Dodaj do ulubionych

Sok z jabłek na zime

11.10.13, 13:58
Czy ktoś mi może napisać jak zrobić sok na zimę z jabłek. Jakie proporcje jabłek cukru, z jakich jabłek najlepiej zrobić? Wydaje mi sie że z antonówek ale nigdy soku nie robiłam, a moja 3 latka uwielbia soki jabłkowe a nie chciałabym jej kupować z kartoników z konserwantami. Dziękuje za wszelkie rady
Obserwuj wątek
    • kama-25 Re: Sok z jabłek na zime 11.10.13, 13:58
      A napisze jescze ze nie mam sokownika a jakąś starą sokowirówke
      • jolunia01 Re: Sok z jabłek na zime 11.10.13, 14:26
        Z antonówek jest pyszny bez cukru.
        Jak z sokowirówki robię, to tylko myję, przekrawam i wycinam gniazda nasienne, wlewam do butelek (takich z zakrętkami "słoiczkowymi") i normalnie pasteryzuję.
    • janeczka.kuchareczka Re: Sok z jabłek na zime 11.10.13, 15:26
      Lepsze i zdrowsze są soki bez cukru.
    • Gość: kinga Re: Sok z jabłek na zime IP: *.dip0.t-ipconnect.de 13.10.13, 12:59
      mrozisz a potem slodzisz!
      • Gość: gość portalu Re: Sok z jabłek na zime IP: *.dynamic.chello.pl 13.10.13, 13:03
        mhr,może być spróbowała choć jeden post napisać z sensem??jak dotąd głównie doradzasz głupoty i wprowadzasz ludzi w błąd
    • issey_miyake Re: Sok z jabłek na zime 03.11.13, 21:13
      kama-25 napisała:

> Czy ktoś mi może napisać jak zrobić sok na zimę z jabłek. Jakie proporcje jabłe
      > k cukru, z jakich jabłek najlepiej zrobić? Wydaje mi sie że z antonówek ale nig
      > dy soku nie robiłam, a moja 3 latka uwielbia soki jabłkowe a nie chciałabym jej
      > kupować z kartoników z konserwantami. Dziękuje za wszelkie rady

osobiście lubię najbardziej jabłka Ligol. Twarde, soczyste. Obieram, kroje na kawałki, wrzucam do sokowirówki, wrzucam również kostkę obranego imbiru - dodaje świetny smak, można również wrzucić obraną gruszkę. Taki sok, może stać w lodówce do 2 dni. Później smak już nie jest taki sam.
      Ewentualnie można dorzucić też marchewkę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka