Dodaj do ulubionych

pierogi, jaki sos?

13.11.13, 12:49
Nadzienie pierogów to szpinak, odrobina czosnku, sól, pieprz, jajko i ser feta. Obowiązkowo muszę podać z sosem. Jaki by pasował?
Obserwuj wątek
    • ania_m66 Re: pierogi, jaki sos? 13.11.13, 12:55
      nie wiem na jaka cholere sos ma byc "obowazkowo" do pierogow, ale jesli naprawde musisz, podaj z pomidorowym z duza iloscia ziol. nic innego mi tu nie pasuje. no jeszcze moze z czerwonej pieczonej i zmiksowanej papryki.
      3lato napisała:

> Nadzienie pierogów to szpinak, odrobina czosnku, sól, pieprz, jajko i ser feta.
      > Obowiązkowo muszę podać z sosem. Jaki by pasował?
      • triismegistos Re: pierogi, jaki sos? 13.11.13, 13:09
        Czy u ciebie za kulturalne wypowiedzi ucinają łapy? Jak tak, to naprawdę nie ma obowiazku pisania na forum.
    • znana.jako.ggigus Re: pierogi, jaki sos? 13.11.13, 12:57
      śmietanowy z zielenina.
      dlaczego jestem ciągle głodna?
    • Gość: xx Re: pierogi, jaki sos? IP: *.devs.futuro.pl 13.11.13, 12:58
      lekki beszamel lub sos pomidorowy
    • triismegistos Re: pierogi, jaki sos? 13.11.13, 13:08
      Serowy z czosnkiem? Mi by pasował...
      • 3lato Re: pierogi, jaki sos? 13.11.13, 13:21
        triismegistos napisała:

> Serowy z czosnkiem? Mi by pasował...

A mogę prosić o przepis? Z góry dzięki :)
        • triismegistos Re: pierogi, jaki sos? 14.11.13, 09:37
          Wyciśnięty ząbek czosnku SZKLĘ (nie dopuszczając do rumianości) na jak najchłodniejszym maśle., dodaję mleka i różne sery (najlepiej camemberta i parmezan, ale często robię w ten sposób utylizację różnych serowych resztek) i na mallutkim ogniu intensywnie mieszając rozprowadzam sos do gładkości. Można dodac też trochę tymianku.
      • zuzula1976 Re: pierogi, jaki sos? 13.11.13, 13:28
        triismegistos napisała:

Ooo, właśnie taki.

Albo po prostu czosnkowy lub serowy.
      • ania_m66 Re: pierogi, jaki sos? 13.11.13, 13:35
        serowy do pierogow z serem feta? naprawde?
        btw co to za moda na topienie pierogow w sosie?
        triismegistos napisała:

• znana.jako.ggigus moda ta sprzyja produkcji 13.11.13, 13:37
          tabletek na obniżanie poziomu cholesterolu.
          Bo potem wszyscy mówią że mają wysoki poziom po mamie/tacie/babci.
          Ja poelcam sos śmietanowy z jogutru sojowego.
          • moniczek_k Re: moda ta sprzyja produkcji 13.11.13, 14:38
            ja bym zrobiła sos podobny smakowo do nadzienia w pierogach na bazie tych samych składników tylko wiadomo, rzadszy, zbyt dużo smaków zepsuje te pyszne pierogi
          • roseanne Re: moda ta sprzyja produkcji 13.11.13, 17:52
            piekny oksymoron :-)
            smietana z jogurtu, jogurt z soi..
            • Gość: znana.jako.ggigus ee roseanne IP: *.dip0.t-ipconnect.de 13.11.13, 19:37
              lubie cie i nie chce mi sie tej calej dyskusji o nazwie, wzorcu, odpowiednikach, jak to inaczej nazwac - prdoukt jogurtopdobny na bazie mleka sojwoego- efektywnosc i umownosc jezyka wreszcie
              no nie chce mi sie bo ilez mozna to samo?
              • roseanne Re: ee roseanne 13.11.13, 20:01
                :-) sos jogurtowy i juz
          • triismegistos Re: moda ta sprzyja produkcji 14.11.13, 09:46
            Doprawdy, po jednej porcji takich pierogów człowieka na oiom zawiozą :D
            • znana.jako.ggigus po jednej porcji nic sie nie stanie nikomu, 14.11.13, 13:12
              więc ja piszę generalnie o modzie. O modzie na jedzenie nadmiernej ilości tłuszczczów zwierzęcych. Bo ludziom z reguły cierpienie zwierząt zwisa i powiewa, ile kosztuje, żeby ich jedzeniei kapało od śmietany, trzech rodzajów sera, masła i jajek w cieście.
              • triismegistos Re: po jednej porcji nic sie nie stanie nikomu, 14.11.13, 13:29
                No, krowy podczas dojenia tak strasznie cierpią, że och i ach :D
                • znana.jako.ggigus tak szczegolnie ze sa hodowane i prawie non stop 14.11.13, 13:48
                  zaplodnione albo fazie karmienia (ale nie karmia cielat, tylko ludzi) tylko do tego celu, ze produktywnosc krow wrosla w ostatnim czasie (dlatego aby ludzie mogli kombinowac 3 rodzaje sera i smietane w jednej potrawie, a wszystko smazyc na masle) i dlatego ze zapalenie wymion to normalne przy takiej ilosci mleka i jeszcze pare innych rzeczy. Ale domyslam sie, ze dla Ciebie to wszystko sa rzeczy niewazne.
                  Dodam jeszcze cene mleka, straszliwie niska.
                  Przejedz sie kiedys po okolicy rolniczej, to dosiwadczenie otwiera oczy czasem, kiedy widzisz krowy z wielkimi wymionami, az do pachwin wybrudzone wlasnymi odchodami, i te krowy gdzies sa gnane. Moze otworzyc, ale nie musi, bo w koncu wrazliwosc to kwestia umowna i jednostkowa.
                  Dlateg wole argumentowac cholesterolem, wylewem itepe.
                  • triismegistos Re: tak szczegolnie ze sa hodowane i prawie non 14.11.13, 16:35
                    To powodzenia w argumentacji. Może uda ci się kogoś przekonać, że jednorazowa konsumpcja sosu serowego skończy się wylewem.
                    • Gość: znana.jako.giggus jak juz napisalam - chodzi o IP: *.dip0.t-ipconnect.de 14.11.13, 19:17
                      mode na takie jedzenie, a nie o jednorazowa konsumpcje. Na ten argument jestes glucha.
                      • triismegistos Re: jak juz napisalam - chodzi o 15.11.13, 11:38
                        Modę? Pacz pani, nie wiedziałam, że na sosy serowe jest jakaś "moda"
                        • znana.jako.ggigus jak juz pisalam - chodzi mi o 15.11.13, 13:59
                          mode na jedzenie trzech rodzajow sera w sosie smeitanowym, smazone wszystko na masle.
                          To wzystko - trzy rodzaje serow, smeitana i maslo- wymaga olbrzymiej produkcji mleka.
                          Z kolei produkcja mleka to tez przerazajaco niski koszt mleka, o kosztach dla srodowiska i zwyczajnym cierpieniu krow nie wspomne. Bo jak juz pisalam, wrazliwosc to cecha indywidualna.
                          Tak, moda na sosy serowe jak najbardziej istnieje. Nie przypominam sobie pierogow z serem plesniowym przed 20 laty np
                          Moüe kiedys zdecydujesz sie napisac w kontekscie moich wypowiedzi, a nie tylko pruc radosnie wlasne zdanie. Forma dyskusji to odnoszenie sie do tego, co napisal/powiedzial ktos inny. Taka forma dyskusji wymaga oczywiscie pewnej wrazliwosci, a jak juz napisalam, jest to cecha rozpowszechniona z rozna czestotliwoscia wsrod populacji.
                          Jako ze zazwzyczaj czytam i cenie Twoje posty, jestem zdziwiona Twoimi wypowiedziami w tej tematyce zdrowotnej (cholesterol), zwierzecej i ekonomicznej (przerazajaco niska cena mleka i zalew prosktuw mlecznych na rynku).
                          • mhr2 Re: jak juz pisalam - chodzi mi o 15.11.13, 14:09
                            znana.jako.ggigus napisała:

> Nie przypominam sobie pierog
                            > ow z serem plesniowym przed 20 laty np

ja tez nie znam wszystkiego, czasami cos robilam, a potem sie dowiedzialam ze to juz starosc, ktora kazdy zna:)
                          • Gość: x ja kupuję faire Milch, producent otrzymuje IP: *.unitymediagroup.de 15.11.13, 15:26
                            dodatkowo 10 centów do każdego litra. Zużywam ok. 1 litr na tydzień ;)
                          • triismegistos Re: jak juz pisalam - chodzi mi o 16.11.13, 13:51
                            To już nie tylko sosy serowe ale i smażenie na maśle to nowa moda :D Chyba żyję w alternatywnej rzeczywistości.
                            • znana.jako.ggigus nadal nie piszesz w kontekscie mojej 16.11.13, 20:38
                              wypowiedzi, piszesz przekrecajac moje wypowiedzi.
                              cierpliwie powtorze: chodzi o nadmiar produktow mleczynch codziennie, i kto za tne nadmiar placi. Jesli mleko o jego przetwory sa drogie, nikt nie je sosow serwowo-smietanowych i nie smazy na masle.
                              szkoda ze nie chcesz(albo nie mozesz) dyskutowac.
        • triismegistos Re: pierogi, jaki sos? 14.11.13, 09:43
          Nie wie co to za moda. Autorka wątku z różnych powodów musi podać te pierogi z sosem (moze ma na obiedzie kogoś, kto niczego nie przełknie bez sosu, nie wnikam) więc pyta. Pierogi w naszym kraju są potrawą na tyle popularną, ze zakładam, ze wiem co robi i nie potrzebuje niczyich kąśliwych uwag.
    • mhr2 Re: pierogi, jaki sos? 13.11.13, 13:44
      tylko z serem roquefort!
    • mmagi Re: pierogi, jaki sos? 13.11.13, 14:40
      z sera plesniowego i śmietany:)
      • aqua48 pierogi z topionym masłem 13.11.13, 15:18
        Lub podsmażonymi na krucho skwarkami z boczku. Wszystkie sosy zabiją smak pierogów.
    • Gość: x sos może być każdy i nie zapomnij IP: *.unitymediagroup.de 13.11.13, 16:18
      o ziemniakach. Te mogą być tylko z wody ;)
    • ania_m66 Re: pierogi, jaki sos? 13.11.13, 17:38
      no faktycznie, w kazdej ksiazce kucharskiej o wloskiej kuchni jest przepis na to "ble"
      pomidory do szpinaku pasuja nawet bardzo.

mmagi napisała:

> pomidorowy sos do szpinaku,bosko...............ble
    • roseanne Re: pierogi, jaki sos? 13.11.13, 17:55
      potraktowalabym, jak tortelini
      i podala z lekkim sosem pomidorowym
      • Gość: x co charakteryzuje lekki sos pomidorowy? IP: *.unitymediagroup.de 13.11.13, 21:52
        pytam poważnie!
        Ma być rzadki? Mało pomidorów? Czy coś innego?
        Twoje "tortelini" też są lżejsze o jedno "l".
        Troll ma prawo pytać ;)
        • roseanne Re: co charakteryzuje lekki sos pomidorowy? 13.11.13, 22:05
          na surowych, lub mrozonych pomidorach, nie na przecierze rozrabianym woda, wywarem
          odrobina cebuli na baze, ale raczej bez czosnku, bazylia wskazana
          nie zageszczany skrobia

niech sie pisze i z jednym :-), nie przeszkadza mi
          • Gość: x na mrożonych to będzie super light :) IP: *.unitymediagroup.de 13.11.13, 22:20
            Skrobia istnieje dla mnie tylko w kartofelkach.
            Oprócz bazylii obowiązuje u mnie przy wszystkim, co pomidorowe, koniak lub winiak. 1/3 do potrawy, reszta dla kucharza ;)
    • Gość: Endy Re: pierogi, jaki sos? IP: *.gdynia.mm.pl 13.11.13, 18:20
      zrób takie pierogi pieczone i podawaj bez sosu!
    • minor_swing Re: pierogi, jaki sos? 14.11.13, 02:00
      a tak z ciekawości zapytam, dlaczego obowiązkowo sos?
      • Gość: x ciekawość pierwszy stopień do sosu :D IP: *.unitymediagroup.de 14.11.13, 05:05
        u mnie już prawie pełnia księżyca, dlatego nie śpię.
      • mhr2 Re: pierogi, jaki sos? 14.11.13, 09:21
        minor_swing napisała:

> a tak z ciekawości zapytam, dlaczego obowiązkowo sos?

masz racje z salatka tez beda smaczne:)
    • znana.jako.ggigus hm to raczej efekt uboczny 14.11.13, 13:13
      lektury forum kuchnia. Raz człowiek ugotuje patriotycznie, a poza tym myśli o jedzeniu.
    • nchyb Re: pierogi z topionym masłem 16.11.13, 09:33
      nie fuj, tylko mniam mniam...
      • beata_ Re: pierogi z topionym masłem 16.11.13, 16:29
        Co kto lubi - ja akurat też nie bardzo...
        Fuj! :-)

ps
        Chyba że te pierogi na słodko - wtedy może być
        • aqua48 Re: pierogi z topionym masłem 16.11.13, 18:01
          beata_ napisała:

> Fuj! :-)

Wiesz, komentarz tego typu nie jest ani grzeczny, ani miły, ani zabawny.. Nikt nie każe Ci lubić cudzych propozycji, możesz po prostu podać swoją wersję..
          Tłuszcz akurat jest tu o tyle dobry, że podbija intensywność smaku nie zmieniając go jak wszelkie sosy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka