Dodaj do ulubionych

Banan z grilla

07.08.04, 13:55
nie mam zbyt wiele czasu na szukanie bo za chwile wychodze na grilla
pomyslalam ze moze banana wrzucic na ruszt, ale tak po prostu we foli? da sie
to zjesc? moze jakies dodatki?
dzieki za kazde info!!!!
Obserwuj wątek
    • e_katt pycha deser.. 07.08.04, 14:25
      Powiem, że nawet lepszy ten deser z grilla niż pieczone jabłka (a to z tej
      prostej przyczyny, że szybciej się banany pieką no i skandalicznie łatwo się je
      robi.. i generalnie wszyscy głupieją na taką grillową propozycję!).

      Wrzuca się te banany w skórach na grila (naprawdę nie opłaca się zabawa z
      obieraniem, zawijaniem w folię itede.. naturalne opakowanie banana w roli folii
      sprawdza się wyśmienicie!) i czeka, aż skóra maks. zczernieje, a pod naciskiem
      np. widelca owoc będzie bardzo miękki.

      I już.
      Dla urozmaicenia polecam polać rozkrojony miąższ (już upieczony) jogurtem albo
      serkiem homogenizowanym waniliowym i oprószyć cynamonem (a w chwilach
      prawdziwej rozpusty, posypać całość wiórkami kokosowymi..).

      Smacznego
        • e_katt Re: NIEBO W GĘBIE !!!!!! 08.08.04, 12:37
          Nie wiem, czy to pod moim wpływem ta kombinacja (pieczony banan+serek)..
          ale fajnie że smakowało
          (bo z tym deserem to jest tak, że najpierw wszyscy pukają się w czoło i
          krzywią "ee, tam niedobre pewnie będzie" i dla zasady nie chcą spróbować.. ale
          jak da się lud przekonać do zjedzenia, to wszyscy jednogłośnie pieją z
          zachwytu!! - wiem coś o tym!).

          pozdr.

          .. ja+znajomi też wczoraj zajadaliśmy się tym deserkiem!!
          mniam.
          • madziara_pl Re: NIEBO W GĘBIE !!!!!! 08.08.04, 14:38
            e_katt napisała:

            > Nie wiem, czy to pod moim wpływem ta kombinacja (pieczony banan+serek)..
            > ale fajnie że smakowało

            oczywiscie ze pod Twoim wplywem! nigdy bym nie wpadla zeby wrzucic banana ze
            skorka na ruszt i jeszcze z tym serkiem.... na samo wspomnienie leci mi slinka

            tez pomyslelismy ze z lodami byloby pyszne ale niestety nie mielismy ich pod
            reka

            pozdrawiam i dziekuje za ta pysznosc!!!
            :)
            • e_katt Re: NIEBO W GĘBIE !!!!!! 08.08.04, 17:42

              > tez pomyslelismy ze z lodami byloby pyszne ale niestety nie mielismy ich pod
              > reka

              faktycznie - LODY!
              koniecznie kremowe, śmietankowe albo waniliowe
              a żeby było jeszcze wytworniej (już nie tak sielsko-grillowo ale co tam..) na
              to ŚWIEŻE MALINY I WIÓRKI CZEKOLADY (albo coś innego, ale chrupiącego madziara-
              podprażone PŁATKI MIGDAŁOWE?)

              oj, coś czuję, że chyba będziemy próbować..
              :-D
              pozdrawiam
              • madziara_pl Re: NIEBO W GĘBIE !!!!!! 08.08.04, 18:49
                oj ty brzydalu! narobilas mi apetytu!!! a ja wlasnie szykuje sie na lotnisko i
                przy grillu bede dopiero za 2 tyg :(((( - jak ja przezyje bez banana ??????

                jak cos jeszcze fajnego przyjdzie Ci do głowy to pisz - jak wróce poczytam
                z.... apetytem :)))

                pozdrawiam gorąco !!!!!!!!
                  • tuti Re: NIEBO W GĘBIE !!!!!! 09.08.04, 01:10
                    jak banany z grilla(zwykle w wersji zimowej=kombiwar +sreberko) to tylko z
                    czekolada, pysznie sie roztapiającej..
                    a w wersji z patelni, to w kawalkach smazone na masle po czasie dodany
                    miodzik..slodkie ze aż ..! :-/
                    • e_katt banany z patelni 09.08.04, 09:33
                      Zwykle robię je w cieście - tak trochę tajsko wychodzi - maczam je w gęstym
                      cieście naleśnikowym (z którego cześć mleka zwykłego ujmuję, a na jego miejsce
                      wędruje mleko kokosowe), wymieszanego z wiórkami kokosowymi, cynamonem i
                      wanilią.
                      Niektórzy sypią sporo cukru do tej maczanki, ja nie (no może odrobinę..).
                      I tyle.
                      Polecam polane jogurtem naturalnym.
                    • e_katt i jeszcze jeden przepis na banany z patelni.. 09.08.04, 09:39
                      .. mocno w tym względzie zainspirował mnie Makłowicz:
                      - na patelni roztopić cukier z masłem,
                      - dodać cynamonu, wanilii,
                      - sypnąć garstkę umytych i nieco (ok. 5 min.) namoczonych w gorącej wodzie
                      rodzynek
                      - włożyć pokrojone banany
                      - krótko je dusić (pod przykryciem)
                      - dolać sok pomarańczowy
                      - całość mocno odparować
                      - na koniec skropić aromatem rumowym (kilka kropli)
                      - wyłożyć na talerz
                      -.. konsumować
                      - ew. nałożyć bitą śmietanę (ubić tylko z cukrem waniliowym!) albo lody
                      waniliowe

                      Straaszliwie słodkie (chociaż w sumie to cukru zawsze można dać mniej - grunt
                      jednak, żeby trochę karmelu się wytworzyło).
                      Ale niezłe
    • e_katt Banany wg 'Domowej Kawiarenki' 28.08.04, 14:15
      Program oglądałam z doskoku, więc mam nadzieję,
      że dobrze podaję proporcje
      (ale sądzę, że to jeden z tych przepisów,
      które można robić 'na oko' albo 'wg własnych upodobań'):


      BANANY Z SOSEM RUMOWYM

      - banany (w skórach) przekroić wzdłuż na pół, posmarować miąższ sokiem z cytryny
      - położyć na ruszt stroną ze skórą
      - obok na ruszcie postawić miseczkę (żaroodporną!!), do której włożyć uprzednio:
      * masło (2 łyż.)
      * miód (4 łyż.)
      * sok z cytryny (2 łyż.)
      * rum (ok. 50-100 ml)
      całość ma się roztopić (ale myślę, że równie dobrze można ten sos gotować
      normalnie na kuchni, na małym ogniu, do zgęstnienia)
      - powstałym, jednolitym sosem smarować w trakcie pieczenia banany (oczywiście
      tylko miąższ)
      - gdy skórka od spodu będzie czarna, przewrócić owoce na drugą stronę, piec
      - wyłożyć na talerz, smarować sosem rumowym
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka