Gość: Pyśka IP: *.aster.pl / *.aster.pl 08.08.04, 13:52 Czy ktos posiada przepis na pyszny smalczyk domowej roboty? Z góry dziekuje! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Tamilan Re: smalczyk domowy IP: *.olsztyn.mm.pl 08.08.04, 15:20 Do przetapianej słoninki dodaj zmielonej w maszynce dobrej kiełbaski, same skwarki niezbyt przesuszone też przepuść przez maszynkę i dodaj pod koniec smażenia. Dodaj garść majernanku w ostatniej fazie, ze dwa jabłuszka starte na grubej tarce, pieprzu i soli. Gdybyś chciała najpierw przekręcić słoninkę w maszynce i potem taką masę topić - skwarki zrobią się twarde i niesmaczne. W całej zabawie rzecz polega na wybraniu skwarek wytopionych, ale jeszcze mięciutkich z tłuszczu i ponowne ich dodanie w ostatniej fazie robienia smalcu - razem z majerankiem i jabłuszkiem. Jeśli smalcu niewiele to można dodać troszkę zeszklonej cebulki. Gdyby jednak był na dłuższe przechowywanie - cebula nada smalcowi niemiłego smaku i zapachu. Lepiej cebulkę w cieniusieńkich plasterkach, surową - kłaść na posmarowane smalczykiiem kromki. Smacznego. Tamilan. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pyśka Re: smalczyk domowy IP: *.aster.pl / *.aster.pl 08.08.04, 18:20 Dziekuje bardzo za przepis! Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: smalczyk domowy 08.08.04, 18:27 Temat wraca jak kręciołek od Senin. Poszukaj na forum, było wielokrotnie, sam radziłem do tego użyć wędzonego podgardla; technologia przeróbki podana przez Tamilana zaciekawiła mnie. Napisz coś więcej o tym. Ja dodaję cebulkę w ostatniej fazie tylko do tej części która będzie szybko zjedzona i to też zezłacam ją tylko a nie przypalam! Andrzej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cynamoon Re: smalczyk domowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.04, 18:57 Mojej mamie udalo sie kupic oed chlopa pogdardle wlasnie i slonikne i uraczyla mnie slojem smalczyku przedwczoraj a dzis zostaly nedzne resztki :-((((((((( Co do wytwarzania, to ja najbardziej lubie z ww skladnikow czyli sloniny i pogdardla (ale ta nazwa obrzydliwa!) Czasem robie tez z cebulka. Zdarzylo mi sie tez dodac starte jablko. Jdlam jednak pare razy inny smalczyk, zrobiony z dodatkiem oprocz cebuli- przeroznych ziol, nasion czarnuszki i pestek slonecznika. Nawet fajny byl. Chociaz ja to bym tam jeszcze sezamu dodala ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cynamoon Re: smalczyk domowy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.04, 19:20 ...no tak... ...wlasnie wykanczam moj sloiczek... A mialam go juz nie tykac. Wszystko przez Was, bo jakbym nie przecztyala tego posta, to bym zapomniala, ze mam go w lodowce (schowalam go w kacie i byl niewidoczny)!!! Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: smalczyk domowy 08.08.04, 21:24 Gość portalu: Cynamoon napisał(a): > ...no tak... > ...wlasnie wykanczam moj sloiczek... > A mialam go juz nie tykac. Wszystko przez Was, bo jakbym nie przecztyala tego > posta, to bym zapomniala, ze mam go w lodowce (schowalam go w kacie i byl > niewidoczny)!!! Zrobię specjalnie dla Ciebie jak tylko trafię podgardle wędzone ale bez cebulki. Będzie czekał w lodówce na kontakt! Andrzej Odpowiedz Link Zgłoś
cynamoon6 Re: smalczyk domowy 08.08.04, 21:28 Jak w lodowce, to napewno doczeka :-))) Pozdrawiam cieplutko. Odpowiedz Link Zgłoś