joolanta 27.07.04, 11:45 Macie może przepis na jakąś "lekka" sałatkę z żółtym serem? moja córcia (1,5 roku) uwielbia żółty ser, zamiast majonezu mogę dodać sosu jogurtowego (lub oliwy z oliwek). Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: zytka Re: salatka z zoltym serem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.04, 11:55 sałata lodowa, żółty ser, szynka, kukurudz/groszek, ogórek i sos majonezowo- jogurtowy można robic różne mixy Odpowiedz Link Zgłoś
madziara_pl Re: salatka z zoltym serem 27.07.04, 11:58 sałata, tunczyk, starty zółty ser, cebula, małe grzaneczki, oliwa z mieszanka ziol do salatek mniaaaaaam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 100 Re: salatka z zoltym serem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.04, 12:23 Żółty ser , papryka kolorowa , ogórki konserwowe albo korniszony, groszek konserwowy , natka pietruszki - drobno pokrojone i wymieszane z ryżem na sypko i oliwką . Do tego grzanki czosnkowe . Jak mi się znudzi na zimno , podgrzewam w mikrofali - serek się topi i jest jeszcze smaczniejsze ! Zapomniałam dosypać curry :)) Odpowiedz Link Zgłoś
brunosch Re: salatka z zoltym serem 27.07.04, 12:34 Wszystko pięknie, ale Joolanta chce dawać tę sałatkę 1,5 rocznemu dziecku! A tu korniszony, papryka, cebula i inne pyszne (ale ostre) składniki. Ale jakby co, sam dopisuję: starty na grubej tarce ser + jajko na twardo + szczypiorek (dla dorosłych - cebula) + jogurt (dla dorosłych - majonez). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 100 Re: salatka z zoltym serem IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.07.04, 12:40 Masz rację , brunosch . Rozpędziłam się trochę :))) Ale to moja ulubiona sałatka i nie mogłam się oprzeć , żeby jej nie "sprzedać" .Ze smacznym pozdrowieniem :)) Odpowiedz Link Zgłoś
emka_1 Re: salatka z zoltym serem 27.07.04, 12:43 groszek zielony do tego można dodać, tylko nie puszkowy, a świeży. pomidory zresztą też (ew. mozna je pozbawić skóry). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cynamoon Re: salatka z zoltym serem IP: *.it / 62.233.189.* 27.07.04, 16:10 Nie lekka i nie dla dziecka raczej, ale moze komus sie przyda. Jest megakaloryczna i megapyszna! 3 rodzaje sera zoltego (jakis ostry, jakis slodkawy, jakis delikatny) i niebieski plesniowy orzechy wloskie grubo porzniete, uprazone na suchej patelni lub w piekarniku peczek natki pietruszki majonez Zolty ser scieramy na tartce o grubych oczkach, plesniowy kruszymy, natke siekamy, dodajemy orzechy i majonez. Mieszamy. Ach! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hanna Re: salatka z zoltym serem IP: 64.213.237.* 27.07.04, 17:56 Kochana, nie dawaj 1,5 rocznemu dziecu za duzo zoltego sera, jest za tlusty. Chyba, ze wybierzesz wersje nisko-tluszczowe. Oczywiscie przede wszystkim trzeba ograniczyc do raz w tygodniu. Odpowiedz Link Zgłoś
emka_1 co znaczy 27.07.04, 18:35 za dużo? dzieci powinny jeść żółty ser (także) ze względu na znacznie wyższą zawartość wapnia niż np. w serze białym czy mleku. jeden plasterek zawiera tyle co szklanka mleka. 2 plasterki czy dwie łyżki startego sera nie zaszkodzą. nawet jeśli będą podawane codziennie, pod warunkiem, że nie na kolację u dziecka w tym wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
joolanta Re: co znaczy 28.07.04, 10:17 zgadzam sie. Ograniczam inne tlusze a serek zolty je codziennie i go uwielbia. Nawet pani w sklepie ma dla niej zawsze przygotowany plasterek. Odpowiedz Link Zgłoś
omango Re: wczoraj jadlam - pycha 28.07.04, 10:26 starkowany ser zolty (z gatunkow twardych - ja w kazdym razie wole), seler - nie za duzo (swiezy starkowany albo taki ze sloiczka marynowany), ananas, brzoskwinie lub owoce papai (z puszki lub swieze), kurczak w kawalkach gotowany lub pieczony, sos majonezowo-jogortowy mozna tez dodac curry, garsc rodzynek, jakies orzechy lub migdaly uprazone pychota :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: eve Re: wczoraj jadlam - pycha IP: 212.14.8.* 28.07.04, 14:00 Też dla dorosłych .czerwona fasolka ,ser w drobną kostkę ,czosnek i majonez Odpowiedz Link Zgłoś