy dostępu do świeżych owoców, a mamy na tyle dobrze poukładane w głowie, że nie kupujemy choler...e drogich suplementów diety na nich opartych i soków naszpikowanych konserwantami i barwnikami, bo zanim dotrą z dalekiej Ameryki Płd. na półki polskich sklepów mija tyle czasu, że i tak są g..no warte. Poza tym chciałabym zwrócić uwagę na fakt, że nasze rodzime wiśnie, żurawina, jagody , aronia, winogrona i czerwone wino mają znacznie większe zdolności przeciwutleniające i charakteryzują się większą zawartością polifenoli niż osławiony i stanowczo przereklamowany sok z acai.
      • princesswhitewolf Re: Açai 23.02.13, 22:29
        e nie kupujemy choler...e drogich suplementów diety na nich opartych i soków naszpikowanych konserwantami i barwnikami, bo zanim dotrą z dalekiej Ameryki Płd. na półki polskich sklepów mija tyle czasu, że i tak są g..no warte.

gwoli informacji acai przybywa do nas glownie w formie... proszku jaki nie wymaga konserwantow i barwnikow ( ma wlasny silny roz w barwie:))))
        cos jakbys wysuszyla i wysuszyla maliny.

Poza tym nie jest to cos drogiego bardzo...

Gdyby nie bylo zapozyczen to w Polsce nikt nie jadal by pomaranczy ( bo wszak nie rosna) a czosnek pomidory cukinia czy ziemniak siedzialby w Ameryce Pd bo wszak nie wypadalo ich sprowadzic do Europy
        • komanchu Re: Açai 28.02.13, 20:18
          princesswhitewolf napisała:

> gwoli informacji acai przybywa do nas glownie w formie... proszku jaki nie wyma
          > ga konserwantow i barwnikow ( ma wlasny silny roz w barwie:))))
          > cos jakbys wysuszyla i wysuszyla maliny.

No to poszukaj sobie w literaturze naukowej prac badawczych analizujących wartość przeciwutleniającą i wartości odżywcze świeżych owoców oraz suszonych, a następnie sproszkowanych i przechowywanych przez kilka miesięcy. Wszystkie te czynniki drastycznie redukują zarówno zawartość witamin (C i beta-karotenu), jak i polifenoli odpowiedzialnych za właściwości prozdrowotne owoców.
          A skoro suszone owoce palmy daktylowej oraz suszone winogrona, czyli rodzynki kosztują około 2-3 zł, to nie rozumiem, skąd ta kosmiczna cena suszonych owoców euterpy, bo proces suszenia wygląda tak samo.

> Poza tym nie jest to cos drogiego bardzo...

Podpatrzyłam na nokaucie - cena 150 g sproszkowanych jagód mieści się w przedziale 82 do 109 zł. Według mnie to cena absolutnie niewspółmierna do korzyści zdrowotnych wynikających z jedzenia tychże owoców. Wręcz bezczelna, jeśli zagłębimy się w temat. Po prostu wielka ściema. Tutaj na przykład publikacja naukowa porównująca zawartość polifenoli w sokach owocowych. Osławione acai są prawie na szarym końcu. Zaledwie 47mg. Dla porównania:
          sok z żurawiny ma ich 130
          z czerwonych winogron 296
          białych winogrona 170
          z moreli 64
          z wiśni 526
          z czarnej jagody 472
          granatu 296,
          grejpfrutowy 49,
          noni 62,
          goji 16.

>
          > Gdyby nie bylo zapozyczen to w Polsce nikt nie jadal by pomaranczy ( bo wszak n
          > ie rosna) a czosnek pomidory cukinia czy ziemniak siedzialby w Ameryce Pd bo w
          > szak nie wypadalo ich sprowadzic do Europy

Ale zauważ, że czosnek, pomidory, cukinia czy ziemniaki to rośliny sprowadzone i uprawiane w warunkach rodzimych. Natomiast powszechna dostępność pomarańczy, innych cytrusów oraz tropikalnych owoców w polskich supermarketach oraz ich znaczna przystępność cenowa sugeruje, że byłoby to możliwe także z jagodami acai czy też innymi mniej znanymi w Polsce owocami. Weźmy chociażby takie kiwi - w latach 80-tych praktycznie nieznane, dzisiaj do kupienia w każdym sklepie. Fakt, że acai jest dosyć rzadko spotykanym i egzotycznym owocem dla większości z nas, wykorzystywany jest do sztucznego podbijania ceny i wmawiania konsumentom, że mają do czynienia z towarem drogim i cennym. Gdybyś zaczęła dziś sprzedawać sproszkowane owoce kiwi za 80 zł jako cudowne panaceum na wszystko, zostałabyś wyśmiana, ale jeszcze w latach 80-tych zrobiłabyś pewnie na tym oszustwie prawdziwe kokosy.
          • Gość: ja Re: Açai IP: *.centertel.pl 03.03.13, 22:33
            otóż to. W kwestii przeciwutleniaczy ja stosuję: kawę, zieloną herbatę, dużo czerwonego wina (głównie dyskontowego, bo bez problemu można dorwać niezłe wina do 20zł, czekoladę (kakao) i jak najwięcej świeżych warzyw i latem owoców. No i świeże zioła i przyprawy!!! Nać pietruszki, dzika róża, czarna porzeczka - to są prawdziwe bomby z witaminą C!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka