Dodaj do ulubionych

naan i pita - poszukuje sprawdzonych przepisów

10.08.04, 14:39
Bo qurczę mi nie wychodzi. Niby wszystko dobrze robię a nie zjadliwe.
Pozdrawiam
Anka
Obserwuj wątek
    • Gość: sto kobiet Re: naan i pita - poszukuje sprawdzonych przepisó IP: 69.158.153.* 10.08.04, 19:54
      A co Ci nie wychodzi? Tzn. jak jest, a jak chcialabys zeby bylo?
    • izabelski Re: naan i pita - poszukuje sprawdzonych przepisó 11.08.04, 01:40
      o ile pamietam na te chleby inazej sie mieli make - w specjalnych zarnach -
      moze dlatego ci nie wychodzi?
      • syswia Re: naan i pita - poszukuje sprawdzonych przepisó 11.08.04, 05:12
        e... chyba niekoniecznie
        naan sie robi po prostu z ciasta drozdzowego, prawie takiego jak na pizze...
        pite nie wiem, nie mam pojecia, przyznaje sie bez bicia

produkcja roti albo naan wyglada z grubsza tak:
        1. zagniatasz ciasto, powinno odpoczac
        2. urywasz kawalek, robisz kulke a potem rozwalkowujesz
        3. rzucasz na rozgrzana patelnie zeliwna, bez tluszczu
        4. po zarumienieniu z obu stron przekladasz na drugi palnik, na ktorym ustawione
        jest takie druciane cos (wyglada jak taka druciana nastawka do ostudzenia
        ciasta) i chwile czekasz az gorace powietrze wypelni Twoj placek jak balonik
        5. zdejmujesz z palnika i wrzucasz do wylozonej sciereczka miski lub garnka
        6. lekko namaszczasz maslem (tyle co na czubku lyzeczki do kawy)
        7. trzymasz pod przykryciem do momentu podania na stol (inaczej stwardnieje jak
        kamien)

Mam nadzieje, ze wyczerpujaco opisalam.
        • ann_mart Re: naan i pita - poszukuje sprawdzonych przepisó 11.08.04, 08:33
          Dzięki, znaczy sie technologia ważna, ja robiłam w piekarniku. ale spróbuję tak
          A proporcje?
          Znalazłam kilka przepisów na naan - różnia się znacznie. Ale żaden nie smakuje
          jak naan. A nawet nie wygląda jak naan. O żesz qurczę
          • izabelski Re: naan i pita - poszukuje sprawdzonych przepisó 11.08.04, 12:03
            w hinduskich sklepach taka patelnia nazywa sie tava - smaruje sie ja rozgrzana
            olejem i dopiero wtedy pieczez/prazy ciasto na niej
            • Gość: sto kobiet Re: naan i pita - poszukuje sprawdzonych przepisó IP: 69.158.153.* 11.08.04, 16:47
              Izabelski:) tavy nie smaruje sie olejem! Nigdy, nigdy!!!:) Naan i roti smazy sie
              bez namaszczenia. Nawet jak sie piecze protas, to smaruje sie tluszczem placek,
              a nie patelnie:))) i to b. oszczednie:)))
              Czasem w knajpach smaza na glebokim tluszczu, ale to zupelnie inna historia.
              Pozdrawiam:)
              sto kobiet
              • izabelski Re: naan i pita - poszukuje sprawdzonych przepisó 12.08.04, 00:56
                a to pewnie zalezy od regionu - ci, ktorych znam smaruja tave :-)
                to i ja za nimi
                • Gość: sto kobiet Re: naan i pita - poszukuje sprawdzonych przepisó IP: 69.158.153.* 12.08.04, 19:14
                  a to mnie zadziwilas:)....smarujesz tluszczem tave przy pieczeniu zwyklych roti
                  albo naan????? a potem dajesz im wyrosnac na takim "rusztowaniu" nad palnikiem?
                  i nie przypala Ci sie ten tluszcz, co wsiakl w placek????....
                  Pozdrawiam:)
                  Sto kobiet (= syswia)
                  • izabelski Re: naan i pita - poszukuje sprawdzonych przepisó 13.08.04, 01:50
                    akurat roti nie probowalam ale naan i chapati tak - fakt przypala sie, sprobuje
                    jak ty mowisz jak mi czas pozwoli
          • Gość: sto kobiet Re: naan i pita - poszukuje sprawdzonych przepisó IP: 69.158.153.* 12.08.04, 19:22
            naan - po prostu ciasto drozdzowe o konsystencji podobnej do tego na pizze.
            roti - maka (fajna jest pszenna pelnoziarnista, ale nie wiem, czy do nabycia w
            Polsce) plus woda, wyrobic, konsystencja troche bardziej zwarta, odstawic do
            odpoczecia, walkowac. Do robienia roti tradycyjnie chyba powinno sie uzywac maki
            roti - ona ma lekko zoltawy kolor i chyba zawiera zmielona soczewice, a moze
            ciecieezyce..., ale nawet nie wszyscy Hindusi jej uzywaja zawsze. Czasem uzywaja
            zwyklej maki, czasem mieszaja...
            Technologia tu jest kluczem, a nie rodzaj uzytej maki - tak mi sie zdaje, bo
            robilam roti z wielu mak, nawet w ilosciach "przemyslowych":)))
            • linn_linn Re: naan 29.11.04, 15:40
              Mam przepis na naan, maszynowo-piekarnikowy, ale nie mam z czym porownac. Czy w
              sklad ciasta wchodzi jogurt? A moze wrzucic caly przepis?
              • Gość: jo.hanna sprawdzony przepis na chlebki pitta IP: *.kabel.telenet.be 29.11.04, 21:53
                Jesc natychmiast po upieczeniu, bo w przeciwienstwie do tych ze sklepow szybko
                twardnieja (chociaz posmazone na oliwie i dodane do pokrojonych pomidorow z
                ziolami sa dobre). Swiezo upieczone mozesz zamrozic, rozmrazaja sie bez
                problemow i sa prawie tak dobre jak te prosto z piekarnika
                2 lyzeczki suchych drozdzy (swiezych ok 1 dag)
                odrobina cukru
                ok szkl cieplej wody
                1/2 kg maki chlebowej lub mieszanki pszennej maki razowej i maki chlebowej
                1 lyzeczka soli
                1 lyzka oliwy lub oleju slonecznikowego+ 1/2 lyzki do posmarowania miski
                Drozdze wymieszac z cukrem, polowa wody i odstawic w cieple miejsce na ok 10
                min. W misce wymieszac make, sol i oliwe, dodac zaczyn drozdzowy i wystarczajaca
                ilosc wody zeby ciasto dalo sie zebrac w kule. Zagniatac przez 10 min (tak jak
                chleb), az zrobi sie gladkie i elastyczne. Miske wysmarowac oliwa, wrzucic
                ciasto, poturlac w oliwie i przykryc sciereczka albo folia i odstawic do
                wyrosniecia na ok 1 1/2 godz. Ciasto musi podwoic swoja objetosc. Wyrosniete
                ciasto jeszcze raz krotko wyrobic i podzielic na 7 kawalkow, ktore
                rozwalkowywujesz na placki srednicy 18 cm (ja podzielilam ciasto na 14 kawalkow
                i moje pitty byly male), i grubosci ok 3/4 cm. Rozwalkowany pitty odstawic do
                wyrosniecia na posypanej maka blaszce. Blaszke przykryc sciereczka opruszona
                maka. Pitty maja wyrastac przez jakies 30 min (sprawdzaj, bo ciasto jes gotowe,
                gdy pitty troche wyrosly). Wyrosniete placki piec w temp 220 przez 8-10 min.
                Chlebki maja byc lekko 'nadmuchane' i lekko przypieczone (jasnozloty kolor).
                Upieczone pitty natychmiast zawijaj w sciereczke lub folie (ja wrzucalam do
                worka plastikowego), inaczej natychmiast twardnieja.
                Smacznego
    • ampolion Re: naan i pita - poszukuje sprawdzonych przepisó 30.11.04, 01:02
      Więcej na hinduski temat:
      ejmtph.crosswinds.net/recipes/flatbread.html
      202.186.86.35/kuali/recipes/roti.html
      www.indianfoodsco.com/Recipes/breads.htm
      parlicot.notlong.com
      www.peshawar1.com/htmls/food/roti/chapati.html
      www.childhaven.ca/nepal/jan-10.htm
      www.recipe-ideas.co.uk/indian-recipes.htm
      • linn_linn Re: naan i pita - poszukuje sprawdzonych przepisó 30.11.04, 09:36
        Dzieki. Poczytam o tych wypiekach.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka