Dodaj do ulubionych

Polewa kakaowa problem

22.11.13, 18:03
Witajcie, proszę o wsparcie i radę co robię nie tak szykując polewę. Przepis mam taki: 3łyżki wrzącego mleka, 3łyżki cukru pudru, 3łyżki ciemnego kakao, 100g masła; mleko zagotować w rondelku, rozpuścić cukier, dodać pokrojone w kostki masło, wszystko ropzpuścić, zdjąć \z ognia i wsypać przesiane kakao, energicznie wymieszać trzepaczką, lekko wystudzić i polać ciasto.
Smakowo wychodzi mi ok, ale w trakcie mieszania część wiąże się w gęstą masę, a część wytrąca się w wodę o zabarwieniu kakao, która się nadaje tylko do wylania. Co robię nie tak?
Obserwuj wątek
    • marbor1 Re: Polewa kakaowa problem 22.11.13, 19:55
      Ja robię polewę wg takiego przepisu:
      6 łyżek cukru, ok. 10 dag masła, 2 łyżki kakao, 3 łyżki wody.
      Do gotującej wody dodać pozostałe składniki. Zagotować i trzymać na ogniu 3 minuty [cały czas mieszając]. Po schłodzeniu masy oblewam ciasto.
      Robię polewę wg tego przepisu od lat i zawsze mi wychodzi.
      Czasami do takiej polewy dodaję łyżeczkę rumu.
    • bene_gesserit Re: Polewa kakaowa problem 22.11.13, 20:28
      Ja bym tak na oko zredukowała ilość masła, zwiększyła ilość płynu (woda, mleko, alkohol) i po wymieszaniu z kakao zabulgotała wszystko razem na małym ogniu, mieszając. A w ogóle wymieszałabym kakao z cukrem (nie będzie się zbrylać) i dodała na początku.
    • Gość: ANIA Re: Polewa kakaowa problem IP: *.dynamic.chello.pl 22.11.13, 20:33
      Jeśli w polewie wytrąca się płyn i masa się rozwarstwia trzeba dodać łyżkę, dwie wody i podgrzać jeszcze raz. Gwarantuję, że masa pięknie się połączy i będzie gładka.
      A w twoim przepisie zachowałabym proporcje , tylko wszystkie składniki razem z kakaem podgrzewałabym jednocześnie mieszając. Tak robię i zawsze wychodzi.
      • Gość: ANIA Re: Polewa kakaowa problem IP: *.dynamic.chello.pl 22.11.13, 20:35
        Jeszcze dodam do twojego przepisu, że mleko może być zimne, a cukier nie musi być puder. Nie będzie to miało wpływu na smak polewy.
    • tulimatka Re: Polewa kakaowa problem 23.11.13, 13:12
      Dziękuję wszystkim za podpowiedzi. Niebawem wypróbuję Wasze recepty :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka