Dodaj do ulubionych

Mielone mięso

15.11.13, 11:50
Do tej pory kupowałam mielone paczkowane
ale ostatnio jadłam z mielonego w domu u znajomej pyszne chilli con carne i smakowało o niebo lepiej
wnioskuję że to m.in kwestia mięska
kiedyś mielili wybraną sztukę mięsa w Piotr i Paweł ale już chyba tego nie robią
czy gdzieś może jednak można na miejscu zmielić wybrane mięso
a może zainwestować w zwykłą maszynkę do mięsa
Obserwuj wątek
    • kocio-kocio Re: Mielone mięso 15.11.13, 11:57
      W większości małych sklepików mięsnych mielą wskazany przez Ciebie kawałek bez problemu.
      • gingers73 Re: Mielone mięso 15.11.13, 12:36
        chyba jednak w mniejszości
        serio
    • mhr2 Re: Mielone mięso 15.11.13, 12:01
      gingers73 napisała:

> a może zainwestować w zwykłą maszynkę do mięsa

one sa tak tanie wiec kup ja, bedzie przydatna do wszystkiego:)
    • Gość: agatka Re: Mielone mięso IP: *.markom.krakow.pl 15.11.13, 13:39
      Mam podobny problem. Znudziło mi się już jedzenie mielonych "gotowców". Może ktoś poradzi, jaką maszynkę najlepiej kupić, bo mam tylko malakser i boję się, że zbyt zmiażdży mięso.
      • mhr2 Re: Mielone mięso 15.11.13, 13:48
        rozmiar 8 jest idealny na domowe potrawy:)
      • Gość: iga Re: Mielone mięso IP: 80.50.238.* 15.11.13, 14:46
        Jeśli możesz zainwestować, to polecam elektryczną maszynkę do mięsa wraz z szatkownicą do warzyw. Nie potrafię już bez niej gotować :).
        Na prawdę bardzo przydatny nabytek. Mam polską markę.
    • mmagi Re: Mielone mięso 15.11.13, 15:06

czy gdzieś może jednak można na miejscu zmielić wybrane mięso .................można,tylko skąd mamy wiedziec gdzie mieszkasz???
      • gingers73 Re: Mielone mięso 15.11.13, 18:17
        Warszawa
        • mmagi Re: Mielone mięso 18.11.13, 13:02
          to wpadnij na Bródno,wszedzie mielą mięso
    • Gość: kim Re: Mielone mięso IP: *.free.aero2.net.pl 15.11.13, 15:09
      Ojej, nie kupujcie gotowego mielonego, bo to najgorsze co moze byc. Mielone jest towarem bardzo szybko sie psujacym, zeby nie smierdzialo po dwoch dniach, do zmielonych skorek, sciegien i innych resztek z niewielkim dodatkiem miesa dodaje sie duzo konserwantow.

W sklepach miela miesa na zyczenie. Wystarczy popytac w ktorym obok was.
      • mhr2 Re: Mielone mięso 15.11.13, 15:43
        Gość portalu: kim napisał(a):

> Ojej, nie kupujcie gotowego mielonego, bo to najgorsze co moze byc.

mozliwe dla ciebie, a wiadomo gdzie mieszkasz?
        • Gość: kim Re: Mielone mięso IP: *.free.aero2.net.pl 15.11.13, 22:12
          W Polsce.
      • maggi9 Re: Mielone mięso 15.11.13, 15:56
        Ja się przerzuciłam na mielone z Lidla. Owszem jest tam mięso mielone garmażeryjne, które ma w składzie jakies dodatki ale jest tez mielone z szynki i z łopatki wieprzowej. 100% mięsa. Przestałam kupować u siebie w mięsnych sklepach bo co kupiłam mięso mielone na wagę to śmierdziało koszmarnie...wątróbką. I to nawet jak poprosiłam o zmielenie wybranego kawałka. Nie wiem o co chodzi ale moim zdaniem mięso z Lidla jest bardzo ok i mi smakuje.
        • mitta Re: Mielone mięso 15.11.13, 17:28
          Już od dawna nie kupuję gotowego mielonego, chociażby na opakowaniu pisało, że ma tysiąc procent mięsa w mięsie. W moim mieście powiatowym prawie każdy sklep mięsny ma maszynę. Różnica między gotowcem, a świeżo zmielonym mięsem jest ogromna.
          • gingers73 Re: Mielone mięso 15.11.13, 18:19
            Boję się ze taka duża maszynka zajmowałaby dużo miejsca
            A potem zbierający kurz
            • salsadura Re: Mielone mięso 15.11.13, 18:43
              Przejdź się po okolicznych sklepach i zapytaj, czy mielą mięso. Tyle :).

Wolałabym nie jeść, niż kupić mielone garmażeryjne ;).
              • Gość: kim Re: Mielone mięso IP: *.free.aero2.net.pl 15.11.13, 22:22
                Ja tez. Jest jednak pewna roznica miedzy miesem mielonym w sklepie (wtedy maja maszynke), a mielonym paczkowanym, ktore wg mnie jest kompletnie niejadalne. Ide o zaklad, ze wiekszosc domowych kotow nie tknie mielonego paczkowanego, szybciej przerzuca sie na marchewke.
                • gingers73 Re: Mielone mięso 15.11.13, 22:31
                  Pies też nie zje gotowanych parówek ;)
                  Nawet bardzo głodny....
    • wanda43 Re: Mielone mięso 15.11.13, 19:21
      Osz qrde! W życiu by mi nie przyszło do głowy kupowac gotowe! Chyba, że zmielone z wybranego kawałka. I tak mięso teraz, to nie to co kiedyś ze świni normalnie karmionej.
    • budzik11 Re: Mielone mięso 15.11.13, 20:48
      gingers73 napisała:

> a może zainwestować w zwykłą maszynkę do mięsa

Kup maszynkę! Skoro nie lubisz gotowców, to przyda ci się i do mięsa, i do ziemniaków (na kopytka, śląskie itp), sera na sernik, maku na makowiec, i fantastyczne ciastka z maszynki można zrobić (z przystaweczką za kilka zł), i domową kiełbasę, i słoninkę sobie zmielisz na skwarki i długo by jeszcze wymieniać. Mała rzecz a przydatna.
      • gingers73 Re: Mielone mięso 15.11.13, 20:56
        OK
        Mikołaj wie już co chcę
        teraz pytanie czy zwykłą czy jakąś elektryczną ?
        raczej bez 20 nakładek do szatkowania
        • Gość: jagoda Re: Mielone mięso IP: *.dynamic.chello.pl 15.11.13, 21:06
          tylko elektryczną, co do reszty się nie wypowiadam, bo sama musisz zdecydować co potrzebujesz, sama długo się zastanawiałam nad elektryczną, naprawdę warto
          • gingers73 Re: Mielone mięso 15.11.13, 21:13
            A jaka jest wyższość elektrycznej
            Od razu mówię ze mięso będzie mielil mąż ;)
            • budzik11 Re: Mielone mięso 16.11.13, 11:06
              gingers73 napisała:

> A jaka jest wyższość elektrycznej

Po 1. jak prądu zabraknie, to nie użyjesz ;-) Po 2. myć łatwiej ręczną, całą wrzucisz do wody i umyjesz, z elektryczną trzeba się cackać. Po 3. elektryczna jest ze 3x większa. Po 4 elektryczne są słabsze niż silne męskie ramię - maku ponoć (nie wiem, nie próbowałam) elektryczna nie zmieli - ale może ktoś to obali. Po 5. ręczna jest wielokrotnie tańsza.
              • nil.la Re: Mielone mięso 16.11.13, 18:15
                elektryczna zmieli wszystko, również mak
                bardzo łatwo się myje, z ręczną trzeba się cackać, bo musisz włożyć do wody wszystko
                jest inaczej zbudowana, może i trochę większa, ale łatwiej ją schować
                ręczną to sobie kup, jak chcesz skansen zakładać, rozumiem, że ktoś ma już taką i używa, ale żeby takie coś kupić????
        • joanna-olga Re: Mielone mięso 15.11.13, 21:12
          Jeśli masz gdzie trzymać, albo masz sporą kuchnię, to zdecydowanie elektryczną (całkiem sympatyczne robi Zelmer). A w małej kuchni polecam najzwyklejszą ręczną, dobrze żeby była przykręcana do blatu a nie na przyssawce.
          • gingers73 Re: Mielone mięso 15.11.13, 21:22
            A teraz uwaga
            Bardzo głupie pytanie ;)
            Eeee w blenderze nie mogę pewnie tego robić :)
            Pytam bo w maszynce moja mama mieli też bułki a ja robię to właśnie w blenderze
            • ania_m66 Re: Mielone mięso 15.11.13, 22:17
              nigdy jakos nie dorobilam sie maszynki do mielenia miesa.
              albo miela mi w sklepie, albo kupuje gotowe paczkowane pakowane "pod atmosfera" zeby nie bylo bakteri, albo kroje na kawalki i rozdrabniam w blenderze. mieso z blendera ma inna konsystencje niz z maszynki, ale np wole takie jesli robie klopsiki z miesa kurzego (udek) do azjatyckiego rosolu.

gingers73 napisała:

> A teraz uwaga
              > Bardzo głupie pytanie ;)
              > Eeee w blenderze nie mogę pewnie tego robić :)
              > Pytam bo w maszynce moja mama mieli też bułki a ja robię to właśnie w blenderze
              >
              • Gość: x z tym mieleniem wskazanego kawałka w sklepie, IP: *.unitymediagroup.de 15.11.13, 23:02
                to jestem "ostrożny". Kiedyś żartobliwie poprosiłem o pozostawienie otwartych drzwi na zaplecze, żebym widział co mi zmielą :D
                W rzeczy samej nie jestem obrzydliwy. Przy tej cenie mielonego "ist mir scheissegal". :)
                Gotowe kupuję, przecież będzie tego samego dnia obrobione.
                • Gość: zeb Re: z tym mieleniem wskazanego kawałka w sklepie, IP: *.dynamic.chello.pl 16.11.13, 12:13
                  od siebie dodam, że widzę jak w tych maszynkach do mielenia mięsa zawsze pozostają resztki po poprzednim mieleniu, nie wiadomo jakiego mięsa, nikt nie myje przecież maszynki w sklepie po każdorazowym użyciu
                  • mmagi Re: z tym mieleniem wskazanego kawałka w sklepie, 18.11.13, 13:03
                    myślisz,że trafi sie i ludzkie??
                • mmagi Re: z tym mieleniem wskazanego kawałka w sklepie, 18.11.13, 13:02
                  u mnie mielą na "oczach" klienta:D
            • joanna-olga Re: Mielone mięso 16.11.13, 00:52
              Mięso mielone ma inną strukturę niż rozdrobnione w blenderze.
              To samo dotyczy gotowanych ziemniaków - w blenderze robi się z nich gumowata paciaja. Natomiast sucha bułka, ryba czy mięso na klopsiki lub pasztet jak najbardziej mogą być blendowane.
              • gingers73 Re: Mielone mięso 16.11.13, 08:09
                Dziękuję za rady.
                Maszynka będzie.
                Sama bym nie kupiła ale Mikołaj ma szanse się wykazać ( w zeszłym roku dał mi suszarkę do grzybów i owoców ;)
                • mitta Re: Mielone mięso 16.11.13, 12:07
                  Gingers, nawet jeśli to Mikołaj będzie mielić ;), to zamów sobie elektryczną. Te ręczne są albo na przyssawki (wtedy przy twardszym mięsie co chwilę odrywają się i można cho....y dostać), albo przykręcane, tyle, że obecnie grube blaty i zabudowa od ściany do ściany sprawiają, że nie ma ich do czego przykręcić. A zmielenie wołowiny w takiej maszynce to prawdziwe wyzwanie - wiem, bo mam takową i nie używam.
                  Moja mama ma z trzydzieści lat elektryczną maszynkę zelmera i, odpukać, ciągle działa.
                  • Gość: jagoda Re: Mielone mięso IP: *.dynamic.chello.pl 16.11.13, 12:15
                    poza tym jak np. dla mnie to elektryczna nie wymaga ode mnie siły w mieleniu, tak jak zwykła, co ma niebagatelne znaczenie przy moich chorych rękach
                  • gingers73 Re: Mielone mięso 16.11.13, 14:05
                    Kurcze wciąż nie wiem jaką
                    są za i przeciw
                    moja mama ma ręczną
                    i pamiętam że już na starym blacie były jaja żeby ją zamocować
                    podkładki szmatki ale łatwo się myło i mało miejsca w szufladzie zajmuje
                    elektryczna bzzzzzzzzzzz i już jest
                    może poszukam małej fajnej elektrycznej
                    • mhr2 Re: Mielone mięso 16.11.13, 14:36
                      gingers73 napisała:

> i pamiętam że już na starym blacie były jaja żeby ją zamocować

nie mialam problemu ze starym ani nowym, szukasz igly w sianie?
                      • gingers73 Re: Mielone mięso 16.11.13, 14:51
                        Blat był ruchomy i cienki więc mama dokladala coś żeby przykręcić
                        Teraz mam blat gruby drewniany ale za płytki od frontów aby cokolwiek przymocować
                        • mhr2 Re: Mielone mięso 16.11.13, 15:04
                          gingers73 napisała:

> Teraz mam blat gruby drewniany

tak tez kiedys mialam, ale nie bylo problemu, mozna cos wyciac:)
                        • budzik11 Re: Mielone mięso 16.11.13, 19:57
                          gingers73 napisała:

> Teraz mam blat gruby drewniany ale za płytki od frontów aby cokolwiek przymocow
                          > ać

Ja też mam za gruby blat, przykręcam maszynkę do stołu.
    • Gość: Endy Re: odnośnie maszynek IP: *.gdynia.mm.pl 16.11.13, 09:28
      Skoro już na maszynki zeszło, orientujecie się, czy do starego typu podstawowego zelmera (diana) można dokupić dodatkowe akcesoria? np tę nakładkę do tarcia ziemniaków? i czy te nakładki są uniwersalne (do wszystkich typów "dian"), czy muszę szukać pod konkretny starszy model (686 bodajże)?
      • ania_m66 Re: odnośnie maszynek 16.11.13, 09:39
        5 sekund pisania w guglu i nacisniecie "enter"
        agdczesci.otwarte24.pl/Przystawki-maszynki
        Gość portalu: Endy napisał(a):

> Skoro już na maszynki zeszło, orientujecie się, czy do starego typu podstawoweg
        > o zelmera (diana) można dokupić dodatkowe akcesoria? np tę nakładkę do tarcia z
        > iemniaków? i czy te nakładki są uniwersalne (do wszystkich typów "dian"), czy m
        > uszę szukać pod konkretny starszy model (686 bodajże)?
        • Gość: x bleib "cool" IP: *.unitymediagroup.de 16.11.13, 10:08
      • mhr2 Re: odnośnie maszynek 16.11.13, 11:20
        Gość portalu: Endy napisał(a):

> np tę nakładkę do tarcia z
        > iemniaków?

uwielbiasz ziemniaki, a na co ich tak duzo tarlas zeby na nich juz spadla, to co mowic o miesie rady sobie nie da:)
        • Gość: AnkaKw Re: odnośnie maszynek IP: *.ennet.pl 17.11.13, 13:45
          Mam i elektryczną i ręczną.
          W większości używam...ręcznej.
          Przede wszystkim jest poręczniejsza.
          Poza tym - tylko w ręcznej dobrze się miele ser na sernik.Przekonałam się niejednokrotnie.
          A co do cen : są bardzo porównywalne.
          Elektryczna Zelmera kosztuje coś około 280 zł a ręczna 250 zł.
          • mitta Re: odnośnie maszynek 17.11.13, 14:19
            Do twarogu akurat nie polecam żadnej maszynki - zrobi to dużo szybciej, dokładniej i bez tego całego bałaganu zwykły ręczny blender.
            A 250 zł za ręczną maszynkę wydaje mi się przegięciem. Też się właśnie rozglądam za maszynką, te elektryczne są mniejsze niż kiedyś, ręcznej w ogóle nie biorę pod uwagę.
            • Gość: evro444 Re: odnośnie maszynek IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.11.13, 09:02
              nie sądziłam, że w obecnych czasach ktoś jeszcze rozpatruje wybór pomiędzy ręczną a elektryczną. Ja mam porównanie bo na ręcznej musiałam trochę siermiężnych czasów przekręcić a odkąd stałam się posiadaczką elektrycznej nastała inna jakość. Mam zwykłego Zelmera. Nie wspomniano tutaj o 3 rodzaju sitek, więc np. pasztet wystarczy raz przekręcić na najdrobniejszym a jeżeli ktoś robi kiełbasy to i i jest dodatkowa nasadka.A opowiadanie, że mielenie twarogu czy maku elektryczna nie podoła to absurd.Tarcie ziemniaków, marchewki, kapusty na surówki czy szatkowanie na zwykłe plasterki zwolniło mają ręczną tarkę która służy tylko do małych ilości
              • mhr2 Re: odnośnie maszynek 19.11.13, 11:53
                Gość portalu: evro444 napisał(a):

> nie sądziłam, że w obecnych czasach ktoś jeszcze rozpatruje wybór pomiędzy ręcz
                > ną a elektryczną.

tak ja, osobiscie kupuje wszystkie praktyczne nowosci, ale na taka maszynke nigdy nie mialam potrzeby:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka