Dodaj do ulubionych

quinoa/komosa ryżowa - warto przywozić?

IP: *.lightspeed.cicril.sbcglobal.net 04.03.13, 08:47
witajcie.
czy warto przywozić quinoę z usa? za każdym razem jak tu jestem staram się poprzywozić produkty, przyprawy etc, które u nas są drogie lub niedostępne. w markecie natknęłam się na quinoę. u nas nigdy nie widziałam (pewnie nie patrzyłam) więc nie wiem czy jest toto dostępne w jakiejś rozsądnej cenie. powiedzcie proszę, czy warto przywozić? paczka kosztuje kilka dolarów. smakowo i "zastosowaniowo" gra warta świeczki?
dzięki za pomoc
Obserwuj wątek
    • feel_good_inc Niedostępne? 04.03.13, 09:13
      Gość portalu: sylwia napisał(a):
      > w mark
      > ecie natknęłam się na quinoę. u nas nigdy nie widziałam (pewnie nie patrzyłam)

No nie patrzyłaś, bo można toto dostać np. w Intermarche.
    • coralin Re: quinoa/komosa ryżowa - warto przywozić? 04.03.13, 14:19
      Zawsze przywożę z podróży rzeczy nawet cieżkawe, ale jak mam 7 kg niedowagi bagażu to wydaje mi się to oczywiste. Quinoę przywiozłam z A. Południowej- kilogram w jakiejś śmiesznej cenie, podobnie bulgur z Turcji czy pasty z bakłażanow i hummus z krajów arabskich.
    • Gość: sylwia Re: quinoa/komosa ryżowa - warto przywozić? IP: *.lightspeed.cicril.sbcglobal.net 04.03.13, 21:31
      o, gdybym miała "niedobagaż" to bym się nie zastanawiała, tylko zawsze mam nadbagaż i nie mogę przywieźć wszystkiego co bym chciała :)
    • kuchniazone Re: quinoa/komosa ryżowa - warto przywozić? 04.03.13, 22:12
      To zależy ile paczuszka waży i jak się przekłada na te kilka dolarów. Jeśli chodzi o dostępność, to przez ok pół roku nie mogłam w Warszawie dostać w znajomych miejscach, była na allegro ale doliczając koszt wysyłki kompletnie nie opłacało się kupować.
      • Gość: sylwia Re: quinoa/komosa ryżowa - warto przywozić? IP: *.lightspeed.cicril.sbcglobal.net 04.03.13, 22:50
        już się nauczyłam nie przeliczać :P
        w takim razie wezmę jedno opakowanie żeby spróbować.
        dzięki :)
        • Gość: kwaśna śmietana Re: quinoa/komosa ryżowa - warto przywozić? IP: *.dynamic.chello.pl 05.03.13, 09:34
          Quinoę wypuściła ostatnio na rynek firma SANTE. Nie wszędzie można ją dostać, właściwie jak dotąd widziałam tylko w niektórych sklepach SPOŁEM. W Wwie w Hali Marymonckiej, na przykład. Koszt to ok. 10 zł za 250 g. Oczywiście w necie też jest, ale ceny też nie są małe.
          • coralin Re: quinoa/komosa ryżowa - warto przywozić? 05.03.13, 16:17
            Dla mnie sklepy Społem to fenomen. Przynajmniej te w mojej okolicy. Mnóstwo ciekawych produktów, chociaż po jakimś czasie wycofują się bo nie ma zbytu. W przemysłowym też dobre wyroby polskich firm.
            Quinoa ma specyficzny smak, najbardziej smakuje mi w zupach i sałatkach.
            • Gość: kwaśna śmietana Re: quinoa/komosa ryżowa - warto przywozić? IP: *.dynamic.chello.pl 05.03.13, 20:29
              Zgadzam się, że Społem to ciekawe zjawisko. Z jednej strony relikt przeszłości, szczególnie ze względu na pracujący tam personel, z drugiej strony są tam produkty, które bardzo lubię, a których nigdzie indziej nie mogę znaleźć. Szczególnie chodzi tu o nabiał z polskich mleczarni, a także ciekawe produkty śniadaniowe (różne płatki, musli, otręby). No i teraz ta quinoa, wypuszczona w takiej specjalnej serii, razem z jagodami goji i jakimiś innymi frykasami.
              • coralin Re: quinoa/komosa ryżowa - warto przywozić? 05.03.13, 21:11
                Społem lubię za polskie niereklamowane produkty świetnej jakości, choc taki wpis w wątku o quinoa może zaskakiwać:) W okolicznym Społem spożywczym ogromny wybór kasz, płatków, ryżu, wód mineralnych (brzmi śmiesznie, ale w ogromnych marketach ten wybór naprawdę mizerny). Jako pierwsi zaczęli sprzedawać olej rzepakowy podkarpacki. W moim mieście Społem słynie z rewelacyjnego pieczywa, zakwasu na żurek, niektórych ciast.
                • Gość: kwaśna śmietana Re: quinoa/komosa ryżowa - warto przywozić? IP: *.dynamic.chello.pl 06.03.13, 19:09
                  Niestety, ceny są w wielu przypadkach mocno przesadzone. Za każdym razem, gdy idę do Społem w Hali Marymonckiej i patrzę na tych starszych ludzi, którzy robią tam zakupy, zastanawiam się, jak ich na nie stać. Mnie nie byłoby stać na robienie regularnych sprawunków w Społem. Kupuję tam "frykasy", które bardzo lubię, a których nie mogę znaleźć w marketach, np. płatki i musli Vivi, serek 0% Maćkowy naturalny i z owocami, twaróg Rolmlecz (pycha!) oraz... różne produkty z "kuchni świata", których w Hali Marymonckiej jest zaskakująco dużo (liście limonki kaffir, różne chilli, pasy curry, pędy bambusa itp.).
                  • coralin Re: quinoa/komosa ryżowa - warto przywozić? 06.03.13, 20:36
                    Może tez chodzą tam po wybrane rzeczy, a może mają blisko. W "moim" Społem też widuję głównie starszych ludzi i to są chyba okoliczni mieszkańcy.
                    Tej zimy nie było kapusty kiszonej z beczki. Wielka szkoda, że za takimi rarytasami trzeba będzie urządzać polowania i jechać na koniec miasta lub poza.
            • Gość: anne-czka Re: quinoa/komosa ryżowa - warto przywozić? IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 16.04.14, 17:31
              To prawda komosa jest bardzo zdrowa, ja gotuje białą bardziej mi smakuje niż czarna czy czerwona. Komosę zamawiam w internecie bo taniej www.sklep-vitality.pl/produkty-sypkie/289-quinoa-komosa-ryzowa-biala-1-kg.html
              Komosa na stałe zagościła w mojej kuchni:)
        • coralin Re: quinoa/komosa ryżowa - warto przywozić? 05.03.13, 15:58
          Na próbę to zdecydowanie tylko jedno.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka