Dodaj do ulubionych

Jaki tłuszcz?

10.12.13, 09:56
W Drugi Dzień Świąt zamiast obiadu planuję fondue. Mięsne, czyli polędwica wołowa i pierś z indyka. Do tego oczywiście tzatziki, które uwielbiamy i sałata.
Nie robiłam fondue ponad sześc lat i w związku z tym za nic nie pamiętam, jakiego tłuszczu należałoby użyc? Kilka kostek planty? Olej? Oliwa? Kiedyś przywoziłam sobie taki biały tłuszcz w blokach z Niemiec, teraz nie mam pomysłu zupełnie.
Czy ktoś podpowie?
A, zakładam że będziemy raczej objedzeni (generalnie jemy mało i dość lekkostrawnie) ale jakiś węglowodan chyba trzeba do tego dołożyć? Myślałam o paru tostach, ale może macie jakiś lepszy pomysł?
Z góry bardzo dziękuję za sugestie :)
Obserwuj wątek
    • ania_m66 Re: Jaki tłuszcz? 10.12.13, 10:20
      do wyboru masz:
      - palmin (czysty tluszcz kokosowy neutralny w smaku)
      - biskin (tluszcz roslinnny na bazie kokosowego specjalnie do smazenia) to pewnie to przywozilas
      - zwykly olej roslinny nadajacy sie do smazenia
      • nisar Re: Jaki tłuszcz? 10.12.13, 10:29
        Ale w Polsce to dostanę?
        A który polecasz? Stopień ich zdrowia pewnie podobny?
        • ania_m66 Re: Jaki tłuszcz? 10.12.13, 10:51
          a to nie wiem czy dostaniesz.
          najprosciej chyba bedzie olej roslinny. ten dostaniesz :)
          z dodatkow ziolowa bagietka (nacieta skosnie co pare cm w rowki maslo ziolowe, owinac w folie i do piekarnika), zielona salata z vinegretem, rozne sosy, chutneye i pikle.
        • minor_swing Re: Jaki tłuszcz? 10.12.13, 11:03
          olej kokosowy dostaniesz bez problemu w sklepach internetowych. stacjonarnie nie widziałam nigdy (może nie patrzyłam), ale jeśli się zdecydujesz, to sporo Cię wyjdzie ta impreza. olej kokosowy jest dość drogi, do fondue potrzeba sporo i raczej nie użyjesz go ponownie.
          • ania_m66 Re: Jaki tłuszcz? 10.12.13, 12:03
            olej kokosowy nie do tego.
            palmin tak.

minor_swing napisała:

> olej kokosowy dostaniesz bez problemu w sklepach internetowych. stacjonarnie n
            > ie widziałam nigdy (może nie patrzyłam), ale jeśli się zdecydujesz, to sporo C
            > ię wyjdzie ta impreza. olej kokosowy jest dość drogi, do fondue potrzeba sporo
            > i raczej nie użyjesz go ponownie.
            • minor_swing Re: Jaki tłuszcz? 10.12.13, 12:37
              hmm, to co to jest ten palmin?
              olej palmowy? bo o tym wiele niepochlebnych rzeczy słyszałam.
              pisałaś kiedyś o palminie "jesli to czysty olej o konsystencji parafiny, mozesz sobie posmarowac nim lico, szyje, dekolt i raczki oraz wetrzec we wlosy, jesli masz suche, w charakterze odzywki, wszystko to na noc - a rano umyc glowe.
              w niemczech b. popularny jest, albo raczej byl, bo juz tak popularny nie jest, czysty twardy tluszcz kokosowy sprzedawany pod nazwa palmin. "

ja właśnie do smarowania lica używam oleju kokosowego.
              • ania_m66 Re: Jaki tłuszcz? 10.12.13, 13:09
                czysty olej kokosowy dobrej jakosci nadaje potrawom charakterystyczny posmaczek.
                palmin jest absolutnie neutralny bo rafinowany. oprocz tego czymstam lekko utwardzany. czy zdrowy, czy nie - nie bardzo, ale na milosc boska od jednego razu nsprawde nikt sie nie rozchoruje i nie umrze, zareczam.
                starsze pokolenie uzywa go w niemczech dalej do smazenia, takze w ddr-ach widze go pod inna nazwa. jest tanszy od palminu.

minor_swing napisała:

> hmm, to co to jest ten palmin?
                > olej palmowy? bo o tym wiele niepochlebnych rzeczy słyszałam.
                > pisałaś kiedyś o palminie "jesli to czysty olej o konsystencji parafiny, mozesz
                > sobie posmarowac nim lico, szyje, dekolt i raczki oraz wetrzec we wlosy, jesli
                > masz suche, w charakterze odzywki, wszystko to na noc - a rano umyc glowe.
                > w niemczech b. popularny jest, albo raczej byl, bo juz tak popularny nie jest,
                > czysty twardy tluszcz kokosowy sprzedawany pod nazwa palmin. "
                >
                > ja właśnie do smarowania lica używam oleju kokosowego.
                • mhr2 od lat jest niepolecany 10.12.13, 13:16
                  ania_m66 napisała:

> , ale na milosc boska od jednego razu
                  > nsprawde nikt sie nie rozchoruje i nie umrze, zareczam.
                  • ania_m66 Re: od lat jest niepolecany 10.12.13, 13:23
                    ale w lodowkach sklepowych lezy twardo, wiec ktos go systematycznie kupuje :)
                    tak naprawde, to pewnie tu w niemczech zachodnich oprocz starszych pan kupujacych z przyzwyczajenia najbardziej nabywany jest do miesnego fondue raz do roku na sylwestra i do bloku czekalodowego z herbatnikami nazywanego tu pieszczotliwie zimnym psem ktory na fali retro przezywa tu renesans. bez utwardzonego tluszczu kokosowego nie ma zimnego psa i basta :)
                    mhr2 napisała:

> ania_m66 napisała:
                    >
                    >
                    > > , ale na milosc boska od jednego razu
                    > > nsprawde nikt sie nie rozchoruje i nie umrze, zareczam.
                    >
                    >
                    • kasianarozdrozach Re: od lat jest niepolecany 10.12.13, 13:25
                      O rany, my co roku od babci na Swieta zimnego psa dostajemy, bo P. go uwielbia. Ja nie lubie
    • kasianarozdrozach Re: Jaki tłuszcz? 10.12.13, 11:51
      A musi byc tluszcz? W Szwajcarii jest zdecydowanie bardziej popularne Fondue Chinoise, w ktorym zamiast tluszczu uzywasz bulionu.
      • ania_m66 Re: Jaki tłuszcz? 10.12.13, 12:04
        w niemczech sa popularne oba rodzaje :)
        • kasianarozdrozach Re: Jaki tłuszcz? 10.12.13, 12:08
          Ale to chyba nie na poludniu ;) Zreszta nie wazne, zaproponowalam bulion, bo wydaje mi sie to zdrowsza i fajniejsza opcja.
          • nisar Re: Jaki tłuszcz? 10.12.13, 12:21
            Tego w życiu nie słyszałam. To znaczy co, bulion wrzący w kociołku i w tym się macza mięso???
            • kasianarozdrozach Re: Jaki tłuszcz? 10.12.13, 12:23
              Tak, dokladnie. Mozesz maczac mieso, warzywa, a nawet jakies male chinskie pierozki.
              • kasianarozdrozach Re: Jaki tłuszcz? 10.12.13, 12:23
                wpisz w gugla "fondue chinoise"
            • mhr2 Re: Jaki tłuszcz? 10.12.13, 12:23
              tak to wspaniala metoda, i powstaje dobry napoj:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka