haveanicejourney 20.02.13, 11:45 Do czego używacie? Jadłam raz i dawno, a bardzo chciałbym sobie przypomnieć smak. Tak więc z czym jecie i gdzie kupujecie:) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
0811podrozniczka Re: Açai 20.02.13, 12:54 Kiedyś jadłam w formie deseru, ale sama nie robiłam. Smak jest idealny też bym chętnie spróbowała sama coś zrobić:) Ktoś coś podpowie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość portalu Re: Açai IP: *.dynamic.chello.pl 20.02.13, 14:51 pogadaj sama ze sobą dłużej,to nawet zabawne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Endy Re: Açai IP: *.gdynia.mm.pl 22.02.13, 19:22 zalatuje propagandą "cudownego soczku", tym bardziej że w równoległym którymś wątku pojawiają się także owoce acai, dziwny zbieg okoliczności? Odpowiedz Link Zgłoś
lonely.stoner Re: Açai 22.02.13, 19:42 akai? ja kiedys je spozywalam- a wlasciwie to suplement diety z wyciagiem z acai. Samych nigdy nie jadlam. Odpowiedz Link Zgłoś
komanchu Re: Açai 23.02.13, 19:41 Nie używamy. Nie mieszkamy w strefie międzyzwrotnikowej i nie mamy dostępu do świeżych owoców, a mamy na tyle dobrze poukładane w głowie, że nie kupujemy choler...e drogich suplementów diety na nich opartych i soków naszpikowanych konserwantami i barwnikami, bo zanim dotrą z dalekiej Ameryki Płd. na półki polskich sklepów mija tyle czasu, że i tak są g..no warte. Poza tym chciałabym zwrócić uwagę na fakt, że nasze rodzime wiśnie, żurawina, jagody , aronia, winogrona i czerwone wino mają znacznie większe zdolności przeciwutleniające i charakteryzują się większą zawartością polifenoli niż osławiony i stanowczo przereklamowany sok z acai. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Açai 23.02.13, 22:29 e nie kupujemy choler...e drogich suplementów diety na nich opartych i soków naszpikowanych konserwantami i barwnikami, bo zanim dotrą z dalekiej Ameryki Płd. na półki polskich sklepów mija tyle czasu, że i tak są g..no warte. gwoli informacji acai przybywa do nas glownie w formie... proszku jaki nie wymaga konserwantow i barwnikow ( ma wlasny silny roz w barwie:)))) cos jakbys wysuszyla i wysuszyla maliny. Poza tym nie jest to cos drogiego bardzo... Gdyby nie bylo zapozyczen to w Polsce nikt nie jadal by pomaranczy ( bo wszak nie rosna) a czosnek pomidory cukinia czy ziemniak siedzialby w Ameryce Pd bo wszak nie wypadalo ich sprowadzic do Europy Odpowiedz Link Zgłoś
komanchu Re: Açai 28.02.13, 20:18 princesswhitewolf napisała: > gwoli informacji acai przybywa do nas glownie w formie... proszku jaki nie wyma > ga konserwantow i barwnikow ( ma wlasny silny roz w barwie:)))) > cos jakbys wysuszyla i wysuszyla maliny. No to poszukaj sobie w literaturze naukowej prac badawczych analizujących wartość przeciwutleniającą i wartości odżywcze świeżych owoców oraz suszonych, a następnie sproszkowanych i przechowywanych przez kilka miesięcy. Wszystkie te czynniki drastycznie redukują zarówno zawartość witamin (C i beta-karotenu), jak i polifenoli odpowiedzialnych za właściwości prozdrowotne owoców. A skoro suszone owoce palmy daktylowej oraz suszone winogrona, czyli rodzynki kosztują około 2-3 zł, to nie rozumiem, skąd ta kosmiczna cena suszonych owoców euterpy, bo proces suszenia wygląda tak samo. > Poza tym nie jest to cos drogiego bardzo... Podpatrzyłam na nokaucie - cena 150 g sproszkowanych jagód mieści się w przedziale 82 do 109 zł. Według mnie to cena absolutnie niewspółmierna do korzyści zdrowotnych wynikających z jedzenia tychże owoców. Wręcz bezczelna, jeśli zagłębimy się w temat. Po prostu wielka ściema. Tutaj na przykład publikacja naukowa porównująca zawartość polifenoli w sokach owocowych. Osławione acai są prawie na szarym końcu. Zaledwie 47mg. Dla porównania: sok z żurawiny ma ich 130 z czerwonych winogron 296 białych winogrona 170 z moreli 64 z wiśni 526 z czarnej jagody 472 granatu 296, grejpfrutowy 49, noni 62, goji 16. > > Gdyby nie bylo zapozyczen to w Polsce nikt nie jadal by pomaranczy ( bo wszak n > ie rosna) a czosnek pomidory cukinia czy ziemniak siedzialby w Ameryce Pd bo w > szak nie wypadalo ich sprowadzic do Europy Ale zauważ, że czosnek, pomidory, cukinia czy ziemniaki to rośliny sprowadzone i uprawiane w warunkach rodzimych. Natomiast powszechna dostępność pomarańczy, innych cytrusów oraz tropikalnych owoców w polskich supermarketach oraz ich znaczna przystępność cenowa sugeruje, że byłoby to możliwe także z jagodami acai czy też innymi mniej znanymi w Polsce owocami. Weźmy chociażby takie kiwi - w latach 80-tych praktycznie nieznane, dzisiaj do kupienia w każdym sklepie. Fakt, że acai jest dosyć rzadko spotykanym i egzotycznym owocem dla większości z nas, wykorzystywany jest do sztucznego podbijania ceny i wmawiania konsumentom, że mają do czynienia z towarem drogim i cennym. Gdybyś zaczęła dziś sprzedawać sproszkowane owoce kiwi za 80 zł jako cudowne panaceum na wszystko, zostałabyś wyśmiana, ale jeszcze w latach 80-tych zrobiłabyś pewnie na tym oszustwie prawdziwe kokosy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Açai IP: *.centertel.pl 03.03.13, 22:33 otóż to. W kwestii przeciwutleniaczy ja stosuję: kawę, zieloną herbatę, dużo czerwonego wina (głównie dyskontowego, bo bez problemu można dorwać niezłe wina do 20zł, czekoladę (kakao) i jak najwięcej świeżych warzyw i latem owoców. No i świeże zioła i przyprawy!!! Nać pietruszki, dzika róża, czarna porzeczka - to są prawdziwe bomby z witaminą C!!! Odpowiedz Link Zgłoś