Dodaj do ulubionych

Schab pieczony

22.03.13, 16:32
Szukam przepisu na schab,boczek i karkówke
Obserwuj wątek
    • squirk Re: Schab pieczony 22.03.13, 16:56
      mariola233 napisała:

> Szukam przepisu na schab,boczek i karkówke

Trzymam kciuki.
      Nie napisałaś, o jakie przepisy chodzi, więc skąd ludzie mają wiedzieć co Cię interesuje.
      :-)
      • mariola233 Re: Schab pieczony 23.03.13, 08:35
        napisalam ze o pieczony
    • bene_gesserit Re: Schab pieczony 22.03.13, 21:07
      Mariola - nie zabijaj schabu pieczeniem (mało komu wychodzi soczysty i z sensem), tylko zrób to:
      fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,142977843.html :)
      • mhr2 Re: Schab pieczony 23.03.13, 09:37
        tak tez mozna, jest wiele sposobow:)
    • budzik11 Re: Schab pieczony 23.03.13, 10:22
      Ja robiłam kiedyś wg podobnego przepisu (był w nim jeszcze majonez, ale bez niego chyba nie będzie wielkiej różnicy, a nie mogę znaleźć tamtego przepisu), ponoć można robić tak wszelkie mięsa: kuchniakasi.blox.pl/2011/02/SCHAB-GOTOWANY.html
      • wadera3 Mówisz o tym 23.03.13, 10:27
        fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,28696022,28988751.html
        No, ale gotowany minutę, to raczej za krótko chyba?
        (to o tym z zacytowanego przez Ciebie linku)
        • budzik11 Re: Mówisz o tym 24.03.13, 09:20
          wadera3 napisała:

> No, ale gotowany minutę, to raczej za krótko chyba?
          > (to o tym z zacytowanego przez Ciebie linku)
          >

Jak pisałam wyżej - robiłam wg przepisu z majonezem, nie pamiętam, ile się tam gotowało, ale też jakoś króciutko. Nie jest za krótko, nawet ta minuta, bo przecież przed samym gotowaniem i po zagotowaniu temperatura też jest wysoka. Po zagotowaniu mięso sobie dochodzi we wrzątku, tym bardziej, że procedura się powtarza. W każdym razie mięso nie wychodzi surowe.
      • Gość: gość Re: Schab pieczony IP: *.dynamic.chello.pl 23.03.13, 13:30
        wg tego sposobu schab wychodzi "wiór"
        • wadera3 Re: Schab pieczony 24.03.13, 01:11
          W/g mojego? nieprawda, wychodzi mięciutki i soczysty, tak samo filet z indyka, czy piersi kurczacze.
          Robię to dość często, więc pewnie zauważyłabym, że suchy:)
      • Gość: marbor1 Re: Schab pieczony IP: *.dynamic.chello.pl 23.03.13, 13:50
        To jest przepis z majonezem. Robiłam, sposób bardzo dobry:
        fotoforum.gazeta.pl/72,2,777,28696022,28895804,0,2.html?wv.x=1&v=2&noi=1
        Tu jest jeszcze inny przepis, polecam:
        forum.gazeta.pl/forum/w,77,31459534,31531976,Re_Szybki_przepis_na_wedlinke.html
        • shiva772 Re: Schab pieczony 24.03.13, 00:33
          Schab to robię w mleku a inne mięsa? Bardzo prosto - 1 kg - 1,5 kg szynki lub karkówki, lub boczku:
          - natrzeć porządnie solą, pieprzem, czosnkiem, majerankiem, i czym tam jeszcze (ja akurat do boczku daję sumak a do karkówki kolendrę) - odstawić do lodówki na dwie doby. Mięso ma być aż grubo pokryte przyprawami,
          - mięso włożyć do rękawa i piec w nagrzanym piekarniku najpierw przez 20 minut na maxa temperatura (u mnie 230) a potem zmniejszyć do 180 i piec jeszcze godzinę. Na 15 minut przez końcem pieczenia rozciąć rękaw. Mięsko będzie soczyste a skórka chrupiąca.
          - po upieczeniu nie kroić odrazu bo soki całe wypłyną :)
          Radzę jednak kontrolować sytuacje bo piekarniki są różne i niektóre potrafią spalić.
      • kukrzysko Re: Schab pieczony 24.03.13, 09:55
        budzik11 napisała:

> Ja robiłam kiedyś wg podobnego przepisu (był w nim jeszcze majonez, ale bez niego chyba nie będzie wielkiej różnicy, a nie
        mogę znaleźć tamtego przepisu),

Czy to nie przypadkiem ten? Robię mięsa według niego od lat, już prawie nie używam piekarnika do pieczenia mięsa.

,,W dobie odświeżanych wędlin i coraz mniejszej ilości czasu jaki możemy
        poświęcic na codzienne gotowanie pragne miłym forumowiczom przedstawic swój
        przepis na schab (szynke, łopatke, piers) bez pieczenia. Przepis jest banalny
        a smak super. Sama niedawno otrzymałam, przepis wypróbowałam zarówno na
        schabie, jaki i na piersi z indyka oraz łopatce i szynce. W kazdym przypadku
        wyszedł super. Cała receptura podana jest na 2kg kawałek mięsa.

Oto przepis:
        Schab lub piers z indyka (2kg)
        2l wody
        1/3 do 1/2 szkl. soli (wedle smaku oraz rodzaju kawałka mięsa, jeśli kawałek
        jest płaski jak w przypadku schabu można dać mniej jeśli jest to bryłka miesa
        np łopatka to mozna dac więcej)
        1 łyżka cukru
        1/2 płaska łyżeczka pieprzu naturalnego
        1/2 płaska łyżeczka pieprzu ziołowego
        4 ząbki czosnku
        2 łyzki majonezu
        inne przyprawy: liśc laurowy, ziele angielskie, kolendra oraz inne wedle
        własnego uznania

Wykonanie:
        WIECZOREM wodę wymieszac ze wszystkimi przyprawami i majonezem (ja mieszam
        trzepaczka, wtedy majonez rozbija sie na takie małe kuleczki). Całość
        zagotować i wystudzić. Do zimnej zalewy dodajemy kawałek mięsa. Doprowadzić
        do wrzenia i pogotowac 5 minut. I w takim stanie zostawiamy mięso w garnku
        przykrytym pokrywką na cała noc. RANO znów doprowadzamy do wrzenia i gotujemy
        5 minut. Przykrywamy pokrywką garnek. Kiedy zalewa zupełnie wystygnie
        wyjmujemy mieso i...gotowe. Oczywiście możemy mieso w czasie "lezakowania" w
        zalewie obracać, ale to nie jest konieczne, bo i tak wychodzi super dobre.,,
        • budzik11 Re: Schab pieczony 24.03.13, 12:42
          Znalazłam przepis, z którego korzystałam: zdrowa-kuchnia-sowy.blogspot.com/2011/10/domowa-wedlina.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka