Dodaj do ulubionych

wiśnie do ciasta jakie kupić

IP: *.zory.vectranet.pl 01.01.14, 14:07
Potrzebuję do ciasta a dokładnie bitą śmietanę wymieszać z wiśniami.Zastanawiam się skąd wziąść .Kupić mrożone i rozmrozić czy kupić kompot i z kompotu użyć.Wiśnie mają być bez pestek.Czekam na sugestie.
Obserwuj wątek
    • budzik11 Re: wiśnie do ciasta jakie kupić 01.01.14, 14:38
      Kup kandyzowane/ w syropie.
      • genova51 Re: wiśnie do ciasta jakie kupić 01.01.14, 16:53
        Użyłam do tortu szwarcwaldzkiego wiśni z kompotu. Kupiłam już wypestkowane.

• mhr2 do bitej smietany tylko takie 02.01.14, 10:54
        budzik11 napisała:

> Kup kandyzowane/ w syropie.
    • bene_gesserit Re: wiśnie do ciasta jakie kupić 01.01.14, 17:29
      Mrożone, bo będa jędrniejsze, nawet jeśli je lekko zagotujesz w syropie.
      Mrożone, zagotowane w lekkim syropie (doczekać do wrzenia, wyłączyć, ostudzić w wywarze, odsączyć, ew dodać kieliszek spirytu) dadzą najlepszy efekt, imo. A syrop możesz wygotować i użyć go jako sosu.

Obojętnie od tego, jakie wiśnie wybierzesz, sprawdz, czy każda jest wydrylowana.
      • korniz Re: wiśnie do ciasta jakie kupić 01.01.14, 20:11
        dzieki wam a co to jest ten syrop-zagotowac w syropie w jakim?
        • Gość: medvidek33 Re: wiśnie do ciasta jakie kupić IP: 78.10.242.* 01.01.14, 20:54
          Zdecydowanie mrożone. Zrobiłam kiedyś tort szwarcwaldzki z wiśniami z kompotu i efekt nie był najlepszy - wiśnie były mdłe w smaku, za słodkie i rozpaćkane.
        • ania_m66 Re: wiśnie do ciasta jakie kupić 01.01.14, 21:08
          no przeciez w poscie nad twoim jest to wytlumaczone :) w lekkim :)
          syrop czyli woda z cukrem. dla mnie proporcje "lekkiego" to pewnie 2x tyle wody co cukru, ale niech sie bene wypowie.

korniz napisała:

> dzieki wam a co to jest ten syrop-zagotowac w syropie w jakim?
        • bene_gesserit Re: wiśnie do ciasta jakie kupić 01.01.14, 22:00
          Lekki to szklanka wody plus pół szklanki cukru, ale ja zwykle daję cukru mniej, bo wolę wiśnie kwaśniejsze.
          • ania_m66 Re: wiśnie do ciasta jakie kupić 01.01.14, 22:24
            no czyli w sumie zgadlam :)

bene_gesserit napisała:

> Lekki to szklanka wody plus pół szklanki cukru, ale ja zwykle daję cukru mniej,
            > bo wolę wiśnie kwaśniejsze.
            • bene_gesserit Re: wiśnie do ciasta jakie kupić 02.01.14, 16:39
              Czyli w sumie tak :)
              Jakby sie to komuś miało przydać, dodam, ze wzmocnienie wiśni w zalewie spirytusem powinno nastąpić po wystygnięciu zalewy. Zimne wiśnie w syropie i z ewentualnym spirytusem należy przykryć i schować do lodówki. Są najlepsze następnego dnia.
              • smutas13 Re: wiśnie do ciasta jakie kupić 08.01.14, 08:16
                bene_gesserit napisała:

> Czyli w sumie tak :)
                > Jakby sie to komuś miało przydać, dodam, ze wzmocnienie wiśni w zalewie spirytu
                > sem powinno nastąpić po wystygnięciu zalewy. Zimne wiśnie w syropie i z ewentua
                > lnym spirytusem należy przykryć i schować do lodówki. Są najlepsze następnego d
                > nia.

Przekazujesz bardzo cenne rady, bardzo grzecznie i bezpretensjonalnie :-)
                Lubię Cię za to :-)
    • bene_gesserit Pułapka dyskontu 02.01.14, 16:37
      Są rzeczywiście całkiem niezłe, ale idiotycznie drogie - bo za kg tych wiśni płaci się drobne 64zł. Cena z księżyca za coś, co niby rośnie u nas. Drożej niż za pistacje, orzechy brazylijskie, suszone mango czy inne egzotyczne bakalie. O wiele lepiej - a w kazdym razie taniej - szukać innego rozwiązania.
    • korniz Re:truskawki maliny tez tak samo? 06.01.14, 17:23
      Zrobiłam z wisniami jak mi poleciliście czarny las Pycha.Mam pytanie dotyczące innych owoców a mianowicie truskawki maliny -też je ugotować w lekkim syropie?
      • bene_gesserit Re:truskawki maliny tez tak samo? 06.01.14, 18:13
        Z owocami jagodowymi jest problem, bo podczas gotowania rozmiękną i stracą kolor. Ich po prostu użyłabym świeżych, bez gotowania. Możesz je ew. lekko zmacerować w jakiś alkoholu - truskawki pokropić miętowym likierem, a maliny np cytrynowym.
        • wilowka a co do serikobrownies? 06.01.14, 20:49
          No dobra, a jakie wiśnie dać do sernikobrownies z wiśniami? Wszyscy piszą wiśnie wiśnie a ja nie wiem - mrożone, rozmrożone, czy kompotowe?
          • bene_gesserit Re: a co do serikobrownies? 06.01.14, 21:29
            Ja bym dała mrożone zamrożone, lekko przesypane mąką ziemniaczaną.
            • wilowka Re: a co do serikobrownies? 07.01.14, 20:15
              Dziękuję :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka