Dodaj do ulubionych

Olej z pestek dyni

02.03.13, 16:43
jest najlepszy!
Obserwuj wątek
    • a74-7 Re: Olej z pestek dyni 02.03.13, 16:55
      mhr2 napisała:

> jest najlepszy!
      >
      do czego ?
      • triismegistos Re: Olej z pestek dyni 02.03.13, 16:59
        Pewnie do smażenia pączków...
      • budzik11 Re: Olej z pestek dyni 02.03.13, 18:26
        Do odrobaczania :)
        • Gość: marbor1 Re: Olej z pestek dyni IP: *.dynamic.chello.pl 02.03.13, 19:52
          Bardzo dobry jest szczególnie dla panów, tylko żeby nie był taki drogi.
    • karo.8 Re: Olej z pestek dyni 02.03.13, 16:56
      bardzo lubię do salat, kiszonej kapusty. do kasz.
    • nchyb Re: Olej z pestek dyni 02.03.13, 17:37
      jest dobry, ale do sałatek wole arganowy, lubię go za jego lekko orzechowy posmak...
    • tralalumpek Re: Olej z pestek dyni 02.03.13, 19:46
      troche niefortunnie sie wyslowilas stad niektore idiotyczne komentarze
      olej z pestek dyni jest najzdrowszym olejem stad najlepszym :)
      uwielbiam, kupuje w Styrii u 'chlopow' :))
      • tralalumpek Re: Olej z pestek dyni 03.03.13, 08:26
        i taka jeszcze jedna uwaga, dziwie sie ze w Polsce, kraju w ktorym dynia znana jest, olej z pestek dyni takie budzi zdziwienie i zaskoczenie u niektorych
        w Polsce kroluje kiepskiej jakosci, chrzczony rzepakowy, smierdzacy .... do wszystkiego a nieliczni znaja rzadkie w kuchni ze wzgledu na cene - inne :)

i zeby nie bylo ze ja nie uzywam rzepakowego, owszem do smazenia tylko rzepakowego ale wlasciwego
        zawsze sie dziwie bedac w Polsce jak moze byc roznica pomiedzy olejem rzepakowym a rzepakowym
        to tak jak z proszkiem do prania: ariel niemiecki a ariel polski to dwie rozne rzeczy , podobnie jak cif :)
        • a74-7 Re: Olej z pestek dyni 03.03.13, 10:55
          ta wiedza tez ci sie przyda :-)

One pilot study found pumpkin seed oil supplementation to have beneficial effects on cholesterol levels in postmenopausal women
        • Gość: gosia Re: Olej z pestek dyni IP: *.wroclaw.vectranet.pl 01.11.13, 17:21
          nie zgodzę się z tym, że olej rzepakowy śmierdzi. Być może te które stoją na półkach w sklepach, ale nie wiem... Mam olej rzepakowy od dobrego producenta i pięknie pachnie. powiedziałabym, że trochę jak słonecznik. Być może dlatego, że kupuje ten olej dobrej jakości, dlatego tak mnie dziwi ta wypowiedź. Ponadto nie można porównywać oleju z rzepaku do oleju z pestek dyni, gdyż tylko ten pierwszy nadaje się do smażenia. Olej kupuję z firmy Zielony Nurt. Może te sklepowe są rafinowane dlatego śmierdzą? a olej z pestek dyni faktycznie...wcześniej nie miałam pojęcia, że istnieje. Również kupiłam z tej firmy i jest bardzo dobry, ale akurat u nich olej z dyni pochodzi ze Styrii. Myślę, że to nie jest błąd, że kupuje się produkty regionalne w miejscach, gdzie faktycznie z ich produkcją wiąże się długa tradycja. Tak jest właśnie w przypadku oleju z pestek dyni, przy którym ludzie upierają się, aby kupować pochodzące z Austrii. W Polsce nie tłoczy się tego oleju tak popularnie, dlatego też nie są tak doskonałe jak w Austrii. To tak jak z oscypkami...gdzie są najlepsze?...i nie bez powodu są produktem regionalnym. Tak jest w przypadku oleju z dyni pochodzącego z Austrii.
          • tralalumpek Re: Olej z pestek dyni 01.11.13, 18:12
            Gość portalu: gosia napisał(a):

>........ Również kupiłam z tej firmy i jest bardzo dobry, a
            > le akurat u nich olej z dyni pochodzi ze Styrii. Myślę, że to nie jest błąd, że
            > kupuje się produkty regionalne w miejscach, gdzie faktycznie z ich produkcją w
            > iąże się długa tradycja. Tak jest właśnie w przypadku oleju z pestek dyni, przy
            > którym ludzie upierają się, aby kupować pochodzące z Austrii. W Polsce nie tło
            > czy się tego oleju tak popularnie, dlatego też nie są tak doskonałe jak w Austr
            > ii. To tak jak z oscypkami...gdzie są najlepsze?...i nie bez powodu są produkte
            > m regionalnym. Tak jest w przypadku oleju z dyni pochodzącego z Austrii.

dynia, jako jadalne warzywo dla ludzi, zostala dosc pozno w Austrii "odkryta", jakos chyba tak w latch 80tych poprzedniego stulecia i stala sie nagle modna
      • komanchu A dlaczego jest najzdrowszy 03.11.13, 19:29
        tralalumpek napisała:

> olej z pestek dyni jest najzdrowszym olejem stad najlepszym :)

A dlaczego wśród całej gamy dostępnych na rynku olei zimnotłoczonych akurat olej z pestek dyni jest najzdrowszy? Dominującym składnikiem tego oleju jest kwas linolowy należący do grupy omega-6, który raczej nie posiada istotnych walorów prozdrowotnych. To już lepiej wypada na jego tle olej z orzechów włoskich (duży udział kwasów omega-3 i tokoferoli), rokitnikowy (bogaty w tokoferole i beta-karoten) i oczywiście lniany (źródło kwasów omega-3). Olej z pestek z dyni zawiera co prawda niewielkie ilości skwalenu (0,89%), ale zdecydowanie więcej jest go np. w oleju z nasion amarantusa (8-9%).
        Oleje tłoczone na zimno jako żywność funkcjonalna.
    • anel_ma Re: Olej z pestek dyni 02.03.13, 21:34
      do lodów waniliowych :) serio
      • annjen Re: Olej z pestek dyni 03.03.13, 18:27
        ja się podepnę z pytaniem: do czego jeszcze używacie oleju z dyni? kupiłam akurat niedawno buteleczkę i sobie stoi...
        • tralalumpek Re: Olej z pestek dyni 03.03.13, 18:41
          wybierz sobie :
          www.steirerkraft.com/1/recipes/?no_cache=1
          • annjen Re: Olej z pestek dyni 03.03.13, 20:57
            dzięki:)
        • Gość: marbor1 Re: Olej z pestek dyni IP: *.dynamic.chello.pl 03.03.13, 21:12
          Doskonały jest też do razowego chleba zamiast masła pod wędlinę.
      • tralalumpek Re: Olej z pestek dyni 03.03.13, 18:39
        www.steirerkraft.com/rezepte/desserts/?tx_steirerkraft_pi2%5BshowUid%5D=85&cHash=1add4ef9943a9c16760852885be8c48f
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka