Dodaj do ulubionych

szczeliny w serniku

29.11.13, 17:12
znowu mam nierówny sernik , brzydkie szczeliny na wierzchu - jak temu zaradzić w przyszłości?
Pomóżcie dobrzy ludzie.
Obserwuj wątek
    • aqua48 Re: szczeliny w serniku 29.11.13, 19:34
      pispisia napisała:

> znowu mam nierówny sernik , brzydkie szczeliny na wierzchu - jak temu zaradzić
      > w przyszłości?
      > Pomóżcie dobrzy ludzie.

Zalej lukrem, albo czekoladą. Lub zakryj truskawkami.
      • reniam_123 Re: szczeliny w serniku 29.11.13, 19:59
        Ja zalewam galaretką, fajnie potem wygląda, gdy jest pokrojone.
        • pispisia Re: szczeliny w serniku 29.11.13, 23:06
          a nie wsiąknie ta galaretka w ciasto ???
          • reniam_123 Re: szczeliny w serniku 30.11.13, 19:39
            pispisia napisała:

> a nie wsiąknie ta galaretka w ciasto ???

Sernik musi być całkowicie wystudzony, najlepiej upieczony poprzedniego dnia, a galaretka krzepnąca i wtedy nie wsiąka, tylko tężeje.
    • bene_gesserit Re: szczeliny w serniku 29.11.13, 20:52
      *Piec dłużej, ale w 150C.
      *Piec krócej w 180C, ale wyciągać sernik, kiedy sam srodek jeszcze lekko się trzęsie - dojdzie po wyjęciu z pieca pod wpływem gorąca z reszty ciasta. Wystudzony powinien się zsiąść po paru godzinach w lodówce.
      *Upieczony sernik z pęknięciami zalać zalewą z gęstej śmietany, odrobiny soku z cytryny i niedużej ilości cukru - wilgoć ze śmietany po paru godzinach w lodówce wsiąknie w ciasto, a sernik pokryje pyszny, delikatny kremowy serek, który wypełni wszystkie pęknięcia i nada wierzchowi idealnie kremowobiały kolor.
      • hazo Re: szczeliny w serniku 29.11.13, 22:53
        bene_gesserit napisała:
        > *Upieczony sernik z pęknięciami zalać zalewą z gęstej śmietany, odrobiny soku z cytryny i >niedużej ilości cukru - wilgoć ze śmietany po paru godzinach w lodówce wsiąknie w ciasto, a sernik > pokryje pyszny, delikatny kremowy serek, który wypełni wszystkie pęknięcia i nada wierzchowi >idealnie kremowobiały kolor.
        >

Podoba mi się ten pomysł. Mam tylko pytanie czy śmietana ma być surowa zimna, czy podgrzana?
        • bene_gesserit Re: szczeliny w serniku 30.11.13, 00:51
          Surowa, zimna i gęsta.
      • pispisia Re: szczeliny w serniku 29.11.13, 23:08
        Myśle , że robię błąd gdyż zbyt długo trzymam w piecu :-((((
    • mhr2 Re: szczeliny w serniku 30.11.13, 09:18
      pispisia napisała:

> znowu mam nierówny sernik ,

robie tak: jak sernik juz ladnie podrosnie to wyjmuje go z piekarnika i nozem odcinam jego brzeg od formy, zostawiam go tak jeszcze na 5-10min zanim wroci do piekarnika, tam sie dalej ladnie piecze, powodzenia:)
      • mhr2 Re: szczeliny w serniku 01.12.13, 09:50
        , a prosto z piekarnika jest najsmaczniejszy!
    • jhbsk Re: szczeliny w serniku 30.11.13, 20:49
      Piekę sernik doś długo w temperaturze 150 stopni. Nie pęka - może to jest metoda?
    • Gość: Asia Re: szczeliny w serniku IP: *.7-1.cable.virginm.net 05.12.13, 19:05
      Kroić wzdłuż szczelin? :-) Pomysł bene ze śmietaną bardzo fajny.
      • bene_gesserit Re: szczeliny w serniku 05.12.13, 20:50
        To nie jest mój pomysł - tak się robi amerykańskie serniki, szczególnie NY Cheesecake. W zależności od przepisu smietanę lekko się podpieka albo simplyfreshcooking.com/2012/05/healthy-cheesecake-recipe/
    • macca4 Re: szczeliny w serniku 05.12.13, 22:18
      piec w kąpieli wodnej :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka