Dodaj do ulubionych

hiduska kolacja - menu?

IP: *.158.240.220.dsl.comindico.com.au 06.08.04, 03:37
zaprosilam na dzis wieczor znajome Koreanki. Zapowiedzialam hinduskie zarlo ,
(one nigdy potraw hinduskich nie probowaly).
I siedze teraz i tak mysle, co by tu podac, veny zabraklo..

Jakies pomysly na menu?

Moze byc bez przepisow, z tymi sobie poradze.

Wspomozcie czlowieka...
Obserwuj wątek
    • ampolion Re: hiduska kolacja - menu? 06.08.04, 03:53
      Linki na setki po całym Internecie. Wystarczy wpisać: Indian recipes.
      • Gość: senin Re: hiduska kolacja - menu? IP: *.158.240.220.dsl.comindico.com.au 06.08.04, 04:05
        lo matko bosko!

Ja nie chce linkow tylko chce cos uslyszec od tutejszych ludzi .Pare osob z
        zamilowaniem do k. hinduskiej tu bywalo.

Poza tym stoi jak byk: przepisy mam, chodzi o interesujace zestawy.

a tak swoja droga jakbysmy tylko na linkach sie opierali to cale to forum z
        torbami by poszlo...
        • Gość: ampolion Re: hiduska kolacja - menu? IP: *.proxy.aol.com 06.08.04, 04:55
          Temper, temper!
          A swoją drogą gdyby nie linki to i forum i cały Internet licho by wzięło. Nie
          wpisują ich pewnie "ludzie" lecz jakieś siły tajemne spiskujące na pohybel
          tutejszym i tamtejszym. Jeśli nie wiadomo jak ocenić przepis z linku, to jak
          wiadomo jak ocenić przepis od "ludzi"?
        • Gość: sto kobiet Re: hiduska kolacja - menu? IP: 69.158.151.* 06.08.04, 17:00
          ;p
    • Gość: senin i jeszcze jedno... IP: *.158.240.220.dsl.comindico.com.au 06.08.04, 04:11
      jako potrawa glowna brdzie chyba ryba z cebula octem,chilli i liscmi curry,
      albo jagniecina w jogurcie.

dodatki chcialabym jakies ciekawe dokomponowac
    • Gość: mooncake Re: hiduska kolacja - menu? IP: *.netvigator.com 06.08.04, 05:32
      senin, Tobie weny zabraklo???
      nie wierze:)))))))
      Ja bym byla zachwycona, gdybys mi zrobila lamb korma albo spiced fish fillet
      with yoghurt albo fried fish with mild curry and corriander albo deep fried
      panir albo ... cokolwiek ... a koreanki? ... z moich kontaktow z tym narodem
      wynika, ze lubia pikle i gorzalke:)
      Pozdrawiam
      Bini
    • Gość: sto kobiet Re: hiduska kolacja - menu? IP: 69.158.151.* 06.08.04, 07:43
      Pewnie juz za pozno, ale co tam.
      -------
      Zestaw1
      curried chicken
      panir w szpinaku
      gorzki melon nadziewany cebula
      -------
      Ryz
      Roti
      Doprawiony jogurt
      krojone warzywa surowe: pomidory i ogorki

deser: chai i rasmalai, ewentualnie te kluseczki w mleku na slodko (robi sie
      szybko, a w razie czego po drodze zahaczyc o jakis hinduski slodki raj i zakupic
      cos niebosko przecukrzonego:)
      ---------------
      Zestaw 2
      warzywa "curried"
      tandoori chicken
      koftas warzywne
      ----------------

Zestaw 3
      Shish-kebab
      okra
      shi panir
      ---------------------
      albo jakies biryani albo balti
      duzo, duzo tego jest mozna jeszcze z przystawkami pokombinowac:)

Szacuneczek
      Sto Kobiet
      • Gość: senin Re: hiduska kolacja - menu? IP: *.158.240.220.dsl.comindico.com.au 06.08.04, 13:19
        dzieki, bini

nie wiedzialam, zes w konspiracji ksiezycowej ;))). Niedawno sie zastanawialam,
        gdzie sie podzialas. Wyglada na to, ze nowy nick jest jak nowa fryzura albo
        sukienka, odswieza i uskrzydla. Pozdrawiam.

dzieki, sto kobiet

niestety, sprawy ulozyly sie dzis dosc pokretnie i zamiast przygotowywac
        kolacje,(lub czytac propozycje z forum) latalam po miescie zalatwiajac sprawy
        niecierpiace zwloki...:((( i jeszcze : wrrrrr!

jak juz w koncu zjawilam sie w domu o wpol do piatej, to przez te dwie godziny
        ktore mi zostaly zdolalam tylko zrobic lamb pasada , czyli baranine w jogurcie.
        szafranowy ryz, aloo saag, zmodyfikowane troche bo z groszkiem. jogurt, a
        jakze, zalata (czyli ogorki swieze z koledra chilli i octem), pomidory z
        cebula, pikle mango i lime(ze sklepu), i papadums.
        O deserze mowy nie bylo nawet - jakies standardowe lody wynikly i tyle.

Jagniecina nie smakowala ( nie dosc ze hinduskiej kuchni probowaly pierwszy raz
        w zyciu, to jagnieciny tez po raz pierwszy...powinnam byla rybe zrobic ;((( )
        Cala reszta wchlonieta dosc szybko, i z wyrazna przyjemnoscia.

Wyobrazcie sobie, e jedna z nich nie mogla wyjsc ze zdziwienia nad faktem , ze
        jogurt nie jest slodki (znaja tylko owocowe z supermarketu)

jeszce raz dzieki,
        Zestawy skopiuje na nastepny raz, bo ostatnio wychodzi na to ze w kolko gotuje
        to samo :(((

a ten gorzki melon to jak sie robi setna kobieto?
        Ja mialam pare podejsc, z duza iloscia pieprzu , soli itd. Ale wciaz czekam na
        TEN JEDYNY NAJLEPSZY przepis. Mowia, ze to znakomite warzywo, dla mnie pachnie
        rewelacyjnie, ale przez gorycz jakos przebic sie nie moge.

czy moge prosic o przepis..

• Gość: sto kobiet Re: hiduska kolacja - menu? IP: 69.158.151.* 06.08.04, 16:44
          :)
          Nie ma za co... Tak z czapki i bez zastanowienia to troche chaotycznie wyszlo.
          Jagniecina to dosc ryzykowna jest ze wzgledu na ten posmaczek i kostke:))) Nie
          kazdemu moze przypasc:))) Ja tam na pierwszy raz daje standartowego lagodnego
          chicken curry, a dla bardziej rzadnych wrazen wersje z jablkami, pieczrkami,
          rodzynkami i cashews:)))
          A ostatnio tez jakos nie mam weny i udalo mi sie spaprac pare razy. Nie mialam
          czasu i cebula nie byla dostatecznie dlugo duszona. Skutki latwo sobie wyobrazic.

Generalnie zasady komponowania dan hinduskich pewnie znasz, ale moze komus sie
          przyda, wiec sie podziele:) Tradycyjnie zestawie powinno byc przynajmniej jedno
          danie bezmiesne i jedno miesne, jedno ostre i jedno lagodne, jedno w sosie i
          jedno na sucho. Najlepiej jesli tych dan jest kilka, oczywiscie i w towarzystwie
          ryzu jakiegos i/lub jakiegos roti, jogurtu oraz surowizny...:)

A ten przepis chcesz tak na oko, czy tak dokladnie? Bo jak tak dokladnie, to
          musze sie odwolac do wyzszej instancji:))) co by ktorejs z ingrediencji nie
          przepuscic.

Pozdrawiam,
          Sto kobit od diabla
          • Gość: sto kobiet Re: hiduska kolacja - menu? IP: 69.158.151.* 06.08.04, 16:50
            o Je... zadnych wrazen:))) rzecz jasna.
            Ja nigdy nie robilam ortografow. Jak to jest? Odkad mieszkam za granica coraz
            czesciej mi sie to zdarza. A najgorsze jest to, ze sie potem takiemu
            "incydentowi" przygladam i zastanawiam, co sknocilam... zamiast automatycznie
            poprawic:(
          • Gość: senin Re: hiduska kolacja - menu? IP: *.158.240.220.dsl.comindico.com.au 06.08.04, 23:07
            > A ten przepis chcesz tak na oko, czy tak dokladnie? Bo jak tak dokladnie, to
            > musze sie odwolac do wyzszej instancji:))) co by ktorejs z ingrediencji nie
            > przepuscic

moze byc tak na oko, ale dobrze by bylo ze wszystkimi skladnikami ;)))

• ampolion Re: Fajka pokoju 06.08.04, 17:29
      Aby cię Senin udobruchać i przywrócić przyjazne stosunki przepisuję z "Cooking
      for the Maharajas" królewskie zalecenia zawarte w pochodzącej z drugiego
      stulecia książki kucharskiej "Ksema Kutuhala":
      "Before eating, the King should have bathed and put on well-washed, soft,
      lovely, and bright clothing. At the time of taking food, his feet should be
      washed.
      He should enter the place of taking food together with sons and friends,
      wearing garlands and possessing a joyous heart. Having performed the rits,
      possessing a saintly attitude, having worshiped gods and manes, he should have
      a look at auspicious things. In this world there are eight aouspicious objects:
      Brahmin, cow, fire, gold, clarified butter, sun, water, and king. Thereafter he
      may eat, assured of longevity.
      O King, consider the following to be important food stuffs: rice, soup,
      clarified butter, firm vegetables, soft vegetables, meat with vegetables, pure
      starchy food, sweet-meats with beverages and boiled milk.
      In the beginning, one should take sweets, then sour things in the midle and
      salt with a mixchure of ginger, black pepper, and cloves in the end [garam
      masala], so also pugnent things. O King, if you long for a happy result, give
      up the company of people while eating. Never give up eating for the sake of
      company".

I hope you will :>) . Perhaps next time you will, if not follow those
      instructions, then at least make them available to your Noble Guests so that
      they also may enjoy your company.
      • Gość: senin Re: Fajka pokoju IP: *.158.240.220.dsl.comindico.com.au 06.08.04, 23:15
        juz mialam powiedziec "dziekuje, nie pale"
        ale co mi tam, raz sie zyje

podoba mi sie to na koncu. Pozwole sobie uzywac tego czasami w roli sygnaturki.
        (choc jeszcze niedawno, bardzo bym sie na takie stwierdzenie obruszyla ;)))

"O King, if you long for a happy result, give up the company of people while
        eating. Never give up eating for the sake of company".
    • syswia Re: hiduska kolacja - menu? 06.08.04, 18:53
      A moze mi ktos podrzuci jakis ciekawy pomysl na dzisiejszy obiad.
      Mam w lodowce pol malego lososia, sluszna ilosc okry, marchewke, kilka mlodych
      porow, czewona cebule, 2 ziemniaki, kilka malych cukinii...pudelko pieczarek...
      mrozone owoce morza - mieszanke.
      Dwa dni pod rzad jemy paelle, a ja juz nie moge. Chce mi sie czegos nowego...z
      polotem i "gurma":)
      • Gość: zytka łosoś +por i marchewka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.08.04, 09:52
        por+marchewka, podsmażam na oliwie (ma być lekko chrupiące)
        podsmazam tez łososia w kostke spora, pokrojonego...
        wszystko do jednego gara i zalewam smietana 18%, podduszam i z makaronikiem
        zajadam
        • Gość: senin Re: łosoś +por i marchewka IP: *.158.240.220.dsl.comindico.com.au 09.08.04, 09:58
          oj, chyba Ci sie watki pomylily...;))))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka