18.12.13, 09:03
A pierogi wigilijne muszą być z kapustką, grzybkami albo makiem? A nie mogą być z czymś innym? Z bakłażanem (nowocześnie) albo kaszą (staroświecko) albo owocami (na słodziutko)?
Tradycje są różne, religijne, świeckie, regionalne, osobiste. Ja tam nie wierze w tradycję, a wy?

Proszę minor_swing o niezabieranie głosu. Po co masz się nadwyrężać w tym zapracowanym czasie?
Obserwuj wątek
    • Gość: x Re: Pierogi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.12.13, 09:45
      Tradycja nie jest przedmiotem wiary :)
      Albo się zachowuje tradycję, albo nie - decyzja należy do każdego z nas.
      Oczywiście można zmieniać tradycję - tak dzieje się bardzo często w nowej rodzinie: trochę inna była tradycja w rodzinie żony, a inna w rodzinie męża (np różne potrawy świąteczne, inaczej przygotowywane).
      Tradycja jest elementem "przeszłości ołtarzy", których nie powinno się deptać, nawet jak sami mamy wznieść doskonalsze.
      Całkowitej rezygnacji z tradycji nie rozumiem, ale wiem, że są tacy ludzie, którzy jej nie szanują.
      Pozdrawiam
      x
    • budzik11 Re: Pierogi 18.12.13, 09:50
      niedzielne.dziecko napisała:

> A pierogi wigilijne muszą być z kapustką, grzybkami albo makiem? A nie mogą być
      > z czymś innym? Z bakłażanem (nowocześnie) albo kaszą (staroświecko) albo owoca
      > mi (na słodziutko)?

Możesz sobie jeść pierogi z czym dusza zapragnie.
    • angazetka Re: Pierogi 18.12.13, 10:43
      A jedz z czym chcesz, ja tradycję lubię.
    • moje-dwa-grosze Re: Pierogi 18.12.13, 10:46
      Co to jest "tradycja"?
      • Gość: rych Re: Pierogi IP: *.dynamic.chello.pl 18.12.13, 16:42
        ot choćby
        pl.wikipedia.org/wiki/Tradycja
      • houhou Re: Pierogi 19.12.13, 09:48
        "To jest tak, że jeżeliby nam ktuś, na przykład, rozumiesz, porwał naszą furę i by go złapały to nam muszą oddać samolot, rozumiesz? To jest właśnie tradycja. Że nam muszą oddać!"
        :)
    • niedzielne.dziecko Re: Pierogi 18.12.13, 16:18
      Już wiem, zrobię pierożki bezmączne z owockami. Mało tradycyjne, ale za to modne bezglutenowe, co mi tam :)
      • Gość: miss_rochester Re: Pierogi IP: *.opera-mini.net 18.12.13, 19:32
        nie nazywaj ich wigilijnymi - bo to też tradycja , że 24 grudnia to Wigilia.Możesz zrobić i zjeść co ci w duszy zagra.Po co świętować coś w co nie wierzysz.Ciesz się z wolnych dni i już :(
        • trypel Re: Pierogi 18.12.13, 19:48
          Gość portalu: miss_rochester napisał(a):

> nie nazywaj ich wigilijnymi - bo to też tradycja , że 24 grudnia to Wigilia.

zgodnie z nieco starszą tradycją to czekamy teraz na świeto przesilenia zimowego. Narodziny słońca. Słońce zaczyna pojawiac sie na coraz dłużej i dłuzej. Nie trzeba w nic wierzyć żeby je obchodzić. To swieto stare jak ludzkość. I mające konkretne i widoczne podstawy
          • Gość: kjk Re: Pierogi IP: *.dynamic.chello.pl 18.12.13, 20:22
            ale zrozum, że ona n ie wierzy w żadna tradycje, nawet te o których piszesz,
            • Gość: portalu Re: Pierogi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.12.13, 20:27
              "pierożki z owockami na słodziutko"
              To serio musiało jakieś dziecko pisać, na dodatek zidiociałe.
            • trypel Re: Pierogi 18.12.13, 20:31
              racja.
              odniosłem sie w sumie do jednego zdanie. Bo tez je nieraz słysze - dlaczego swietujesz skoro nie wierzysz :)
              • angazetka Re: Pierogi 18.12.13, 21:25
                Bo taka jest tradycja?
      • angazetka Re: Pierogi 18.12.13, 21:26
        Och, to cudownie i słodziusio.
        • niedzielne.dziecko Re: Pierogi 19.12.13, 10:44
          angazetka napisała:

> Och, to cudownie i słodziusio.

Tak, słodziusieńko, ale troszeczkę kwaskowo też, żeby było wytrawnie.
          • Gość: klik Re: "Kwaskowo" to wytrawnie? IP: *.szczecin.mm.pl 21.12.13, 22:01
            Weź Ty się za jakąś normalną robotę. Ściera albo co...
      • Gość: gosc138 Re: Pierogi IP: *.rzeszow.mm.pl 19.12.13, 23:28
        Możesz mi wytłumaczyć jakie to są pierogi bez mączne - kiepski żart?
    • nicknet Przemijająca moda 19.12.13, 09:55
      Teraz tradycją staje się brak tradycji, a modne staje się nie wierzenie w nic.
      Spokojnie, to też przeminie. Róbmy swoje, byle za bardzo nie krzywdzić innych i siebie.
      • Gość: Magda Re: Przemijająca moda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.13, 20:22
        Róbmy pierożki na słodziutko.
        • minor_swing Re: Przemijająca moda 19.12.13, 21:04
          koniecznie z owockami!
          :)
        • niedzielne.dziecko Re: Przemijająca moda 20.12.13, 09:37
          Gość portalu: Magda napisał(a):

> Róbmy pierożki na słodziutko.

Pierożki z owockami nie muszą być słodziutkie. Ja nawet wolę mocno wytrawne, pikantne, z mocnymi przyprawami :)

• Gość: 5it78k Re: Przemijająca moda IP: *.dynamic.chello.pl 20.12.13, 10:22
            owocowe z pieprzem cayenne, chilli, i imbirem, ach co za smak
          • angazetka Re: Przemijająca moda 20.12.13, 10:25
            Nie zrozumiałaś żartu, mało dziwne ;)
    • camillaculinario Re: Pierogi 19.12.13, 21:07
      Możesz też zrobić z pieczarkami. Szybciej się je robi.

Pozdrawiam
    • jolunia01 Re: Pierogi 20.12.13, 09:17

> A pierogi wigilijne muszą być z kapustką, grzybkami albo makiem? A nie mogą być
      > z czymś innym? Z bakłażanem (nowocześnie) albo kaszą (staroświecko) albo owoca
      > mi (na słodziutko)?

A dlaczego nie pierożki z maczkiem, albo bakłażankiem, albo kaszeczką, albo owockami?
      Bądź konsekwentna.

> Ja tam nie wierze w tradycję, a wy?

Dlaczego nie wierzysz? Tradycja to zjawisko obiektywnie istniejące.
    • scoutek Re: Pierogi 20.12.13, 10:42

> A pierogi wigilijne

a w ogóle muszą być pierogi?
      jak olać tradycję to do końca
      • aqua48 Re: Pierogi 20.12.13, 10:54
        scoutek napisała:

> > A pierogi wigilijne
        >
        > a w ogóle muszą być pierogi?
        > jak olać tradycję to do końca

W moim domu rodzinnym tradycyjnie nie podawało się żadnych pierogów prócz uszek do barszczu. Ale czasami na Wigilię była zupa grzybowa z łazankami. Karp występował pod dwoma rodzajami, po żydowsku i w galarecie. Karpia smażonego w ogóle nie znałam.
        Bigos nigdy nie był potrawą świąteczną, tylko czymś co niekiedy robiło się PO świętach z pozostałych resztek wędlin. A np. żurek był biedną zupą jedzoną w czasie postu, NIGDY w dni uroczyste.
        Tradycja w każdej rodzinie jest nieco inna i zmienia się.
        • jagoda85 Re: Pierogi 20.12.13, 12:47
          W moim domu rodzinnym żurku też nie było, nigdy przez cały rok, nie mówiąc o świętach, ale u teściowej jadłam pierwszy raz zupę żurowo-grzybową, z mielonymi grzybami, i tłuczonymi ziemniakami, dla mnie rewelacja, wprowadziłam ją do menu mojej Wigilii.
        • jackk3 Re: Pierogi 22.12.13, 01:23
          Niech zgadne, z Krakowa?
    • mhr2 Re: Pierogi 22.12.13, 10:10

> A pierogi wigilijne muszą być z kapustką, grzybkami albo makiem?

nie,

> z czymś innym? Z bakłażanem (nowocześnie)

mysle ze jak dodasz mu odpowiednie przyprawy(bo sam w sobie nieciekawy) bedzie cos ciekawego, jak sie uda podaj przepis:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka